Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος μοναρχών του Αρμενικού βασιλείου της Κιλικίας

Το Αρμενικό βασίλειο της Κιλικίας και οι γύρω περιοχές

Το Αρμενικό Βασίλειο της Κιλικίας ήταν βασίλειο στην νότια Μικρά Ασία, δημιουργήθηκε τον Μεσαίωνα από Αρμένιους φυγάδες μετά την επιδρομή των Σελτζούκων στην Αρμενία.[1] Κυβερνήθηκε από τον Οίκο των Ρουπενιδών παρακλάδι της μεγάλης οικογένειας των Βαγρατιδών, που κατείχαν πολλά χρόνια τους θρόνους της Γεωργίας και της Αρμενίας. Οι Ρουπενίδες ήταν αρχικά τοπικοί πρίγκιπες με πρώτο τον Ρουπέν Α΄ της Αρμενίας (1080) αλλά οι Λατίνοι λόγω των στενών σχέσεων μεταξύ τους στην Α΄ Σταυροφορία τους προήγαγαν σε βασίλειο. Ο Λέων Α΄ της Αρμενίας ήταν ο πρώτος βασιλιάς που αναγνωρίστηκε από την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (1198).[2]

Η δυναστεία των Ρουπενιδών κυβέρνησε το Αρμενικό Βασίλειο της Κιλικίας μέχρι τον θάνατο της τελευταίας βασίλισσας Ισαβέλλας της Αρμενίας, την διαδέχθηκε ο σύζυγος της Χετούμ Α΄ της Αρμενίας που ήταν ο ιδρυτής του κλάδου των Χετουμιδών. Μετά τον θάνατο του τελευταίου Χετουμίδη βασιλιά Λέων Ε΄ της Αρμενίας (1341) διάδοχος του εξελέγη ο ξάδελφος του Κωνσταντίνος Δ΄ της Αρμενίας τρίτος γιος του Αμαλρίκ, κύριου της Τύρου από τον Οίκο των Πουατιέ - Λουζινιάν. Οι Μαμελούκοι κατέλαβαν το βασίλειο από τον τελευταίο βασιλιά των Πουατιέ - Λουζινιάν Λέων ΣΤ΄ της Αρμενίας (1375), από τότε οι βασιλείς έγιναν τιτλούχοι.[3] Ο Λέων ΣΤ΄ πέθανε χωρίς απογόνους (1393) και οι τίτλοι πέρασαν στον ξάδελφο του Ιάκωβο Α΄ της Κύπρου με αποτέλεσμα οι βασιλείς της Κύπρου να γίνουν τιτλούχοι βασιλείς της Αρμενικής Κιλικίας. Η Καρλόττα της Κύπρου παραχώρησε τον τίτλο στον Οίκο της Σαβοΐας (1485), ο τίτλος σταμάτησε να υπάρχει μετά το 1861.[4]

Πίνακας περιεχομένων

Πρίγκιπες του Αρμενικού Βασιλείου της ΚιλικίαςΕπεξεργασία

Οίκος των ΡουπενιδώνΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ρουπέν Α΄ της Αρμενίας
(Ռուբեն Ա)
1080 - 1095
  1025 Δύο γιοι 1095
70 ετών
Κωνσταντίνος Α΄ της Αρμενίας
(Կոստանդին Ա)
1095 - 1102
  περί το 1040
γιος του Ρουπέν Α΄ της Αρμενίας
Μια κόρη και δύο γιοι 1102
περίπου 62 ετών
Θόρος Α΄ της Αρμενίας
(Թորոս Ա))
1102 - 1129
γιος του Κωνσταντίνου Α΄ της Αρμενίας Δύο γιοι 17 Φεβρουαρίου 1129
Κωνσταντίνος Β΄ της Αρμενίας
(Կոստանդին Բ)
1129
γιος του Θόρου Α΄ της Αρμενίας 17 Φεβρουαρίου 1129
Λέων Α΄ της Αρμενίας
(Լեիոն Ա)
1129 - 1140
  1080
γιος του Κωνσταντίνου Α΄ της Αρμενίας
Βεατρίκη
τέσσερις γιοι και μιά κόρη
14 Φεβρουαρίου 1140
60 ετών
Θόρος Β΄ της Αρμενίας
(Թորոս Բ)
1144 - 1169
περί το 1110
πρώτος γιος του Λέων Α΄ της Αρμενίας και της Βεατρίκης
(1) Ισαβέλλα του Κουρτεναί
δύο κόρες
(2) ένας γιος
6 Φεβρουαρίου 1169
περίπου 59 ετών
Ρουπέν Β΄ της Αρμενίας
(Ռուբեն Բ)
1169 - 1170
1165
γιος του Θόρου Β΄ της Αρμενίας
1170
5 ετών
Μλεχ της Αρμενίας
(Մլեհ)
1170 - 1175
τρίτος γιος του Λέων Α΄ της Αρμενίας και της Βεατρίκης ένας νόθος γιος 15 Μαΐου 1175
Ρουπέν Γ΄ της Αρμενίας
(Ռուբեն Գ)
1175 - 1187
1145
πρώτος γιος του Στέφανου της Αρμενίας και της Ρίτας του Μπαρμπερόν
Ισαβέλλα του Τορόν
δύο κόρες και ένας γιος
6 Μαΐου 1187
42 ετών
Λέων Β΄ της Αρμενίας
(Լեւոն Ա Մեծագործ)
1187 - 1198
  1150
δεύτερος γιος του Στέφανου της Αρμενίας και της Ρίτας του Μπαρμπερόν
(1) Ισαβέλλα της Αντιόχειας
μια κόρη
(2) Σιβύλλα των Λουζινιάν
μια κόρη
2 Μαΐου 1219
69 ετών

Βασιλείς του Αρμενικού Βασιλείου της ΚιλικίαςΕπεξεργασία

Οίκος των ΡουπενιδώνΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Λέων Β΄ της Αρμενίας
(Լեւոն Ա Մեծագործ)
1198 - 1219
  1150
δεύτερος γιος του Στέφανου της Αρμενίας και της Ρίτας του Μπαρμπερόν
(1) Ισαβέλλα της Αντιόχειας
μια κόρη
(2) Σιβύλλα των Λουζινιάν
μια κόρη
2 Μαΐου 1219
69 ετών
Ισαβέλλα της Αρμενίας
(Զապել)
1219 - 1252
  27 Ιανουαρίου 1216
κόρη του Λέων Β΄ της Αρμενίας και της Σιβύλλας των Λουζινιάν
(1) Φίλιππος της Αρμενίας
(2) Χετούμ Α΄ της Αρμενίας
δύο γιοι και πέντε κόρες
23 Ιανουαρίου 1252
36 ετών

Οίκος των ΧετουμιδώνΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Χετούμ Α΄ της Αρμενίας
(Հեթում Ա)
1226 - 1270
  1213
δεύτερος γιος του Κωνσταντίνου του Μπαμπερόν και της Αλίκης των Χετουμιδών
Ισαβέλλα της Αρμενίας
δύο γιοι και πέντε κόρες
21 Οκτωβρίου 1270
57 ετών
Λέων Γ΄ της Αρμενίας
(Լեւոն Բ)
1270 - 1289
  24 Ιανουαρίου 1236
γιος του Χετούμ Α΄ της Αρμενίας και της Ισαβέλλας της Αρμενίας.
Κεράν της Αρμενίας
έξι γιοι και πέντε κόρες
6 Φεβρουαρίου 1289
53 ετών
Χετούμ Β΄ της Αρμενίας
(Հեթում Բ)
1289 - 1293
  1266
πρώτος γιος του Λέων Γ΄ της Αρμενίας και της Κεράν της Αρμενίας
17 Νοεμβρίου 1307
41 έτους
Θανατώθηκε
Θόρος Γ΄ της Αρμενίας
(Թորոս Երրորդ)
1293 - 1298
  1270
δεύτερος γιος του Λέων Γ΄ της Αρμενίας και της Κεράν της Αρμενίας
Μαργαρίτα των Λουζινιάν‎
ένας γιος
23 Ιουλίου 1298
27 ετών
Στραγγαλίστηκε
Χετούμ Β΄ της Αρμενίας
(Հեթում Բ)
1295 - 1296
Σε συμβασιλεία με τον Θόρος Γ΄ της Αρμενίας
  1266
πρώτος γιος του Λέων Γ΄ της Αρμενίας και της Κεράν της Αρμενίας
17 Νοεμβρίου 1307
41 έτους
Θανατώθηκε
Σεμπάντ της Αρμενίας
(Սմբատ)
1296 - 1298
  1277
τρίτος γιος του Λέων Γ΄ της Αρμενίας και της Κεράν της Αρμενίας
1310
33 ετών
Φυλακισμένος
Κωνσταντίνος Γ΄ της Αρμενίας
(Կոստանդին Ա)
1298 - 1299
  1278
τέταρτος γιος του Λέων Γ΄ της Αρμενίας και της Κεράν της Αρμενίας
Ισαβέλλα του Τορόν
δύο κόρες και ένας γιος
1310
32 ετών
Φυλακισμένος
Χετούμ Β΄ της Αρμενίας
(Հեթում Բ)
1299 - 1303
  1266
πρώτος γιος του Λέων Γ΄ της Αρμενίας και της Κεράν της Αρμενίας
17 Νοεμβρίου 1307
41 έτους
Θανατώθηκε
Λέων Δ΄ της Αρμενίας
(Լեիոն Գ)
1303 - 1307
Υπό την κηδεμονία του Χετούμ Β΄ της Αρμενίας
1289
γιος του Θόρου Γ΄ της Αρμενίας και της Μαργαρίτας των Λουζινιάν
Μαρία των Λουζινιάν, Βασίλισσα της Αρμενίας 1307
18 ετών
Θανατώθηκε
Οσίν της Αρμενίας
(Օշին)
1307 - 1320
  10 Ιανουαρίου 1283
μικρότερος γιος του Λέων Γ΄ της Αρμενίας και της Κεράν της Αρμενίας
(1) Ισαβέλλα των Χετουμιδών
ένας γιος
(2) Ισαβέλλα των Λουζινιάν
(3) Ιωάννα του Τάραντα
ένας γιος
20 Ιουλίου 1320
37 ετών
Δηλητηριάστηκε
Λέων Ε΄ της Αρμενίας
(Լեւոն Դ)
1320 - 1341
Υπό την κηδεμονία του Οσίν του Κόρυκος
1320 - 1329
  1309
γιος του Οσίν της Αρμενίας και της Ισαβέλλας των Χετουμιδών
(1) Αλίκη των Χετουμιδών
ένας γιος
(2) Κωνσταντία της Σικελίας, βασίλισσα της Κύπρου
28 Αυγούστου 1341
32 έτους
Δολοφονήθηκε

Οίκος των Πουατιέ - ΑνζούΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Κωνσταντίνος Δ΄ της Αρμενίας
(Կոստանդին Բ)
1342 - 1344
  τρίτος γιος του Αμαλρίκ, κυρίου της Τύρου και της Ισαβέλλας των Χετουμιδών Θεοδώρα Συργιάννη, βασίλισσα της Αρμενίας
μιά κόρη
17 Απριλίου 1344

Οίκος των ΧετουμιδώνΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Κωνσταντίνος Ε΄ της Αρμενίας
(Կոստանդին)
1344 - 1362
  17 Απριλίου 1313
γιος του Βαλδουίνου κυρίου του Νεγκίρ
Μαρία του Κόρυκος
δυο γιοί
21 Δεκεμβρίου 1362
49 ετών
Κωνσταντίνος ΣΤ΄ της Αρμενίας
(Կոստանդին)
1362 - 1373
  1324
γιος του Χετούμ του Νεγκίρ
Μαρία των Χετουμιδών 1373
49 ετών
Δολοφονήθηκε

Οίκος των Πουατιέ - ΑνζούΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Λέων ΣΤ΄ της Αρμενίας
(Լևոն)
1373 - 1375
  1342
γιος του Ιωάννη των Πουατιέ-Λουζινιάν και της Σολντάνε των Βαγρατιδών
Μαργαρίτα του Σουασσόν, βασίλισσα της Αρμενίας
μια κόρη
29 Νοεμβρίου 1393
51 έτους

Οίκος των Πουατιέ - Ανζού (τιτλούχοι)Επεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Λέων ΣΤ΄ της Αρμενίας
(Լևոն)
1375 - 1396
  1342
γιος του Ιωάννη των Πουατιέ-Λουζινιάν και της Σολντάνε των Βαγρατιδών
Μαργαρίτα του Σουασσόν, βασίλισσα της Αρμενίας
μιά κόρη
29 Νοεμβρίου 1393
51 έτους
Ιάκωβος Α΄ της Κύπρου
(Jacques Ier de Chypre)
1396 - 1398
1334
τρίτος γιος του Ούγου Δ΄ της Κύπρου και της Αλίκης του Ιμπελέν
Ελβίς των Γουέλφων
έξι γιοι και πέντε κόρες
9 Σεπτεμβρίου 1398
64 ετών
Ιανός της Κύπρου
(Giano di Lusignano)
1398 - 1432
  1375
πρώτος γιος του Ιακώβου Α΄ της Κύπρου και της Ελβίς των Γουέλφων
(1) Ανγκλέζια Βισκόντι
Καρλόττα των Βουρβόνων
δύο γιοι και δύο κόρες
10 Ιουνίου 1432
57 ετών
Ιωάννης Β΄ της Κύπρου
(Jean II de Chypre)
1432 - 1458
  16 Μαΐου 1418
πρώτος γιος του Ιανού της Κύπρου και της Καρλόττας των Βουρβόνων
(1) Αμαδέα Παλαιολογίνα
(2) Ελένη Παλαιολογίνα
δύο κόρες
ένας νόθος γιος
28 Ιουλίου 1458
40 ετών
Καρλόττα της Κύπρου
(Charlotte de Lusignan)
1458 - 1464
  28 Ιουνίου 1444
πρώτη κόρη του Ιωάννη Β΄ της Κύπρου και της Ελένης Παλαιολογίνας
(1) Ιωάννης της Κοΐμπρα
(2) Λουδοβίκος της Γενεύης
16 Ιουλίου 1487
43 ετών

Ο τίτλος πέρασε στον κλάδο των Λουζινιάν της Κωνσταντινούπολης και κατέληξε στην Ρωσία.[5] Ο τίτλος αμφισβητήθηκε από τον Οίκο της Σαβοΐας και τον Οίκος ντε Μπριέν με τους Ούγο του Μπριέν και Ιωάννη του Μπριέν.

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. (in Armenian) Poghosyan, S.; Katvalyan, M.; Grigoryan, G. et al. Cilician Armenia (Կիլիկյան Հայաստան). Soviet Armenian Encyclopedia. vol. v. Yerevan, Armenian SSR: Armenian Academy of Sciences, 1979, pp. 406–428
  2. Kurdoghlian, Mihran (1996). Badmoutioun Hayots, Volume II (in Armenian). Athens, Greece: Hradaragoutioun Azkayin Oussoumnagan Khorhourti. pp. 29–56.
  3. Mutafian, p.90
  4. Lang, Robert Hamilton (1878), Cyprus
  5. Cecil R. Humphery-Smith, Princes of Lusignan page 5 The Institute of Heraldic and Genealogical Studies 2004 and The colonel was probably known as Louis Christian de Lusignan. In the issue No. 180 of the Peterburgskiy Listok (Petersburg List) Newspaper July 3–15, 1884, a list of deceased in St Petersburg between 11 June and 18 June was found. There was a record for Louis Christian de Lusignan, colonel (retired). In the same newspaper issue No. 172 25 June - 7 July 1884, the following article was published: "The deceased who was buried thereby on Smolensk graveyard on 23 July, was a titled King of Cyprus and Jerusalem and Armenia, descendant of one of the protector of God's Casket, colonel of the Russian service, Louis de Lusignan."

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Boase, T. S. R. (1978). The Cilician Kingdom of Armenia. Edinburgh: Scottish Academic Press.
  • Mutafian, Claude (2001). Le Royaume Arménien de Cilicie. Paris: CNRS Editions.
  • Histoire des Princes de Lusignan, Anciens Rois de Jérusalem, de la Petite Arménie et de Chypre, St. Petersbourg: Soikine, 1903.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of monarchs of the Armenian Kingdom of Cilicia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).