Κατάλογος μοναρχών της Ισπανίας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Οι προκάτοχοι των μοναρχών της Ισπανίας είναι οι εξής:

  • βασιλείς των Βησιγότθων.
  • βασιλείς των Αστουριών: Οίκος Αστουριών-Λεόν.
  • βασιλείς της Ναβάρρας: Οίκοι Ινίγκεθ, Χιμένεθ, Μπλουά-Καμπανίας, Καπετιδών, Εβρέ, Τραστάμαρα, Φουά, Αλμπρέ, Βουρβόνων.
  • βασιλείς της Λεόν: Οίκοι Αστουριών-Λεόν, Χιμένεθ, Ιβρέα, Τραστάμαρα.
  • βασιλείς της Γαλικίας: Οίκοι Χιμένεθ, Ιβρέα.
  • βασιλείς της Αραγωνίας: Οίκοι Χιμένεθ, Βαρκελώνης, Τραστάμαρα.
  • βασιλείς της Καστίλης: Οίκοι Χιμένεθ, Ιβρέα, Τραστάμαρα.

H αρίθμηση είναι ενιαία, δηλ. οι με το όνομα Αλφόνσος Α΄ - Ε΄ είναι βασιλείς της Αραγωνίας, με το Αλφόνσος ΣΤ΄ - ΙΑ΄ είναι της Καστίλης & Λεόν και οι επόμενοι της Ισπανίας. Επίσης οι Φερδινάνδος Α΄ - Β΄ είναι της Λεόν (υπάρχουν όμως και οι Φερδινάνδος Α΄ - Β΄ της Αραγωνίας), οι Φερδινάνδος Γ΄ - Ε΄ είναι της Καστίλης & Λεόν και οι επόμενοι της Ισπανίας.

Το 1504 απεβίωσε η Ισαβέλλα Α΄ της Καστίλης και τη διαδέχθηκε η κόρη της Ιωάννα με τον σύζυγό της Φίλιππο Α΄, ο οποίος ετελεύτησε το 1506. Το 1516 απεβίωσε ο Φερδινάνδος Β΄ της Αραγωνίας, σύζυγος της Ισαβέλλας Α΄, και τον διαδέχθηκε η κόρη τους Ιωάννα. Επειδή όμως αυτή είχε ψυχικές διαταραχές, ανέλαβε ο γιος της Κάρολος Α΄, ο οποίος ένωσε τα στέμματα της Αραγωνίας και της Καστίλης στο βασίλειο της Ισπανίας.

Από το 1492, με την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο, το βασίλειο της Αραγωνίας-Καστίλης άρχισε να επεκτείνεται δυτικά. To 1504 o Ισπανός πάπας Αλέξανδρος ΣΤ΄ Βοργίας έδωσε στην Ισπανία το μέρος της Αμερικής που είναι δυτικά από τον 46ο μεσημβρινό, και το ανατολικά από τον 46ο (δηλ. τη Βραζιλία) στην Πορτογαλία. Ιδρύθηκε άτυπα η Ισπανική αυτοκρατορία. Αυτή περιελάμβανε την Ισπανία, τις Κάτω χώρες, τη Νάπολη-Σικελία, την Ισπανική Σαχάρα, το μεγαλύτερο μέρος της Αμερικής, τις Φιλιππίνες, κ.ά.

Οίκος της ΤραστάμαραΕπεξεργασία

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Φερδινάνδος Β΄ της Αραγωνίας
1479-1516
37
  1452-1516
64
Ιωάννης Β΄ της Αραγωνίας
Ιωάννα Ενρίκεθ
1.Ισαβέλλα Α΄ της Καστίλης
2.Ζερμαίν της Φουά
Ιωάννα της Καστίλης
...
Ισαβέλλα Α΄ της Καστίλης
1474-1504
30
  1451-1504
53
Ιωάννης Β΄ της Καστίλης
Ισαβέλλα της Πορτογαλίας
Φερδινάνδος Β΄ της Αραγωνίας Ιωάννα της Καστίλης
...
Ιωάννα της Καστίλης
1504-1516
12
  1479-1555
76
Φερδινάνδος Β΄ της Αραγωνίας
Ισαβέλλα Α΄ της Καστίλης
Φίλιππος Α΄ της Καστίλης Κάρολος Α΄ της Ισπανίας
...

Οίκος των ΑψβούργωνΕπεξεργασία

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Οίκος
Γονείς
Σύζυγος Τέκνα
Φίλιππος Α΄ της Καστίλης
1504-1506
2
(ως σύζυγος της Ιωάννας)
  1478 - 1506
28
Μαξιμιλιανός Α΄ των Αψβούργων
Μαρία της Βουργουνδίας
Ιωάννα της Καστίλης Κάρολος Α΄ της Ισπανίας
...
Κάρολος Α΄
1516-1556
40
  1500-1558
58
Φίλιππος Α΄ της Καστίλης
Ιωάννα Α΄ της Καστίλης
Ισαβέλλα της Πορτογαλίας Φίλιππος Β΄ της Ισπανίας
...
Φίλιππος Β΄
1556-1598
42
  1527-1598
71
Κάρολος Α΄ της Ισπανίας
Ισαβέλλα της Πορτογαλίας
1.Μαρία Μανουέλα της Πορτογαλίας
2.Μαρία Α΄ της Αγγλίας
3.Ελισάβετ των Βαλουά
Άννα της Αυστρίας
Φίλιππος Γ΄ της Ισπανίας
...
Φίλιππος Γ'
1598-1621
23
  1578-1621
43
Φίλιππος Β΄ της Ισπανίας
Άννα της Αυστρίας
Μαργαρίτα της Αυστρίας Φίλιππος Δ΄ της Ισπανίας
...
Φίλιππος Δ´
1621-1665
44
  1605-1665
60
Φίλιππος Γ΄ της Ισπανίας
Μαργαρίτα της Αυστρίας, βασίλισσα της Ισπανίας|Μαργαρίτα της Αυστρίας]]
1.Ελισάβετ της Γαλλίας
2.Μαριάννα της Αυστρίας
Κάρολος Β΄ της Ισπανίας
Κάρολος Β΄
1665-1700
35
  1661-1600
39
Φίλιππος Δ΄ της Ισπανίας
Μαριάννα της Αυστρίας
1.Μαρία-Λουίζα της Ορλεάνης
2.Μαρία Άννα του Παλατινάτου-Νόιμπουργκ.
-

Οίκος των Βουρβόνων-ΙσπανίαςΕπεξεργασία

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Οίκος
Γονείς
Σύζυγος Τέκνα
Φίλιππος Ε΄
1700-24, 24-46
46
  1683 - 1746
63
Λουδοβίκος, Μέγας Δελφίνος
Μαρία Άννα Βικτωρία της Βαυαρίας
1.Μαρία Λουίζα της Σαβοΐας
2.Ελισάβετ Φαρνέζε
Λουδοβίκος της Ισπανίας
Φερδινάνδος ΣΤ΄ της Ισπανίας
Κάρολος Γ΄ της Ισπανίας
...
Λουδοβίκος
1724
7 μήνες
  1707 - 1724
17
Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας
Μαρία Λουίζα της Σαβοΐας
Λουίζα Ελισάβετ της Ορλεάνης -
Φερδινάνδος ΣΤ΄
1746-1759
13
  1713 - 1759
46
Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας
Μαρία Λουίζα της Σαβοΐας
Βαρβάρα της Πορτογαλίας -
Κάρολος Γ΄
1759-1788
29
  1716-1788
82
Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας
Ελισάβετ Φαρνέζε
Μαρία-Αμαλία της Σαξονίας Κάρολος Δ΄ της Ισπανίας
...
Κάρολος Δ΄
1788-1808
20
  1748 - 1819
71
Κάρολος Γ΄ της Ισπανίας
Μαρία Αμαλία της Σαξονίας
Μαρία Λουίζα της Πάρμας Φερδινάνδος Ζ΄ της Ισπανίας
Φραγκίσκος δε Πάουλα του Κάδιθ
...

Οίκος του ΒοναπάρτηΕπεξεργασία

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Οίκος
Γονείς
Σύζυγος Τέκνα
Ιωσήφ
1808-1813
5
  1768 - 1844
76
Κάρλο Μπουοναπάρτε
Λετίτσια Ραμολίνο
Ζουλί Κλαρί ...

Οίκος των Βουρβόνων-ΙσπανίαςΕπεξεργασία

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Οίκος
Γονείς
Σύζυγος Τέκνα
Φερδινάνδος Ζ΄
1813-1833
20
  1784 - 1833
49
Κάρολος Δ΄ της Ισπανίας
Μαρία Λουίζα της Πάρμας
1.Μαρία Αντωνία της Νάπολης και της Σικελίας
2.Μαρία Ισαβέλλα της Πορτογαλίας
3.Μαρία Ιωσηφίνα Αμαλία της Σαξονίας
4.Μαρία Χριστίνα των Δύο Σικελιών
Ισαβέλλα Β΄ της Ισπανίας
Φραγκίσκος δε Πάουλα του Κάδιθ
...
Ισαβέλλα Β΄
1833-1868
35
  1830 - 1904
74
Φερδινάνδος Ζ΄ της Ισπανίας
Μαρία Χριστίνα των Δύο Σικελιών
Φραγκίσκος δε Ασίς, δούκας του Κάδιθ Αλφόνσος ΙΒ΄ της Ισπανίας
...

Οίκος της ΣαβοΐαςΕπεξεργασία

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Οίκος
Γονείς
Σύζυγος Τέκνα
Αμεδαίος
1870-1873
3
  1845 - 1890
45
Βίκτωρ Εμμανουήλ Β΄ της Ιταλίας
Αδελαΐδα της Αυστρίας
Μαρία Βιττόρια νταλ Πότσο ντε λα Κιστέρνα
Μαρία Λετίτσια Βοναπάρτη, δούκισσα της Αόστης
...

Οίκος των Βουρβόνων-ΙσπανίαςΕπεξεργασία

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Αλφόνσος ΙΒ΄
1874-1885
11
  1857 - 1885
28
Φραγκίσκος δε Ασίς, δούκας του Κάδιθ
Ισαβέλλα Β΄ της Ισπανίας
1.Μερσέντες της Ορλεάνης
2.Μαρία Χριστίνα της Αυστρίας
Αλφόνσος ΙΓ΄ της Ισπανίας
...
Αλφόνσος ΙΓ΄
1886-1931
45
  1886 - 1941
45
Αλφόνσος ΙΒ΄ της Ισπανίας
Μαρία Χριστίνα της Αυστρίας
Βικτώρια Ευγενία του Μπάττενμπεργκ Χουάν, Κόμης της Βαρκελώνης
...
Χουάν Κάρλος
1975-2014
  γενν. 1938
Χουάν, Κόμης της Βαρκελώνης
Μαρία δε λας Μερθέδες των Δύο Σικελιών
Σοφία της Ελλάδας Φίλιππος ΣΤ΄ της Ισπανίας
..
Φίλιππος ΣΤ΄
από το 2014
  γενν. 1968 Χουάν Κάρλος Α΄ της Ισπανίας
Σοφία της Ελλάδας
Λετίθια Ορτίθ Ροκασολάνο Ελεονώρα,
Σοφία

ΥποσημειώσειςΕπεξεργασία