Άνοιγμα κυρίου μενού

Η Κλερ Ντέινς (Claire Catherine Danes, 12 Απριλίου 1979) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός.

Κλαιρ Ντέινς
Claire Danes.jpg
Γέννηση 12 Απριλίου 1979 (1979-04-12) (40 ετών)
Μανχάταν, ΗΠΑ
Χώρα πολιτογράφησης Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1]
Σπουδές Πανεπιστήμιο Γέιλ, Lycée Français de Los Angeles (1997) και Ινστιτούτο θεάτρου και κινηματογράφου Λι Στράσμπεργκ
Ιδιότητα ηθοποιός ταινιών[1], ηθοποιός θεάτρου[1], ηθοποιός τηλεόρασης[1] και ηθοποιός[1]
Σύζυγος Hugh Dancy (από 2009)
Σημαντικά έργα Homeland
Βραβεύσεις Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α' γυναικείου ρόλου σε δραματική σειρά, Βραβείο Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης Καλύτερου Α' γυναικείου ρόλου σε μίνι σειρά ή τηλεταινία, Βραβείο Satellite Καλύτερου Α' γυναικείου ρόλου σε μίνι σειρά ή τηλεταινία, Golden Globe Award for Best Actress – Miniseries or Television Film, Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Female Actor in a Miniseries or Television Movie, Satellite Award for Best Actress – Television Series Drama, Satellite Award for Best Actress – Television Series Drama, Satellite Award for Best Actress – Television Series Drama, Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α' γυναικείου ρόλου σε δραματική σειρά, Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α' γυναικείου ρόλου σε δραματική σειρά, Critics' Choice Television Award for Best Drama Actress, TCA Award for Individual Achievement in Drama, Βραβείο Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης Καλύτερου Α' γυναικείου ρόλου σε δραματική σειρά, Βραβείο Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης Καλύτερου Α' γυναικείου ρόλου σε δραματική σειρά, Βραβείο Σωματείου Ηθοποιών Καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε δραματική σειρά, London Film Critics Circle Award for Actress of the Year, Κινηματογραφικό Βραβείο MTV Καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, Βραβεία Young Artist και Βραβεία Young Artist
Ιστοσελίδα Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Πίνακας περιεχομένων

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε το 1979 στο Μανχάταν. Ξεκίνησε να σπουδάζει ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, ωστόσο δεν αποφοίτησε ποτέ. Είναι τελειόφοιτη του Ινστιτούτου Θεάτρου του Λι Στράσμπεργκ[2]. Συμμετέχει σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες από την εφηβική της ηλικία. Έχει κερδίσει τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, δύο για το Homeland και μία για το My So-Called Life και το Ζωή σαν τριαντάφυλλο.[3]

Είναι παντρεμένη από το 2009 με τον επίσης ηθοποιό Χιου Ντάνσι και από το 2012 είναι μητέρα ενός γιου.[4]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

ΚινηματογράφοςΕπεξεργασία

  • 1994 Μικρές κυρίες
  • 1995 Πίσω στο σπίτι για τις διακοπές
  • 1995 Ακολουθώντας την καρδιά σου
  • 1996 Ρωμαίος και Ιουλιέτα
  • 1997 Ο Βροχοποιός
  • 1997 Τυφλή Στροφή
  • 1997 Πριγκίπισσα Μονονόκε (φωνή)
  • 1988 Οι άθλιοι
  • 2002 Οι Ώρες
  • 2002 Ο Ίγκμπι πιάνει πάτο
  • 2003 Εξολοθρευτής 3: Η εξέγερση των μηχανών
  • 2003 Όλα για την αγάπη
  • 2004 Το ωραίο φύλο
  • 2005 Ένα κορίτσι για δύο
  • 2005 Η πέτρα του σκανδάλου
  • 2007 Αστερόσκονη
  • 2007 Το ποίμνιο
  • 2007 Η τελευταία νύχτα
  • 2008 Στον έρωτα όλα επιτρέπονται
  • 2010 Ζωή σαν τριαντάφυλλο
  • 2011 Catch My Disease (ντοκιμαντέρ)
  • 2011 A Child's Garden of Poetry (μικρού μήκους)
  • 2013 Ανήλικη ενήλικη
  • 2017 Brigsby Bear 

ΤηλεόρασηΕπεξεργασία

  • 1992 Νόμος και τάξη
  • 1994-1995 My So-Called Life
  • 2011-... Homeland
  • 2015 Master of None

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Ανακτήθηκε στις 26  Απριλίου 2018.
  2. Κλαιρ Ντέινς (Claire Danes)
  3. «Claire Danes». www.goldenglobes.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2017-10-12. 
  4. «Claire Danes and husband Hugh Dancy hold hands with son Cyrus». Mail Online. http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-4392414/Claire-Danes-husband-Hugh-Dancy-hold-hands-son.html. Ανακτήθηκε στις 2017-10-12.