Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος νικητών τραγουδοποιών της Eurovision

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia
Αριστερά: Ράλφ Σίγκελ, ο νικητής τραγουδοποιός του 1982 για τη Γερμανία και συνθέτης 23 άλλων συμμετοχών ανάμεσα στα χρόνια 1974 και 2015. Κέντρο: Τζώνι Λόγκαν, ο νικητής τραγουδοποιός τις χρονιές 1987 και 1992 για την Ιρλανδία, και συνθέτης για την Ιρλανδική συμμετοχή του 1984. Δεξιά: Ούντο Γιούργκενς, νικητής τραγουδοποιός του 1966 για την Αυστρία, και συνθέτης των Αυστριακών συμμετοχών του 1964 και 1965.

Εξήντα τέσσερα τραγούδια γραμμένα από εκατόν δεκαεννέα τραγουδοποιούς κέρδισαν τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, έναν ετήσιο διαγωνισμό που διοργάνωσαν χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοφωνίας. Ο διαγωνισμός, ο οποίος έχει μεταδοθεί κάθε χρόνο από το ντεμπούτο του το 1956, είναι ένα από τα πιό μακροχρόνια τηλεοπτικά προγράμματα στον κόσμο. Ο νικητής του διαγωνισμού έχει καθοριστεί χρησιμοποιώντας πολλές τεχνικές ψηφοφορίας σε όλη την ιστορία του. Κέντρο σε αυτά ήταν η απονομή σημείων σε χώρες από τις επιτροπές ή τις τηλεοράσεις. Η χώρα με το τραγούδι που κέρδισε τους περισσότερους βαθμούς ανακηρύσσεται νικητής.[1] Οι συνθέτες του νικητήριου τραγουδιού ήταν συχνά οι πρώτοι άνθρωποι που κλήθηκαν στη σκηνή για να λάβουν το τρόπαιο τους πριν οι ερμηνευτές αποδώσουν τη νικήτρια επανάσταση.[2]

Έχουν διεξαχθεί 60 διαγωνισμοί, με μια χώρα να κερδίζει κάθε χρόνο εκτός από το διαγωνισμό του 1969, ο οποίος είχε τέσσερις.

Κατάλογος νικητών τραγουδοποιώνΕπεξεργασία

Χρονιά Οικοδέσποινα πόλη Ημ/νία Νικητής Τραγουδοποιοί Τραγούδι Καλλιτέχνης
1956   Λουγκάνο 24 Μαΐου   Ελβετία "Refrain" Λις Άσια
1957   Φρανκφούρτη 3 Μαρτίου   Ολλανδία "Net als toen" Κόρι Μπρόκεν
1958   Χίλφερσουμ 12 Μαρτίου   Γαλλία "Dors, mon amour" Αντρέ Κλαβώ
1959   Κάννες 11 Μαρτίου   Ολλανδία
"Een beetje" Teddy Scholten
1960   Λονδίνο 29 Μαρτίου   Γαλλία "Tom Pillibi" Ζακλίν Μπογιέρ
1961   Κάννες 18 Μαρτίου   Λουξεμβούργο "Nous les amoureux" Jean-Claude Pascal
1962   Λουξεμβούργο 18 Μαρτίου   Γαλλία "Un premier amour" Ιζαμπέλ Ωμπρέ
1963   Λονδίνο 23 Μαρτίου   Δανία "Dansevise" Grethe and Jørgen Ingmann
1964   Κοπεγχάγη 21 Μαρτίου   Ιταλία "Non ho l'età" Τζιλιόλα Τσινκουέτι
1965   Νάπολη 20 Μαρτίου   Λουξεμβούργο Serge Gainsbourg "Poupée de cire, poupée de son" Φρανς Γκάλ
1966   Λουξεμβούργο 5 Μαρτίου   Αυστρία "Merci, Chérie" Ούντο Γιούργκενς
1967   Βιέννη 8 Απριλίου   Ηνωμένο Βασίλειο "Puppet on a String" Sandie Shaw
1968   Λονδίνο 6 Απριλίου   Ισπανία
"La, la, la" Massiel
1969   Μαδρίτη 29 Μαρτίου   Ισπανία "Vivo cantando" Salomé
  Ηνωμένο Βασίλειο "Boom Bang-a-Bang" Lulu
  Ολλανδία "De troubadour" Lenny Kuhr
  Γαλλία "Un jour, un enfant" Frida Boccara
1970   Άμστερνταμ 21 Μαρτίου   Ιρλανδία "All Kinds of Everything" Ντάνα
1971   Δουβλίνο 3 Απριλίου   Μονακό "Un banc, un arbre, une rue" Σεβερίν
1972   Εδιμβούργο 25 Μαρτίου   Λουξεμβούργο "Après toi" Βίκυ Λέανδρος
1973   Λουξεμβούργο 7 Απριλίου   Λουξεμβούργο "Tu te reconnaîtras" Άν Μαρί Νταβίντ
1974   Μπράιτον 6 Απριλίου   Σουηδία "Waterloo" ABBA
1975   Στοκχόλμη 22 Μαρτίου   Ολλανδία "Ding-a-dong" Teach-In
1976   Χάγη 3 Απριλίου   Ηνωμένο Βασίλειο "Save Your Kisses for Me" Brotherhood of Man
1977   Λονδίνο 7 Μαΐου   Γαλλία "L'oiseau et l'enfant" Μαρί Μυριάμ
1978   Παρίσι 22 Απριλίου   Ισραήλ "A-Ba-Ni-Bi" Ιζχάρ Κοέν και οι Alphabeta
1979   Ιερουσαλήμ 31 Μαρτίου   Ισραήλ "Hallelujah" Γκάλι Ατάρι και Milk and Honey
1980   Χάγη 19 Απριλίου   Ιρλανδία "What's Another Year" Τζώνι Λόγκαν
1981   Δουβλίνο 4 Απριλίου   Ηνωμένο Βασίλειο "Making Your Mind Up" Bucks Fizz
1982   Χάρογκειτ 24 Απριλίου   Γερμανία "Ein bißchen Frieden" Νικόλ
1983   Μόναχο 23 Απριλίου   Λουξεμβούργο "Si la vie est cadeau" Corinne Hermès
1984   Λουξεμβούργο 5 Μαΐου   Σουηδία "Diggi-Loo Diggi-Ley" Herreys
1985   Γκέτεμποργκ 4 Μαΐου   Νορβηγία "La det swinge" Bobbysocks!
1986   Μπέργκεν 3 Μαΐου   Βέλγιο "J'aime la vie" Σάντρα Κίμ
1987   Βρυξέλλες 9 Μαΐου   Ιρλανδία "Hold Me Now" Τζώνι Λόγκαν
1988   Δουβλίνο 30 Απριλίου   Ελβετία "Ne partez pas sans moi" Σελίν Ντιόν
1989   Λωζάνη 6 Μαΐου   Γιουγκοσλαβία "Rock Me" Riva
1990   Ζάγκρεμπ 5 Μαΐου   Ιταλία "Insieme: 1992" Τότο Κουτούνιο
1991   Ρώμη 4 Μαΐου   Σουηδία "Fångad av en stormvind" Καρόλα
1992   Μάλμε 9 Μαΐου   Ιρλανδία "Why Me" Λίντα Μάρτιν
1993   Μίλστριτ 15 Μαΐου   Ιρλανδία "In Your Eyes" Niamh Kavanagh
1994   Δουβλίνο 30 Απριλίου   Ιρλανδία "Rock 'n' Roll Kids" Paul Harrington and Charlie McGettigan
1995 13 Μαΐου   Νορβηγία "Nocturne" Secret Garden
1996   Όσλο 18 Μαΐου   Ιρλανδία "The Voice" Eimear Quinn
1997   Δουβλίνο 3 Μαΐου   Ηνωμένο Βασίλειο "Love Shine a Light" Katrina and the Waves
1998   Μπέρμιγχαμ 9 Μαΐου   Ισραήλ "Diva" Dana International
1999   Ιερουσαλήμ 29 Μαΐου   Σουηδία "Take Me to Your Heaven" Σαρλότ Νίλσον
2000   Στοκχόλμη 13 Μαΐου   Δανία "Fly on the Wings of Love" Olsen Brothers
2001   Κοπεγχάγη 12 Μαΐου   Εσθονία "Everybody" Tanel Padar, Dave Benton and 2XL
2002   Ταλίν 25 Μαΐου   Λετονία "I Wanna" Marie N
2003   Ρίγα 24 Μαΐου   Τουρκία "Everyway That I Can" Σερτάμπ Ερενέρ
2004   Κωνσταντινούπολη 15 Μαΐου   Ουκρανία "Wild Dances" Ρουσλάνα
2005   Κίεβο 21 Μαΐου   Ελλάδα "My Number One" Έλενα Παπαρίζου
2006   Αθήνα 20 Μαΐου   Φινλανδία "Hard Rock Hallelujah" Lordi
2007   Ελσίνκι 12 Μαΐου   Σερβία "Molitva" Μαρίγια Σερίφοβιτς
2008   Βελιγράδι 24 Μαΐου   Ρωσία "Believe" Ντίμα Μπιλάν
2009   Μόσχα 16 Μαΐου   Νορβηγία "Fairytale" Αλεξάντερ Ρίμπακ
2010   Όσλο 29 Μαΐου   Γερμανία "Satellite" Λένα
2011   Ντίσελντορφ 14 Μαΐου   Αζερμπαϊτζάν "Running Scared" Έλλ & Νίκκι
2012   Μπακού 26 Μαΐου   Σουηδία "Euphoria" Λορίν
2013   Μάλμε 18 Μαΐου   Δανία "Only Teardrops" Έμελι ντε Φόρεστ
2014   Κοπεγχάγη 10 Μαΐου   Αυστρία "Rise Like a Phoenix" Κοντσίτα Βουρστ
2015   Βιέννη 23 Μαΐου   Σουηδία "Heroes" Μόνς Ζέλμερλοβ
2016   Στοκχόλμη 14 Μαΐου   Ουκρανία "1944" Τζαμάλα
2017   Κίεβο 13 Μαΐου   Πορτογαλία "Amar pelos dois"
2018   Λισαβόνα 12 Μαΐου   Ισραήλ
"Toy" Νέτα Μπαρζιλάι

Τραγουδοποιοί με πολλές νίκεςΕπεξεργασία

Οι ακόλουθοι τραγουδοποιοί έχουν γράψει περισσότερα από ένα νικητήριο τραγούδι. Οι υπόλοιποι τραγουδοποιοί από τον πίνακα έχουν από μια νίκη.

Νίκες Τραγουδοποιοί Χρονιά
2 Brendan Graham 1994, 1996
Τζώνι Λόγκαν 1987, 1992
Ρόλφ Λόβλαντ 1985, 1995
Willy van Hemert 1957, 1959
Yves Dessca 1971, 1972

ΆλμπουμΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Extract from the rules for the 2007 Eurovision Song Contest. Eurovision.tv. Retrieved on 22 August 2007. Αρχειοθετήθηκε 7 May 2007 στο Wayback Machine.
  2. Eurovision 1956. Eurovision.tv. Retrieved on 24 May 2008. Αρχειοθετήθηκε 28 May 2008 στο Wayback Machine.

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία