Κατάλογος νομαρχών Φλώρινας

κατάλογος εγχειρημάτων Wikimedia

Ο Νομάρχης Φλώρινας ήταν ο διορισμένος (από το 1912 μέχρι το 1994) και εκλεγμένος (από το 1995 μέχρι το 2010) άρχων του Νομού Φλώρινας του ελληνικού κράτους. Στην αρχή καθήκοντα νομάρχη Φλωρίνης ακούσαν οι Πρόξενοι. Πρώτος νομάρχης ήταν ο Ν. Μαυρουδής, το 1912.

Οι νομάρχες διορίζονταν από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση μέχρι το 1994. Από το 1995 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 οι νομάρχες ήταν αιρετοί. Ο πρώτος αιρετός νομάρχης της Φλώρινας ήταν ο Τραϊανός Πετκάνης.

Η Νομαρχία Φλώρινας σταμάτησε να υφίσταται την 31η Δεκεμβρίου 2010, όταν καταργήθηκαν οι νομαρχίες στην Ελλάδα και ενσωματώθηκαν στις Καλλικρατικές αυτοδιοικητικές Περιφέρειες, ως Περιφερειακές Ενότητες. Η έδρα της νομαρχίας ήταν η πόλη της Φλώρινας.

Ως διάδοχος του νομάρχη μπορεί να θεωρηθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας.

Διορισμένοι Νομάρχες ΦλώριναςΕπεξεργασία

Κατάλογος διορισμένων Νομαρχών[1] της Φλώρινας 1912-1994.[2] Οι νομάρχες της περιόδου Απρ. 1967 - Ιουλ. 1974 ήταν διορισμένοι από τη χούντα.
Ονοματεπώνυμο (Γέννηση-Θάνατος) Εικόνα Από Έως Σημειώσεις
Ν. Μαυρουδής (18??-19??) 10 Νοεμβρίου 1912 1 Απριλίου 1913 Πρόξενος Μοναστηρίου
Ευγένιος Χ. Άννινος-Καβαλλιεράτος 28 Μαΐου 1913 30 Νοεμβρίου 1913 Πρόξενος Σερρών.
Ιωάννης Κρεστενίτης (18??-19??) 10 Σεπτεμβρίου 1913 1914
Γρηγόριος Βαϊνάς (1874-1970)   1913 1913 Μακεδονομάχος, έγινε νομάρχης για σύντομο διάστημα, έπειτα από παρότρυνση της Ναταλίας Μελά [3].
Π. Σκουριώτης 14 Ιανουαρίου 1914 17 Αυγούστου 1914
Δ. Δεδούσης (18??-19??) 3 Σεπτεμβρίου 1914 11 Σεπτεμβρίου 1914
Γ. Φίλιππας (18??-19??) 11 Σεπτεμβρίου 1914 21 Απριλίου 1915
Παυσανίας Ζογλοπίτης (18??-19??) 21 Απριλίου 1915 9 Σεπτεμβρίου 1915
Αχιλλέας Καλεύρας (1878-1972) 9 Σεπτεμβρίου 1915 7 Νοεμβρίου 1915
Αλέξανδρος Βαμβέτσος (1890-1971) 7 Νοεμβρίου 1915 20 Ιουλίου 1916
Αχιλλέας Καλεύρας (1878-1972) 20 Ιουλίου 1916 (επίσημα από 15 Οκτωβρίου 1916) 3 Οκτωβρίου 1917 Δεύτερη φορά
Σταμάτιος Σταματίου (1881-1946) 3 Οκτωβρίου 1917 13 Σεπτεμβρίου 1918 Δημοσιογράφος από τη Ναύπακτο.[4]
Στυλιανός Γρηγορίου (1892-19??) 13 Σεπτεμβρίου 1918 9 Νοεμβρίου 1920 Υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας.
Κ. Μπίρης 14 Νοεμβρίου 1920 9 Νοεμβρίου 1921
Κωνσταντίνος Καλαμάρας (18??-1937) 13 Φεβρουαρίου 1921 23 Σεπτεμβρίου 1922
Τριαντάφυλλος Κριωνάς (18??-1942) 29 Νοεμβρίου 1922 13 Φεβρουαρίου 1923 Πρώην Νομάρχης Αργυροκάστρου.
Δημ. Λιάκος (18??-19??) 13 Φεβρουαρίου 1923 4 Σεπτεμβρίου 1924
Στέφανος Παλατζάς (18??-19??) 4 Σεπτεμβρίου 1924 26 Ιανουαρίου 1925
Γ. Αυγουστάκης (18??-19??) 26 Ιανουαρίου 1925 10 Απριλίου 1925
Δημ. Λιάκος (18??-19??) 30 Μαΐου 1925 11 Ιουλίου 1925 Δεύτερη φορά.
Χρ. Παπάζογλου (18??-19??) 26 Ιουλίου 1925 14 Σεπτεμβρίου 1926
Δημήτριος Μουστάκης (ή Μουστάκας)(18??-19??) 14 Σεπτεμβρίου 1926 18 Φεβρουαρίου 1927
Νικίας Βιαγκίνης (1884-1967) 9 Απριλίου 1927 24 Ιουλίου 1928
Νικ. Κούμπαρης (18??-19??) 24 Ιουλίου 1928 15 Νοεμβρίου 1928
Παύλος Καλλιγάς (18??-19??) 29 Ιανουαρίου 1929 16 Ιουλίου 1930
Βασίλειος Μπάλκος (1874-1943)   7 Αυγούστου 1930 3 Δεκεμβρίου 1932
Γ. Ράντης (18??-19??) 3 Δεκεμβρίου 1932[5] 24 Ιανουαρίου 1933
Γκαίτε Τζοβαρόπουλος (1882-1949) 1 Φεβρουαρίου 1933 17 Μαρτίου 1933 Μακεδονομάχος.
Στ. Πετρουλάς (18??-19??) 28 Απριλίου 1933 3 Ιουλίου 1934
Αθανάσιος Σουλιώτης (18??-19??) 3 Ιουλίου 1934 14 Οκτωβρίου 1935
Αθανάσιος Σκλαβούνος (18??-19??) 14 Οκτωβρίου 1935 17 Ιουνίου 1936
Ι. Τσακτσίρας (18??-19??) 17 Μαΐου 1936 19 Μαρτίου 1940 Πρώην Υποστράτηγος.
Ι. Χριστόπουλος (18??-19??) 4 Ιουνίου 1940 22 Απριλίου 1941
Κωνσταντίνος Μπόνης (18??-19??) 21 Ιουνίου 1941 7 Νοεμβρίου 1944 Χρημάτισε και Νομάρχης Σερρών. Εξέδωσε το έργο (1982) Η Φλώρινα κατά την κατοχήν 1941 - 1944.
Αθανάσιος Μαυρίδης (1910-1989)   6 Μαρτίου 1945[6] 12 Ιουλίου 1945 Διατέλεσε και υφυπουργός.
Ζαχαρίας Ξηροτύρης (19??-19??) 12 Ιουλίου 1945 19 Δεκεμβρίου 1945 Υπηρέτησε και ως Νομάρχης Χαλκιδικής.
Ι. Λιάκος (19??-19??) 14 Φεβρουαρίου 1946 27 Απριλίου 1946
Κωνσταντίνος Τουσιάδης (1912-1956) 8 Μαΐου 1946 14 Μαρτίου 1949 Νομάρχης Καστοριάς και Νομάρχης Λάρισας. Σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα.
Γ. Ζαρλάς (19??-19??) 16 Μαρτίου 1949 22 Σεπτεμβρίου 1949
Χαρίλαος Δώδος (1906-1999) 22 Σεπτεμβρίου 1949 26 Αυγούστου 1950 Νομάρχης Έβρου, Ξάνθης και Γρεβενών.
Αντώνιος Καψής (19??-1986) 26 Αυγούστου 1950 15 Απριλίου 1952 Νομάρχης Έβρου, Δράμας, Κεφαλληνίας και Λασιθίου.
Κωνσταντίνος Τουσιάδης (1912-1956) 15 Απριλίου 1952 13 Μαΐου 1955 Δεύτερη φορά.
Δήμος Παναγιωτόπουλος (1910-????) 13 Μαΐου 1955 10 Νοεμβρίου 1955 Διατέλεσε και Νομάρχης Πιερίας.
Κωνσταντίνος Μπόνης (18??-19??) 10 Νοεμβρίου 1955 7 Φεβρουαρίου 1956 Δεύτερη φορά.
Δημήτριος Μένεγας (1907-1999)   28 Απριλίου 1956 29 Μαρτίου 1957 Υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως Νομάρχης Κορινθίας, Λασιθίου και Πιερίας.
Θεόδωρος Μπαγλανέας (1913-2003) 6 Απριλίου 1957 22 Ιανουαρίου 1958 Χρημάτισε μεταξύ άλλων Νομάρχης Καβάλας, Πέλλας και Ηλείας.
Χρήστος Δέπας (1910-1984) 22 Ιανουαρίου 1958 26 Φεβρουαρίου 1960 Ήταν επίσης Νομάρχης Πέλλας και Άρτας.
Παναγιώτης Μάτσος (1911-1976)   26 Φεβρουαρίου 1960 1964 Υπηρέτησε ως Νομάρχης Δράμας, Πιερίας και Σερρών μεταξύ άλλων νομών.
Δημήτριος Παπαδημητρίου (19??-1972) 1965 1967 Η καταγωγή του ήταν από την Ιστιαία. Διατέλεσε και Νομάρχης Ηρακλείου.
Κωνσταντίνος Μπράβος (1922-1990) 1967 1970 Διορισμένος από τη χούντα.
Ιωάννης Βοΐλας του Σεργίου (19??-) 1970 197? Διορισμένος από τη χούντα.
Αριστοτέλης Πρωτόγερος του Γεωργίου (19??-) 197? 1974
Θεόδωρος Ασπασίδης (19??-) 1974 1980 Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, υπηρέτησε και ως Νομάρχης Καβάλας.
Αθανάσιος Δαλκαφούκης (1927-1983) 1980 1981 Υπήρξε και Νομάρχης Φθιώτιδας , Κυκλάδων και Τρικάλων.
Κώστας Κριτσίνης (1921-) 1982 1985 Από την Ερμούπολη Σύρου. Δικηγόρος και μεταφραστής. Διατέλεσε Νομάρχης Χίου.
Φ. Παπαγιάννης (19??-) 1985 198?
Παναγιώτης Βασιλείου του Δημητρίου (19??-) 198? 1989
Κώστας Γκαγκάς του Ιωάννη 1989 1989
Νικόλαος Ορφανίδης του Γεωργίου 1989[7] 1990
Παναγιώτης Παπαδόπουλος του Δημητρίου 1990 1992
Νικόλαος Κουκούλας του Αθανασίου 1992 1993
Γεώργιος Ασημάκος του Μιλτιάδου 1993 1994 Ο τελευταίος διορισμένος νομάρχης.

Αιρετοί Νομάρχες ΦλώριναςΕπεξεργασία

Ονοματεπώνυμο (Γέννηση) Εικόνα Έτος εκλογής (ποσοστό %) Από Έως Σημειώσεις
Τραϊανός Πετκάνης (19??-) 1994 (53,34% από τον πρώτο γύρο) 1η Ιανουαρίου 1995 31 Δεκεμβρίου 1998 Ο πρώτος αιρετός νομάρχης Φλώρινας. Εξελέγη με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού.
Παύλος Αλτίνης (19??-) 1998 (52,89% στον δεύτερο γύρο, με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας και της Πολιτικής Άνοιξης)[8] 1 Ιανουαρίου 1999 31 Δεκεμβρίου 2002
Ιωάννης Στρατάκης (19??-) 2002 (51,7% στον 2ο γύρο έναντι 48,3 για τον Παύλο Αλτίνη) με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.[9] 1 Ιανουαρίου 2003 31 Δεκεμβρίου 2006
Γιάννης Βοσκόπουλος (1957-) 2006 (51,4% στον 1ο γύρο).[10] 1η Ιανουαρίου 2007 31 Δεκεμβρίου 2010 Αρχιτέκτων-Μηχανικός.[11] Υπηρέτησε και ως Δήμαρχος Φλώρινας. Ο τελευταίος νομάρχης Φλώρινας.

Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. ΦλώριναςΕπεξεργασία

Κατάλογος Αιρετών Αντιπεριφερειαρχών Φλώρινας 2011-σήμερα.
Ονοματεπώνυμο (γέννηση-) Εκλογές Από Έως Σημειώσεις
Δημήτριος Ηλιάδης (1954-) 2010 1η Ιανουαρίου 2011 31 Αυγούστου 2014 Γεννήθηκε στον Νέο Καύκασο. Υπηρέτησε ως δήμαρχος Κάτω Κλεινών από το 1999 ως το 2010.[12]
Στέφανος Μπίρος (1959-) 2014 1η Σεπτεμβρίου 2014 31 Αυγούστου 2019 Γεννήθηκε στο Νεοχωράκι, υπάλληλος- τεχνικός της ΔΕΗ. [13]
Ιωάννης Κιοσές (19??-) 2019 1η Σεπτεμβρίου 2019[14] Σήμερα Αξιωματικός του στρατού ε.α. Γεννήθηκε στο Φιλώτα.[15]

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Διευθυντής Νομαρχίας διατέλεσε ο Γεώργιος Μόδης, ο οποίος δεν αναγράφεται στον παρακάτω κατάλογο.
  2. Περικλής Γρ. Αγγελόπουλος, Πολιτική Διοίκησις και Αυτοδιοίκησις εις την Βόρειον Ελλάδα 1912-1965, Θεσσαλονίκη 1965, σελ. 104.
  3. Σταυρούλα Βαϊνά Αρβανιτάκη (2004). Ο καπετάν Γρηγόριος Βαϊνάς, Μακεδονικός Αγώνας, Ήθη και έθιμα της Μακεδονίας. Αθήνα: Μέδουσα – Σέλας Εκδοτική. σελίδες 38, 175). ISBN 960-8338-14-X. 
  4. florinapast, ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2020.
  5. Το 1932 χρέη νομάρχη ασκούσε ο Λ. Κέντρος.
  6. ΦΕΚ 46 Γ΄/6-3-1945.
  7. ΦΕΚ Γ΄ 206/22-9-1989.
  8. Αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών του 1998 Αρχειοθετήθηκε 2006-11-28 στο Wayback Machine. από τον ιστότοπο ekloges.gr
  9. Τα Νέα, φύλλο 21ης Οκτωβρίου 2002, σελ. 25.
  10. Τα Νέα, φύλλο 17ης Οκτωβρίου 2006, σελ. 19.
  11. Δήμαρχος Φλώρινας, Ιωάννης Βοσκόπουλος, βιογραφικό, eklogika.gr, ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2020.
  12. Βιογραφικό Ηλιάδη, Political Pedia, ανάκτηση 18 Αυγούστου 2020.
  13. Βιογραφικό Μπίρου στον δικτυακό τόπο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ανάκτηση 18 Αυγούστου 2020.
  14. Ποιοι είναι οι νέοι Αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας, το νέο Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τα νέα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, kozanilife.gr, 1 Σεπτεμβρίου 2019.
  15. Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, δικτυακός τόπος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2020.