Κατάλογος πρωθυπουργών της Μπουρκίνα Φάσο

Ο Πρωθυπουργός της Μπουρκίνα Φάσο είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης της αφρικανικής χώρας. Διορίζεται από τον Πρόεδρο με την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης.[1] Σε ορισμένες περιόδους στην ιστορία της χώρας, το αξίωμα το κατείχαν στρατιωτικοί.

Πρωθυπουργός της Μπουρκίνα Φάσο
Premier ministre du
Burkina Faso
Coat of arms of Burkina Faso.svg
Κάτοχος
Απολινέρ Ζοασίμ Κιελέμ ντε Ταμπελά

από 21 Οκτωβρίου 2022
Διορισμός απόΙμπραΐμ Τραορέ,
ως μεταβατικός πρόεδρος
Αρχικός κάτοχοςΖεράρ Κανγκό Ουεντραογκό
Δημιουργία13 Φεβρουαρίου 1971

Αρχηγοί κυβέρνησης της Μπουρκίνα Φάσο (1960- σήμερα)Επεξεργασία

Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Αρχηγός/οί κράτους
Από Έως Χρόνος παραμονής στο αξίωμα
Δημοκρατία της Άνω Βόλτα
1   Ζεράρ Κανγκό Ουεντραογκό
(1925–2014)
13 Φεβρουαρίου 1971 8 Φεβρουαρίου 1974
(ανατράπηκε)
70079421920000000002 έτη, 360 ημέρες UDV–RDA Λαμιζανά
2   Σανγκουλέ Λαμιζανά
(1916–2005)
8 Φεβρουαρίου 1974 7 Ιουλίου 1978 70081391040000000004 έτη, 149 ημέρες Ανεξάρτητος Ο ίδιος
3   Ζοζέφ Κονομπό
(1917–2008)
7 Ιουλίου 1978 25 Νοεμβρίου 1980
(ανατράπηκε)
70077529760000000002 έτη, 141 ημέρες UDV–RDA Λαμιζανά
4   Σαγιέ Ζερμπό
(1932–2013)
25 Νοεμβρίου 1980 7 Νοεμβρίου 1982
(ανατράπηκε)
70076153840000000001 έτος, 347 ημέρες Στρατός Ο ίδιος του
Κενή θέση (7 Νοεμβρίου 1982 – 10 Ιανουαρίου 1983)
5 Τομά Σανκαρά
(1949–1987)
10 Ιανουαρίου 1983 17 Μαΐου 1983
(απολύθηκε και συνελήφθη)
7007109728000000000127 ημέρες Στρατός Ουεντραογκό
Η θέση καταργήθηκε (17 Μαΐου 1983 – 4 Αυγούστου 1984)
Μπουρκίνα Φάσο
Η θέση καταργήθηκε (4 Αυγούστου 1984 – 16 Ιουνίου 1992)
6   Γιουσούφ Ουεντραογκό
(1952–2017)
16 Ιουνίου 1992 22 Μαρτίου 1994 70075566320000000001 έτος, 279 ημέρες ODP–MT Κομπαορέ
7   Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ
(1957-)
22 Μαρτίου 1994 6 Φεβρουαρίου 1996 70075929200000000001 έτος, 321 ημέρες ODP–MT
8   Καντρέ Ντεζιρέ Ουεντραογκό
(1953-)
6 Φεβρουαρίου 1996 7 Νοεμβρίου 2000 70081499904000000004 έτη, 275 ημέρες CDP
9   Παραμάνγκα Ερνέστ Γιονλί
(1956-)
7 Νοεμβρίου 2000 11 Ιουνίου 2007 70082080080000000006 έτη, 216 ημέρες CDP
10   Τέρτιους Ζονγκό
(1957-)
11 Ιουνίου 2007 18 Απριλίου 2011
(απολύθηκε)
70081215432000000003 έτη, 311 ημέρες CDP
11   Λικ-Αντόλφ Τιαό
(1954-)
18 Απριλίου 2011 30 Οκτωβρίου 2014
(απολύθηκε)
70081115208000000003 έτη, 195 ημέρες CDP
Κενή θέση (30 Οκτωβρίου – 19 Νοεμβρίου 2014)
12   Γιακουμπά Ισαάκ Ζιντά
(1965-)
19 Νοεμβρίου 2014 17 Σεπτεμβρίου 2015
(ανατράπηκε)
7007260928000000000302 ημέρες Στρατός
(RSP)
Καφαντό
Κενή θέση (17 – 23 Σεπτεμβρίου 2015)
(12)   Γιακουμπά Ισαάκ Ζιντά
(1965-)
23 Σεπτεμβρίου 2015
(αποκαταστάθηκε)
29 Δεκεμβρίου 2015 700683808000000000097 ημέρες Στρατός Καφαντό
Κενή θέση (29 Δεκεμβρίου 2015 – 6 Ιανουαρίου 2016)
13   Πολ Καμπά Τιεμπά
(1960-)
6 Ιανουαρίου 2016 19 Ιανουαρίου 2019
(παραιτήθηκε)
70079579600000000003 έτη, 13 ημέρες Ανεξάρτητος Καμπορέ
Κενή θέση (19 – 24 Ιανουαρίου 2019)
14   Κριστόφ Ζοζέφ Μαρί Νταμπιρέ
(1948-)
24 Ιανουαρίου 2019 10 Δεκεμβρίου 2021 70079076320000000002 έτη, 320 ημέρες Ανεξάρτητος Καμπορέ
15   Λασινά Ζερμπό
(1963-)
10 Δεκεμβρίου 2021 24 Ιανουαρίου 2022
(ανατράπηκε)
700638880000000000045 ημέρες Ανεξάρτητος
Κενή θέση (24 Ιανουαρίου – 3 Μαρτίου 2022)
  Αλμπέρ Ουεντραογκό
(1969-)
3 Μαρτίου 2022 30 Σεπτεμβρίου 2022
(ανατράπηκε)
7007182304000000000211 ημέρες Ανεξάρτητος Νταμιμπά
Κενή θέση (30 Σεπτεμβρίου 2022 – 21 Οκτωβρίου 2022)
  Απολινέρ Ζοασίμ Κιελέμ ντε Ταμπελά
(1958-)
21 Οκτωβρίου 2022 Σήμερα 700642336000000000049 ημέρες Ανεξάρτητος Τραορέ

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία