Μαίρη Μεταξά

Ελληνίδα ηθοποιός
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Μεταξάς.

Η Μαίρη Μεταξά ήταν Ελληνίδα ηθοποιός.

Μαίρη Μεταξά
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μαίρη Μεταξά (Ελληνικά)
Γέννηση1912
Ανατολική Ρωμυλία
Θάνατος10 Ιανουαρίου 1987
Αθήνα (75 ετών)
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Ιδιότηταηθοποιός
Είδος τέχνηςηθοποιός

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε το 1912 στην Ανατολική Ρωμυλία και πέθανε στην Αθήνα στις 10 Ιανουαρίου 1987. Χαρακτηριστικοί είναι οι ρόλοι που ερμήνευσε στον ελληνικό κινηματογράφο ως Κωνσταντινουπολίτισσα -και τις περισσότερες φορές υπερπροστατευτική - μητέρα του Κώστα Βουτσά. Μάλιστα, ο Κώστας Βουτσάς ήταν αυτός που ήταν κοντά της όταν η Μαίρη Μεταξά έφευγε απ' τη ζωή. Σημαντική εμφάνιση είχε στην ταινία 20 γυναίκες κι εγώ.

Πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 1958 στην ταινία Η κυρά μας η μαμή στον ρόλο μίας απελπισμένης χωριάτισσας μητέρας που έχει φέρει το μωρό της να το κάνει καλά η μαμή -Γεωργία Βασιλειάδου-. Η τελευταία της εμφάνιση ήταν το 1980 στην ταινία Ο Κώτσος στην ΕΟΚ στο ρόλο της κυρίας Ευρωπαΐδου. Εμφανίστηκε και στο θρυλικό σήριαλ Η γειτονιά μας και για μία ακόμη φορά στο ρόλο της μαμάς του Κώστα Βουτσά στη σειρά Ο ονειροπαρμένος. Συνολικά έπαιξε σε 40 κινηματογραφικές ταινίες.

Η Μεταξά δεν είχε παντρευτεί ποτέ και δεν είχε παιδιά.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1958 Η κυρά μας, η μαμή [1] μητέρα
1959 Αστέρω [2]
Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο [2] μαγείρισσα
Νταντά με το ζόρι γειτόνισσα
1960 Το κλωτσοσκούφι [2] καθαρίστρια
Μανταλένα [2] χωριανή
1962 Η νύφη το 'σκασε [2] Ελπινίκη Αλεξοπούλου
1963 Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης πελάτισσα
Το τυχερό πανταλόνι Φώφη
Ο Ιππόλυτος και το βιολί του θεία Παναγιώτα
1964 Σχολή για σοφερίνες πελάτισσα
Άπονη ζωή
1965 Επιστροφή Ελένη
Αδίστακτοι
Φτωχός αλλά τίμιος μητέρα Ανδρέα
Πικρή ζωή Σμαράγδα
Ενώνει ο πόνος δυο καρδιές
1966 Ο ζεστός μήνας Αύγουστος μητέρα Ιάσονα
Σύντομο διάλειμμα
Ξυπόλητος πρίγκηψ [2]
Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι
1967 Οι θαλασσιές οι χάντρες [2] Πίτουρα
Γαμπρός απ' το Λονδίνο Μάρθα
Νύχτα γάμου [2] Πηνελόπη Ιορδανίδου
5 γυναίκες για έναν άνδρα
1968 Μια κυρία στα μπουζούκια [2] μητέρα μοντέλου
Ο ψεύτης [2] μητέρα Κώστα
Ο Μικές παντρεύεται [2] διευθύντρια γραφείου συνοικεσίων
Η αρχόντισσα κι ο αλήτης [2] ρεσεψιονίστ
Το πιο λαμπρό μπουζούκι
1969 Η ωραία του κουρέα [2] Σουλτάνα
Πανικός [2]
Το ανθρωπάκι [2] Πολυξένη Κοπέογλου
Ο άνθρωπος της καρπαζιάς μητέρα Ανέστη
Προκόπης ο απρόκοπος
1970 2 τρελοί κι ο ατσίδας Αγλαΐα
Η περιπτερού Κατίνα
Η βαρόνη και ο Προκόπης [3] Ζηνοβία
1972 Επτά χρόνια γάμου
1973 20 γυναίκες κι εγώ [2] Δόμνα Σωτηροπούλου
Ιωάννης ο βίαιος [4]
1979 Τα παιδιά της πιάτσας Γεσθημανή
1980 Ο Κώτσος στην Ε.Ο.Κ. [1] Ευρωπαΐδου

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 «ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στην ηθοποιό Μαίρη Μεταξά, την κινηματογραφική «μαμά» του Κώστα Βουτσά». www.ertnews.gr. 10 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 «Μαίρη Μεταξά (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  3. «Μαίρη Μεταξά - Ταινίες». www.dvd-trailers.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  4. Tainiothiki Online | Ιωάννης ο βίαιος 12ο ΦΠΚΑ, https://online.tainiothiki.gr/film/ioannes-o-biaios/, ανακτήθηκε στις 2022-12-25 

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Για την ημερομηνία θανάτου της ηθοποιού, αναφέρονται αυτούσιες πηγές, στη συζήτηση του άρθρου.