Κατάλογος νικητών της Eurovision

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Εξήντα επτά τραγούδια κέρδισαν τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, έναν ετήσιο διαγωνισμό που διοργάνωσαν χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοφωνίας. Ο διαγωνισμός, ο οποίος έχει μεταδοθεί κάθε χρόνο από το ντεμπούτο του το 1956, είναι ένα από τα πιο μακροχρόνια τηλεοπτικά προγράμματα στον κόσμο. Χρησιμοποιήθηκαν πολλοί τρόποι ανάδειξης του νικητή όλα αυτά τα χρόνια. Ο κορμός σε αυτούς ήταν η νικήτρια σε χώρες από τις επιτροπές ή τις ψήφους του κοινού. Η χώρα που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους είναι η νικήτρια χώρα.[1] Ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision δεν κερδήθηκε από βαθμολογία, αλλά με ψηφοφορίες (δύο ανά χώρα) και ανακοινώθηκε μόνο ο νικητής.[2]

Αριστερά: Λις Άσια, η πρώτη νικήτρια της Eurovision (1956), και ο Ντίμα Μπιλάν, νικητής του 2008. Κέντρο: Τζόνι Λόγκαν, νικητής των 1980, 1987 και νικητής σαν στιχουργός του τραγουδιού του 1992. Δεξιά: Οι Έλλ & Νίκκι γιορτάζουν τη νίκη τους στη Eurovision 2011 στο Ντίσελντορφ.

Έχουν διεξαχθεί 64 διαγωνισμοί, με έναν νικητή κάθε χρόνο, εκτός από τον δεμένο 1969 διαγωνισμό, ο οποίος είχε τέσσερις. Είκοσι έξι διαφορετικές χώρες έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό. Η Ελβετία κέρδισε τον πρώτο διαγωνισμό το 1956. Η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νικών είναι η Ιρλανδία, με επτά. Το μόνο άτομο που κέρδισε πολλές φορές ως ερμηνευτής είναι ο Johnny Logan εκπροσωπώντας την Ιρλανδία, ο οποίος ερμήνευσε το "What's Another Year" το 1980 και το "Hold Me Now" το 1987. Ο Logan είναι επίσης ένας από τους πέντε συνθέτες που έχουν γράψει περισσότερες από μία συμμετοχές ("Hold Me Now" 1987 και "Why Me?" 1992, που εκτελείται από τη Linda Martin).[3] Αυτή η μοναδική διάκριση καθιστά τον Logan το μόνο άτομο που έχει τρεις νίκες της Eurovision , είτε ως τραγουδιστής, τραγουδοποιός ή και τα δύο. Οι άλλοι τέσσερις τραγουδοποιοί με περισσότερες από μία επιτυχημένες συμμετοχές είναι Willy van Hemert (Ολλανδία, 1957 και 1959), Yves Dessca (Μονακό, 1971 και Λουξεμβούργο, 1972), Rolf Løvland (Νορβηγία, 1985 και 1995) και Brendan Graham (Ιρλανδία, 1994 και 1996).

Η κατάκτηση της πρώτης θέσης ή και των πρώτων θέσεων του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους διαγωνιζόμενους καλλιτέχνες να επωφεληθούν από την επιτυχία τους και τη δημοσιότητα, ξεκινώντας ή προωθώντας τη διεθνή τους καριέρα. Ωστόσο, σε όλη την ιστορία του διαγωνισμού, σχετικά λίγοι από αυτούς τους καλλιτέχνες έχουν γίνει τεράστια διεθνή αστέρια. Οι πιο αξιοσημείωτοι νικητές των καλλιτεχνών της Eurovision, των οποίων η καριέρα ξεκίνησε άμεσα μετά την νίκη τους, ήταν τα μέλη των ABBA, οι οποίοι κέρδισαν το διαγωνισμό για τη Σουηδία το 1974 με το τραγούδι τους "Waterloo".[4] Οι ABBA συνέχισαν να είναι από τις πιο επιτυχημένες μπάντες της εποχής της. Μία άλλη αξιοσημείωτη νικήτρια που στη συνέχεια πέτυχε διεθνή φήμη και επιτυχία ήταν η Céline Dion, η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό για την Ελβετία το 1988 με το τραγούδι "Ne partez pas sans moi".

Από το 2008, ο νικητής κερδίζει ένα επίσημο τρόπαιο του νικητή του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision. Το τρόπαιο είναι ένα χειροποίητο κομμάτι γυαλιού με αμμοβολή, σε σχήμα μικροφώνου της δεκαετίας του 1950.[5] Οι τραγουδοποιοί του νικητήριου τραγουδιού λαμβάνουν μικρότερες εκδοχές του κύριου τροπαίου. Ο αρχικός σχεδιασμός δημιουργήθηκε από τον Κιέλλ Ένγκμαν της Kosta Boda, που ειδικεύεται στην τέχνη του γυαλιού.[6]

ΛίσταΕπεξεργασία

Έτος Ημ/νία Πόλη Νικήτρια χώρα Ερμηνευτής Τραγούδι Γλώσσα Βαθμοί Διαφορά Δεύτερη θέση
1956 24 Μαΐου   Λουγκάνο   Ελβετία Λις Άσια "Refrain" Γαλλικά
Δεν ανακοινώθηκαν ποτέ
1957 3 Μαρτίου   Φρανκφούρτη   Ολλανδία Κόρι Μπρόκεν "Net als toen" Ολλανδικά &0000000000000031.00000031 &0000000000000014.00000014   Γαλλία
1958 12 Μαρτίου   Χίλφερσουμ   Γαλλία Αντρέ Κλαβό "Dors, mon amour" Γαλλικά &0000000000000027.00000027 &0000000000000003.0000003   Ελβετία
1959 11 Μαρτίου   Κάννες   Ολλανδία Τέντι Σόλτεν "Een beetje" Ολλανδικά &0000000000000021.00000021 &0000000000000005.0000005   Ηνωμένο Βασίλειο
1960 29 Μαρτίου   Λονδίνο   Γαλλία Ζακλίν Μπουαγιέ "Tom Pillibi" Γαλλικά &0000000000000032.00000032 &0000000000000007.0000007
1961 18 Μαρτίου   Κάννες   Λουξεμβούργο Ζαν Κλοντ Πασκάλ "Nous les amoureux" Γαλλικά &0000000000000031.00000031 &0000000000000007.0000007
1962 18 Μαρτίου   Λουξεμβούργο   Γαλλία Ιζαμπέλ Ομπρέ "Un premier amour" Γαλλικά &0000000000000026.00000026 &0000000000000013.00000013   Μονακό
1963 23 Μαρτίου   Λονδίνο   Δανία Γκρέτε και Γιούργκεν Ίνγκμαν "Dansevise" Δανικά &0000000000000042.00000042 &0000000000000002.0000002   Ελβετία
1964 21 Μαρτίου   Κοπεγχάγη   Ιταλία Τζιλιόλα Τσινκουέτι "Non ho l'età" Ιταλικά &0000000000000049.00000049 &0000000000000032.00000032   Ηνωμένο Βασίλειο
1965 20 Μαρτίου   Νάπολη   Λουξεμβούργο Φρανς Γκαλ "Poupée de cire, poupée de son" Γαλλικά &0000000000000032.00000032 &0000000000000006.0000006
1966 5 Μαρτίου   Λουξεμβούργο   Αυστρία Ούντο Γιούργκενς "Merci, Chérie" Γερμανικά &0000000000000031.00000031 &0000000000000015.00000015   Σουηδία
1967 8 Απριλίου   Βιέννη   Ηνωμένο Βασίλειο Σάντι Σο "Puppet on a String" Αγγλικά &0000000000000047.00000047 &0000000000000025.00000025   Ιρλανδία
1968 6 Απριλίου   Λονδίνο   Ισπανία Μασσιέλ "La, la, la" Ισπανικά &0000000000000029.00000029 &0000000000000001.0000001   Ηνωμένο Βασίλειο
1969 29 Μαρτίου   Μαδρίτη Σαλομέ "Vivo cantando" Ισπανικά &0000000000000018.00000018
Όχι δεύτερη θέση
  Ηνωμένο Βασίλειο Λουλού "Boom Bang-a-Bang" Αγγλικά
  Ολλανδία Λένι Κουρ "De troubadour" Ολλανδικά
  Γαλλία Φρίντα Μποκαρά "Un jour, un enfant" Γαλλικά
1970 21 Μαρτίου   Άμστερνταμ   Ιρλανδία Ντάνα "All Kinds of Everything" Αγγλικά &0000000000000032.00000032 &0000000000000006.0000006   Ηνωμένο Βασίλειο
1971 3 Απριλίου   Δουβλίνο   Μονακό Σεβερίν "Un banc, un arbre, une rue" Γαλλικά &0000000000000128.000000128 &0000000000000012.00000012   Ισπανία
1972 25 Μαρτίου   Εδιμβούργο   Λουξεμβούργο Βίκυ Λέανδρος "Après toi" Γαλλικά &0000000000000128.000000128 &0000000000000014.00000014   Ηνωμένο Βασίλειο
1973 7 Απριλίου   Λουξεμβούργο Αν Μαρί Νταβίντ "Tu te reconnaîtras" Γαλλικά &0000000000000129.000000129 &0000000000000004.0000004   Ισπανία
1974 6 Απριλίου   Μπράιτον   Σουηδία ABBA "Waterloo" Αγγλικά &0000000000000024.00000024 &0000000000000006.0000006   Ιταλία
1975 22 Μαρτίου   Στοκχόλμη   Ολλανδία Teach-In "Ding-a-dong" Αγγλικά &0000000000000152.000000152 &0000000000000014.00000014   Ηνωμένο Βασίλειο
1976 3 Απριλίου   Χάγη   Ηνωμένο Βασίλειο Brotherhood of Man "Save Your Kisses for Me" Αγγλικά &0000000000000164.000000164 &0000000000000017.00000017   Γαλλία
1977 7 Μαΐου   Λονδίνο   Γαλλία Μαρί Μυριάμ "L'oiseau et l'enfant" Γαλλικά &0000000000000136.000000136 &0000000000000015.00000015   Ηνωμένο Βασίλειο
1978 22 Απριλίου   Παρίσι   Ισραήλ Ιζχάρ Κοέν και οι Alphabeta "A-Ba-Ni-Bi" (א-ב-ני-בי) Εβραϊκά &0000000000000157.000000157 &0000000000000032.00000032   Βέλγιο
1979 31 Μαρτίου   Ιερουσαλήμ Γκάλι Ατάρι και Milk and Honey "Hallelujah" (הללויה) Εβραϊκά &0000000000000125.000000125 &0000000000000009.0000009   Ισπανία
1980 19 Απριλίου   Χάγη   Ιρλανδία Τζόνι Λόγκαν "What's Another Year" Αγγλικά &0000000000000143.000000143 &0000000000000015.00000015   Γερμανία
1981 4 Απριλίου   Δουβλίνο   Ηνωμένο Βασίλειο Bucks Fizz "Making Your Mind Up" Αγγλικά &0000000000000136.000000136 &0000000000000004.0000004
1982 24 Απριλίου   Χάρογκειτ   Γερμανία Νικόλ "Ein bißchen Frieden" Γερμανικά &0000000000000161.000000161 &0000000000000061.00000061   Ισραήλ
1983 23 Απριλίου   Μόναχο   Λουξεμβούργο Κορίν Ερμές "Si la vie est cadeau" Γαλλικά &0000000000000142.000000142 &0000000000000006.0000006
1984 5 Μαΐου   Λουξεμβούργο   Σουηδία Herreys "Diggi-Loo Diggi-Ley" Σουηδικά &0000000000000145.000000145 &0000000000000008.0000008   Ιρλανδία
1985 4 Μαΐου   Γκέτεμποργκ   Νορβηγία Bobbysocks! "La det swinge" Νορβηγικά &0000000000000123.000000123 &0000000000000018.00000018   Γερμανία
1986 3 Μαΐου   Μπέργκεν   Βέλγιο Σάντρα Κιμ "J'aime la vie" Γαλλικά &0000000000000176.000000176 &0000000000000036.00000036   Ελβετία
1987 9 Μαΐου   Βρυξέλλες   Ιρλανδία Τζόνι Λόγκαν "Hold Me Now" Αγγλικά &0000000000000172.000000172 &0000000000000031.00000031   Γερμανία
1988 30 Απριλίου   Δουλβίνο   Ελβετία Σελίν Ντιόν "Ne partez pas sans moi" Γαλλικά &0000000000000137.000000137 &0000000000000001.0000001   Ηνωμένο Βασίλειο
1989 6 Μαΐου   Λωζάνη   Γιουγκοσλαβία Riva "Rock Me" Κροατικά &0000000000000137.000000137 &0000000000000007.0000007
1990 5 Μαΐου   Ζάγκρεμπ   Ιταλία Τότο Κουτούνιο "Insieme: 1992" Ιταλικά &0000000000000149.000000149 &0000000000000017.00000017   Ιρλανδία
  Γαλλία
1991 4 Μαΐου   Ρώμη   Σουηδία Καρόλα "Fångad av en stormvind" Σουηδικά &0000000000000146.000000146 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000   Γαλλία
1992 9 Μαΐου   Μάλμε   Ιρλανδία Λίντα Μάρτιν "Why Me" Αγγλικά &0000000000000155.000000155 &0000000000000016.00000016   Ηνωμένο Βασίλειο
1993 15 Μαΐου   Μίλστριτ Νίαμ Κάβανα "In Your Eyes" Αγγλικά &0000000000000187.000000187 &0000000000000023.00000023
1994 30 Απριλίου   Δουβλίνο Πώλ Χάρρινγκτον και Τσάρλι ΜακΓκέττιγκαν "Rock 'n' Roll Kids" Αγγλικά &0000000000000226.000000226 &0000000000000060.00000060   Πολωνία
1995 13 Μαΐου   Νορβηγία Secret Garden "Nocturne" Νορβηγικά &0000000000000148.000000148 &0000000000000029.00000029   Ισπανία
1996 18 Μαΐου   Όσλο   Ιρλανδία Ιμίαρ Χίνι "The Voice" Αγγλικά &0000000000000162.000000162 &0000000000000048.00000048   Νορβηγία
1997 3 Μαΐου   Δουβλίνο   Ηνωμένο Βασίλειο Katrina and the Waves "Love Shine a Light" Αγγλικά &0000000000000227.000000227 &0000000000000070.00000070   Ιρλανδία
1998 9 Μαΐου   Μπέρμιγχαμ   Ισραήλ Ντάνα Ιντερνάσιοναλ "Diva" (דיווה) Εβραϊκά &0000000000000172.000000172 &0000000000000006.0000006   Ηνωμένο Βασίλειο
1999 29 Μαΐου   Ιερουσαλήμ   Σουηδία Σαρλότ Νίλσον "Take Me to Your Heaven" Αγγλικά &0000000000000163.000000163 &0000000000000017.00000017   Ισλανδία
2000 13 Μαΐου   Στοκχόλμη   Δανία Αδελφοί Όλσεν "Fly on the Wings of Love" Αγγλικά &0000000000000195.000000195 &0000000000000040.00000040   Ρωσία
2001 12 Μαΐου   Κοπεγχάγη   Εσθονία Τάνελ Πάνταρ, Ντέιβ Μπέντον και 2XL "Everybody" Αγγλικά &0000000000000198.000000198 &0000000000000021.00000021   Δανία
2002 25 Μαΐου   Τάλιν   Λετονία Marie N "I Wanna" Αγγλικά &0000000000000176.000000176 &0000000000000012.00000012   Μάλτα
2003 24 Μαΐου   Ρίγα   Τουρκία Σερτάμπ Ερενέρ "Everyway That I Can" Αγγλικά &0000000000000167.000000167 &0000000000000002.0000002   Βέλγιο
2004[7] 15 Μαΐου   Κωνσταντινούπολη   Ουκρανία Ρουσλάνα "Wild Dances" Αγγλικά[8] &0000000000000280.000000280 &0000000000000017.00000017   Σερβία και Μαυροβούνιο
2005 21 Μαΐου   Κίεβο   Ελλάδα Έλενα Παπαρίζου "My Number One" Αγγλικά &0000000000000230.000000230 &0000000000000038.00000038   Μάλτα
2006 20 Μαΐου   Αθήνα   Φινλανδία Lordi "Hard Rock Hallelujah" Αγγλικά &0000000000000292.000000292 &0000000000000044.00000044   Ρωσία
2007 12 Μαΐου   Ελσίνκι   Σερβία Μαρίγια Σερίφοβιτς "Molitva" (Молитва) Σερβικά &0000000000000268.000000268 &0000000000000033.00000033   Ουκρανία
2008[9] 24 Μαΐου   Βελιγράδι   Ρωσία Ντίμα Μπιλάν "Believe" Αγγλικά &0000000000000272.000000272 &0000000000000042.00000042
2009 16 Μαΐου   Μόσχα   Νορβηγία Αλεξάντερ Ρίμπακ "Fairytale" Αγγλικά &0000000000000387.000000387 &0000000000000169.000000169   Ισλανδία
2010 29 Μαΐου   Όσλο   Γερμανία Λένα "Satellite" Αγγλικά &0000000000000246.000000246 &0000000000000076.00000076   Τουρκία
2011 14 Μαΐου   Ντίσελντορφ   Αζερμπαϊτζάν Έλλ & Νίκκι "Running Scared" Αγγλικά &0000000000000221.000000221 &0000000000000032.00000032   Ιταλία
2012 26 Μαΐου   Μπακού   Σουηδία Λορίν "Euphoria" Αγγλικά &0000000000000372.000000372 &0000000000000113.000000113   Ρωσία
2013 18 Μαΐου   Μάλμε   Δανία Εμελί ντε Φόρεστ "Only Teardrops" Αγγλικά &0000000000000281.000000281 &0000000000000047.00000047   Αζερμπαϊτζάν
2014 10 Μαΐου   Κοπεγχάγη   Αυστρία Κοντσίτα Βουρστ "Rise Like a Phoenix" Αγγλικά &0000000000000290.000000290 &0000000000000052.00000052   Ολλανδία
2015 23 Μαΐου   Βιέννη   Σουηδία Μονς Σέλμερλεβ "Heroes" Αγγλικά &0000000000000365.000000365 &0000000000000062.00000062   Ρωσία
2016 14 Μαΐου   Στοκχόλμη   Ουκρανία Τζαμάλα "1944" Κριμαϊκά Ταταρικά[10] &0000000000000534.000000534 &0000000000000023.00000023   Αυστραλία
2017 13 Μαΐου   Κίεβο   Πορτογαλία Σαλβαντόρ Σομπράλ "Amar pelos dois" Πορτογαλικά &0000000000000758.000000758 &0000000000000143.000000143   Βουλγαρία
2018 12 Μαΐου   Λισαβόνα   Ισραήλ Νέτα Μπαρζιλάι "Toy" Αγγλικά[11] 529 93   Κύπρος
2019 18 Μαΐου   Τελ Αβίβ   Ολλανδία Ντάνκαν Λόρενς "Arcade" Αγγλικά 492 27   Ιταλία
2020 16 Μαΐου   Ρότερνταμ Ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού
2021 22 Μαΐου   Ρότερνταμ   Ιταλία Måneskin "Zitti e buoni" Ιταλικά 524 25   Γαλλία
2022 14 Μαΐου   Τορίνο ΤBA

Νικητές ημιτελικώνΕπεξεργασία

Χρονιά Ημ/νία Πόλη Νίκη Τραγούδι Ερμηνευτής Γλώσσα Βαθμοί Δεύτερη θέση
2004 14 Μαΐου   Κωνσταντινούπολη   Σερβία και Μαυροβούνιο "Lane moje" (Лане моје) Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς Σερβικά &0000000000000263.000000263   Ουκρανία
2005 19 Μαΐου   Κίεβο   Ρουμανία "Let Me Try" Λουμινίτσα Άνγχελ & Sistem Αγγλικά &0000000000000235.000000235   Μολδαβία
2006 18 Μαΐου   Αθήνα   Φινλανδία "Hard Rock Hallelujah" Lordi Αγγλικά &0000000000000292.000000292   Βοσνία και Ερζεγοβίνη
2007 10 Μαΐου   Ελσίνκι   Σερβία "Molitva" (Молитва) Μαρίγια Σερίφοβιτς Σερβικά &0000000000000298.000000298   Ουγγαρία
2008 20 Μαΐου   Βελιγράδι   Ελλάδα "Secret Combination" Καλομοίρα Αγγλικά &0000000000000156.000000156   Αρμενία
22 Μαΐου   Ουκρανία "Shady Lady" Άνι Λόρακ Αγγλικά &0000000000000152.000000152   Πορτογαλία
2009 12 Μαΐου   Μόσχα   Ισλανδία "Is It True?" Γιόχαννα Αγγλικά &0000000000000174.000000174   Τουρκία
14 Μαΐου   Νορβηγία "Fairytale" Αλεξάντερ Ρίμπακ Αγγλικά &0000000000000201.000000201   Αζερμπαϊτζάν
2010 25 Μαΐου   Όσλο   Βέλγιο "Me and My Guitar" Τόμ Ντίς Αγγλικά &0000000000000167.000000167   Ελλάδα
27 Μαΐου   Τουρκία "We Could Be the Same" maNga Αγγλικά &0000000000000118.000000118   Αζερμπαϊτζάν
2011 10 Μαΐου   Ντίσελντορφ   Ελλάδα "Watch My Dance" Λούκας Γιώρκας feat. Stereo Mike Αγγλικά, Ελληνικά &0000000000000133.000000133   Αζερμπαϊτζάν
12 Μαΐου   Σουηδία "Popular" Έρικ Σάαντε Αγγλικά &0000000000000155.000000155   Δανία
2012 22 Μαΐου   Μπακού   Ρωσία "Party for Everybody" Γιαγιάδες του Μπουράνοβο Ουντμούρτικα, Αγγλικά &0000000000000152.000000152   Αλβανία
24 Μαΐου   Σουηδία "Euphoria" Λορίν Αγγλικά &0000000000000181.000000181   Σερβία
2013 14 Μαΐου   Μάλμε   Δανία "Only Teardrops" Εμελί ντε Φόρεστ Αγγλικά &0000000000000167.000000167   Ρωσία
16 Μαΐου   Αζερμπαϊτζάν "Hold Me" Φαρίντ Μάμμαντοβ Αγγλικά &0000000000000139.000000139   Ελλάδα
2014 6 Μαΐου   Κοπεγχάγη   Ολλανδία "Calm After The Storm" The Common Linnets Αγγλικά &0000000000000150.000000150   Σουηδία
8 Μαΐου   Αυστρία "Rise Like a Phoenix" Κοντσίτα Βουρστ Αγγλικά &0000000000000169.000000169   Ρουμανία
2015 19 Μαΐου   Βιέννη   Ρωσία "A Million Voices" Πωλίνα Γκαγκάρινα Αγγλικά &0000000000000182.000000182   Βέλγιο
21 Μαΐου   Σουηδία "Heroes" Μονς Σέλμερλεβ Αγγλικά &0000000000000217.000000217   Λετονία
2016 10 Μαΐου   Στοκχόλμη   Ρωσία "You Are the Only One" Σεργκέι Λάζαρεφ Αγγλικά &0000000000000342.000000342   Αρμενία
12 Μαΐου   Αυστραλία "Sound of silence" Ντάμι Ίμ Αγγλικά &0000000000000330.000000330   Ουκρανία
2017 9 Μαΐου   Κίεβο   Πορτογαλία "Amar pelos dois" Σαλβαντόρ Σομπράλ Πορτογαλικά &0000000000000370.000000370   Μολδαβία
11 Μαΐου   Βουλγαρία "Beautiful Mess" Κριστιάν Κόστοβ Αγγλικά &0000000000000403.000000403   Ουγγαρία
2018 8 Μαΐου   Λισαβόνα   Ισραήλ "Toy" Νέτα Μπαρζιλάι Αγγλικά[12] &0000000000000283.000000283   Κύπρος
10 Μαΐου   Νορβηγία "That's How You Write a Song" Αλεξάντερ Ρίμπακ Αγγλικά &0000000000000266.000000266   Σουηδία
2019 14 Μαΐου   Τελ Αβίβ   Αυστραλία "Zero Gravity" Κέιτ Μίλλερ-Χάιντκι Αγγλικά 261   Τσεχία
16 Μαΐου   Ολλανδία "Arcade" Ντάνκαν Λόρενς Αγγλικά 280   Βόρεια Μακεδονία
2020 12 Μαΐου   Ρότερνταμ Ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού
14 Μαΐου Ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού
2021 18 Μαΐου   Ρότερνταμ   Μάλτα "Je me casse" Destiny Αγγλικά 325   Ουκρανία
20 Μαΐου   Ελβετία "Tout l'univers" Gjon's Tears Γαλλικά 291   Ισλανδία
2022 10 Μαΐου   Τορίνο ΤBA
12 Μαΐου ΤBA

Για πληροφορίες σχετικά με τους νικητές τραγουδοποιών κάθε έτους, δείτε τον κατάλογο των τραγουδοποιών που έχουν κερδίσει το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

ΠαρατηρήσειςΕπεξεργασία

Έντεκα νικητές της Eurovision (μαζί με τρεις μη νικητές) εμφανίστηκαν στη συναυλία Congratulations το 2005, όπου το "Waterloo" των ABBA ψηφίστηκε το πιο δημοφιλές τραγούδι των πρώτων πενήντα ετών του διαγωνισμού.[13]

Η Ιρλανδία έχει τερματίσει πρώτη επτά φορές, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα και κέρδισε επίσης τον διαγωνισμό για τρία συνεχόμενα έτη (1992, 1993, 1994), περισσότερα διαδοχικά έτη από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Τρεις χώρες κέρδισαν δύο φορές στη σειρά: η Ισπανία (1968 και 1969), το Λουξεμβούργο (1972 και 1973) και το Ισραήλ (1978 και 1979). Μαζί με τη νίκη της Ελβετίας στον πρώτο διαγωνισμό, η Σερβία είναι η μόνη άλλη χώρα που κέρδισε με την πρώτη συμμετοχή της στο ντεμπούτο (το 2007), αν και η Σερβία είχε διαγωνιστεί εκ των προτέρων ως μέρος της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβία και Μαυροβούνιο. Επίσης η μοναδική χώρα που κέρδισε τον διαγωνισμό και δε διοργάνωσε την επόμενη διοργάνωση είναι το Μονακό, με τη μοναδική του νίκη στο διαγωνισμό του 1971. Σύμφωνα με το σύστημα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκε μεταξύ 1975 και 2015, ο νικητής του διαγωνισμού αποφασίστηκε από την τελευταία χώρα που ψήφιζε έντεκα φορές.[N 1]

Οι αλλαγές στο σύστημα ψηφοφορίας, συμπεριλαμβανομένης της σταθερής αύξησης του αριθμού των χωρών που συμμετέχουν/ψηφίζουν, σημαίνει ότι οι πόντοι που κερδίζονται δεν είναι συγκρίσιμοι κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Ο Σαλβαντόρ Σομπράλ της Πορτογαλίας κατέχει το ρεκόρ του υψηλότερου αριθμού βαθμών στην ιστορία του διαγωνισμού, κερδίζοντας 758 με το τραγούδι "Amar pelos dois". Ο Αλεξάντερ Ρίμπακ της Νορβηγίας κατέχει το μεγαλύτερο περιθώριο νίκης σε βαθμούς, με μια διαφορά 169 βαθμών έναντι της δεύτερης θέσης το 2009. Η Τζιλιόλα Τσινκουέτι της Ιταλίας κατέχει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη νίκη κατά ποσοστό, σημειώνοντας σχεδόν τριπλάσιους βαθμούς από τη δεύτερη θέση (49 βαθμούς έλαβε σε σύγκριση με τους 17 από τον δεύτερο) στον διαγωνισμό του 1964. Σύμφωνα με το σύστημα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκε από το 1975 έως το 2015, το χαμηλότερο νικηφόρο αποτέλεσμα ήταν οι Bobbysocks της Νορβηγίας. Κατά τη νίκη τους στη Eurovision του 1985 κέρδισαν 123 βαθμούς (από τους συνολικά 1044 διαθέσιμους από τις 18 άλλες χώρες), ενώ το χαμηλότερο νικητήριο σύνολο ήταν οι 18 βαθμοί (από τους 160 συνολικούς βαθμούς από 16 χώρες) που σημείωσε η κάθε μία από τις τέσσερις χώρες που κέρδισαν το 1969.

Σύμφωνα με το σύστημα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκε από το 1975 έως το 2015, στο οποίο κάθε χώρα δίνει τους μέγιστους βαθμούς στην πρώτη της θέση, η Σουηδέζα ερμηνεύτρια Λορίν κέρδισε το διαγωνισμό της Eurovision το 2012 με τους περισσότερους ψήφους πρώτης θέσης που συγκεντρώθηκαν, λαμβάνοντας ψήφους πρώτης θέσης από 18 από 41 χώρες (εξαιρουμένων των ίδιων). Οι υποψήφιοι του Ηνωμένου Βασιλείου το 1976, Brotherhood of Man με το τραγούδι "Save Your Kisses For Me" κατέχουν το ρεκόρ της υψηλότερης μέσης βαθμολογίας ανά συμμετέχουσα χώρα, με μέσο όρο 9,65 πόντους ανά χώρα. Οι νικητές του 2011, οι Αζέροι Έλλ & Νίκκι, κατέχουν τη χαμηλότερη μέση βαθμολογία για ένα τραγούδι που κερδίζει βάσει αυτού του συστήματος, λαμβάνοντας 5,14 πόντους ανά χώρα.

Το 2016, το "1944" της Τζαμάλα έγινε η πρώτη νικηφόρα συμμετοχή από τότε που η ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής εισήχθη παράλληλα με την τηλεψηφοφορία από το 2009 για να τερματίσει πρώτη σε καμία από τις δύο περιπτώσεις, τερματίζοντας δεύτερη στην ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής πίσω από την Αυστραλία και δεύτερη στην τηλεψηφοφορία μετά την Ρωσία. Το "Arcade" του Ντάνκαν Λόρενς έγινε ο δεύτερος νικητής αυτής της ιδιαιτερότητας στο διαγωνισμό του 2019, έχοντας τερματίσει τρίτος πίσω από τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σουηδία στην ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής και δεύτερος πίσω από τη Νορβηγία στην τηλεψηφοφορία.

Περίπου τα δύο τρίτα των νικηφόρων τραγουδιών ερμηνεύτηκαν στο δεύτερο μισό του γκαλά. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, μέχρι το 2019, μόνο το 34,3% των νικηφόρων τραγουδιών ερμηνεύτηκαν στο πρώτο μισό, συμπεριλαμβανομένων των 3 από τους 4 νικητές το 1969. Το μόνο τραγούδι που κέρδισε χωρίς να είναι σαφώς στο ένα ή στο άλλο μισό ήταν η συμμετοχή του Ισραήλ, το "Hallelujah" το 1979, το οποίο κληρώθηκε 10ο από 19 τραγούδια. Μεταξύ του 2005 και του 2013, όλα τα νικητήρια τραγούδια ερμηνεύτηκαν στο δεύτερο μισό της σειράς του Μεγάλου Τελικού.[14]

Το Ηνωμένο Βασίλειο τερμάτισε στη δεύτερη θέση δεκαπέντε φορές στη Eurovision (πιο πρόσφατα το 1998), περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η Γαλλία τερμάτισε τρίτη και τέταρτη επτά φορές στη Eurovision (πιο πρόσφατα αντίστοιχα το 1981 και το 2001) και η Σουηδία τερμάτισε πέμπτη εννέα φορές στη Eurovision (πιο πρόσφατα το 2019). Η χώρα με τα περισσότερα φινιρίσματα στις τρεις πρώτες θέσεις που δεν έχει κερδίσει ποτέ τον διαγωνισμό είναι η Μάλτα, έχοντας τερματίσει δεύτερη το 2002 και το 2005 και τρίτη το 1992 και το 1998. Ένα άλλο νησιωτικό έθνος, η Ισλανδία, έχει επίσης τερματίσει δεύτερη δύο φορές, το 1999 και το 2009. Με την Πορτογαλία να επιτυγχάνει την πρώτη της0 νίκη το 2017, η Μάλτα κατέχει επίσης το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη αναμονή για μια πρώτη νίκη, αφού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο διαγωνισμό το 1971 (αν και η Κύπρος έχει περισσότερες εμφανίσεις χωρίς νίκη, με 36 από το ντεμπούτο της το 1981, λόγω της διακοπής της Μάλτας από το 1976 έως το 1990). Η Ισπανία κατέχει το τρέχον ρεκόρ με την μεγαλύτερη απόσταση χρόνου από την τελευταία της νίκη, με συνολικά 50 χρόνια δίχως νίκη, με την τελευταία της νίκη να είναι το 1969. Ακολουθούν η Γαλλία (1977) και το Βέλγιο (1986).

Δεν υπάρχει επίσημη δεύτερη θέση για δύο από τους διαγωνισμούς – 1956 και 1969. Το 1956 ανακοινώθηκε μόνο ο νικητής, η Ελβετία, ενώ υπήρξαν κερδοσκοπικές αναφορές ότι η Γερμανία κατέληξε στη δεύτερη θέση με το "Im Wartesaal zum großen Glück" από τον Βάλτερ Αντρέας Σβαρτ, επειδή η Γερμανία επελέγη για να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό του 1957. Το 1969 τέσσερα τραγούδια μοιράστηκαν την πρώτη θέση επιτυγχάνοντας τον ίδιο αριθμό βαθμών, και το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα επιτεύχθηκε από την Ελβετία, η οποία δεν θεωρείται επίσημος επιλαχών, λόγω της ισοπαλίας για την πρώτη θέση.

Ανά χώραΕπεξεργασία

 
Χάρτης που δείχνει τη νίκη της κάθε χώρας στη Eurovision μέχρι το 2021.
Υπόμνημα
Ανενεργές Χώρες που συμμετείχαν στο παρελθόν αλλά δε συμμετείχαν στον πιο πρόσφατο διαγωνισμό ή δε θα συμμετάσχουν στον επερχόμενο διαγωνισμό.
Πρώην Πρώην χώρες που έχουν διαλυθεί.

ΤελικοίΕπεξεργασία

Νίκες Χώρα Χρονιά
7   Ιρλανδία 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996
6   Σουηδία 1974, 1984, 1991, 1999, 2012, 2015
5   Γαλλία 1958, 1960, 1962, 1969, 1977
  Λουξεμβούργο 1961, 1965, 1972, 1973, 1983
  Ηνωμένο Βασίλειο 1967, 1969, 1976, 1981, 1997
  Ολλανδία 1957, 1959, 1969, 1975, 2019
4   Ισραήλ 1978, 1979, 1998, 2018
3   Δανία 1963, 2000, 2013
  Νορβηγία 1985, 1995, 2009
  Ιταλία 1964, 1990, 2021
2   Ελβετία 1956, 1988
  Αυστρία 1966, 2014
  Ισπανία 1968, 1969
  Γερμανία[15] 1982, 2010
  Ουκρανία 2004, 2016
1   Μονακό 1971
  Βέλγιο 1986
  Γιουγκοσλαβία 1989
  Εσθονία 2001
  Λετονία 2002
  Τουρκία 2003
  Ελλάδα 2005
  Φινλανδία 2006
  Σερβία 2007
  Ρωσία 2008
  Αζερμπαϊτζάν 2011
  Πορτογαλία 2017

Η χρονιά 1969 είναι σε πλάγια γράμματα για να δείξει τη νίκη τεσσάρων χωρών.

ΗμιτελικοίΕπεξεργασία

 
Επιτυχία πρόκρισης κάθε χώρας στον τελικό από το 2004 έως σήμερα.
Νίκες Χώρα Χρονιά
3   Ρωσία 2012, 2015, 2016
  Σουηδία 2011, 2012, 2015
2   Ελλάδα 2008, 2011
  Νορβηγία 2009, 2018
  Αυστραλία 2016, 2019
  Ολλανδία 2014, 2019
1   Σερβία και Μαυροβούνιο 2004
  Ρουμανία 2005
  Φινλανδία 2006
  Σερβία 2007
  Ουκρανία 2008
  Ισλανδία 2009
  Βέλγιο 2010
  Τουρκία 2010
  Δανία 2013
  Αζερμπαϊτζάν 2013
  Αυστρία 2014
  Πορτογαλία 2017
  Βουλγαρία 2017
  Ισραήλ 2018
  Μάλτα 2021
  Ελβετία 2021

Προκριματικοί γύροιΕπεξεργασία

Νίκες Χώρα Χρονιά
1   Σλοβενία 1993
  Σουηδία 1996

Κατάταξη (Πρώτες 3 θέσεις)Επεξεργασία

Θέση Χώρα Πρώτη θέση Δεύτερη θέση Τρίτη θέση Καλύτερη θέση
1   Ιρλανδία 7 4 1
2   Σουηδία 6 1 6
3   Ηνωμένο Βασίλειο 5 15 3
4   Γαλλία 5 7 7
5   Ολλανδία 5 3 1
6   Λουξεμβούργο 5 2 2
7   Ισραήλ 4 2 1
8   Δανία 3 1 3
9   Νορβηγία 3 1 1
10   Ιταλία 3 5 5
11   Γερμανία 2 6 5
12   Ελβετία 2 4 4
13   Ισπανία 2 4 1
14   Ουκρανία 2 2 1
15   Ρωσία 1 4 4
16   Βέλγιο 1 4 0
17   Μονακό 1 1 3
18   Τουρκία 1 1 1
  Αζερμπαϊτζάν 1 1 1
20   Ελλάδα 1 0 3
21   Εσθονία 1 0 1
  Λετονία 1 0 1
  Σερβία 1 0 1
24   Γιουγκοσλαβία 1 0 0
  Φινλανδία 1 0 0
  Πορτογαλία 1 0 0
27   Μάλτα 0 2 2
28   Ισλανδία 0 2 0
29   Βουλγαρία 0 1 0
  Κύπρος 0 1 0
  Αυστραλία 0 1 0
  Πολωνία 0 1 0
  Σερβία και Μαυροβούνιο 0 1 0
34   Ρουμανία 0 0 2
35   Βοσνία και Ερζεγοβίνη 0 0 1
  Μολδαβία 0 0 1
37   Κροατία 0 0 0 4 (1996, 1999)
  Ουγγαρία 0 0 0 4 (1994)
  Αρμενία 0 0 0 4 (2008, 2014)
40   Αλβανία 0 0 0 5 (2012)
41   Λιθουανία 0 0 0 6 (2006)
  Λευκορωσία 0 0 0 6 (2007)
  Τσεχία 0 0 0 6 (2018)
44   Σλοβενία 0 0 0 7 (1995, 2001)
  Βόρεια Μακεδονία 0 0 0 7 (2019)
46   Γεωργία 0 0 0 9 (2010, 2011)
47   Μαυροβούνιο 0 0 0 13 (2015)
48   Σλοβακία 0 0 0 18 (1996)
  Μαρόκο 0 0 0 18 (1980)
50   Άγιος Μαρίνος 0 0 0 19 (2019)
51   Ανδόρρα 0 0 0 12 (2007)

(ημιτελικός)

Ανά γλώσσαΕπεξεργασία

  Αγγλικά (46.42%)
  Γαλλικά (20.32%)
  Εβραϊκά (4.32%)
  Ολλανδικά (4.32%)
  Ιταλικά (4.32%)
  Νορβηγικά (2.92%)
  Σουηδικά (2.92%)
  Γερμανικά (2.92%)
  Ισπανικά (2.92%)
  Δανικά (1.42%)
  Ουκρανικά (1.42%)
  Κροατικά (1.42%)
  Σερβικά (1.42%)
  Κριμαϊκά Ταταρικά (1.42%)
  Πορτογαλικά (1.42%)

Ανάμεσα στα χρόνια 1966 και 1973, και πάλι ανάμεσα στα 1977 και 1998, οι χώρες επιτρεπόταν να τραγουδήσουν στη γλώσσα τους; δείτε το άρθρο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision.

Νίκες Γλώσσα Χρονιές Χώρες
31 Αγγλικά 1967, 1969, 1970, 1974, 1975, 1976, 1980, 1981, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016,[16] 2018, 2019 Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, Εσθονία, Λετονία, Τουρκία, Ουκρανία, Ελλάδα, Φινλανδία, Ρωσία, Νορβηγία, Γερμανία, Αζερμπαϊτζάν, Αυστρία, Ισραήλ, Ολλανδία
14 Γαλλικά 1956, 1958, 1960, 1961, 1962, 1965, 1966, 1969, 1971, 1972, 1973, 1977, 1983, 1986, 1988 Ελβετία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Μονακό, Βέλγιο
3 Ολλανδικά 1957, 1959, 1969 Ολλανδία
Εβραϊκά 1978, 1979, 1998 Ισραήλ
Ιταλικά 1964, 1990, 2021 Ιταλία
2 Γερμανικά 1966, 1982 Αυστρία, Γερμανία
Ισπανικά 1968, 1969 Ισπανία
Σουηδικά 1984, 1991 Σουηδία
Νορβηγικά 1985, 1995 Νορβηγία
1 Δανικά 1963 Δανία
Κροατικά 1989 Γιουγκοσλαβία
Ουκρανικά 2004 Ουκρανία[17]
Σερβικά[18] 2007 Σερβία
Κριμαϊκά Ταταρικά 2016 Ουκρανία[19]
Πορτογαλικά 2017 Πορτογαλία

Φωτογραφίες Νικητών EurovisionΕπεξεργασία

Σημειώσεις και παραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Extract from the rules for the 2007 Eurovision Song Contest» (PDF). Eurovision.tv. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Μαΐου 2007. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2007. 
  2. «Eurovision 1956». Eurovision.tv. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2008. 
  3. O'Connor, John Kennedy (2007). The Eurovision Song Contest – The Official History. Carlton Books, UK. ISBN 978-1-84442-994-3. 
  4. «ABBA's Bjorn says no to reunion». BBC News. 6 December 2005. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/4502670.stm. Ανακτήθηκε στις 15 March 2008. 
  5. «Eurovision Crystal Trophy». Kosta Boda (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2019. 
  6. «Trophy». Eurovision Song Contest (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2019. 
  7. Από το 2004, ο διαγωνισμός περιέχει και έναν τηλεοπτικό ημιτελικό::— Το 2004 διεξήχθη την Τετάρτη πριν τον τελικό:— Από το 2005 ως το 2007 διεξήχθη την Πέμπτη της "Εβδομάδας της Eurovision"
  8. Το τραγούδι τραγουδήθηκε μερικώς και στα ουκρανικά.
  9. Από το 2008 ο διαγωνισμός περιέχει δύο ημιτελικούς, όπου διεξάγονται την Τρίτη και την Πέμπτη πριν τον τελικό.
  10. Το τραγούδι τραγουδήθηκε μερικώς και στα αγγλικά.
  11. Το τραγούδι περιείχε και μερικές φράσεις και στα εβραϊκά.
  12. Το τραγούδι περιείχε και μερικές φράσεις και στα εβραϊκά.
  13. «ABBA win 'Eurovision 50th' vote». BBC News. 23 Οκτωβρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2007. 
  14. «The winner always comes from the second half?». Eurovision.tv (στα Αγγλικά). 17 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2021. 
  15. Η Γερμανία έχει κερδίσει πριν και μετά την ενοποίηση
  16. Το τραγούδι τραγουδήθηκε κατά το ήμισυ στα Κριμαϊκά Ταταρικά
  17. Το τραγούδι τραγουδήθηκε μερικώς και στα ουκρανικά.
  18. Croatian (the language of the 1989 winning song) and Serbian (the language of the 2007 winning song) are fully mutually intelligible and often considered varieties of a single language, Serbo-Croatian. However, they are listed separately in Eurovision statistics.
  19. Το τραγούδι τραγουδήθηκε μερικώς και στα ταταρικά της Κριμαίας
  1. Αυτές οι φορές ήταν τις χρονιές 1979, 1980, 1981, 1984, 1988, 1991, 1993, 1998, 2002 και 2003.

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία