Ο Κλωντ Λελούς (γαλλικά: Claude Lelouch, 30 Οκτωβρίου 1937) είναι Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, κινηματογραφιστής, ηθοποιός και παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών.

Κλοντ Λελούς
Claude Lelouch Deauville 2019.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Claude Lelouch (Γαλλικά)
Γέννηση30  Οκτωβρίου 1937[1][2][3]
Παρίσι[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
ΘρησκείαΙουδαϊσμός
Ύψος1,79 m Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΓαλλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[5]
ΣπουδέςCollège Sainte-Barbe
Πανεπιστήμιο της Νέας Σορβόνης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων[6]
σεναριογράφος[6]
παραγωγός ταινιών
ηθοποιός
εικονολήπτης
μοντέρ
συγγραφέας
κινηματογραφιστής[7]
Περίοδος ακμής1957
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚριστίν Λελούς (από 1967)
Alessandra Martines (1993–2009)
Marie-Sophie L.
Valérie Perrin
ΣύντροφοςÉvelyne Bouix (1980–1985)
ΤέκναΣαρά Λελούς
Salomé Lelouch
Simon Lelouch
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΌσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου (1965)
Διοικητής του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (28  Μαΐου 1997)[8]
Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής (13  Ιουλίου 2018)[9]
Ταξιάρχης του Τάγματος του Στέμματος (2016)[10]
Χρυσός Φοίνικας (1967)
Ιστότοπος
www.lesfilms13.fr
Υπογραφή
Firma de Claude Lelouch.svg
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Γεννημένος στο Παρίσι, ο Λελούς κέρδισε για την ταινία του Une Homme et Une Femme το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών του 1966 , καθώς και δύο Όσκαρ (μεταξύ των οποίων και αυτό της "Καλύτερης Ξένης Ταινίας"). Το δραματικό και επικό μιούζικαλ Les Uns et les Autres (1981) θεωρείται από πολλούς το αριστούργημα του.

Είναι γνωστός για την υπέρμετρη χρήση αυτοσχεδιασμού στους διαλόγους των ταινιών του.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Le Propre de l'homme (1960)
  • La Femme spectacle (1963)
  • Une fille et des fusils (1964)
  • Les Grands Moments (1965)
  • Pour un Maillot Jaune (1965)
  • Un homme et une femme (1966)
  • Vivre pour vivre (1967)
  • La Vie, l'amour, la mort (1968)
  • 13 jours en France (1968)
  • Un Homme qui me plaît (1969)
  • Le Voyou (1970)
  • Smic, Smac, Smoc (1971)
  • L'aventure c'est l'aventure (1972)
  • La Bonne Année (1973)
  • Mariage (1974)
  • Toute une vie (1974)
  • Le Bon et les méchants (1975)
  • Le Chat et la souris (1975)
  • C'était un rendez-vous (1976)
  • Si c'était à refaire (1976)
  • Un autre homme, une autre chance (1977)
  • Robert et Robert (1978)
  • À nous deux (1979)
  • Les Uns et les Autres (1980)
  • Edith et Marcel (1982)
  • Viva la vie (1983)
  • Partir, revenir (1984)
  • Attention bandits (1986)
  • Un homme et une femme : vingt ans déjà (1986)
  • Itinéraire d'un enfant gâté (1988)
  • Il y a des jours... et des lunes (1989)
  • La Belle Histoire (1992)
  • Tout ça... pour ça ! (1992)
  • Les Misérables (1995)
  • Lumière et compagnie (1995)
  • Hommes, femmes, mode d'emploi (1996)
  • Hasards ou coïncidences (1997)
  • Une pour toutes (1999)
  • And now... Ladies and Gentlemen (2001)
  • Les Parisiens (2004)
  • Le bonheur c'est encore mieux que la vie (2005)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. 12012002X. Ανακτήθηκε στις 14  Οκτωβρίου 2015.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) SNAC. w6g762s0. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Claude-Lelouch. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 13  Δεκεμβρίου 2014.
  5. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb11912312c. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  6. 6,0 6,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2015.
  7. Ανακτήθηκε στις 17  Ιουνίου 2019.
  8. www.siv.archives-nationales.culture.gouv.fr/siv/rechercheconsultation/consultation/ir/pdfIR.action?irId=FRAN_IR_026438. Ανακτήθηκε στις 23  Απριλίου 2019.
  9. «Journal officiel de la République française» (Γαλλικά) 14  Ιουλίου 2018. PREX1815750D. Ανακτήθηκε στις 23  Απριλίου 2019.
  10. www.lalibre.be/lifestyle/people/claude-lelouch-fait-commandeur-de-l-ordre-de-la-couronne-58386ec3cd70a4454c054dbe. Ανακτήθηκε στις 23  Απριλίου 2019.

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία