Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Μαρκ Γουόλμπεργκ (Mark Robert Michael Wahlberg, 5 Ιουνίου 1971), γνωστότερος παλαιότερα ως Μάρκι Μαρκ είναι Αμερικανός ηθοποιός, μοντέλο και τραγουδιστής.

Μαρκ Γουόλμπεργκ
Mark Wahlberg at the Contraband movie premiere in Sydney February 2012.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5  Ιουνίου 1971[1][2][3][4][5][6]
Βοστώνη[7]
ΚατοικίαΛος Άντζελες
ΕθνικότηταEnglish American, French Canadian American, Ιρλανδοαμερικανοί, Scottish American και Σουηδοαμερικανοί
ΨευδώνυμοMark Wahlberg
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[8][9]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός ταινιών
ηθοποιός
παραγωγός ταινιών
μουσικός[10][11]
μοντέλο[11][12]
τραγουδιστής
ηθοποιός τηλεόρασης[13]
μουσικός παραγωγός[14]
ράπερ[15]
Καθαρή θέση215 000 000 Δολάριο ΗΠΑ
Περίοδος ακμής1990
Ποινική κατάσταση
Κατηγορίες εγκλήματοςΕπίθεση
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡία Ντάρχαμ (από 2009)
ΤέκναBrendan Wahlberg
Ella Wahlberg
Michael Wahlberg
ΑδέλφιαΜαρκ Γουόλμπεργκ
Ντόνι Γουόλμπεργκ
Paul Wahlberg
Ιστότοπος
http://www.markwahlberg.com/
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Έγινε αρχικά διάσημος ως νεότερος αδερφός του Donnie Wahlberg, ο οποίος συμμετείχε στο συγκρότημα New kids on the block. Μετά τη δύση της καριέρας του αδερφού του, ο Γουόλμπεργκ άρχισε να ηχογραφεί με το όνομα Marky Mark & the Funky Bunch, κάνοντας επιτυχίες, όπως "Good Vibrations" και "Wild Side" από το Music for the People. Το δεύτερό του άλμπουμ, You Gotta Believe, ήταν σχετικά αποτυχημένο.

Εργάστηκε ως μοντέλο και στη συνέχεια κέρδισε θετικές κριτικές ως ηθοποιός. Στα 16 του φυλακίστηκε για τραυματισμό ενός Βιετναμέζου. Έχει έναν τρίτο μαστό στο στήθος του (κάτω από τον κανονικό-τρίτη θηλή). Το 1992, εμφανίστηκε σε πάρτι του MTV κουρεμένος με την "ψιλή" και ξέσπασε σκάνδαλο, καθώς οι φήμες οργίασαν ότι ήταν έργο του ράπερ Βανίλα Άις και των συντρόφων του, για να σταματήσει να κάνει κριτική στη μουσική τους και στους ίδιους.

Έχει μια κόρη από τη φιλενάδα του Rhea Durham (γεννήθηκε το 2003).

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

AlbumsΕπεξεργασία

  • 1991 "Music for the People" #21 US
  • 1992 "You Gotta Believe" #67 US

Hit singlesΕπεξεργασία

Από το "Music for the People"

  • 1991 "Good Vibrations" #1 US, #14 UK
  • 1991 "Wildside" #10 US

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Transformers:The Last Knight (2017 )
  • Lone Survivor (2013)
  • Ted (2012)
  • Contraband (2012)
  • The Fighter (2010) στο ρόλο του "Irish" Micky Ward
  • The Other Guys (2010) στο ρόλο του Terry Hoitz
  • The Lovely Bones (2010) στο ρόλο του Jack Salmon
  • Max Payne (2008) στο ρόλο του Max Payne
  • The Happening (2008) στο ρόλο του Elliot Moore
  • We Own the Night (2007) στο ρόλο του Joseph "Joe" Grusinsky
  • Shooter (2007) στο ρόλο του Bob Lee Swagger
  • The Departed (2006) στο ρόλο του Sean Dignam
  • Invincible (2006) στο ρόλο του Vincent "Vince" Francis Papale
  • Four Brothers (2005) στο ρόλο του Robert "Bobby" Mercer
  • I ♥ Huckabees (2004) στο ρόλο του Tommy Corn
  • The Italian Job (2003) στο ρόλο του Charlie Croker
  • The Truth About Charlie (2002) στο ρόλο του Lewis Bartholomew
  • Rock Star (2001) στο ρόλο του Chris "Izzy" Cole
  • Planet of the Apes (2001) στο ρόλο του Captain Leo Davidson
  • The Perfect Storm(2000) στο ρόλο του Bobby Shatford
  • The Yards (2000) στο ρόλο του Leo Handler
  • Three Kings (1999) στο ρόλο του Sfc. Troy Barlow
  • The Corruptor (1999) στο ρόλο του Danny Wallace
  • The Big Hit (1998) στο ρόλο του Melvin Smiley
  • Boogie Nights (1997) στο ρόλο του Eddie Adams/Dirk Diggler
  • Traveller (1997) στο ρόλο του Pat O'Hara
  • Fear (1996) στο ρόλο του David McCall
  • The Basketball Diaries (1995) στο ρόλο του Mickey
  • Renaissance Man (1994) στο ρόλο του Pvt. Tommy Lee Haywood

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 26  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Mark-Wahlberg. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) SNAC. w64b3wxh. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 (Αγγλικά) Discogs. 586420. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. 5,0 5,1 filmportal.de. f4d64670ce214456a228cf7fffe279b7. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  6. 6,0 6,1 (Γερμανικά) Munzinger-Archiv. 00000023866. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  7. Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 11  Δεκεμβρίου 2014.
  8. www.nytimes.com/movie/review?res=9C04E3DB1F3DF93BA35753C1A961958260.
  9. www.bbc.co.uk/music/artists/77250a7a-12ba-40c5-a16a-cef015abcc98.
  10. news.bbc.co.uk/nolpda/ukfs_news/hi/newsid_7727000/7727009.stm.
  11. 11,0 11,1 www.infoplease.com/biography/actors.html.
  12. www.tvguide.com/galleries/actors-trash-talk-1068169/.
  13. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2019.
  14. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  15. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.