Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος μοναρχών της Βαλένθια

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia
Τα σύμβολα των βασιλέων της Αραγωνίας σαν βασιλείς της Βαλένθια.

Το μεγαλύτερο διάστημα του Μεσαίωνα η Βαλένθια βρέθηκε στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής πολιτικής. Όταν οι Μαυριτανοί κατέκτησαν την Ιβηρική χερσόνησο το Χαλιφάτο των Ομεϋαδών και το Χαλιφάτο της Κόρδοβας απέκτησαν την εξουσία στην ευρύτερη περιοχή. Μετά την κατάρρευση του Χαλιφάτου της Κόρδοβας η ευρύτερη περιοχή πέρασε στον έλεγχο των τοπικών Μουσουλμανικών κρατιδίων της Τάιφας (1010) μέχρι την κατάκτηση της από τον Ελ Σιντ (1095). Κυβέρνησε μέχρι τον θάνατο του (1099), η χήρα του εκδιώχθηκε λίγο αργότερα από το Μουσουλμανικό Χαλιφάτο.

Με την κατάρρευση του Χαλιφάτου οι τοπικοί κυβερνήτες ανέλαβαν ξανά τον έλεγχο αλλά ακολούθησαν τέσσερις αλλαγές κυβερνητών μέσα σε δύο χρόνια, αυτό είχαν σαν αποτέλεσμα να κυριεύσουν την Βαλένθια η Μούρθια και στην συνέχεια οι Αλμοάδες. Η Βαλένθια κατακτήθηκε οριστικά από το Βασίλειο της Αραγωνίας (1237) που ίδρυσε το Βασίλειο της Βαλένθια μέσα στο Στέμμα της Αραγωνίας. Το βασίλειο της Βαλένθια είχε τους δικούς νόμους, έθιμα, κοινοβούλιο αλλά για ηγεμόνα είχε τον Βασιλιά της Αραγωνίας που διόριζε τον κυβερνήτη. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε μέχρι την εποχή που ενώθηκε το Βασίλειο της Βαλένθια με την Μοναρχία της Ισπανίας (1714).

Πίνακας περιεχομένων

Κυβερνήτες της Βαλένθια (713 - 1239)Επεξεργασία

 
Τα σύμβολα της Βαλένθια από τον 16ο - 18ο αιώνα.

Ακολουθεί ο Κατάλογος μοναρχών της Βαλένθια οι οποίοι ταυτίζονται με τους μονάρχες της Αραγωνίας.

Οίκος της ΒαρκελώνηςΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ιάκωβος Α΄ της Βαλένθια
(Ιάκωβος ο Κατακτητής)
(Jaime I de Aragon el Conquistador)
1239 - 1276
  2 Φεβρουαρίου 1208
Γιος του Πέτρου Β΄ της Αραγωνίας και της Μαρίας του Μονπελιέ
(1) Ελεονώρα της Καστίλης
Ένας γιος
(2) Γιολάντα της Ουγγαρίας
Τρεις γιοι και τέσσερις κόρες
Τερέσα Χιλ ντε Μπιδάουρε
Δυο γιοι
Τρεις νόθοι γιοι
27 Ιουλίου 1276
68 ετών
Πέτρος Α΄ της Βαλένθια
(Πέτρος ο Μέγας)
(Pedro III de Aragon)
1276 - 1285
  1240
Πρώτος γιος του Ιάκωβου Α΄ της Βαλένθια και της Γιολάντας της Ουγγαρίας[1]
Κωνσταντία Χοενστάουφεν της Σικελίας
Τρεις γιοι και δυο κόρες
11 Νοεμβρίου 1285
45 ετών
Αλφόνσος Α΄ της Βαλένθια
(Alfonso III de Aragon)
1285 - 1291
  4 Νοεμβρίου 1265
Πρώτος γιος του Πέτρου Α΄ της Βαλένθια και της Κωνσταντίας Χοενστάουφεν της Σικελίας[2]
Αγνή της Ακουιτανίας, βασίλισσα της Αραγωνίας
Μια κόρη
18 Ιουνίου 1291
26 ετών
Ιάκωβος Β΄ της Βαλένθια
(Ιάκωβος ο Δίκαιος)
(Jaume ΙΙ el Just)
1291 - 1327
  10 Απριλίου 1267
Δεύτερος γιος του Πέτρου Α΄ της Βαλένθια και της Κωνσταντίας Χοενστάουφεν[3]
(1) Ισαβέλλα της Καστίλης, βασίλισσα της Αραγωνίας
(2) Λευκή του Ανζού
Πέντε γιοι και πέντε κόρες
(3) Μαρία των Λουζινιάν, βασίλισσα της Αραγωνίας
(4) Ελισέντα του Μοντκάντα
Τρεις νόθοι γιοι
2 Νοεμβρίου 1327
60 ετών
Αλφόνσος Β΄ της Βαλένθια
(Alfons ΙV)
1327 - 1336
  2 Νοεμβρίου 1299
Δεύτερος γιος του Ιακώβου Β΄ της Βαλένθια και της Λευκής του Ανζού[4]
(1) Τερέζα ντ' Εστένσα, κόμισσα του Ουρζέλ
Μία κόρη και δυο γιοί
(2) Ελεονώρα της Καστίλης
Δύο γιοι
24 Ιανουαρίου 1336
37 ετών
Πέτρος Β΄ της Βαλένθια
(Pedro IV de Aragon)
1336 - 1387
  5 Οκτωβρίου 1319
Πρώτος γιος του Αλφόνσου Β΄ της Βαλένθια και της Τερέζας ντ' [5]
(1) Μαρία της Ναβάρρας
Δύο κόρες
(2) Ελεονώρα της Πορτογαλίας, βασίλισσα της Αραγωνίας
(3) Ελεονώρα της Σικελίας
Δύο γιοι και μια κόρη
(4) Σίβυλλα του Φορτιά
Μία κόρη
5 Ιανουαρίου 1387
68 ετών
Ιωάννης Α΄ της Βαλένθια
(Ιωάννης ο Κυνηγός)
(Jean Ier d'Aragon)
1387 - 1396
  27 Δεκεμβρίου 1350
Πρώτος γιος του Πέτρου Β΄ της Βαλένθια και της Ελεονώρας της Σικελίας[6]
(1) Ιωάννη Α΄ του Αρμανιάκ
Μία κόρη
(2) Γιολάνδη του Μπαρ
Ένας γιος και μια κόρη
19 Μαΐου 1396
46 ετών
Ατύχημα
Μαρτίνος της Βαλένθια
(Μαρτίνος ο Πρεσβύτερος)
(Martin I de Aragon el Viejo)
1396 - 1410
  29 Ιουλίου 1356
Δεύτερος γιος του Πέτρου Β΄ της Βαλένθια και της Ελεονώρας της Σικελίας[7]
Μαρία ντε Λούνα
Ένας γιος
31 Μαΐου 1410
54 ετών

Οίκος της ΤραστάμαραΕπεξεργασία

Μετά τον θάνατο του Μαρτίνο της Αραγωνίας ακολούθησε ένα κενό διαδοχής την περίοδο 1410 - 1412

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Φερδινάνδος Α΄ της Βαλένθια
(Φερδινάνδος της Αντεκέρα)
(Fernando I de Aragon)
1412 - 1416
  27 Νοεμβρίου 1380
δεύτερος του γιος του Ιωάννη Α΄ της Καστίλης και της Ελεονώρας της Αραγωνίας
Ελεονόρα της Αλμπουκέρκης
Πέντε γιοι και δύο κόρες
2 Απριλίου 1416
36 ετών
Αλφόνσος Γ΄ της Βαλένθια
(Αλφόνσος ο Μεγαλόψυχος)
(Sancho II el Fuerte)
1416 - 1458
  1396
Πρώτος γιος του Φερδινάνδου Α΄ της Βαλένθια και της Ελεονόρας της Αλμπουκέρκης
Μαργαρίτα της Καστίλης, βασίλισσα της Αραγωνίας
Ένας νόθος γιος και δύο νόθες κόρες
27 Ιουνίου 1458
62 ετών
Ιωάννης Β΄ της Βαλένθια
(Juan II de Aragon)
1458 - 1479
  29 Ιουνίου 1398
Δεύτερος γιος του Φερδινάνδου Α΄ της Βαλένθια και της Ελεονόρας της Αλμπουκέρκης
(1) Λευκή Α΄ της Ναβάρρας
Δυο γιοι και δύο κόρες
Ιωάννα Ενρίκεθ
Ένας γιος και μια κόρη
Τρεις νόθοι γιοι
20 Ιανουαρίου 1479
81 έτους
Φερδινάνδος Β΄ της Βαλένθια
(Φερδινάνδος ο Καθολικός)
(Fernando II de Aragon)
1479 - 1516
  10 Μαρτίου 1452
Γιος του Ιωάννη Β΄ της Βαλένθια και της Ιωάννας Ενρίκεθ
(1) Ισαβέλλα Α΄ της Καστίλης
δύο γιοι και τέσσερις κόρες
(2) Ζερμαίν ντε Φουά
Ένας νόθος γιος και τρεις νόθες κόρες
23 Ιανουαρίου 1516
64 ετών

Με τον γάμο των Καθολικών βασιλέων Φερδινάνδου και Ισαβέλλας το Βασίλειο της Αραγωνίας ενώθηκε με το Βασίλειο της Καστίλης σχηματίζοντας το Βασίλειο της Ισπανίας αλλά ο τίτλος του βασιλιά της Βαλένθια διατηρήθηκε.

Οίκος των ΑψβούργωνΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Κάρολος Κουίντος
(Keizer Karel V)
1516 - 1556
  24 Φεβρουαρίου 1500
Πρώτος γιος του Φιλίππου ΣΤ΄ της Βουργουνδίας και της Ιωάννας Α΄ της Καστίλης
Ισαβέλλα της Πορτογαλίας
Ένας γιος και δυο κόρες
21 Σεπτεμβρίου 1558
58 ετών
Φίλιππος Α΄ της Βαλένθια
(Felipe II de Espana)
1556 - 1598
  21 Μαΐου 1527
γιος του Καρόλου Κουίντου και της Ισαβέλλας της Πορτογαλίας
(1) Μαρία Μανουέλα, Πριγκίπισσα της Πορτογαλίας
Ένας γιος
(2) Μαρία Α΄ της Αγγλίας
(3) Ελισάβετ του Βαλουά
Δυο κόρες
(4) Άννα της Αυστρίας (1549–1580)
Τρεις γιοι
13 Σεπτεμβρίου 1598
71 έτους
Φίλιππος Β΄ της Βαλένθια
(Felipe III de Espana)
1598 - 1621
  14 Απριλίου 1578
Γιος του Φιλίππου Α΄ της Βαλένθια και της Άννας της Αυστρίας
Μαργαρίτα της Αυστρίας
Τρεις γιοι και πέντε κόρες
31 Μαρτίου 1621
43 ετών
Φίλιππος Γ΄ της Βαλένθια
(Felipe IV)
1621 - 1665
  8 Απριλίου 1605
γιος του Φιλίππου Β' της Βαλένθια και της Μαργαρίτας της Αυστρίας
(1) Ελισάβετ της Γαλλίας
Ένας γιος και μια κόρη
(2) Μαριάννα της Αυστρίας
Δυο γιοι και μια κόρη
17 Σεπτεμβρίου 1665
60 ετών
Κάρολος Β΄ της Βαλένθια
(Carlos II de Espana)
1665 - 1700
  6 Νοεμβρίου 1661
γιος του Φιλίππου Γ΄ της Βαλένθια και της Μαριάννας της Αυστρίας
(1) Μαρία Λουίζα της Ορλεάνης
(2) Μαρία Άννα του Παλατινάτου-Νόϊμπουργκ
1 Νοεμβρίου 1700
39 ετών

Οίκος των ΒουρβόνωνΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Φίλιππος Δ΄ της Βαλένθια
(Felipe V de Espana)
1700 - 1704
  19 Δεκεμβρίου 1683
Δεύτερος γιος του Λουδοβίκου, Μέγα Δελφίνου και της Μαρίας Άννας Βικτωρίας της Βαυαρίας
(1) Μαρία Λουίζα της Σαβοΐας
Δυο γιοι
(2) Ελισάβετ Φαρνέζε
Τρεις γιοι και τρεις κόρες
9 Ιουλίου 1746
63 ετών

Οίκος των Αψβούργων (συνέχεια)Επεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Κάρολος Γ΄ της Βαλένθια
(Karl von Habsburg)
1704 - 1707
  1 Οκτωβρίου 1685
γιος του Λεοπόλδου Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Ελεωνόρας Μαγδαληνής του Νέουμπουργκ
Ελίζαμπεθ Κριστίν του Μπράνσγουικ-Βόλφενμπίτελ
Τρεις κόρες
20 Οκτωβρίου 1740
55 ετών

Την εποχή που ξέσπασε ο Πόλεμος της Ισπανικής Διαδοχής (επίσημα το 1707) ο Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας διέλυσε οριστικά το Στέμμα της Αραγωνίας και όλους τους τίτλους του μαζί με τους υπόλοιπους και τον τίτλο του βασιλιά της Βαλένθια. Οι Ισπανοί μονάρχες ωστόσο μέχρι την Ισαβέλλα Β΄ της Ισπανίας εξακολουθούσαν να τυπώνουν στα νομίσματα τους τίτλους του Στέμματος της Αραγωνίας, μερικές φορές τους χρησιμοποιούσαν και στα επίσημα έγγραφα.

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Valencian monarchs της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).