Κατερίνα Χέλμη

Ελληνίδα ηθοποιός

Η Κατερίνα Χέλμη (Αθήνα, 12 Αυγούστου 1939) είναι Ελληνίδα ηθοποιός.

Κατερίνα Χέλμη
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12  Αυγούστου 1939[1]
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚωνσταντίνος Σβολόπουλος

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Έγινε ευρέως γνωστή στο ελληνικό κοινό μέσα από ρόλους σε μερικές από τις πιο αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Η πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο πραγματοποιήθηκε το 1957 στην ταινία «Μπαρμπαγιάννης Κανατάς» αλλά η μεγαλύτερή της επιτυχία είναι τα «Κόκκινα Φανάρια», όπου είπε την ατάκα «Μην φύγεις Ντορή, θα φαρμακωθώ». Υπήρξε, επίσης, η αντίζηλος της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην ταινία «Η αγάπη μας».

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 25 ταινίες και σε 4 τηλεοπτικές σειρές. Έχει ασχοληθεί επίσης με την συγγραφή αρκετών βιβλίων.

Σύζυγός της ήταν ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος. Διαμένει μόνιμα στην Αθήνα.

ΠολιτικήΕπεξεργασία

Σε αντίθεση με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο Σβολόπουλο, ο οποίος ήταν στενός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και διευθυντής του Ιδρύματος Καραμανλή, η Κατερίνα Χέλμη δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ, ως μέλος της Επιτροπής Συνδικαλιστικού Επιστημόνων-Καλλιτεχνών. Στις δημοτικές εκλογές του 1994, εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με την παράταξη του Θεόδωρου Πάγκαλου.[2]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1957 Μπαρμπαγιάννης κανατάς
1959 Ερωτικές ιστορίες

Έγκλημα στο Κολωνάκι

1960 Μια του κλέφτη
1961 Μάνα μου τον αγάπησα
1962 Νόμος 4000

Η μεγάλη θυσία

1963 Ίλιγγος

Χωρίς ταυτότητα

Τα κόκκινα φανάρια

1965 Οι εχθροί
1967 Εις θάνατον
1968 Η αγάπη μας

Το μαύρο στάχυ

1969 Ζαβολιές

Αδυναμίες

Πυρετός στην άσφαλτο

1970 Νατάσα

Η Μεσόγειος φλέγεται

Δεν υπάρχουν λιποτάκτες

1971 Μάρα η τσιγγάνα
1979 Στο δρόμο του Λαμόρε
1980 Ο Γυρολόγος
1982 Άγγελος
1995 Η ζωή ενάμισι χιλιάρικο
2001 Αλεξάνδρεια
2007 Ελ Γκρέκο
2019 Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών[3]

Tηλεοπτικές σειρέςΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1990 Οικογένεια
1992 Οι φρουροί της Αχαΐας
1993 Αμαρτίες γονέων
1995 Χαμένη άνοιξη

Θεατρικές παραστάσειςΕπεξεργασία

Κατάλογος βασικών πληροφοριών θεατρικών παραστάσεων, στις οποίες συμμετείχε η Χέλμη ως ηθοποιός.

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Η δίκη των πιθήκων Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Μάνου Κατράκη Θέατρο Μίμη Φωτόπουλου Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Ο Πατούχας Μαρούλα Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Μάνου Κατράκη Θέατρο Άλσος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Ο ματωμένος γάμος Γυναίκα του Λεονάρντο Θίασος Νίκου Χατζίσκου Υπαίθριον Θέατρον Νίκου Χατζίσκου Νίκος Χατζίσκος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Ένα καπέλο γεμάτο βροχή Σήλια Ποπ Πορεία (Α.Ε. Θεατρικών και Καλλιτεχνικών Επιχειρήσεων) Θέατρο Πορεία Αλέξης Δαμιανός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1974/1975 Το σπίτι της κούκλας Κριστίνε Λίντε Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος περιοδεία Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1987/1988 Άμλετ Γερτρούδη Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Άντριου Βισνέβσκι
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1991/1992
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1993/1994
Οι δούλες Κυρία Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Κοραής Δαμάτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2011/2012 Ο Βασιλικός Ρονκάλαινα Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Σπύρος Ευαγγελάτος

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0375789. Ανακτήθηκε στις 11  Ιανουαρίου 2016.
  2. Η Καθημερινή, Τρίτη 25 Οκτωβρίου 1994, «Δημοτικοί Σύμβουλοι που προηγούνται»
  3. ««Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»: Μία ταινία για τη χαμένη αξιοπρέπεια και τη λύτρωση». tvxs.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2020.