Κριστιάν Μουντζίου

Ο Κριστιάν Μουντζίου (Cristian Mungiu, 27 Απριλίου 1968) είναι Ρουμάνος σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

Κριστιάν Μουντζίου
Cristian Mungiu Cannes 2012.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Cristian Mungiu (Ρουμανικά)
Γέννηση27 Απριλίου 1968 (1968-04-27) (53 ετών)
Ιάσιο, Ρουμανία
Χώρα πολιτογράφησηςΡουμανία[1]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Αλέξανδρος Ιωάννης Α' Κούζας και Caragiale National University of Theatre and Film
Ιδιότητασεναριογράφος, σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, παραγωγός ταινιών, ραδιοφωνικός παρουσιαστής και δημοσιογράφος
ΒραβεύσειςΧρυσός Φοίνικας το 2007 για το 4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες
Commons page Σχετικά πολυμέσα

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε το 1968 στο Ιάσιο της Ρουμανίας, όπου και σπούδασε αγγλική και αμερικανική φιλολογία και εργάστηκε ως καθηγητής και δημοσιογράφος[2]. Στη συνέχεια, σπούδασε σκηνοθεσία στην Πανεπιστημιακή Σχολή Κινηματογράφου του Βουκουρεστίου[3]. Στις ταινίες του ασχολείται κυρίως με το ολοκληρωτικό καθεστώς του Τσαουσέσκου, αλλά και με τις δυσκολίες της ζωής στη Ρουμανία μετά την πτώση του καθεστώτος[4].

Το 2007 βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία 4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες και το 2016 με το βραβείο του καλύτερου σκηνοθέτη στο φεστιβάλ των Καννών για την ταινία Η Αποφοίτηση (από κοινού με τον Ολιβιέ Ασαγιάς)[5].

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • 1997 Μαριάνα (μικρού μήκους)
  • 1998 Το χέρι του Παουλίστα (μικρού μήκους)
  • 1999 Τίποτα στην τύχη (μικρού μήκους)
  • 2000 Η χορωδία των πυροσβεστών (μικρού μήκους)
  • 2000 Ζάπινγκ (μικρού μήκους)
  • 2002 Δύση
  • 2005 Το κορίτσι με τη γαλοπούλα (επεισόδιο από την ταινία Lost and Found)
  • 2007 4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες
  • 2009 Ιστορίες από τη Χρυσή Εποχή
  • 2012 Πίσω από τους λόφους
  • 2016 Η Αποφοίτηση

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. (Αγγλικά) Museum of Modern Art online collection. 42826. Ανακτήθηκε στις 4  Δεκεμβρίου 2019.
  2. Mungiu
  3. Μουντζίου
  4. «Αφιέρωμα στον Κριστιάν Μουντζίου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2016. 
  5. Awards 2016