Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Λευτέρης Βουρνάς (Αθήνα, 1942 - Βούλα, 1 Ιουλίου 1987[1]) ήταν Έλληνας ηθοποιός που ειδικευόταν σε ρόλους "ζεν πρεμιέ". Απόφοιτος της Δραματικης Σχολής Σταυράκου, πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση στο θεατρικό σανίδι το 1962, μετέχοντας στο έργο "Τα Κόκκινα Φανάρια". Έλαβε μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, αλλά και σε παραγωγές βίντεο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του υπέφερε από ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία είχαν σαν κατάληξη την αυτοκτονία του, την 1η Ιουλίου του 1987[2], σε ηλικία μόλις 45 ετών.

Λευτέρης Βουρνάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1942
Αθήνα
Θάνατος1 Ιουλίου 1987 (45 ετών)
Βούλα Αττικής
Συνθήκες θανάτουαυτοκτονία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • "Μπουμπουλινα" (1959, πρώτη εμφάνιση στο σινεμά)
  • Μαλάμω (1960)
  • Σουσουράδα (1960)
  • Φλογέρα και αίμα (1961) ..... Νάκος Βλαχοπανάγος
  • Το δράμα μιας αμαρτωλής (1961)
  • "Η Ελληνίδα και ο Έρωτας" (1962) ...... Στέφανος
  • Τα σκαλοπάτια της ζωής (1962) ...... Γιώργος Ζαρλάτης
  • Πονεμένη μητέρα (1962) ..... Αλέκος
  • Αμαρτωλές (1962) .... Κώστας
  • Προδομένη αγάπη (1962) ...... Λάκης Φραντζής
  • "Σκάνδαλα στο Νησί του Έρωτα" (1963) ...... Τζίμης Δαρζέντας
  • Το μεροκάματο του πόνου (1963) ....... Στέλιος
  • Το πρώτο χτυποκάρδι (1963) .... Σάκης
  • Φυγή (1963)
  • Αμόκ (1963) ..... Πίτερ
  • Ανήσυχα νιάτα (1963) ..... Αχιλλέας
  • Ίλιγγος (1963) ...... Γιώργος
  • Ιστορία μιας ζωής (1965) ...... Γιώργος Σαββόπουλος
  • Δύσκολοι δρόμοι (1965) ...... Δημήτρης Κυριαζής
  • Χαμένη ευτυχία (1966) ....... Πέτρος
  • "Μια Γυναίκα Κατηγορείται" (1966) ...... Ανδρέας Δενδρινός
  • Η Στεφανία (1966)
  • Όταν οι γυναίκες αγαπούν (1967) ........ Πέτρος Νομικός
  • Ο πουλημένος άνθρωπος (1967) ...... Κανέλλος
  • Νατάσα (1970) ...... Αλέξης
  • Η σκλαβα (1970) ........ Θάνος Ροχάβας
  • "Το Κοροϊδάκι της Πριγκηπέσσας" (1971) ...... Λευτέρης Μόρρος
  • Της ζήλειας τα καμώματα (1971) ....... Αλέκος Σταυρόπουλος
  • Ο κατεργάρης (1971) ...... Αιμίλιος Κλαδαράς
  • Η χαραυγή της νίκης (1971) ...... Σούμπερτ, γερμανός ταγματάρχης
  • Η αμαρτία της ομορφιάς (1972) ..... Γιώργος
  • "Οι Εραστές του Ονείρου" (1974) ...... Λευτέρης Κυριαζής
  • Παύλος Μελάς (1974) ...... Μαζαράκης
  • "Ο κυρ Γιώργης Εκπαιδεύεται" (1977) ..... Άλεξ, εκβιαστής
  • " Συνταγματάρχης Λιάπκιν" (ΥΕΝΕΔ, 1979)
  • "Η Κραυγή των Λύκων" (ΥΕΝΕΔ, 1981)
  • "Ησαΐα Χόρευε", (Θέατρο, η τελευταία εμφάνισή του, 1986)

ΒιντεοταινίεςΕπεξεργασία

  • Στο δάσκαλό μας με απάτη (1988)
  • Οι ερωτιάρηδες (1986)
  • Γυμνά σκάνδαλα (1985)
  • Μια γυναίκα δυο άντρες (1985)
  • Το στίγμα της ενοχής (1985)

Ελεύθερο θέατροΕπεξεργασία

  • Καφέ Σαντάν (1978)
  • Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας (1971)
  • Το άνθος του κάκτου (1970)
  • Φράνκυ (1969)
  • Ζητήστε τη Βίκυ (1967)
  • Ο ανθρωπάκος (1962)
  • Οδός ονείρων (1962)
  • Το πάρτυ (1961)

Τηλεοπτικό θέατροΕπεξεργασία

  • Η σημασία να είναι κανείς σοβαρός (1980) ΕΡΤ
  • Ο πρόγονος (1979)
  • Ένα κρεββάτι για τρεις (1977) ΕΡΤ
  • Ζητείται πτώμα (1976) ΕΡΤ

Τηλεοπτικές σειρέςΕπεξεργασία

  • Ο δικός μας άνθρωπος (1984) ΕΡΤ
  • Η κραυγή των λύκων (1981) ΥΕΝΕΔ
  • Οι πρωταγωνιστές (1981) ΥΕΝΕΔ
  • Συνταγματάρχης Λιάπκιν (1979) ΥΕΝΕΔ

ΤηλεπαιχνίδιαΕπεξεργασία

  • Τα τετράγωνα των αστέρων (1980) ΕΡΤ

ΠηγέςΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία