Μίμης Χρυσομάλλης

Έλληνας ηθοποιός

Ο Δημήτρης ("Μίμης") Χρυσομάλλης (19 Οκτωβρίου 1938 - 12 Νοεμβρίου 2004) ήταν Έλληνας ηθοποιός.

Μίμης Χρυσομάλλης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση19  Οκτωβρίου 1938
Αθήνα
Θάνατος12  Νοεμβρίου 2004
Αιτία θανάτουέμφραγμα του μυοκαρδίου
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΑνωτέρα Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν»
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕλένη Κρίτα (1986–2004)

Βιογραφία

Επεξεργασία

Γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. Ξεκίνησε την καριέρα του, σαν "παιδί-θαύμα", τραγουδώντας στα "Ταλέντα του Γιώργου Οικονομίδη". Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, ηθοποιός με ευρεία ερμηνευτική γκάμα, "κινήθηκε" με άνεση και αφοσίωση σε πλήθος ρόλων από το παγκόσμιο δραματικό ρεπερτόριο (Σαίξπηρ, Αρχαίο Ελληνικό Δράμα, επιθεώρηση, πρόζα κ.ά.). Έγινε ευρύτερα γνωστός στο κοινό από την συμμετοχή του σε πολλές κινηματογραφικές επιτυχίες (Το βαρύ πεπόνι, άρπα κόλα, Safe Sex, Βαριετέ, Ένας και Ένας, Το κλάμα βγήκε απ' τον παράδεισο κ.ά.) καθώς και σε τηλεοπτικές σειρές (Το τελευταίο αντίο, Σαν αδελφές, Λίστα Γάμου, Αττίκ κ.ά.). Πέθανε από ανακοπή καρδιάς στις 12 Νοεμβρίου 2004. Επίσης τραγούδησε στον μικρό ήρωα, του Λουκιανού Κηλαηδόνη.[1]

Από το 1965 έως το 1985 έζησε με την γυναίκα του Μαρία, με την οποία έκαναν ένα γιο, το Δημήτρη. Από το 1986 έως το θάνατό του έζησε με την Ελένη Κρίτα.

Φιλμογραφία

Επεξεργασία
Έτος Τίτλος Ρόλος
1968 Συννεφιασμένοι ορίζοντες Γρηγόρης
1970 Μια γυναίκα στην Αντίσταση
1971 Υποβρύχιον Παπανικολής ναύτης
1977 Το βαρύ πεπόνι [2] Μίμης
1981 Τον καιρό των Ελλήνων [3]
1982 Άρπα Colla Γιώργος Μακρόπουλος
1985 Bαριετέ [4] Άγγελος
1999 Safe Sex δρ Γιώργος Πατάπης [5]
2000 Ένας κι ένας [6] ψυχίατρος
2001 Το κλάμα βγήκε απ' τον Παράδεισο [6] Παρνασσός
2003 Οξυγόνο καλεσμένος στο πάρτι

Θεατρικές Παραστάσεις

Επεξεργασία
σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Ηλέκτρα Ακόλουθος Όμιλος Αρχαίας Τραγωδίας περιοδεία Κωστής Λειβαδέας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1957/1958 Ανθισμένη μυγδαλιά Νέα Σκηνή Κωστή Λειβαδέα Θέατρο Εθνικού Κήπου Κωστής Λειβαδέας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1969/1970 Η κυρία δεν με μέλει Λερουά Θίασος Τζένης Καρέζη Θέατρο Διάνα Κώστας Καζάκος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Μια ιστορία απ' το Ιρκούτσκ Ροντίκ Θίασος Τζένης Καρέζη Θέατρο Διάνα Κώστας Καζάκος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972 Μάνα Κουράγιο Θίασος Αλέξη Μινωτή - Κατίνας Παξινού Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Θέατρο Πάνθεον
Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1979/1980 Ντα Τσάρλυ (νέος) Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Μάνου Κατράκη Θέατρο Μπρόντγουεϊ Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1990/1991 Όλα στον κήπο Τζακ Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Πάνος Παπαϊωάννου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1991/1992 Γάμος στην υψηλή κοινωνία Μάικ Κονορ Θίασος Μιμής Ντενίση
Θεατρικές Επιχειρήσεις Κάρολος Παυλάκης
Θέατρο Βρετάνια Ανδρέας Βουτσινάς
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1993/1994 Δάφνες και πικροδάφνες Βασίλης Θέατρο Βεάκη Σταμάτης Φασουλής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1999/2000 Η Ήρα και το Παγώνι Τζόξερ Θέατρο Βρετάνια Δημήτρης Οικονόμου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2001/2002 Ο επιστάτης Άστον Θεατρική Διαδρομή Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου Γιώργος Μιχαλακόπουλος
Ιωάννα Μιχαλακοπούλου

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από το έντυπο πρόγραμμα της κάθε παράστασης ή/και από σχετικά δελτία τύπου.

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. ««Έφυγε» ο Μίμης Χρυσομάλλης». BBC μέσω hri.org. 13 Νοεμβρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2009. 
  2. «60 χρόνια Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: η ιστορία, οι σταρ, οι μεγάλες στιγμές σε ένα συναρπαστικό timeline». LiFO. 3 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2023. 
  3. Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Τον καιρό των Ελλήνων, http://www.tainiothiki.gr//el/tainies/1300-ton-kairo-ton-ellinon, ανακτήθηκε στις 2023-02-27 
  4. Μουστάκη, Μαρία (3 Απριλίου 2017). «ΕΡΤ2 - ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Βαριετέ» 04.04.2017». ΕΡΤ. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2023. 
  5. Σέρρας, Διονύσιος. Αναπαραστάσεις της Αθήνας στον ελληνικό κινηματογράφο. Πάτρα: ΕΑΠ. σελ. 55. 
  6. 6,0 6,1 «Μίμης Χρυσομάλλης ταινίες στις οποίες έχει πάρει μέρος. - Athinorama.gr». Αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2023.