Κατάλογος χωρών κατά δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Παρατίθεται ένας κατάλογος χωρών του κόσμου με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης όπως συμπεριλήφθηκε στην έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Δημοσιοποιήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022 και δημιουργήθηκε με βάση τις εκτιμήσεις για το έτος 2021. Καλύπτει 189 χώρες που είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών (επί συνόλου 193), μαζί με το Χονγκ Κονγκ (της Κίνας) και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Εξαιτίας της έλλειψης δεδομένων, δεν συμπεριλαμβάνονται 4 κράτη-μέλη του ΟΗΕ (Βόρεια Κορέα, Μονακό, Ναουρού και Σομαλία).

Παγκόσμιος χάρτης της κατάταξης των χωρών με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (βασισμένος σε δεδομένα του 2021, δημοσιεύτηκε το 2022).
  ≥ 0,950
  0,900–0,950
  0,850–0,899
  0,800–0,849
  0,750–0,799
  0,700–0,749
  0,650–0,699
  0,600–0,649
  0,550–0,599
  0,500–0,549
  0,450–0,499
  0,400–0,449
  ≤ 0,399
  Μη διαθέσιμα στοιχεία

Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ), (αγγλ.: Human Development Index, HDI) αποτελεί μέτρο σύγκρισης του προσδόκιμου ηλικίας, του αλφαβητισμού, της εκπαίδευσης και της ποιότητας ζωής ανά τον κόσμο. Με βάση αυτόν το Δείκτη, γίνεται χαρακτηρισμός μιας χώρας σε υπανάπτυκτη ή αναπτυσσόμενη ή αναπτυγμένη και επίσης για να μετρήσει την επίδραση των οικονομικών πολιτικών στην ποιότητα ζωής.

Η μόνη χρονιά από τότε που άρχισε να συντάσσεται ο ετήσιος κατάλογος κατά δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης που δεν συντάχθηκε νέος κατάλογος ήταν το 2012.

Οι χώρες κατατάσσονται ανά τέσσερις κατηγορίες (με πολύ υψηλή - αναπτυγμένες χώρες-, υψηλή, μεσαία και χαμηλή ανάπτυξη).

ΚατάταξηΕπεξεργασία

  • Ο αριθμός στις παρενθέσεις αφορά το νούμερο των θέσεων που η χώρα έχει ανεβεί ή κατεβεί σε σχέση με τους αναθεωρημένους υπολογισμούς για το προηγούμενο έτος.[1]

Πλήρης κατάλογος χωρών κατά ΔΑΑΕπεξεργασία

 
Μέση ετήσια ανάπτυξη ΔΑΑ το 2010-2021 (δημοσιεύτηκε το 2022).
  ≥ 1.4%
  1.2%…1.4%
  1%…1.2%
  0.8%…1%
  0.6%…0.8%
  0.4%…0.6%
  0.2%…0.4%
  0%…0.2%
  −0.5%…0%
  −1%…−0.5%
  < −1%
  Μη διαθέσιμα στοιχεία
  •   = αύξηση
  •   = σταθερότητα
  •   = μείωση
Θέση Χώρα ή έδαφος ΔΑΑ
Στοιχεία 2021 (έκθεση 2022)[2] Μεταβολή από το 2015[3] Στοιχεία 2021 (έκθεση 2022)[2] Μέση ετήσια ανάπτυξη ΔΑΑ (2010-2021)[3]
Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1     Ελβετία 0.962   0.19%
2     Νορβηγία 0.961   0.19%
3     Ισλανδία 0.959   0.56%
4   (3)   Χονγκ Κονγκ 0.952   0.44%
5   (3)   Αυστραλία 0.951   0.27%
6     Δανία 0.948   0.34%
7   (2)   Σουηδία 0.947   0.36%
8   (6)   Δημοκρατία της Ιρλανδίας 0.945   0.40%
9   (5)   Γερμανία 0.942   0.16%
10   (1)   Ολλανδία 0.941   0.24%
11     Φινλανδία 0.940   0.29%
12   (1)   Σιγκαπούρη 0.939   0.29%
13   (2)   Βέλγιο 0.937   0.25%
13   (3)   Νέα Ζηλανδία 0.937   0.15%
15   (2)   Καναδάς 0.936   0.25%
16   (1)   Λίχτενσταϊν 0.935   0.22%
17   (3)   Λουξεμβούργο 0.930   0.18%
18   (3)   Ηνωμένο Βασίλειο 0.929   0.17%
19     Ιαπωνία 0.925   0.27%
19   (3)   Νότια Κορέα 0.925   0.35%
21   (3)   Ηνωμένες Πολιτείες 0.921   0.10%
22     Ισραήλ 0.919   0.25%
23   (4)   Μάλτα 0.918   0.58%
23   (1)   Σλοβενία 0.918   0.28%
25   (4)   Αυστρία 0.916   0.14%
26   (9)   Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 0.911   0.80%
27     Ισπανία 0.905   0.38%
28   (3)   Γαλλία 0.903   0.27%
29   (3)   Κύπρος 0.896   0.41%
30   (1)   Ιταλία 0.895   0.13%
31   (2)   Εσθονία 0.890   0.30%
32   (6)   Τσεχία 0.889   0.20%
33   (2)   Ελλάδα 0.887   0.19%
34   (1)   Πολωνία 0.876   0.37%
35   (3)   Μπαχρέιν 0.875   0.73%
35   (1)   Λιθουανία 0.875   0.35%
35   (2)   Σαουδική Αραβία 0.875   0.64%
38   (2)   Πορτογαλία 0.866   0.40%
39   (1)   Λετονία 0.863   0.42%
40   (6)   Ανδόρρα 0.858   0.11%
40   (5)   Κροατία 0.858   0.40%
42   (1)   Χιλή 0.855   0.46%
42   (1)   Κατάρ 0.855   0.23%
44 ΜΔ   Άγιος Μαρίνος 0.853 ΜΔ
45   (5)   Σλοβακία 0.848   0.09%
46   (1)   Ουγγαρία 0.846   0.20%
47   (4)   Αργεντινή 0.842   0.09%
48   (6)   Τουρκία 0.838   1.03%
49   (3)   Μαυροβούνιο 0.832   0.27%
50   (1)   Κουβέιτ 0.831   0.20%
51   (3)   Μπρουνέι 0.829   0.01%
52   (2)   Ρωσία 0.822   0.29%
53   (4)   Ρουμανία 0.821   0.16%
54   (3)   Ομάν 0.816   0.32%
55   (2)   Μπαχάμες 0.812   0.00%
56   (4)   Καζακστάν 0.811   0.51%
57   (2)   Τρινιντάντ και Τομπάγκο 0.810   0.23%
58   (4)   Κόστα Ρίκα 0.809   0.43%
58     Ουρουγουάη 0.809   0.25%
60   (3)   Λευκορωσία 0.808   0.21%
61     Παναμάς 0.805   0.37%
62   (1)   Μαλαισία 0.803   0.39%
63   (7)   Γεωργία 0.802   0.50%
63   (2)   Μαυρίκιος 0.802   0.55%
63   (4)   Σερβία 0.802   0.41%
66   (6)   Ταϊλάνδη 0.800   0.75%
Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
67   (2)   Αλβανία 0.796   0.49%
68   (9)   Βουλγαρία 0.795   0.06%
68   (2)   Γρενάδα 0.795   0.15%
70   (2)   Μπαρμπάντος 0.790   0.02%
71   (3)   Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 0.788   0.02%
72   (8)   Σεϋχέλλες 0.785   0.10%
73   (9)   Σρι Λάνκα 0.782   0.54%
74   (10)   Βοσνία και Ερζεγοβίνη 0.780   0.67%
75   (2)   Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 0.777   0.21%
76   (2)   Ιράν 0.774   0.35%
77   (2)   Ουκρανία 0.773   0.11%
78   (5)   Βόρεια Μακεδονία 0.770   0.39%
79   (19)   Κίνα 0.768   0.97%
80   (16)   Δομινικανή Δημοκρατία 0.767   0.73%
80   (9)   Μολδαβία 0.767   0.45%
80   (7)   Παλάου 0.767   0.07%
83   (7)   Κούβα 0.764   0.19%
84   (1)   Περού 0.762   0.45%
85   (5)   Αρμενία 0.759   0.16%
86   (8)   Μεξικό 0.758   0.15%
87   (1)   Βραζιλία 0.754   0.38%
88   (1)   Κολομβία 0.752   0.32%
89   (4)   Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες 0.751   0.21%
90   (6)   Μαλδίβες 0.747   0.75%
91   (2)   Αλγερία 0.745   0.30%
91   (1)   Αζερμπαϊτζάν 0.745   0.22%
91   (10)   Τόνγκα 0.745   0.40%
91   (2)   Τουρκμενιστάν 0.745   0.43%
95   (14)   Ισημερινός 0.740   0.05%
96   (4)   Μογγολία 0.739   0.48%
97   (13)   Αίγυπτος 0.731   0.73%
97   (1)   Τυνησία 0.731   0.14%
99   (3)   Φίτζι 0.730   0.20%
99   (7)   Σουρινάμ 0.730   0.09%
101   (11)   Ουζμπεκιστάν 0.727   0.70%
102   (11)   Δομινίκα 0.720   0.11%
102   (2)   Ιορδανία 0.720   0.06%
104   (10)   Λιβύη 0.718   0.26%
105   (2)   Παραγουάη 0.717   0.42%
106   (2)   Κράτος της Παλαιστίνης 0.715   0.36%
106   (11)   Αγία Λουκία 0.715   0.16%
108   (12)   Γουιάνα 0.714   0.77%
109   (4)   Νότια Αφρική 0.713   0.50%
110   (3)   Τζαμάικα 0.709   0.06%
111   (6)   Σαμόα 0.707   0.08%
112   (2)   Γκαμπόν 0.706   0.56%
112   (21)   Λίβανος 0.706   0.79%
114   (3)   Ινδονησία 0.705   0.55%
115   (5)   Βιετνάμ 0.703   0.53%
Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη
116     Φιλιππίνες 0.699   0.33%
117   (6)   Μποτσουάνα 0.693   0.44%
118     Βολιβία 0.692   0.40%
118     Κιργιστάν 0.692   0.38%
120   (41)   Βενεζουέλα 0.691   0.80%
121   (1)   Ιράκ 0.686   0.63%
122   (3)   Τατζικιστάν 0.685   0.68%
123   (14)   Μπελίζ 0.683   0.31%
123   (3)   Μαρόκο 0.683   1.14%
125   (2)   Ελ Σαλβαδόρ 0.675   0.22%
126   (1)   Νικαράγουα 0.667   0.76%
127   (6)   Μπουτάν 0.666   1.25%
128   (4)   Πράσινο Ακρωτήριο 0.662   0.25%
129   (11)   Μπανγκλαντές 0.661   1.64%
130   (2)   Τουβαλού 0.641   0.36%
131   (1)   Νήσοι Μάρσαλ 0.639 ΜΔ
132   (1)   Ινδία 0.633   0.88%
133   (5)   Γκάνα 0.632   0.88%
134     Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας 0.628   0.04%
135   (6)   Γουατεμάλα 0.627   0.33%
136   (1)   Κιριμπάτι 0.624   0.53%
137     Ονδούρα 0.621   0.36%
138   (4)   Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 0.618   1.00%
139   (7)   Ναμίμπια 0.615   0.46%
140   (1)   Λάος 0.607   0.88%
140   (4)   Ανατολικό Τιμόρ 0.607   0.18%
140   (3)   Βανουάτου 0.607   0.24%
143   (4)   Νεπάλ 0.602   0.94%
144   (4)   Εσουατίνι 0.597   1.57%
145   (6)   Ισημερινή Γουινέα 0.596   0.26%
146   (3)   Καμπότζη 0.593   0.85%
146   (1)   Ζιμπάμπουε 0.593   1.34%
148   (3)   Ανγκόλα 0.586   1.27%
149   (1)   Μιανμάρ 0.585   1.26%
150   (5)   Συρία 0.577   1.21%
151   (2)   Καμερούν 0.576   1.06%
152     Κένυα 0.575   0.49%
153   (9)   Δημοκρατία του Κονγκό 0.571   0.16%
154   (4)   Ζάμπια 0.565   0.60%
155   (1)   Νήσοι Σολομώντα 0.564   0.23%
156     Κομόρες 0.558   0.64%
156   (2)   Παπούα Νέα Γουινέα 0.558   1.02%
158   (2)   Μαυριτανία 0.556   0.79%
159   (8)   Ακτή Ελεφαντοστού 0.550   1.38%
Χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
160   (2)   Τανζανία 0.549   0.98%
161   (2)   Πακιστάν 0.544   0.68%
162   (4)   Τόγκο 0.539   1.12%
163   (3)   Αϊτή 0.535   1.94%
163   (1)   Νιγηρία 0.535   0.95%
165     Ρουάντα 0.534   0.80%
166   (6)   Μπενίν 0.525   0.59%
166   (3)   Ουγκάντα 0.525   0.41%
168   (3)   Λεσότο 0.514   0.88%
169   (4)   Μαλάουι 0.512   1.06%
170   (1)   Σενεγάλη 0.511   0.80%
171   (1)   Τζιμπουτί 0.509   0.96%
172   (4)   Σουδάν 0.508   0.40%
173   (3)   Μαδαγασκάρη 0.501   0.16%
174   (1)   Γκάμπια 0.500   0.76%
175   (6)   Αιθιοπία 0.498   1.74%
176   (2)   Ερυθραία 0.492   0.55%
177   (2)   Γουινέα-Μπισάου 0.483   0.79%
178     Λιβερία 0.481   0.41%
179   (1)   Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 0.479   1.01%
180   (5)   Αφγανιστάν 0.478   0.59%
181   (1)   Σιέρα Λεόνε 0.477   1.01%
182   (1)   Γουινέα 0.465   1.04%
183   (6)   Υεμένη 0.455   1.03%
184   (2)   Μπουρκίνα Φάσο 0.449   1.72%
185   (2)   Μοζαμβίκη 0.446   0.95%
186   (1)   Μάλι 0.428   0.53%
187   (2)   Μπουρούντι 0.426   0.46%
188   (2)   Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 0.404   0.75%
189   (2)   Νίγηρας 0.400   1.54%
190   (1)   Τσαντ 0.394   0.77%
191   (3)   Νότιο Σουδάν 0.385   1.00%

Μη μέλη του ΟΗΕ (δεν υπολογίζονται από το UNDP)Επεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Iñaki, Permanyer· Jeroen, Smits. «The Subnational Human Development Index: Moving beyond country-level averages | Human Development Reports». hdr.undp.org. United Nations Development Programme. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 Human Development Report 2021-22: Uncertain Times, Unsettled Lives: Shaping our Future in a Transforming World (PDF). hdr.undp.org. United Nations Development Programme. 8 Σεπτεμβρίου 2022. σελίδες 272–276. ISBN 978-9-211-26451-7. Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. 
  3. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 4,16 4,17 4,18 4,19 4,20 4,21 4,22 4,23 4,24 Filling Gaps in the Human Development Index, United Nations ESCAP, Φεβρουάριος 2009
  4. «About Kosovo». UNDP. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2017. 
  5. «Macao in Figures, 2018». www.dsec.gov.mo. 
  6. «- Human Development Reports» (PDF). hdr.undp.org. 
  7. «2018中華民國人類發展指數(HDI)» (στα κινέζικα). Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C. 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (Excel) στις 11 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018. 
  8. "Human Development Index Trends and Inequality in Puerto Rico 2010-2015" Αρχειοθετήθηκε 2017-10-20 στο Wayback Machine. Fuentes-Ramírez, Ricardo R. (2017). Ceteris Paribus: Journal of Socio-Economic Research. 7. Retrieved 8 Ιανουαρίου 2018.
  9. "The Greenlandic Economy – Structure and Prospects" Andersen, Torben M. (2015). Economics Working Papers, 2015-14. Aarhus University. Retrieved 12 Νοεμβρίου 2018.
  10. 11,0 11,1 11,2 11,3 11,4 11,5 Quel niveau de développement des départements et collectivités d‘outre-mer ? Une approche par l’indice de développement humain, Agence Française de Developpment, 2012 (στα γαλλικά)

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία