Μάριος Παπαδέας

Έλληνας δεξιοτέχνης σαντουρίστας και τραγουδιστής

Ο Μάριος Παπαδέας (γενν. 20 Σεπτεμβρίου 1974, Αθήνα) είναι Έλληνας δεξιοτέχνης σαντουρίστας,[1] τραγουδιστής και συνθέτης.[2] Θεωρείται ένας από τους πλέον σημαντικότερους σύγχρονους παίκτες σαντουριού και έχει συμμετάσχει σε πάμπολλες συναυλίες σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια,[3] αλλά και το εξωτερικό.[4]

Μάριος Παπαδέας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μάριος Παπαδέας (Ελληνικά)
Γέννηση20 Σεπτεμβρίου 1974 (1974-09-20) (48 ετών)
Αθήνα
ΚατοικίαΑθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΕθνικό Ωδείο
Ωδείο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΣαντουρίστας και Τραγουδιστής
ΕργοδότηςΤεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου
Ελληνικό Ωδείο
Δημοτικό Ωδείο Πάτρας
Αξιοσημείωτο έργοΈνα Αμάν κι Ένα Σαντούρι

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Ο Μάριος Παπαδέας γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1974 στην Αθήνα. Προερχόμενος από μουσική οικογένεια, ήρθε σε επαφή με την τέχνη της μουσικής από νεαρή ηλικία. Ο πατέρας του, Νίκος, και ο αδερφός του, Δημήτρης, είναι επίσης μουσικοί.[5]

Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία 4 ετών με αντικείμενο μελέτης το πιάνο και τη θεωρία της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής στο Εθνικό Ωδείο. Παράλληλα, συμμετέχει σε πάμπολλες συναυλίες, όντας μέλος του συγκροτήματος του πατέρα του με την επωνυμία "Απολλώνιοι", κάνοντας συμπράξεις με καλλιτέχνες όπως η Μαρίζα Κωχ, Δόμνα Σαμίου, Ευγένιος Σπαθάρης κ.α.. Έπειτα, σε ηλικία 7 ετών άρχισε μαθήματα σαντουριού με τον Τάσο Διακογιώργη.[6] Επίσης, σπούδασε ντραμς με καθηγητή τον Σπύρο Κασφίκη και στη συνέχεια κλασικά κρουστά και θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών.[7]

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

Προσωπικοί δίσκοιΕπεξεργασία

Όνομα Έτος Δισκογραφική εταιρεία Παραπομπές
Ένα Αμάν κι ένα Σαντούρι 2004 Music Corner [8]

Συμμετοχές σε δίσκουςΕπεξεργασία

Όνομα Έτος Δισκογραφική εταιρεία Παραπομπές
Το Παιδί και το Τραγούδι 1980 Unipop [9][10]
Στα 'μορφα Τα Καπηλειά 1999 Κ.Α.Λ.Μ.Ε. [11]
Ελελεύ 2007 Hitch-Hyke Records [12]
Να Μη Βιαστείς / Έλα 2007 Hitch-Hyke Records [13]
Όλα Τα Ρεμπέτικα Νο. 20 2008 Lyra [14]
Όλα Τα Ρεμπέτικα Νο. 28 2009 Lyra [15]
Της Πόλης και της Σμύρνης 2009 Όασις [16]
Don't Forget The Sun 2018 Το Χωνί [17]
Sisyphus 2019 Andama Arts [18]

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Αρναουτάκης, Βαγγέλης. «Σαντούρι, ένα από τα ωραιότερα μα «λησμονημένα» μουσικά όργανα». www.ogdoo.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2021. 
  2. Tsantidis, Από (24 Ιουνίου 2020). «Μάριος Παπαδέας». Παρατηρητής της Παράδοσης. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2021. 
  3. «Πόρος: Μουσική μαγεία από σαντούρι και ούτι στην ΑΝΑΣΑ στο Μεγάλο Νεώριο». saronicmagazine.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2021. 
  4. «» Rebetiko Carnival presents… Marios Papadeas: Asia Minor, Rebetiko and the Santur» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2021. 
  5. «Σμύρνη, Πόλις & Περαίας Μ.Παπαδέας - Κ.Ταπάκης». peran.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2021. 
  6. Φωτακης, Νικος (7 Ιουνίου 2018). ««Σαντούρι - H σανίδα που με ταξιδεύει στον κόσμο» | Neos Kosmos». ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2021. 
  7. Aptaliko .GR. «.:Aptaliko.GR:. - Μάριος Παπαδέας». aptaliko.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2021. 
  8. «Μάριος Παπαδέας - ΄Ενα Αμάν Κι ΄Ενα Σαντούρι». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2020. 
  9. «Παιδικό Συγκρότημα Νίκου Παπαδέα, Μάριος*, Δημήτρης* - Το Παιδί Και Το Τραγούδι». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2020. 
  10. «Παιδικό Συγκρότημα Νίκου Παπαδέα, Μάριος*, Δημήτρης* - Το Παιδί Και Το Τραγούδι». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2020. 
  11. «Various - Στα 'μορφα Τα Καπηλειά - Δημώδη Άσματα Αρετσούς = In The Lovely Taverns - Folk Songs From Aretsou». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2020. 
  12. «Ελελεύ - Ελελεύ». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2020. 
  13. «Ελελεύ - Να Μη Βιαστείς / Έλα (Σουρούπωμα)». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2020. 
  14. «Various - Όλα Τα Ρεμπέτικα Νο 20». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2020. 
  15. «Various - Όλα Τα Ρεμπέτικα Νο 28». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2020. 
  16. «Various - Της Πόλης Και Της Σμύρνης (Καημοί Της Μικρασίας)». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2020. 
  17. «Δημήτρης Καρράς - "Don't Forget The Sun" Μια Μοναδική Συλλογή Με 9 Ακυκλοφόρητα Τραγούδια Του Δημήτρη Καρρά». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2020. 
  18. «Babo Koro - Σίσυφος = Sisyphus». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία