Κούλης Στολίγκας

Έλληνας ηθοποιός

Ο Κούλης Στολίγκας (πραγματικό όνομα: Ιωάννης Σίσκος) [1] ήταν Ελληνας ηθοποιός γεννημένος στη Δράμα το 1910[2] και πέθανε στις 24 Φεβρουαρίου 1984 στην Αθήνα.

Κούλης Στολίγκας
Ο Κούλης Στολίγκας σε ρόλο Ενωματάρχη στην ταινία Η νύφη το 'σκασε.
Γέννηση1910
Δράμα
Θάνατος24 Φεβρουαρίου 1984 (74 ετών)
Αθήνα
Αιτία θανάτουέμφραγμα του μυοκαρδίου
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Ιδιότηταηθοποιός
Είδος τέχνηςηθοποιός

Σπούδασε φωνητική μουσική στο ωδείο της γενέτειράς του. Το θεατρικό του ντεμπόυτο το έκανε το 1933 στην οπερέτα του Φραντς Λέχαρ Η εύθυμη χήρα. Συνεργάστηκε με οπερετικούς και επιθεωρησιακούς θιάσους στην Αθήνα και στην επαρχία έως το 1942. Στα 1947 συγκρότησε δικό του θίασο οπερέττας και στα 1955 τον μετέτρεψε σε θίασο πρόζας.[3] Υπήρξε ένας από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου, ιδιαίτερα σε ρόλους κονφερασιέ, με πηγαίο χιούμορ και ιδιαίτερο στιλ, παίζοντας σε ταινίες όπως Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι, Ο εμίρης και ο κακομοίρης, Έξω οι κλέφτες. Τα τελευταία χρόνια ζούσε απομονωμένος από τα φώτα της δημοσιότητας μαζί με τις δύο αδελφές του και δεν είχε παιδιά.

Κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο.

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος [4] Τίτλος Ρόλος
1937 Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι Σοφός (φωνή) [5]
1945 Διπλή θυσία συνταγματάρχης
1946 Πρόσωπα λησμονημένα [6] ιδιοκτήτης καμπαρέ
1951 Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν [7] Σώτος
1952 Άγγελος με χειροπέδες κρατούμενος
1953 Οι ουρανοί είναι δικοί μας [8] πελάτης
1954 Οι παπατζήδες Αρμένης
Χαλιμά
Νύχτες της Αθήνας Αγησίλαος
1955 Τα τρία μωρά Πολύκαρπος Μανταρόπουλος
1956 Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες υπηρέτης
1957 Κατά λάθος μπαμπάς
3 τρελοί ντετέκτιβ Τζον Φίλιπς
1958 Μια ζωή την έχουμε [9] πρόεδρος σωματείου
Χαρούμενοι αλήτες [10] Τέλης Κοντός
Η φτώχεια θέλει καλοπέραση Κλεομένης Τσιλιμγκράς
Αδέκαροι ερωτευμένοι Μισέλ
1959 Η μουσίτσα [10] Ντίνος
Περιπλανώμενοι Ιουδαίοι Γιώργος
Μπουμπουλίνα Νικολιός
Ερωτικά σκάνδαλα
3 μάγκες στο παρθεναγωγείο
Ο Γιάννος κι η Παγώνα Κίτσος
Οι κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα Θεόφραστος
Σαν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός
1960 Κρουαζιέρα στη Ρόδο Παναγιώτης
Σουσουράδα καθηγητής
1961 Ποια είναι η Μαργαρίτα; Φιλιππόπουλος
Έξω οι κλέφτες! [10] Γεράσιμος
1962 Βασιλιάς της γκάφας[11] ενωμοτάρχης
Ο Μιχαλιός του 14ου συντάγματος Αρθούρος
Το κορίτσι του λόχου
Ο Διάβολος και η ουρά του [12] Κώστας
Η νύφη το 'σκασε [13] ενωμοτάρχης
Άσοι της τράκας Μικές
Μη βαράτε όλοι μαζί πελάτης
1963 Ο Ιππόλυτος και το βιολί του στρατηγός
1964 Ο εμίρης και ο κακομοίρης [10] ξενοδόχος
Ένας ζόρικος δεκανέας συνταγματάρχης Πέτρος Παυλάρας
Ο ανήφορος
1965 Ου κλέψεις [14] αστυνομικός
Το ρομάντζο μιας καμαριέρας Τζον Παράς
1966 Εισπράκτωρ 007 [15] Κοσμάς Δερβίσης
Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση Χαρίλαος Χωραφάς
1967 Και ο Θεός έπλασε τους αγαθούς ντετέκτιβ Αστραπομμάτης
1972 Το ξενοδοχείο των διεφθαρμένων Γκιγκόρ Βασίλιεβιτς
1977 Μπερνάρ και Μπιάνκα: Κομμάντος της σωτηρίας πρόεδρος (φωνή) [16]
1979 Ταξίδι του μέλιτος [17]
Ο φαλακρός μαθητής γυμνασιάρχης
1980 Βέγγος, ο τρελός καμικάζι [18] καπετάν-Νικόλας
Ο Κώτσος και οι εξωγήινοι αρχηγός
1983 Ο παπασούζας Φαντομάς [19]

Τηλεόραση Επεξεργασία

  • Εικοσιτετράωρο ενός παλιατζή (1972, ΕΙΡΤ)
  • Ψιλικατζίδικο ο Κόσμος (1973, ΕΙΡΤ)
  • Το παλιό το κατοστάρι (1974, ΥΕΝΕΔ)

Πηγές Επεξεργασία

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. «Κούλης Στολίγκας (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  2. Στάθης Σπηλιωτόπουλος, «Τα γεγονότα και τα ζητήματα: Κούλης Στολίγκας», Νέα Εστία,τομ. 115, τχ.1362(1 Απριλίου 1984), σελ.474
  3. Στάθης Σπηλιωτόπουλος, «Τα γεγονότα και τα ζητήματα: Κούλης Στολίγκας», Νέα Εστία,τομ. 115, τχ.1362(1 Απριλίου 1984), σελ.474
  4. Στις μεταγλωττισμένες ταινίες, η χρονολογία αναφέρεται στο έτος παραγωγής και όχι στο έτος μεταγλώττισης
  5. «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι / Snow White and the Seven Dwarfs Greek Voice Cast». WILLDUBGURU (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2022. 
  6. «Κούλης Στολίγκας (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  7. «Κούλης Στολίγκας (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  8. «Κούλης Στολίγκας (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  9. «Κούλης Στολίγκας (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 «Κούλης Στολίγκας, ο αγαπητός Δραμινός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου». Εφημερίδα Νεάπολις. 24 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  11. «Βασιλιάς της γκάφας». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023. 
  12. «ΕΡΤ - Πρόγραμμα Τηλεόρασης & Ραδιοφώνου». program.ert.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  13. «Κούλης Στολίγκας (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  14. ΟΥ ΚΛΕΨΕΙΣ (Ελληνικός Κινηματογράφος) | TV100, 2021-01-21, https://fm100.gr/show/single/ellinikos-kinimatografos/oy-klepseis, ανακτήθηκε στις 2022-12-25 
  15. «Εισπράκτωρ 007». iAthens.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  16. «Μπερνάρ και Μπιάνκα / The Rescuers Greek Voice Cast». WILLDUBGURU (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2022. 
  17. Μουστάκη, Μαρία (4 Νοεμβρίου 2019). «Το «Ταξίδι του μέλιτος» του Γιώργου Πανουσόπουλου στην ΕΡΤ1 08.11.2019». Γραφείο Τύπου ΕΡΤ. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  18. «Κούλη Στολίγκα ταινίες στις οποίες έχει πάρει μέρος». www.athinorama.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  19. «Κούλης Στολίγκας (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022.