Κατάλογος νομών Ελλάδας ανά πληθυσμό

Αυτή είναι μια λίστα των νομών της Ελλάδας, ταξινομημένη με βάση τον πραγματικό πληθυσμό κάθε νομού, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (απογραφή 2018).

Θέση Νομός Πληθυσμός Σχόλια
1 Νομός Αττικής* 3.761.810 Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, περιλαμβάνουν μαζί σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας, ενώ και τα περίχωρα των Νομών αυτών, είναι επίσης πολύ πυκνοκατοικημένα, με πολλές κωμοπόλεις και χωριά να ξεπερνάνε τους 10.000 κατοίκους. Αντίστοιχα προάστια της Αθήνας, όπως ο Πειραιάς, η Κηφισιά και το Μαρούσι, και συνοικίες της Θεσσαλονίκης, όπως η Καλαμαριά, είναι επίσης από τα πιο πυκνοκατοικημένα προάστια των πόλεων αυτών.
2 Νομός Θεσσαλονίκης** 1.057.825
3 Νομός Αχαΐας 313.766 Ο πιο πυκνοκατοικημένος νομός της Πελοποννήσου, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, να κατοικεί κυρίως, στα βόρεια του νομού, στις περιοχές των Πατρών και της Αιγιαλείας, με την Πάτρα, να αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και την μεγαλύτερη πόλη του Νομού Αχαΐας, ενώ αντίθετα οι περιοχές των Καλαβρύτων, του Ερυμάνθου και της Δυτικής Αχαΐας, είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες της χώρας.
4 Νομός Ηρακλείου 298.996 Ο πιο πυκνοκατοικημένος νομός της Κρήτης, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, να κατοικεί κυρίως στα βόρεια του Νομού, με το Ηράκλειο, να αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη του νησιού και του Νομού, και την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
5 Νομός Λάρισας 279.305 Ο δεύτερος πιο πυκνοκατοικημένος της Θεσσαλίας, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, να κατοικεί κυρίως στην περιοχή της Λάρισας, η οποία λόγω της γεωγραφικής θέσης, στο κέντρο της χώρας και του κάμπου της, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Αρκετά πυκνοκατοικημένες, είναι και οι σημαντικές κωμοπόλεις του νομού, όπως ο Τύρναβος, η Αγιά, τα Φάρσαλα και η Ελασσόνα.
6 Νομός Αιτωλοακαρνανίας 224.429 Το Αγρίνιο, φιλοξενεί σχεδόν το 70% του πληθυσμού, του Νομού, και είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στην χώρα, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού, είναι η Ναύπακτος, ενώ αντίστοιχα η πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας, το Μεσολόγγι, είναι αρκετά μικρότερο πληθυσμιακά, έχοντας περίπου 12.000 κατοίκους.
7 Νομός Εύβοιας 215.136 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως, στα κεντρικά και νότια του νησιού της Εύβοιας, στον Δήμο Χαλκιδέων.
8 Νομός Μαγνησίας 206.995 Το 70% του πληθυσμού κατοικεί στο Δήμο Βόλου. Ο πιο πυκνοκατοικημένος της Θεσσαλίας.
9 Νομός Ηλείας 193.288
10 Νομός Δωδεκανήσου 190.071 Πάνω από το 60% του πληθυσμού κατοικεί στη Νήσο Ρόδο, το οποίο συγκεντρώνεται στο βόρειο τμήμα του νησιού στην πόλη της Ρόδου, και το 10% στις νήσους Κω και Κάλυμνο, ενώ τα περισσότερα μικρότερα νησιά της Δωδεκανήσου, είναι πολύ αραιοκατοικημένα, ενώ μερικά από αυτά, δεν κατοικούνται.
11 Νομός Φθιώτιδας 178.771 Λιγότερο από το μισό (40%) κατοικεί στην Λαμία και σε σημαντικές κωμοπόλεις, όπως ο Δομοκός, η Αταλάντη, η Στυλίδα και τα Καμένα Βούρλα, ενώ λόγω της «ιδιαίτερης» έκτασης της, και του γεωγραφικού αναγλύφου της, στο κέντρο της χώρας, η Φθιώτιδα, είναι από τους πιο αραιοκατοικημένους νομούς της χώρας.
12 Νομός Μεσσηνίας 176.876 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως στην περιοχή της Καλαμάτας
13 Νομός Σερρών 176.430 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως στην περιοχή των Σερρών, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας, και η δέκατη της Ελλάδας, ενώ στον Νομό αυτό υπάρχουν τα περισσότερα χωριά στην χώρα.
14 Νομός Ιωαννίνων 170.239 Είναι κυρίως αραιοκατοικημένος νομός. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί, στα κεντρικά του νομού, κυρίως στην περιοχή των Ιωαννίνων, το οποίο είναι και το πολυπληθέστερο της Ηπείρου, και το έβδομο μεγαλύτερο της χώρας.
15 Νομός Κοζάνης 155.324 Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του νομού έχει μειωθεί σημαντικά λόγω κοιτάσματος λιγνίτη, στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του νομού, εξ αυτού έχουν εγκαταλειφθεί και εκκενωθεί πολλά χωριά, όπως η Καρδία, ο Κλείτος και η Χαραυγή. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως στις περιοχές της Κοζάνης και της Εορδαίας, με την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, να είναι οι δύο μεγαλύτερες πόλεις στην Δυτική Μακεδονία, ενώ αντίθετα η περιοχή του Βοΐου είναι μία από τις πιο αραιοκατοικημένες της χώρας, με το μεγαλύτερο ποσοστό της περιοχής να κατοικεί στην Σιάτιστα και το Τσοτύλι.
16 Νομός Κορινθίας 154.624 Η Κορινθιακή Πεδιάδα φιλοξενεί το 70% του πληθυσμού. Η Κόρινθος και το Λουτράκι, αποτελούν τις μεγαλύτερες πόλεις του Νομού.
17 Νομός Χανίων 150.387
18 Νομός Έβρου 149.354 Είναι αραιοκατοικημένος νομός. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού (πάνω από το 65%) κατοικεί, στα νότια του νομού, κυρίως στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, το οποίο είναι και το πολυπληθέστερο της Θράκης, και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, ενώ αντίθετα ο βόρειος και κεντρικός Έβρος είναι μία από τις πιο αραιοκατοικημένες της χώρας, με το μεγαλύτερο ποσοστό της περιοχής να κατοικεί στην Ορεστιάδα.
19 Νομός Πέλλας 145.797 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως στις περιοχές των Γιαννιτσών και της Έδεσσας, με τα Γιαννιτσά να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, στο Νομό Πέλλας, ενώ αντίθετα η περιοχή της Αλμωπίας (Αριδαία και χωριά) είναι μία από τις πιο αραιοκατοικημένες και ορεινές περιοχές της χώρας, αν και έχει τα περισσότερα χωριά στον νομό.
20 Νομός Καβάλας 144.850 Η Καβάλα, φιλοξενεί το 60% του πληθυσμού, του Νομού, και είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στην χώρα, ενώ αντίστοιχα οι υπόλοιπες περιοχές του νομού, είναι αρκετά ορεινές και αραιοκατοικημένες.
21 Νομός Ημαθίας 143.618 Ένας από τους πιο πυκνοκατοικημένους νομούς της Ελλάδας. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως στην πρωτεύουσα Βέροια και την Νάουσα, που είναι οι δυο μεγαλύτερες πόλεις της Ημαθίας, ενώ πυκνοκατοικημένη είναι και η Αλεξάνδρεια, η τρίτη κατά σειρά μεγαλύτερη πόλη στον νομό, έχοντας περίπου 14.000 κατοίκους. Αρκετά πυκνοκατοικημένα είναι επίσης και τα χωριά του νομού.
22 Νομός Τρικάλων 138.047 Ο Τρίτος πολυπληθέστερος νομός της Θεσσαλίας, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως στις περιοχές των Τρικάλων και της Καλαμπάκας, με τα Τρίκαλα να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, στο Νομό, ενώ αντίστοιχα τα Τρίκαλα, είναι η όγδοη μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό της Ελλάδας, και η τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό της Θεσσαλίας.
23 Νομός Βοιωτίας 131.085 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως, στα ανατολικά του νομού, στον Δήμο Θηβαίων, με την Θήβα και την πρωτεύουσα Λειβαδιά, να είναι οι μεγαλύτερες του νομού, ενώ ορισμένες περιοχές της Βοιωτίας κοντά στα όρια με την Φωκίδα και την Φθιώτιδα, με εξαίρεση την Αράχωβα και την Θίσβη, είναι αρκετά αραιοκατοικημένες, ενώ επίσης τα τελευταία χρόνια, αρκετά πυκνοκατοικημένη, είναι και η περιοχή της Τανάγρας, λόγω του ότι είναι πολύ κοντά και στις πόλεις Αθήνα και Χαλκίδα.
24 Νομός Πιερίας 129.846 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί στα κεντρικά τμήματα του νομού, κυρίως στην πρωτεύουσα Κατερίνη, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, με πληθυσμό περίπου 55.000 κατοίκων.
25 Νομός Καρδίτσας 129.541 Η πρωτεύουσα και ομώνυμη Καρδίτσα, και τα ανατολικά του νομού, φιλοξενούν το 80% του πληθυσμού, ενώ αντίθετα οι δυτικές περιοχές του νομού, είναι ορεινές και αραιοκατοικημένες, λόγω του ότι βρίσκονται στην Νότια Πίνδο. Αρκετά πυκνοκατοικημένες, είναι επίσης και οι κωμοπόλεις του νομού, ειδικότερα οι Σοφάδες, ο Παλαμάς, και το Μουζάκι.
26 Νομός Κυκλάδων 112.615 Είναι κυρίως αραιοκατοικημένος νομός, με πολλά μικρότερα νησιά, να είναι πολύ αραιοκατοικημένα, ενώ ορισμένα δεν κατοικούνται, ενώ αντίστοιχα σημαντικά νησιά όπως η Μακρόνησος και η Γυάρος, δεν κατοικούνται για ιστορικούς και πολιτικούς λόγους. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί στην Σύρο, το οποίο είναι και το πολυπληθέστερο των Κυκλάδων, και βρίσκεται σε αυτό η πρωτεύουσα του Νομού, Ερμούπολη, ενώ αντίστοιχα τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά των Κυκλάδων είναι η Νάξος, η Σαντορίνη, η Άνδρος, η Τήνος, η Πάρος και η Μύκονος.
27 Νομός Κέρκυρας 111.975 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί στα κεντρικά τμήματα του νομού και του νησιού της Κέρκυρας, στην Στην ομώνυμη Πόλη, με πληθυσμό περίπου 24.000 κατοίκων, ενώ αντίθετα τα Διαπόντια Νησιά είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα, απομωνώμενα και άγονα νησιά της χώρας, και βρίσκονται γεωγραφικά κοντά στην Ιταλία και την Αλβανία.
28 Νομός Ροδόπης 110.828 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως, στα κεντρικά και ανατολικά του νομού, και κυρίως στην πόλη της Κομοτηνής, πρωτεύουσα του νομού, και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, ενώ αντίθετα τα βόρεια του νομού, είναι μία από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της χώρας, με τα περισσότερα χωριά να κατοικούνται αποκλειστικά από τους αυτόχθονους Πομάκους, Τούρκους και πλυθυσμούς Ρομά, οι οποίοι ασπάζονται το Σουνιτικό Ισλαμισμό, σε ποσοστό 95%.
29 Νομός Λέσβου 109.118 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως, στα ανατολικά του νησιού της Λέσβου, κυρίως στην Μυτιλήνη, και στα δυτικά της Λήμνου, ενώ αντίθετα ο Άγιος Ευστράτιος είναι ένα από τα πιο απομωνώμενα και άγονα νησιά της χώρας.
30 Νομός Αργολίδας 105.770 Είναι κυρίως αραιοκατοικημένος και ορεινός νομός, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού να κατοικεί στο Άργος και στην πρωτεύουσα Ναύπλιο.
31 Νομός Χαλκιδικής 104.894 Είναι κυρίως αραιοκατοικημένος και ορεινός νομός, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού να κατοικεί στα δυτικά του Νομού, στον Δήμο Νέας Προποντίδας, κυρίως στα Νέα Μουδανιά με 9.342 κατοίκους και την Νέα Καλλικράτεια με 7.238 κατοίκους, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Χαλκιδικής. Πρωτεύουσα του Νομού είναι ο Πολύγυρος με 6.121 κατοίκους, στα κεντρικά του Νομού, η οποία περιοχή είναι αρκετά αραιοκατοικημένη, όπως και η ανατολική Χαλκιδική, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια λόγω των κοιτασμάτων χρυσού που βρίσκονται στην περιοχή, ενώ αντίστοιχα τα «πόδια», η Κασσάνδρα και η Σιθωνία, είναι επίσης από τις πιο αραιοκατοικημένες της χώρας, ειδικότερα τους χειμερινούς μήνες.
32 Νομός Δράμας 103.975 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως, στα νότια του νομού, και κυρίως στην ομώνυμη πόλη της Δράμας, στην οποία κατοικεί περίπου το 70% του πληθυσμού, ενώ αντίθετα οι υπόλοιπες περιοχές του νομού, του Νευροκοπίου, της Προσοτσάνης και του Παρανεστίου είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες της χώρας, και αποτελούνται κυρίως από χωριά.
33 Νομός Αρκαδίας 102.035 Είναι ορεινός νομός. Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του νομού έχει μειωθεί σημαντικά λόγω κοιτάσματος λιγνίτη, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως στην περιοχή της Τρίπολης, με την Τρίπολη, να είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αρκαδίας, ενώ αντίθετα οι περιοχές της Μεγαλόπολης, της Γορτυνίας και της Κυνουρίας, είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες της χώρας, με το μεγαλύτερο ποσοστό της περιοχών αυτών να κατοικεί στα σημαντικότερα χωριά και κωμοπόλεις, όπως η Μεγαλόπολη, η Δημητσάνα, η Βυτίνα, η Στεμνίτσα, τα Τρόπαια, το Άστρος και το Λεωνίδιο.
34 Νομός Ξάνθης 101.856 Ο πιο πυκνοκατοικημένος νομός της Θράκης, με την Ξάνθη, να αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη του νομού, ενώ αντίθετα τα βόρεια του νομού, είναι μία από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της χώρας, με τα περισσότερα χωριά, τα αυτοκαλούμενα Πομακοχώρια, κατοικούνται αποκλειστικά επίσης από τους αυτόχθονους Πομάκους, Τούρκους και πλυθυσμούς Ρομά, οι οποίοι ασπάζονται το Σουνιτικό Ισλαμισμό, σε ποσοστό 95%, όπως αντίστοιχα, συμβαίνει και στην γειτονική Ροδόπη, ενώ το μεγαλύτερο ελληνόφωνο χωριό είναι η Σταυρούπολη.
35 Νομός Λακωνίας 99.637 Είναι αρκετά ορεινός νομός, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως στην περιοχή της Σπάρτης.
36 Νομός Κιλκίς 80.550 Είναι ημιορεινός νομός, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως στα κεντρικά και νότια του νομού, στις περιοχές του Κιλκίς και του Πολυκάστρου, ενώ λόγω της θέσης του, αποτελεί την σημαντικότερη και κυριότερη από όλες πύλη εισόδου και εξόδου, στην χώρα μας, προς τα Βαλκάνια και γενικότερα την Ευρώπη.
37 Νομός Ρεθύμνου 81.936
38 Νομός Άρτας 78.134 Είναι αρκετά αραιοκατοικημένος και ορεινός νομός, και αποτελείται κυρίως από χωριά, ειδικότερα στα βόρεια του νομού, λόγω του ότι βρίσκεται στην Κεντρική Πίνδο, με σημαντικότερη οροσειρά τα Αθαμανικά Όρη. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί, στα κεντρικά του νομού, το οποίο είναι αρκετά πεδινό, κυρίως στην περιοχή της Άρτας, το οποίο είναι και το δεύτερο πολυπληθέστερο της Ηπείρου.
39 Νομός Λασιθίου 76.319 Ο πιο αραιοκατοικημένος νομός της Κρήτης, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, να κατοικεί κυρίως στον Άγιο Νικόλαο (πρωτεύουσα), την Ιεράπετρα (μεγαλύτερη πόλη στον Νομό, και την Νότια Κρήτη) και την Σητεία, αποτελώντας τις μεγαλύτερες πόλεις του Νομού, ενώ η περιοχή του Οροπεδίου, είναι μία από τις πιο αραιοκατοικημένες αλλά και πιο όμορφες

του νησιού.

40 Νομός Πρέβεζας 59.356
41 Νομός Φλώρινας 54.768 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, κατοικεί στις περιοχές της Φλώρινας και του Αμυνταίου, ενώ τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του νομού έχει μειωθεί σημαντικά λόγω κοιτάσματος λιγνίτη, στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νομού, και έχουν εγκαταλειφθεί και εκκενωθεί ορισμένα χωριά, ενώ αντίθετα η περιοχή των Πρεσπών είναι μία από τις πιο αραιοκατοικημένες της χώρας, επειδή αποτελείται αποκλειστικά από χωριά, και βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ο νομός Φλώρινας γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη, λόγω του οδικού άξονα που διαπερνά από τον νομό (κάθετος της Εγνατίας Οδού), ενώ λόγω της θέσης του στην χώρα, αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου προς την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.
42 Νομός Καστοριάς 53.483 Είναι από τους πιο αραιοκατοικημένους νομούς της χώρας, με το μεγαλύτερο ποσοστό της περιοχής να κατοικεί στην Καστοριά και γύρω από την ομώνυμη λίμνη, καθώς και το Άργος Ορεστικό, ενώ αντίθετα ο υπόλοιπος νόμος, είναι πολύ ορεινός και αποτελείται αποκλειστικά από χωριά, με τα Κορέστεια, να αποτελούν την πιο αραιοκατοικημένη περιοχή της χώρας, περιλαμβάνοντας χωριά που δεν ξεπερνάνε τους 50 κατοίκους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ο νομός Καστοριάς γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη, λόγω του οδικού άξονα που διαπερνά από τον νομό (κάθετος της Εγνατίας Οδού), ενώ αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου προς την Αλβανία.
43 Νομός Χίου 53.408
44 Νομός Φωκίδας 48.284 Είναι επίσης από τους πιο αραιοκατοικημένους νομούς της χώρας, με το μεγαλύτερο ποσοστό της περιοχής να κατοικεί στην Άμφισσα και το Λιδωρίκι, ενώ αντίθετα ο υπόλοιπος νόμος, είναι πολύ ορεινός και αποτελείται αποκλειστικά από χωριά.
45 Νομός Θεσπρωτίας 46.091 Ο μισός και παραπάνω πληθυσμός του νομού, κατοικεί στα παράλια του νομού και στην Ηγουμενίτσα, η οποία λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο λιμάνι της χώρας, και λόγω του γεωγραφικού αναγλύφου, η Θεσπρωτία είναι αρκετά αραιοκατοικημένος νομός.
46 Νομός Σάμου 43.595 Το μεγαλύτερο ποσοστό του νομού, κατοικεί κυρίως στα ανατολικά του νησιού της Σάμου, ενώ αντίστοιχα οι υπόλοιπες περιοχές (συμπεριλαμβανομένης και της Ικαρίας), αποτελούνται κυρίως από χωριά, και είναι αρκετά αραιοκατοικημένες.
47 Νομός Κεφαλληνίας 39.488 Το μεγαλύτερο ποσοστό του νομού, κατοικεί κυρίως στα δυτικά του νησιού της Κεφαλλονιάς, στο Αργοστόλι και το Ληξούρι, ενώ η Κεφαλλονιά είναι ορεινό νησί, με ψηλότερη κορυφή την οροσειρά του Αίνου, με υψόμετρο τα 1.628 μέτρα. Αντίστοιχα η Ιθάκη και οι παρακείμενες νησίδες, γύρω από όλα τα νησιά, που απαρτίζουν τον Νομό, είναι πολύ αραιοκατοικημένες, ενώ νησιωτικά συμπλέγματα του Νομού όπως οι Εχινάδες Νήσοι, είναι ακατοίκητα.
48 Νομός Ζακύνθου 39.015 Το δεύτερο πυκνοκατοικημένο νησί των Επτανήσων
49 Νομός Γρεβενών 37.947 Από τους πιο αραιοκατοικημένους νομούς της χώρας, και ορεινός νομός, και αποτελείται κυρίως από χωριά, με δημοφιλέστερο την Σαμαρίνα, λόγω του ότι βρίσκεται στην Βόρεια Πίνδο, με το μεγαλύτερο ποσοστό της περιοχής να κατοικεί στα ομώνυμα Γρεβενά και εν μέρει στην Δεσκάτη, αν και τα τελευταία χρόνια, ο νομός γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη, λόγω των μεγάλων οδικών αξόνων που διαπερνούν από τον νομό όπως η Εγνατία Οδός και η υπό κατασκευή Κεντρική Οδός.
50 Νομός Ευρυτανίας 32.053 Ο πιο αραιοκατοικημένος νόμος της χώρας, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού να κατοικεί στο Καρπενήσι, το οποίο είναι η μοναδική πόλη, οικονομικό κέντρο και πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας, ενώ αντίθετα ο υπόλοιπος νόμος, είναι πολύ ορεινός, με πολλές οροσειρές να ξεπερνάνε τα 2.000 μέτρα υψόμετρο, και αποτελείται αποκλειστικά από χωριά και χιονοδρομικά θέρετρα, ενώ ορισμένα χωριά, κυρίως στην οροσειρά των Αγράφων, έχουν από το άθλιο οδικό δίκτυο στην χώρα.
51 Νομός Λευκάδας 22.506
Άγιο Όρος 2.262 Λόγω του Ιερατικού χαρακτήρα της περιοχής, κατοικούν αποκλειστικά άνδρες καλόγεροι, ενώ για τις γυναίκες υπάρχει άβατο και απαγορεύεται να επισκεφθούν την περιοχή, ενώ αντίστοιχα περιοχή του Αγίου Όρους, αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από μοναστικά χωριά και μοναστήρια, με μεγαλύτερο σε πληθυσμό οικισμό τις Καρυές, το Διοικητικό κέντρο της Ιεράς Κοινότητας, ενώ η Χερσόνησος του Άθω, λόγω του ιδιαίτερου ορεινού γεωγραφικού αναγλύφου της, έχει το πιο άθλιο οδικό δίκτυο στην χώρα, με πολλούς επαρχιακούς δρόμους να είναι χωματόδρομοι.
Σύνολο Ελλάδας 10.964.020

*: Αναλυτικότερα για την Αττική:

Νομαρχία Πληθυσμός
Αθηνών 2.664.776
Ανατολικής Αττικής 403.918
Δυτικής Αττικής 151.612
Πειραιά 541.504

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία