Κατάλογος εκλογικών περιφερειών της Ελλάδας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο Κατάλογος εκλογικών περιφερειών της Ελλάδας αφορά τις περιφέρειες της Ελλάδας που έχουν οριστεί για την εκλογή των βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων.

Ιστορικά στοιχείαΕπεξεργασία

Στην Ελλάδα η εκλογική περιφέρεια υπήρξε άλλοτε ευρεία και άλλοτε στενή όπως αποκαλούνταν. Η ευρεία εκλογική περιφέρεια εκτεινόταν στα όρια ενός νομού, ενώ η στενή εκλογική περιφέρεια στα όρια μιας επαρχίας.

Ιστορικά η παραπάνω διάκριση έγινε με τον Νόμο ΧΜΗ΄ της 17 Σεπτεμβρίου του 1877 όπου ορίσθηκε η εκλογική περιφέρεια κατά επαρχία, δηλαδή η στενή περιφέρεια. Εννέα χρόνια αργότερα, το 1886, ορίσθηκε η ευρεία περιφέρεια, δηλαδή η κατά νομούς. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1890 επανήλθε σε ισχύ η στενή βουλευτικά περιφέρεια, η οποία αντικαταστάθηκε και πάλι από την ευρεία εκλογική περιφέρεια το 1906, η οποία και διατηρήθηκε μέχρι το 1928. Τότε, με τον σχετικό νόμο Ν.3824 "Περί εκλογής Βουλευτών" επανήλθε η στενή εκλογική περιφέρεια με εξαίρεση τις λεγόμενες νέες χώρες που ορίσθηκε κατά περιφέρεια Πρωτοδικείου. Ομοίως στενή εκλογική περιφέρεια εκλήφθηκε τότε τόσο ο Δήμος Αθηναίων, όσο και ο Δήμος Πειραιώς. Σημειώνεται ότι το ίδιο έτος με τον νόμο Ν.3786 "Περί συγκροτήσεως της Γερουσίας" ορίσθηκε για την εκλογή των γερουσιαστών η ευρεία εκλογική περιφέρεια, δηλαδή ο νομός.[1]

Τρέχουσες διατάξειςΕπεξεργασία

Κάθε νομός της ελληνικής επικράτειας, όπως τα διοικητικά του όρια είχαν διαμορφωθεί και ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 1985, αποτελεί εκλογική περιφέρεια που προσδιορίζεται με την ονομασία του νομού. Κατ' εξαίρεση, ο Νομός Αττικής διαιρείται σε οκτώ εκλογικές περιφέρειες (Α΄ Αθηνών, Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών, Β2΄ Δυτικού Τομέα Αθηνών, Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, Β΄ Πειραιώς, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής) και ο Νομός Θεσσαλονίκης σε δύο (Α΄ Θεσσαλονίκης, Β΄ Θεσσαλονίκης).[2]

Από τους 300 βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, στις εκλογικές περιφέρειες εκλέγονται 288. Ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται κάθε φορά με βάση το νόμιμο πληθυσμό της, όπως αυτός προκύπτει από τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής. Μέτρο για τον υπολογισμό του αριθμού των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού αριθμού των δημοτών της επικράτειας δια του συνολικού αριθμού των βουλευτικών εδρών οι οποίες κατανέμονται στις εκλογικές περιφέρειες. Το πηλίκο της διαίρεσης του αριθμού των δημοτών δια του εκλογικού μέτρου αποτελεί τον αριθμό των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας. Οι έδρες που απομένουν αδιάθετες, προστίθενται ανά μία ώσπου να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός 288 εδρών στις εκλογικές περιφέρειες που παρουσιάζουν κατά σειρά το μεγαλύτερο υπόλοιπο.[3]

Αναφορικά με τις ευρωεκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ελλάδα αποτελεί ενιαία εκλογική περιφέρεια.

 
Οι εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδας.
 
Οι εκλογικές περιφέρειες ανά αριθμό εδρών.
Εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδας
Εκλογική περιφέρεια Χάρτης Πληθυσμός
(Απογραφή 2011)[4]
Εγγεγραμμένοι
(2019)[5]
Έδρες[6]
 
664.046
476.050
14
 
660.352
512.808
15
 
488.420
368.866
11
 
800.399
612.084
18
 
210.802
244.203
7
 
502.348
360.925
10
 
97.004
95.624
3
 
86.685
124.798
3
 
67.877
79.097
3
 
309.694
281.074
9
 
117.920
107.037
3
 
31.757
42.060
1
 
98.287
116.931
3
 
160.927
132.218
4
 
190.071
193.228
5
 
147.947
166.713
4
 
210.815
202.226
6
 
20.081
31.067
1
 
40.759
42.208
1
 
159.300
170.919
5
 
140.611
136.775
4
 
304.270
257.808
8
 
43.587
60.733
2
 
754.566
531.732
16
 
355.985
300.706
9
 
167.901
172.804
5
 
138.687
145.264
4
 
113.544
130.586
4
 
50.322
62.630
2
 
104.371
108.211
3
 
39.032
55.393
1
 
80.419
104.363
3
 
150.196
163.444
5
 
145.082
141.416
4
 
118.027
126.607
4
 
89.138
123.464
3
 
284.325
254.131
8
 
75.381
68.553
2
 
103.698
132.216
3
 
23.693
29.301
1
 
203.808
177.282
6
 
159.954
196.195
5
 
111.222
118.782
3
 
199.056
194.027
6
 
324.592
270.717
8
 
139.680
148.746
4
 
126.698
132.318
4
 
57.491
67.053
2
 
85.609
72.875
2
 
112.039
118.538
3
 
42.859
51.089
1
 
176.430
228.038
6
 
131.085
149.580
4
 
158.231
147.371
5
 
51.414
89.249
2
 
40.343
42.951
1
 
105.908
104.736
3
 
156.585
145.286
4
 
52.590
63.828
2

Μεταβολές εδρών ανά εκλογική περιφέρειαΕπεξεργασία

Οι έδρες ανά εκλογική περιφέρεια βάσει των αντίστοιχων απογραφών.[7][8]

Εκλογική Περιφέρεια Έδρες
(1991)
Έδρες
(2001)
Έδρες
(2011)
Έδρες
(2019)
1 Έβρου 4 4 4 4
2 Ροδόπης 3 3 3 3
3 Ξάνθης 3 3 3 3
4 Καβάλας 4 4 4 4
5 Δράμας 3 3 3 3
6 Σερρών 7 7 6 6
7 Α' Θεσσαλονίκης 14 16 16 16
8 Β' Θεσσαλονίκης 7 7 9 9
9 Χαλκιδικής 3 3 3 3
10 Κιλκίς 3 3 3 3
11 Πέλλας 5 4 4 4
12 Ημαθίας 4 4 4 4
13 Πιερίας 4 4 4 4
14 Φλώρινας 2 2 2 2
15 Κοζάνης 5 5 5 5
16 Καστοριάς 2 2 2 2
17 Γρεβενών 1 1 1 1
18 Ιωαννίνων 5 5 5 5
19 Άρτας 3 3 3 3
20 Θεσπρωτίας 2 1 2 2
21 Πρεβέζης 2 2 2 2
22 Λαρίσης 8 8 8 8
23 Μαγνησίας 6 5 6 6
24 Τρικάλων 5 5 4 4
25 Καρδίτσας 3 3 4 4
26 Κέρκυρας 3 3 3 3
27 Κεφαλονιάς 1 1 1 1
28 Λευκάδας 1 1 1 1
29 Ζακύνθου 1 1 1 1
30 Αιτωλίας και Ακαρνανίας 8 8 7 7
31 Αχαΐας 9 9 8 9
32 Ηλείας 6 6 5 5
33 Φθιώτιδας 6 5 5 5
34 Ευρυτανίας 1 1 1 1
35 Φωκίδας 2 1 1 1
36 Βοιωτίας 4 4 3 3
37 Εύβοιας 6 6 6 6
38 Α' Αθηνών 19 17 14 14
- Β' Αθηνών 38 42 44 0
39 Βόρειου Τομέα Αθηνών 0 0 0 15
40 Δυτικού Τομέα Αθηνών 0 0 0 11
41 Νότιου Τομέα Αθηνών 0 0 0 18
42 Α' Πειραιώς 7 6 6 6
43 Β' Πειραιώς 8 8 8 8
- Αττικής 9 12 15 0
44 Ανατολικής Αττικής 0 0 0 10
45 Δυτικής Αττικής 0 0 0 4
46 Κορινθίας 4 4 4 4
47 Αργολίδας 3 3 3 3
48 Αρκαδίας 4 3 3 3
49 Μεσσηνίας 6 5 5 5
50 Λακωνίας 3 3 3 3
51 Λέσβου 3 3 3 3
52 Χίου 2 2 2 2
53 Σάμου 1 1 1 1
54 Κυκλάδων 3 3 4 4
55 Δωδεκανήσων 4 5 5 5
56 Χανίων 4 4 4 4
57 Ρεθύμνης 2 2 2 2
58 Ηρακλείου 7 8 8 8
59 Λασιθίου 2 2 2 2
- Επικρατείας 12 12 12 12

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία