Κατάλογος Παρουσιαστών του Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Αυτή η λίστα συμπεριλαμβάνει όλους όσους έχουν παρουσιάσει τη Eurovision, από τον πρώτο διαγωνισμό το 1956. Από το 1988, έπρεπε να παρουσιάζουν δύο άτομα τον διαγωνισμό. Όλοι οι διαγωνισμοί πριν το 1978 είχαν έναν παρουσιαστή, και λίγα χρόνια πριν το 1988 είχαν μόνο έναν παρουσιαστή. Ο διαγωνισμός του 1999 ήταν ο πρώτος που τον παρουσίαζαν τρεις παρουσιαστές.

Παρουσιάστρια του 1979: Γιαρντένα Αράζι
Παρουσιαστής του 1994: Γκέρι Ράιαν
Παρουσιάστρια του 2006: Μαρία Μενούνος
Παρουσιαστές του 2007: Τζάανα Πέλκονεν και Μίκο Λεπιλάμπι
Παρουσιαστές του 2008: Γιοβάνα Γιάνκοβιτς και Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς
Παρουσιαστές του 2012: Λέιλα Αλιέβα, Έλνταρ Γκάσιμοβ και Ναργκίζ Μπίρκ-Πίτερσεν
Παρουσιαστές του 2014: Νικολάι Κόπελ, Λίζ Ρόν and Πιλού Άσμπαεκ

ΠαρουσιαστέςΕπεξεργασία

Χρονιά Παρουσιαστής
1956   Λόενγκριν Φιλιπέλλο
1957   Αναΐντ Ιπλικιάν
1958   Χάνι Λιπς
1959   Ζακλίν Ζουμπέρ
1960   Κέιτι Μπόιλ
1961   Ζακλίν Ζουμπέρ
1962   Μιρέιγ Ντελανουά
1963   Κέιτι Μπόιλ
1964   Λόττε Βίβερ
1965   Ρενάτα Μάουρο
1966   Ζοσιάν Σέν
1967   Έρικα Φάαλ
1968   Κέιτι Μπόιλ
1969   Λαουρίτα Βαλενθουέλα
1970   Γουίλι Ντόμπε
1971   Μπερναντέτ νι Γκαλτσόιρ
1972   Μόιρα Σέρερ
1973   Χέλγκα Γουίτον
1974   Κέιτι Μπόιλε
1975   Κάριν Φαλκ
1976   Κόρι Μπρόκεν
1977   Άντζελα Ρίπον
1978   Ντενίς Φαμπρ και Λεόν Ζιτρόν
1979   Γιαρντένα Αράζι και Ντάνιελ Πέερ
1980   Μαρλούς Φλουίτσμα
1981   Ντιέριν Νι Βριένι
1982   Τζαν Λίμινγκ
1983   Μαρλέν Τσάρελ
1984   Ντεζιρέ Νοσμπούχ
1985   Λίλ Λίντφορς
1986   Όσε Κλέβελαντ
1987   Βίκτορ Λάζλο
1988   Μισέλ Ρόκα και Πατ Κένι
1989   Λολίτα Μορένα και Ζακ Ντεσενό
1990   Χέλγκα Βλάχοβιτς και Όλιβερ Μλακάρ
1991   Τζιλιόλα Τσινκουέτι και Τότο Κουτούνιο
1992   Λύντια Καπολίκιο και Χάραλντ Τρόιτιγκερ
1993   Φιονουάλα Σουένεϊ
1994   Σύνθια νι Μούρτσου και Τζέρι Ράιαν
1995   Μέρι Κέννεντυ
1996   Ίνγκφιλντ Μπριν και Μόρτεν Χάρκετ
1997   Κάρι Κράουλι και Ρόναν Κίτινγκ
1998   Ουλρίκα Γιόνσον και Τέρι Γιόγκαν
1999   Ντάφνα Ντέκελ, Σιγκάλ Σαχαμόβ και Γιγκάλ Ραβίντ
2000   Κάττις Άλστρεμ και Άντερς Λούντιν
2001   Νατάσια Κρόν Μπάκ και Σόρεν Πίλμαρκ
2002   Αννέλι Πίιμπο και Μάρκο Μάτβερε
2003   Μαρίγια Ναούμοβα και Ρέναρς Κάουπερς
2004   Μελτέμ Τζουμπούλ και Κορχάν Αμπάι
2005   Μαρία Εφροσίνινα και Παύλο Σύλκο
2006   Μαρία Μενούνος και Σάκης Ρουβάς
2007   Γιάνα Πέλκονεν και Μίκο Λεπίλαμπι
2008   Γιοβάννα Γιάνκοβιτς και Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς
2009
2010   Νάντια Χασνάουι , Χάντι Νίγιε και Έρικ Σόλμπακεν
2011   Άνκε Ενγκέλκε, Γιούντιτ Ράκερς και Στέφαν Ράαμπ
2012   Λέιλα Αλίεβα, Ναργκίζ Μπιρκ-Πίτερσεν και Έλνταρ Γκάσιμοβ
2013   Πέτρα Μέντε
2014   Λίζε Ρον, Νικολάι Κόππελ και Πίλου Άσμπαεκ
2015   Μίριαμ Βάιχσελμπραουν, Άλις Τούμλερ και Αραμπέλλα Κισμπάουερ
2016   Πέτρα Μέντε και Μόνς Ζέλμερλοβ
2017   Ολεξάντρ Σκίτσκο, Βολοντιμίρ Όσταπτσουκ και Τιμούρ Μιροσνιτσένκο
2018   Καταρίνα Φουρτάντο, Ντανιέλα Ρουά και Σίλβια Αλμπέρτο
2019   Ερέζ Ταλ, Μπαρ Ρεφαέλι, Ασσί Αζάρ και Λούσι Αγιούμπ
2020   Σαντάλ Γιάνσεν, Εντσίλια Ρόμπλεϊ και Γιάν Σμίτ Χ
2021   Σαντάλ Γιάνσεν, Εντσίλια Ρόμπλεϊ και Γιάν Σμίτ

Παρουσιαστές Green roomΕπεξεργασία

Χρονιά Παρουσιαστής
1976   Χανς βαν Γουίλιγκενμπουργκ
1980   Χανς βαν Γουίλιγκενμπουργκ
2002   Τίνα Κίμελ και Κιρκ Ερτ
2003   Ίλσε Ζόναλκσνε και Ντιβς Ρέιζνιεκς
2004   Σερτάμπ Ερενέρ (τελικός)
2005   Ρουσλάνα Λυζίτσκο και Βλάντιμιρ Κλίτσκο (τελικός)
2007   Κρίσσε Σάλμινεν (τελικός)
2008   Κριστίνα Ραντένκοβιτς και Μπρανισλάβ Κατίτς
2009   Ντμίτρι Σέπελεβ
2013   Έρικ Σάαντε (τελικός)
2015   Κοντσίτα Βουρστ
2017   Τιμούρ Μιροσνιτσένκο
2018   Φιλομένα Καουτέλα
2019   Ασσί Αζάρ και Λούσι Αγιούμπ

Online παρουσιάστριαΕπεξεργασία

Χρονιά Παρουασιστής
2020   Νίκι ντε Γιάγκερ[1] Χ
2021   Νίκι ντε Γιάγκερ

Songs of EuropeΕπεξεργασία

To Songs of Europe (Ελληνικά: Τραγούδια της Ευρώπης) ήταν ένα τηλεοπτικό σόου από το Μίσεν της Νορβηγίας, για την 25η επέτειο της Eurovision. Το σόου παρουσίασαν δύο δημοσιογράφοι του νορβηγικού τηλεοπτικού φορέα NRK:

Τοποθεσία Παρουσιαστές
  Μίσεν, Νορβηγία   Ρολφ Κιρκβάαγκ και   Τίτεν Τέι

Congratulations: 50 Χρόνια του Διαγωνισμού Τραγουδιού της EurovisionΕπεξεργασία

To Congratulations: 50 Χρόνια του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision ήταν ένα τηλεοπτικό σόου από την Κοπεγχάγη της Δανίας, για την 50η επέτειο της Eurovision. Το σόου παρουσίασαν δύο πρώην συμμετέχοντες του διαγωνισμού:

Τοποθεσία Παρουσιαστές
  Κοπεγχάγη, Δανία   Κατρίνα Λέσκανιτς και   Ρέναρς Κάουπερς

Eurovision Song Contest's Greatest HitsΕπεξεργασία

Το Eurovision Song Contest's Greatest Hits (γνωστό και ως Eurovision's Greatest Hits) ήταν ένα ζωντανό τηλεοπτικό πρόγραμμα, οργανωμένο από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) και παραγωγή του BBC για την 60η επέτειο του διαγωνισμού.

Τοποθεσία Παρουσιαστές
  Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο   Πέτρα Μέντε και   Γκράχαμ Νόρτον

Kvalifikacija za MillstreetΕπεξεργασία

Κύριο λήμμα: Kvalifikacija za Millstreet

Το Kvalifikacija za Millstreet (Ελληνικά: Πρόκριση για το Μίλστριτ) ήταν ο προκριματικός γύρος για τον διαγωνισμό του 1993. Επτά χώρες πήραν μέρος: Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Τοποθεσία Παρουσιαστής
  Λιουμπλιάνα, Σλοβενία   Τάιντα Λέκσε

Eurovision: Europe Shine a LightΕπεξεργασία

Κύριο λήμμα: Eurovision: Europe Shine A Light

Το Eurovision: Europe Shine A Light ήταν ένα ζωντανό πρόγραμμα που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) παραγωγής AVROTROS, NOS και NPO που αντικατέστησε τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2020 μετά την ακύρωση του λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Τοποθεσία Παρουσιαστές
  Χίλφερσουμ, Ολλανδία Σαντάλ Γιάνσεν, Εντσίλια Ρόμπλεϊ και Γιάν Σμίτ

Παρουσιαστές που γεννήθηκαν έξω από την διοργανώτρια χώραΕπεξεργασία

Παρουσιαστές που συμμετείχαν στη EurovisionΕπεξεργασία

Επίσης, οι Γιαρντένα Αράζι, Σάκης Ρουβάς και Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς συμμετείχαν πριν και μετά το ρόλο του παρουσιαστή.

Παρουσιαστές που παραιτήθηκανΕπεξεργασία

Παρουσιαστές της κλήρωσης κατανομής στους ημιτελικούςΕπεξεργασία

Χρονιά Παρουσιαστής Χρονιά Παρουσιαστής
1994 Νίαμ Κάβανα και Φιονουάλα Σουίνεϊ[7] 2008 Γιοβάννα Γιάνκοβιτς και Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς
1995 Άγνωστο 2009 Γιάνα Τσουρίκοβα
1996 Κριστιάν Μπόρχ 2010 Πίτερ Σβάαρ
1997 Μέρι Κέννεντυ και Ιμίαρ Χίνι[8] 2011 Γιούντιτ Ράκερς και Ζαμπίνε Χάινριχ
1998 Τέρι Γιόγκαν και Κατρίνα Λέσκανιτς[9][10] 2012 Λέιλα Αλιέβα και Ναζίμ Χουσέινοφ
1999 Μένι Πέερ[11] 2013 Περνίλλα Μόνσσον Κόλτ και Γιόσεφον Σούντστρεμ
2000 Άγνωστο 2014 Τίνε Γκούτζχε και Ούλα Έσσεντροπ
2001 Άγνωστο 2015 Κάτι Μπέλοβιτς και Άντι Κνολλ
2002 Τάνελ Πάνταρ και Ντέιβ Μπέντον[12] 2016 Αλεξάνδρα Πασχαλίδου και Γιόβαν Ραντομίρ
2003 Μαρίγια Ναούμοβα και Ρέναρς Κάουπερς[13] 2017 Τιμούρ Μιροσνιτσένκο και Νίκα Κωνσταντίνοβα
2004 Μελτέμ Τζουμπούλ και Κορχάν Αμπάι[14] 2018 Σίλβια Αλμπέρτο και Φιλομένα Καουτέλα
2005 Παύλο Σύλκο και Βλάντιμιρ Κλίτσκο 2019 Ασσί Αζάρ και Λούσι Αγιούμπ
2006 Μαρία Μενούνος και Σάκης Ρουβάς 2020 Σαντάλ Γιάνσεν, Εντσίλια Ρόμπλεϊ και Γιάν Σμίτ
2007 Γιάνα Πέλκονεν και Μίκο Λεπίλαμπι 2021 TBA

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Farren, Neil (10 Φεβρουαρίου 2020). «Eurovision 2020: NikkieTutorials Revealed As Online Presenter». Eurovoix (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2020. 
  2. de:Helga Guitton
  3. «דניאל פאר - במקום טופול _ בין מנחי האירויויזיון». Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2017. 
  4. http://www.imdb.com/title/tt0313382/trivia
  5. Bakker, Sietse (4 Μαΐου 2005). «Ruslana resigns as host». ESCToday. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2010. 
  6. «Moscow Kicks Off Preparations for Eurovision». Archived from the original on 24 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2017. 
  7. «RTÉ Archives». stillslibrary.rte.ie. 5 Ιουλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2019. 
  8. Foley, Michael (29 Νοεμβρίου 1996). «RTE warms up for next Eurovision». The Irish Times. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2019. 
  9. «Background to the Eurovision Song Contest 1998». www.myledbury.co.uk. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2019. 
  10. «Eurovision Song Contest winner Katrina and compere Terry Wogan,...». Getty Images. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2019. 
  11. «Google Groups». groups.google.com. 2 Μαΐου 1999. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2019. 
  12. «Eurovision The draw: watch the video !». ESCToday. 9 Νοεμβρίου 2001. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2019. 
  13. Bakker, Sietse (28 Νοεμβρίου 2002). «Draw to be made public Friday 17:00 CET». ESCToday.com. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2013. 
  14. «Eurovision Draw for running order starts at 13:00 CET». ESCToday. 23 Μαρτίου 2004. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2019. 

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία