Άνοιγμα κυρίου μενού

Κρίστοφερ Ριβ

Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός και σεναριογράφος

Ο Κρίστοφερ Ριβ (αγγλικά: Christopher D'Olier Reeve, 25 Σεπτεμβρίου 1952 - 10 Οκτωβρίου 2004) ήταν Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός, σκηνοθέτης κινηματογραφικών ταινιών, ακτιβιστής και συγγραφέας. Συγκεκριμένα, έγινε διάσημος από την ιδιότητα του ως ηθοποιός. Είναι κυρίως γνωστός από τον ρόλο του ως Σούπερμαν στην ομώνυμη σειρά ταινιών, με πρωταγωνιστή τον ίδιο.

Κρίστοφερ Ριβ
C Reeve in Marriage of Figaro Opening night 1985.jpg
Γέννηση25  Σεπτεμβρίου 1952[1][2][3][4][5][6]
Νέα Υόρκη[7]
Θάνατος10  Οκτωβρίου 2004[8][1][2][3][4][5][6]
Mount Kisco
Αιτία θανάτουέμφραγμα του μυοκαρδίου και σήψη
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
ΚατοικίαPound Ridge
ΕθνικότηταEnglish American
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςΣχολή Τζούλιαρντ και Πανεπιστήμιο Κορνέλ
Ιδιότηταηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός ταινιών, σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, παραγωγός ταινιών, θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός θεάτρου και ηθοποιός φωνής[9]
ΣύζυγοςDana Reeve (1992–2004)
ΓονείςF. D. Reeve
ΒραβεύσειςΒραβεία Έμμυ, New Jersey Hall of Fame, ASCB Public Service Award, βραβείο Άλμπερτ Λέισκερ για την βασική ιατρική έρευνα και Lasker-Bloomberg Public Service Award
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Γεννήθηκε το 1952 στην Νέα Υόρκη και πέθανε το 2004 στο Όρος Κίσκο. Ήταν παντρεμένος με την Ντάνα Μοροσίνι από το 1992 μέχρι και το θάνατο του, το 2004. Για τον ρόλο του ως Σούπερμαν στην ομώνυμη ταινία του 1978 κέρδισε ένα βραβείο BAFTA του Πιο Υποσχόμενου Νεοαφιχθέντα σε Α' Ανδρικό Ρόλο.

Στις 27 Μαΐου 1995, είχε σοβαρό ατύχημα όταν έπεσε από ένα άλογο κατά τη διάρκεια ιππασίας στην Βιρτζίνια και έμεινε τετραπληγικός. Έμεινε παράλυτος ως τον θάνατο του.[10]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • 1978 Παγίδα στο βυθό
  • 1978 Σούπερμαν
  • 1980 Somewhere in Time
  • 1980 Σούπερμαν 2
  • 1982 Deathtrap
  • 1982 Monsignor
  • 1983 Σούπερμαν 3
  • 1985 The Aviator
  • 1987 Superman IV: The Quest for Peace
  • 1988 Switching Channels
  • 1993 Τ' απομεινάρια μιας μέρας
  • 1995 Village of the Damned
  • 2006 Everyone's Hero

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 (Γαλλικά) BnF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb13898875v. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) SNAC. w6d802nn. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 57383. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. 5,0 5,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 9580089. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  6. 6,0 6,1 filmportal.de. e496f94be5f74f7a9cfa0721e511d1a2. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  7. Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 11  Δεκεμβρίου 2014.
  8. www.guardian.co.uk/society/2004/oct/12/health.film.
  9. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  10. ««Έφυγε» στα 52 του χρόνια ο Κρίστοφερ Ριβ». In.gr. http://news.in.gr/culture/article/?aid=572285. Ανακτήθηκε στις 2017-01-24. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Christopher Reeve της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).