Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος μοναρχών της Σικελίας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Οι Μονάρχες της Σικελίας κυβέρνησαν την Σικελία από την δημιουργία της κομητείας της Σικελίας (1071) μέχρι την ένωση των βασιλείων της Νεαπόλεως και της Σικελίας στο Βασίλειο των Δύο Σικελιών (1816). Το βασίλειο δημιουργήθηκε με την Νορμανδική κατάκτηση της Σικελίας (11ος - 12ος αιώνα), μέχρι τότε το νησί ήταν Ισλαμικό εμιράτο για τουλάχιστον δυο αιώνες. Ο Νορμανδικός Οίκος των Ωτβίλ κατέκτησε το Παλέρμο (1071) και τοποθέτησε φεουδαρχική κομητεία, ο Οίκος ολοκλήρωσε την κατάσταση της Σικελίας (1091). Η Κομητεία της Σικελίας και το Δουκάτο της Απουλίας που κυβερνήθηκαν από διαφορετικούς κλάδους του Οίκου των Ωτβίλ, ενώθηκαν (1130) στο Βασίλειο της Σικελίας και ο κόμης Ρογήρος ανακηρύχτηκε βασιλιάς από τον αντίπαπα Ανάκλητο Β΄ ως Ρογήρος Β΄ της Σικελίας. Το βασίλειο ενώθηκε με πολλούς διαφορετικούς κυρίαρχους: με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (1194 - 1254), με το Στέμμα της Αραγωνίας (1282 - 1714), το Δουκάτο της Σαβοΐας (1713 - 1720) και τελικά με την Μοναρχία των Αψβούργων (1720 - 1735).

Ο Σικελικός Εσπερινός (1282) στάθηκε αιτία να διασπαστεί το βασίλειο στα δυο: το βασίλειο της Σικελίας και το Βασίλειο της Νεαπόλεως. Τα δυο βασίλεια ενώθηκαν προσωρινά με τον Κάρολο Κουίντο που ονομάστηκε «βασιλιάς της Σικελίας και της Νεαπόλεως» (1516), ο Φερδινάνδος Α΄ των Δύο Σικελιών ολοκλήρωσε την ένωση των δυο βασιλείων (1816).

Κόμητες της ΣικελίαςΕπεξεργασία

Οίκος των ΩτβίλΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ρογήρος Α΄
(Ρογήρος Μπόσο)
(Roger I)
1071 - 1101
  1031
Μικρότερος γιος του Ταγκρέδου του Ωτβίλ και της Φρεσέντας
(1) Ιουδήθ ντ΄Εβρέ
Τέσσερις κόρες
(2) Ερεμπούργκα του Μορτέν
Ένας γιος και επτά κόρες
(3) Αδελαΐδα ντελ Βάστο
Δύο γιοι και μια κόρη
Δύο νόθοι γιοι
1101
70 ετών
Σίμων
(Simone di Sicilia)
1101 - 1105
1093
πρώτος γιος του Ρογήρου Α΄ της Σικελίας και της Αδελαΐδας ντελ Βάστο
1105
12 ετών
Ρογήρος Β΄
(Ruggero II di Sicilia)
1105 - 1130
  22 Δεκεμβρίου 1095
δεύτερος του γιος του Ρογήρου Α΄ της Σικελίας και της Αδελαΐδας ντελ Βάστο
(1) Ελβίρα της Καστίλης
Πέντε γιοι και μια κόρη
(2) Σιβύλλη της Βουργουνδίας
Ένας γιος
(3) Βεατρίκη του Ρετέλ
Μια κόρη
Ένας νόθος γιος και πέντε νόθες κόρες
26 Φεβρουαρίου 1154
59 ετών

Βασιλείς της ΣικελίαςΕπεξεργασία

Οίκος των ΩτβίλΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ρογήρος Β΄
(Ruggero II di Sicilia)
1130 - 1154
  22 Δεκεμβρίου 1095
δεύτερος γιος του Ρογήρου Α΄ της Σικελίας και της Αδελαΐδας ντελ Βάστο
(1) Ελβίρα της Καστίλης
Πέντε γιοι και μια κόρη
(2) Σιβύλλη της Βουργουνδίας
Ένας γιος
(3) Βεατρίκη του Ρετέλ
Μια κόρη
Ένας νόθος γιος και πέντε νόθες κόρες
26 Φεβρουαρίου 1154
59 ετών
Γουλιέλμος Α΄
(Γουλιέλμος ο Κακός)
(Guglielmo I di Sicilia)
1154 - 1166
  1120
τέταρτος γιος του Ρογήρου Β΄ της Σικελίας και της Ελβίρας της Καστίλης
Μαργαρίτα της Ναβάρρας
Τέσσερις γιοι
7 Μαΐου 1166
46 ετών
Γουλιέλμος Β΄
(Γουλιέλμος ο Καλός)
(Guglielmo II di Sicilia)
1166 - 1189
  1153
τρίτος του γιος του Γουλιέλμου Α΄ της Σικελίας και της Μαργαρίτας της Ναβάρρας
Ιωάννα της Αγγλίας 18 Νοεμβρίου 1189
36 ετών
Ταγκρέδος
(Tancredi di Sicilia)
1189 - 1194
  1153
τρίτος γιος του Ρογήρου Γ΄ της Απουλίας και της Έμμας
Σιβύλλη του Άτσερα
δύο γιοι και τέσσερις κόρες
20 Φεβρουαρίου 1194
56 ετών
Ρογήρος Γ΄
(Ruggeru III)
1192 - 1193
Συμβασιλεία
  1175
πρώτος γιος του Ταγκρέδου της Σικελίας και της Σιβύλλης του Άτσερα
Ειρήνη Αγγελίνα 24 Δεκεμβρίου 1193
18 ετών
Γουλιέλμος Γ΄
(William III of Sicily)
1194
  1186
δεύτερος γιος του Ταγκρέδου της Σικελίας και της Σιβύλλης του Άτσερα
1198
12 ετών
Κωνσταντία Α΄
(Constance d'Hauteville)
1194 - 1198
  2 Νοεμβρίου 1154
κόρη του Ρογήρου Β΄ της Σικελίας και της Βεατρίκης του Ρετέλ
Ερρίκος ΣΤ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
ένας γιος
27 Νοεμβρίου 1198
44 ετών

Η Κωνσταντία παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα Ερρίκο ΣΤ΄ που πίεσε σκληρά τους Ωτβίλ για να διεκδικήσει το βασίλειο της Σικελίας χάρη στα δικαιώματα της συζύγου του και κατάφερε να τους εκτοπίσει το 1194. Σύμφωνα με πολλές ενδείξεις στην Επανάσταση των βαρόνων (1197) ανακηρύχτηκε προσωρινά βασιλιάς ο κόμης Ιορδάνης Λούπιν του Μποβίνο, είχε και την υποστήριξη της Κωνσταντίας που βρισκόταν σε διάσταση με τον σύζυγο της αλλά τελικά συνελήφθη και εκτελέστηκε. Οι ιστορικοί Έβελυν Τζέιμισον (1877 - 1972) και Τόμας Κέρτις βαν Κλίβ (1888 - 1976) επιβεβαιώνουν την πληροφορία.

Οίκος των ΧοενστάουφενΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ερρίκος Α΄
Ερρίκος ΣΤ΄ της Γερμανίας
(Heinrich VI)

1194 - 1197
  1165
Γιος του Φρειδερίκου Βαρβαρόσσα και της Βεατρίκης Α΄ της Βουργουνδίας
Κωνσταντία Ωτβίλ της Σικελίας
ένας γιος
28 Σεπτεμβρίου 1197
32 ετών
ελονοσία
Φρειδερίκος Α΄
Φρειδερίκος Β΄ της Γερμανίας
(Federico II)

1198 - 1250
  26 Δεκεμβρίου 1194
Γιος του Ερρίκου ΣΤ΄ και της Κωνσταντίας Ωτβίλ της Σικελίας
(1) Κωνσταντία της Αραγωνίας
ένας γιος
(2) Ισαβέλλα Β΄ της Ιερουσαλήμ
ένας γιος και μια κόρη
(3) Ισαβέλλα της Αγγλίας
ένας γιος και μια κόρη
Μπιάνκα Λάντσια
δύο γιοι και μια κόρη
πέντε νόθες κόρες
13 Δεκεμβρίου 1250
56 ετών
Ερρίκος Β΄
Ερρίκος συμβασιλιάς της Γερμανίας
(Heinrich)

1212 - 1217
Συμβασιλεία
  1211
Πρώτος γιος του Φρειδερίκου Β΄ Χοενστάουφεν και της Κωνσταντίας της Αραγωνίας
Μαργαρίτα της Αυστρίας, βασίλισσα της Βοημίας 12 Φεβρουαρίου 1242
31 έτους
Ατύχημα με το άλογο
Κορράδος Α΄
Κορράδος Δ΄ της Γερμανίας
(Konrad IV)

1250 - 1254
  25 Απριλίου 1228
Τρίτος γιος του Φρειδερίκου Β΄ Χοενστάουφεν και της Κωνσταντίας της Αραγωνίας
(1) Ελισάβετ της Βαυαρίας, βασίλισσα της Γερμανίας
ένας γιος
21 Μαΐου 1254
36 ετών
ελονοσία
Κορράδος Β΄
Κορράδος Ε΄ της Γερμανίας<(Κonradin)
1254 - 1258
  25 Μαρτίου 1252
γιος του Κορράδου Δ΄ της Γερμανίας και της Ελισάβετ της Βαυαρίας
29 Οκτωβρίου 1268
16 ετών
Αποκεφαλίστηκε
Μανφρέδος
(Manfredi di Sicilia)
1258 - 1266
  1232
Νόθος γιος του Φρειδερίκου Β΄ Χοενστάουφεν
(1) Βεατρίκη της Σαβοΐας, μαρκησία του Σαλούτσο
Μια κόρη
(2) Ελένη Αγγελίνα της Ηπείρου
Μια κόρη και τέσσερις γιοι
26 Φεβρουαρίου 1266
34 ετών
Έπεσε σε μάχη

Ο Μανφρέδος ήταν στην αρχή αντιβασιλιάς για λογαριασμό του μικρού ανιψιού του Κορραδίνου αλλά πήρε ο ίδιος το στέμμα μετά τον θάνατο του (1268) και συνέχισε να πολεμάει για λογαριασμό των Χοενστάουφεν. Ο πάπας έκανε κατάσχεση του βασιλείου (1254) και το παρέδωσε στον Εδμόνδος Κράουτσμπακ μικρότερο αδελφό του Εδουάρδου Α΄ της Αγγλίας αλλά οι Άγγλοι δεν κατάφεραν ποτέ να πάρουν το στέμμα. Ο επόμενος βασιλιάς υποψήφιος για τον πάπα ήταν ο Κάρολος ο Ανδεγαυός μικρότερος αδελφός του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου του Αγίου που κατάφερε να ανατρέψει τον Μανφρέδο και να πάρει το στέμμα (1266).

Οίκος των Καπετιδών-ΑνζούΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Κάρολος Α΄
(Charles d'Anjou)
1266 - 1282
  21 Μαρτίου 1226
μικρότερος γιος του Λουδοβίκου του Λέοντα και της Λευκής της Καστίλης
(1) Βεατρίκη της Προβηγκίας
Δυο γιοι και τρεις κόρες
(2) Μαργαρίτα της Βουργουνδίας, βασίλισσα της Σικελίας
7 Ιανουαρίου 1285
59 ετών

Ο γαμπρός του Μανφρέδου Πέτρος Γ΄ της Αραγωνίας από τον Οίκο της Βαρκελώνης κατέκτησε το νησί της Σικελίας όταν εξεγέρθηκαν οι κάτοικοι και έδιωξαν τους Γάλλους με τον Σικελικό Εσπερινό. Η Ανδεγαυική δυναστεία περιορίστηκε σε ένα μικρό βασίλειο στο Βασίλειο της Νεαπόλεως ένα μικρότερο βασίλειο στο νότιο τμήμα της Ιταλικής χερσονήσου δημιουργώντας δυο Σικελικά βασίλεια που ενώθηκαν αργότερα.

Οίκος της ΒαρκελώνηςΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Πέτρος Α΄
Πέτρος Γ΄ της Αραγωνίας
(Pero lo Gran)

1282 - 1285
  1165
Πρώτος γιος του Ιακώβου Α΄ της Αραγωνίας και της Γιολάντας της Ουγγαρίας
Κωνσταντία Χοενστάουφεν της Σικελίας
Τέσσερις γιοι και δυο κόρες
11 Νοεμβρίου 1285
45 ετών
Κωνσταντία Β΄
(Costanza II di Sicilia)
1276 - 1285
Σε συμβασιλεία με τον σύζυγο της
  1249
Κόρη του Μανφρέδου της Σικελίας και της Βεατρίκης της Σαβοΐας
Πέτρος Γ΄ της Αραγωνίας
Τέσσερις γιοι και δυο κόρες
1302
52 ετών
Ιάκωβος
Ιάκωβος Β΄ της Αραγωνίας
(Jaume ΙΙ el Just)
1285 - 1296
Συμβασιλεία
  10 Απριλίου 1267
Δεύτερος γιος του Πέτρου Γ΄ της Αραγωνίας και της Κωνσταντίας Χοενστάουφεν
(1) Ισαβέλλα της Καστίλης
(2) Λευκή του Ανζού
Πέντε γιοι και πέντε κόρες
(3) Μαρία ων Λουζινιάν
(4) Ελιθέντα δε Μοντκάδα
Τρεις νόθοι γιοι
2 Νοεμβρίου 1327
60 ετών
Φρειδερίκος Β΄
(Federico II de Sicilia)
1296 - 1337
  13 Δεκεμβρίου 1272
Τρίτος γιος του Πέτρου Γ΄ της Αραγωνίας και της Κωνσταντίας Χοενστάουφεν
Ελεονώρα του Ανζού
Πέντε γιοι και τέσσερις κόρες
25 Ιουνίου 1337
65 ετών
Πέτρος Β΄
(Pietro II di Sicilia)
1337 - 1342
  1304
Πρώτος γιος του Φρειδερίκου Β΄ της Σικελίας και της Ελεονώρας του Ανζού
Ελισάβετ της Καρινθίας
Τρεις γιοι και έξι κόρες
15 Αυγούστου 1342
42 ετών
Λουδοβίκος
(Λουδοβίκος ο Παις)
(Luigi di Sicilia)
1342 - 1355
  4 Φεβρουαρίου 1338
Πρώτος γιος του Πέτρου Β΄ της Σικελίας και της Ελισάβετ της Καρινθίας
16 Οκτωβρίου 1355
17 ετών
Μαύρη πανώλη
Φρειδερίκος Γ΄
(Φρειδερίκος ο Απλός)
(Federico IV di Sicilia)
1355 - 1377
  1 Σεπτεμβρίου 1341
Δεύτερος γιος του Πέτρου Β΄ της Σικελίας και της Ελισάβετ της Καρινθίας
(1) Κωνσταντία της Αραγωνίας
Μια κόρη
(2) Αντωνία του Μπω
27 Ιουλίου 1377
36 ετών
Μαρία
(Maria di Sicilia)
1377 - 1401
  2 Ιουλίου 1363
Κόρη του Φρειδερίκου Γ΄ της Σικελίας και της Κωνσταντίας της Αραγωνίας
Μαρτίνος Α΄ της Σικελίας
Ένας γιος
25 Μαΐου 1401
38 ετών
Μαρτίνος Α΄
(Μαρτίνος ο Νέος)
(Martín el Joven)
1390 - 1409
  1374
Γιος του Μαρτίνου Β΄ και της Μαρίας δε Λούνα
(1) Μαρία της Σικελίας
Ένας γιος
(2) Λευκή Α΄ της Ναβάρρας
Ένας γιος
Ένας νόθος γιος και μια νόθη κόρη
25 Ιουλίου 1409
36 ετών
Μαρτίνος Β΄
(Μαρτίνος ο Πρεσβύτερος)
(Martín I de Aragón el Viejo)
1390 - 1409
  29 Ιουλίου 1356
Δεύτερος γιος του Πέτρου Δ΄ της Αραγωνίας και της Ελεονώρας της Σικελίας
Μαρία δε Λούνα
Ένας γιος
31 Μαΐου 1410
54 ετών

Οίκος της ΤραστάμαραΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Φερδινάνδος Α΄
(Φερδινάνδος της Αντεκέρα)
(Fernando I de Aragon)
1412 - 1416
  27 Νοεμβρίου 1380
δεύτερος του γιος του Ιωάννη Α΄ της Καστίλης και της Ελεονώρας της Αραγωνίας
Ελεονώρα του Αλμπουρκέρκε
Πέντε γιοι και δύο κόρες
2 Απριλίου 1416
36 ετών
Αλφόνσος
(Αλφόνσος Ε΄ της Αραγωνίας)
(Alfonso V de Aragon)
1416 - 1458
  1396
Πρώτος γιος του Φερδινάνδου Α΄ της Αραγωνίας και της Ελεονώρας του Αλμπουρκέρκε
Μαρία των Τραστάμαρα
Ένας νόθος γιος και δύο νόθες κόρες
27 Ιουνίου 1458
62 ετών
Ιωάννης
Ιωάννης Β΄ της Αραγωνίας
(Juan II de Aragon)

1458 - 1479
  29 Ιουνίου 1398
Δεύτερος γιος του Φερδινάνδου Α΄ της Αραγωνίας και της Ελεονώρας του Αλμπουρκέρκε
(1) Λευκή Α΄ της Ναβάρρας
Δυο γιοι και δύο κόρες
Ιωάννα Ενρίκεθ
Ένας γιος και μια κόρη
Τρεις νόθοι γιοι
20 Ιανουαρίου 1479
81 έτους
Φερδινάνδος Β΄
(Φερδινάνδος Β΄ της Αραγωνίας ο Καθολικός)
(Fernando II de Aragon)
1479 - 1516
  10 Μαρτίου 1452
Γιος του Ιωάννη Β΄ της Αραγωνίας και της Ιωάννας Ενρίκεθ
(1) Ισαβέλλα Α΄ της Καστίλης
δύο γιοι και τέσσερις κόρες
(2) Ζερμαίν της Φουά
Ένας νόθος γιος και τρείς νόθες κόρες
23 Ιανουαρίου 1516
64 ετών
Ιωάννα
(Ιωάννα Α΄ της Καστίλλης η Τρελή)
(Juana I de Castilla)
1516 - 1555
  6 Νοεμβρίου 1479
Κόρη του Φερδινάνδου Β΄ της Αραγωνίας και της Ισαβέλλας Α΄ της Καστίλης
Φίλιππος Α΄ της Καστίλης
Δύο γιοι και τέσσερεις κόρες.
12 Απριλίου 1555
76 ετών

Οίκος των ΑψβούργωνΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Κάρολος Β΄
Κάρολος Α΄ της Ισπανίας
(Keizer Karel V)

1516 - 1554
  24 Φεβρουαρίου 1500
Πρώτος γιος του Φιλίππου ΣΤ΄ της Βουργουνδίας και της Ιωάννας Α΄ της Καστίλλης
Ισαβέλλα της Πορτογαλίας
Ένας γιος και δυο κόρες
21 Σεπτεμβρίου 1558
58 ετών
Φίλιππος Α΄
Φίλιππος Β΄ της Ισπανίας
(Felipe II de España)

1554 - 1598
  21 Μαΐου 1527
γιος του Καρόλου Β΄ της Βουργουνδίας και της Ισαβέλλας της Πορτογαλίας
(1) Μαρία Μανουέλα της Πορτογαλίας
Ένας γιος
(2) Μαρία Α΄ της Αγγλίας
(3) Ελισάβετ των Βαλουά
Δυο κόρες
(4) Άννα της Αυστρίας (1549–1580)
Τρεις γιοι
13 Σεπτεμβρίου 1598
71 έτους
Φίλιππος Β΄
Φίλιππος Γ΄ της Ισπανίας
(Felipe III de España)

1598 - 1621
  14 Απριλίου 1578
Γιος του Φιλίππου Β΄ της Ισπανίας και της Άννας της Αυστρίας
Μαργαρίτα της Αυστρίας
Τρεις γιοι και πέντε κόρες
31 Μαρτίου 1621
43 ετών
Φίλιππος Γ΄
Φίλιππος Δ΄ της Ισπανίας
(Felipe IV)

1621 - 1665
  8 Απριλίου 1605
γιος του Φιλίππου Γ' της Ισπανίας και της Μαργαρίτας της Αυστρίας
(1) Ελισάβετ των Βουρβόνων
Ένας γιος και μια κόρη
(2) Μαριάννα της Αυστρίας
Δυο γιοι και μια κόρη
17 Σεπτεμβρίου 1665
60 ετών
Κάρολος Γ΄
Κάρολος Β΄ της Ισπανίας
(Carlos II de España)

1665 - 1700
  6 Νοεμβρίου 1661
γιος του Φιλίππου Η´ της Βουργουνδίας και της Μαριάννας της Αυστρίας
(1) Μαρία-Λουίζα της Ορλεάνης
(2) Μαρία Άννα του Παλατινάτου-Νόιμπουργκ
1 Νοεμβρίου 1700
39 ετών

Οίκος των ΒουρβόνωνΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Φίλιππος Δ΄
Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας
(Felipe V de España)

1700 - 1713
  19 Δεκεμβρίου 1683
Δεύτερος γιος του Λουδοβίκου, Μέγα Δελφίνου και της Μαρίας Άννας Βικτωρίας της Βαυαρίας
(1) Μαρία Λουίζα της Σαβοΐας
Δυο γιοι
(2) Ελισάβετ Φαρνέζε
Τρεις γιοι και τρεις κόρες
9 Ιουλίου 1746
63 ετών

Οίκος της Σαβοΐας (1713 - 1420)Επεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Βίκτωρ-Αμεδαίος
(Vittorio Amedeo Francesco)
1713 - 1720
  14 Μαΐου 1666
Γιος του Καρόλου Εμμανουήλ Β΄ της Σαβοΐας και της Μαρίας Ιωάννας Βαπτιστή της Σαβοΐας-Νεμούρ
(1) Άννα Μαρία της Ορλεάνης
Τρείς γιοι και τρείς κόρες
(2) Άννα Κανάλις της Κουμιάνα
Ένας νόθος γιος και μια νόθη κόρη
31 Οκτωβρίου 1732
66 ετών

Οίκος των Αψβούργων-Λωρραίνης (1720 - 1735)Επεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Κάρολος Δ΄
Κάρολος ΣΤ΄ της Γερμανίας
(Karl VI)

1720 - 1735
  1 Οκτωβρίου 1685
γιος του Λεοπόλδου Α΄ της Γερμανίας και της Ελεωνόρας Μαγδαληνής του Νόιμπουρκ
Ελισάβετ Χριστίνα του Μπράουνσβαϊκ-Βόλφενμπυτελ
Τρεις κόρες
20 Οκτωβρίου 1740
55 ετών

Οίκος των Βουρβόνων (1735 - 1816)Επεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Κάρολος Ε΄
Κάρολος Γ΄ της Ισπανίας
(Carlos III de España)

1735 - 1759
  20 Ιανουαρίου 1716
Πρώτος γιος του Φιλίππου Ε΄ της Ισπανίας και της Ελισάβετ Φαρνέζε
Μαρία Αμαλία της Σαξονίας
Τέσσερις γιοι και δύο κόρες
1788
72 ετών
Φερδινάνδος Γ΄
Φερδινάνδος Α΄ των Δύο Σικελιών
(Ferdinando I delle Due Sicilie)

1759 - 1816
  12 Ιανουαρίου 1751
Τρίτος γιος του Καρόλου Γ΄ της Ισπανίας και της Μαρίας Αμαλίας της Σαξονίας
(1) Μαρία Καρολίνα της Αυστρίας
Πέντε γιοί και δέκα κόρες
(2) Λουτσία Μιλιάτσο
4 Ιανουαρίου 1825
74 ετών

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία