Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Κριστόφ Κισλόφσκι (πολων. προφορά Κσιστόφ Κεσλόφσκι) (Krzysztof Kieślowski ) ήταν Πολωνός σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

Κριστόφ Κισλόφσκι
Krzysztof Kieślowski Portrait 1994.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Krzysztof Kieślowski (Πολωνικά)
Προφορά
Γέννηση 27  Ιουνίου 1941[1][2][3][4][5][6][7]
Βαρσοβία[8]
Θάνατος 13  Μαρτίου 1996[1][2][3][4][5][6][7]
Βαρσοβία[9]
Αιτία θανάτου έμφραγμα του μυοκαρδίου
Συνθήκες θανάτου φυσικά αίτια
Τόπος ταφής κοιμητήριο Ποβάτσκι
Χώρα πολιτογράφησης Πολωνία
Σπουδές National Film School in Łódź
Ιδιότητα σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, σεναριογράφος και δημιουργός γραπτών έργων
Βραβεύσεις βραβείο Ευρωπαϊκού κινηματογράφου καλύτερης ταινίας
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Πίνακας περιεχομένων

ΒίοςΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1941 στη Βαρσοβία. Σπούδασε από το 1964 μέχρι το 1968 στην Κρατική Ανωτέρα Σχολή Κινηματογραφίας του Λοτζ. Έγινε διεθνώς γνωστός με την τριλογία του Τρία Χρώματα (1993-94). Με το τρίτο μέρος («Κόκκινο») ήταν υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθεσίας. Πέθανε στις 13 Μαρτίου 1996 στη Βαρσοβία.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  1. 1966 The Tram (Tramwaj)
  2. 1966 The Office (Urzad)
  3. 1967 Concert Of Requests (Koncert Zyczen)
  4. 1968 The Photograph (Zdjecie)
  5. 1969 From the City of Lodz (z Miasta Lodzi)
  6. 1970 I Was A Soldier (Bylem Zolnierzem)
  7. 1970 Factory
  8. 1971 Before The Rally (Przed Rajdem)
  9. 1972 Refrain (Refren)
  10. 1972 Between Wroclaw and Zielona Gora (Miedzy Wroclawiem a Zielona Gora)
  11. 1972 The Principles of Safety and Hygiene in a Copper Mine (Podstawy BHP w Kopalni Miedzi)
  12. 1972 Workers '71: nothing about us without us (Robotnicy '71: Nic o Nas Bez Nas)
  13. 1973 Bricklayer (Murarz)
  14. 1973 Pedestrian Subway (Przejscie Podziemne)
  15. 1974 X-Ray (Przeswietlenie)
  16. 1974 First Love (Pierwsza Milosc)
  17. 1975 Curriculum Vitae (Zyciorys)
  18. 1975 Personnel (Personel)
  19. 1976 Hospital (Szpital)
  20. 1976 Slate (Klaps)
  21. 1976 The Scar (Blizna)
  22. 1976 The Calm (Spokoj)
  23. 1977 From A Night Porter's Point Of View (Z Punktu Widzenia Nocnego Portiera)
  24. 1977 I Don't Know (Nie Wiem)
  25. 1978 Seven Women Of Different Ages (Siedem Kobiet w Roznym Wieku)
  26. 1979 Ο Ερασιτέχνης Κινηματογραφιστής (Amator)
  27. 1980 Station (Dworzec)
  28. 1980 Talking Heads (Gadajace Glowy)
  29. 1981 Blind Chance (Pzypadek)
  30. 1981 Short Working Day (Krotki Dzien Pracy)
  31. 1984 No End (Bez Konca)
  32. 1988 Seven Days A Week (Siedem Dni W Tygodniu)
  33. 1988 Δεκάλογος (Dekalog)
  34. 1988 Δεκάλογος 5 (Krotki Film O Zabijaniu)
  35. 1988 Δεκάλογος 6 (Krotki Film O Milosci)
  36. 1992 Η Διπλή Ζωή της Βερόνικα (La double vie de Veronique)
  37. 1993 Τρία χρώματα: Η Μπλε ταινία (Trois Couleurs: Bleu)
  38. 1994 Τρία χρώματα: Η Λευκή ταινία (Trois Couleurs: Blanc)
  39. 1994 Τρία χρώματα: Η Κόκκινη ταινία (Trois Couleurs: Rouge)
  40. 2002 Παράδεισος

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 (Γαλλικά) BnF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb121995481. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  3. 3,0 3,1 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Krzysztof-Kieslowski. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 (Αγγλικά) SNAC. w6kh4140. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. 5,0 5,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 7336489. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  6. 6,0 6,1 (Αγγλικά) Discogs. 2893692. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  7. 7,0 7,1 filmportal.de. 8c031a67cd924163b3e5f0c9d161b22e. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  8. Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 10  Δεκεμβρίου 2014.
  9. Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 30  Δεκεμβρίου 2014.

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία