Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος πρωθυπουργών του Τουβαλού

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο Πρωθυπουργός του Τουβαλού είναι ο αρχηγός κυβερνήσεως του Τουβαλού. Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, ο πρωθυπουργός πάντοτε πρέπει να αποτελεί μέλος του κοινοβουλίου και εκλέγεται από το κοινοβούλιο με μυστική ψηφοφορία. Επειδή δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα στο Τουβαλού, οποιοσδήποτε που είναι μέλος του κοινοβουλίου μπορεί να διοριστεί στην πρωθυπουργία. Μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο, η ορκωμοσία του πρωθυπουργού γίνεται μερίμνη του γενικού κυβερνήτη.

Η θέση θεσμοθετήθηκε όταν το Τουβαλού κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1978, παρότι το αξίωμα θεωρείται ως συνέχεια του παλαιότερου αξιώματος του επικεφαλής υπουργού (chief minister), το οποίο συστάθηκε το 1975. Σε περίπτωση θανάτου ενός πρωθυπουργού, όπως συνέβη μία φορά, υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μέχρι την εκλογή ενός νέου πρωθυπουργού από το κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός μπορεί να αποχωρήσει από την εξουσία αν υποβάλει την παραίτησή του, έχοντας ηττηθεί σε μία πρόταση δυσπιστίας από το κοινοβούλιο, ή αν αποτύχει να επανεκλεγεί βουλευτής (χάσει την έδρα του).

Αρκετοί πρώην πρωθυπουργοί διορίστηκαν στο αξίωμα του Γενικού Κυβερνήτη.[1]

Επικεφαλής υπουργός των Νήσων Έλις (1975–78)Επεξεργασία

# Κάτοχος (γέννηση-θάνατος) Διάρκεια θητείας Πρόσκειται σε
Από Έως
1 Σερ Τοαρίπι Λαούτι (1928-2014) 2 Οκτωβρίου 1975 1 Οκτωβρίου 1978   Ανεξάρτητος

Πρωθυπουργοί του Τουβαλού (1978–σήμερα)Επεξεργασία

# Κάτοχος (γέννηση-θάνατος) Θητεία Προσκείμενος σε
Από Έως
1 Σερ Τοαρίπι Λαούτι (1928-2014) 1 Οκτωβρίου 1978 8 Σεπτεμβρίου 1981   Ανεξάρτητος
2 Σερ Τομάζι Πουαπούα (1938-) 8 Σεπτεμβρίου 1981 16 Οκτωβρίου 1989   Ανεξάρτητος
3 Μπικενιμπέου Παενίου (1956-) (1η φορά) 16 Οκτωβρίου 1989 10 Δεκεμβρίου 1993   Ανεξάρτητος
4 Σερ Καμούτα Λατάζι 10 Δεκεμβρίου 1993 24 Δεκεμβρίου 1996   Ανεξάρτητος
(3) Μπικενιμπέου Παενίου (1956-) (2η φορά) 24 Δεκεμβρίου 1996 27 Απριλίου 1999   Ανεξάρτητος
5 Ιονάτανα Ιονάτανα (1938-2000) 27 Απριλίου 1999 8 Δεκεμβρίου 2000   Ανεξάρτητος
Μη διαθέσιμο1 Λαγκιτούπου Τουιλίμου 8 Δεκεμβρίου 2000 24 Φεβρουαρίου 2001   Ανεξάρτητος
6 Φαϊμαλάγκα Λούκα (1940-2005) 24 Φεβρουαρίου 2001 14 Δεκεμβρίου 2001   Ανεξάρτητος
7 Κολόα Ταλάκε (1934-) 14 Δεκεμβρίου 2001 24 Αυγούστου 2002   Ανεξάρτητος
8 Σαουφάτου Σοποάνγκα (1952-) 24 Αυγούστου 2002 27 Αυγούστου 2004   Ανεξάρτητος
9 Μαατία Τοάφα (1954-) (1η φορά) 27 Αυγούστου 2004 14 Αυγούστου 2006   Ανεξάρτητος
10 Απισάι Ιελέμια (1955-2018) 14 Αυγούστου 2006 29 Σεπτεμβρίου 2010   Ανεξάρτητος
(9) Μαατία Τοάφα (1954-) (2η φορά) 29 Σεπτεμβρίου 2010 24 Δεκεμβρίου 2010   Ανεξάρτητος
11 Γουίλι Τελάβι (1954-) 24 Δεκεμβρίου 2010 1 Αυγούστου 2013   Ανεξάρτητος
12 Ενέλε Σοποάγκα (1956-) 1 Αυγούστου 2013 Σημερινός   Ανεξάρτητος
Σημειώσεις
  1. ^ Ο Τουιλίμου υπηρέτησε ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μετά το θάνατο του Ιονατάνα.[2]

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Countries T». rulers.org. Ανακτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2018. 
  2. «Tuvalu: Year In Review 2001». Britannica. 2001. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2013. 


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Prime Minister of Tuvalu της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).