Κλάιβ Όουεν

Άγγλος ηθοποιός


Ο Κλάιβ Όουεν (αγγλικά: Clive Owen, 3 Οκτωβρίου 1964) είναι Άγγλος ηθοποιός.

Κλάιβ Όουεν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3 Οκτωβρίου 1964 (1964-10-03) (57 ετών)
Κόβεντρι, Γουεστ Μίντλαντς, Αγγλία
ΚατοικίαΧάιγκεϊτ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΒασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών (έως 1986)[1]
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΗθοποιός
Περίοδος ακμής1987
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣάρα-Τζέιν Φέντον
(1995–σήμερα)
Τέκνα2 κόρες
Εν ενεργεία1987-σήμερα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Κλάιβ Όουεν

Έλαβε για πρώτη φορά αναγνώριση στο Ηνωμένο Βασιλείο με τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην τηλεοπτική σειρά του καναλιού ITV Chancer από το 1990 έως το 1991. Στη συνέχεια, έλαβε διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία του στην ταινία Close My Eyes (1991), ενώ έγινε διεθνώς γνωστός με την ερμηνεία του ως συγγραφέας στην ταινία Croupier (1998). Το 2002 πρωταγωνίστησε στην ταινία Βασιλιάς Αρθούρος (King Arthur) στον ομώνυμο ρόλο. Το 2005, ο Όουεν έλαβε μια Χρυσή Σφαίρα και ένα Βραβείο BAFTA, και ήταν προτεινόμενος για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο δράμα Εξ επαφής (2004). Από τότε έχει αναλάβει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ταινίες όπως οι: Αμαρτωλή πόλη (2005), Inside Man (2006), Τα παιδιά των ανθρώπων (2006) The International (2009).

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
1988 Vroom Βρουμ Τζέικ
1991 Close My Eyes Κλείσε μου τα μάτια Ρίτσαρντ / αδελφός
1993 Century Aιώνας Πολ Ράισνερ
1995 The Turnaround The Turnaround Νικ Σάρμαν
1996 The Rich Man's Wife Η γυναίκα του μεγιστάνα Τζέικ Γκόλντεν
1997 Bent Μπεντ Μαξ
1998 Croupier Ο κρουπιέρης Τζακ Μάνφεντ
2000 Greenfingers Greenfingers Κόλιν Μπριγκς
2001 Gosford Park Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ Ρόμπερτ Παρκς
2002 The Bourne Identity Χωρίς ταυτότητα καθηγητής
2003 I'll Sleep When I'm Dead Θα κοιμηθώ όταν πεθάνω Γουίλ
Beyond Borders Πέρα από τα σύνορα
2004 King Arthur Βασιλιάς Αρθούρος βασιλιάς Αρθούρος
Closer Εξ επαφής Λάρι
2005 Sin City Αμαρτωλή πόλη Nτουάιτ
Derailed Εκτός τροχιάς Tσαρλς Σάιν
2006 The Pink Panther Ο ροζ πάνθηρας Νάιτζελ Μπόσγουελ / πράκτορας 006
Inside Man Ο υποκινητής Nτάλτον Ράσελ
Children of Men Τα παιδιά των ανθρώπων Θίο Φάρον
2007 Shoot 'Em Up Shoot 'Em Up Σμιθ
Elizabeth: The Golden Age Ελισάβετ: Η χρυσή εποχή σερ Γουόλτερ Ράιλι
2009 The International The International Λούις Σάλινγκερ
Duplicity Αδιακρισίες Ρέι Κόβαλ
The Boys Are Back Επιστροφή στην πατρότητα Τζο Βαρ
2010 Trust Πίστεψέ με Γουίλ
2011 Killer Elite Killer Elite Σπάικ
Intruders Οι εισβολείς Τζον
2012 Shadow Dancer Ο χορός των κατασκόπων Mακ
2013 Blood Ties Ο νόμος του αίματος Κρις
Words and Pictures Λόγια και εικόνες Τζακ Μάρκους
2015 Last Knights Οι τελευταίοι ιππότες Ράιντεν
2016 The Confirmation Η υπόσχεση Γουόλτ
2017 Valerian and the City of a Thousand Planets Ο Βαλέριαν και η πόλη με τους χίλιους πλανήτες Άρουν Φίλιτ
2018 Ophelia Οφηλία Κλαύδιος
Anon Anon Σαλ Φρίλαντ
2019 The Informer 3 δευτερόλεπτα Μοντγκόμερι
The Song of Names The Song of Names Ντόβιντλ Ράποπορτ
Gemini Man Gemini Man Κλέι Βέρις
2020 Guida romantica a posti perduti Romantic Guide to Lost Places Mπένο

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία