Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Μπάμπης Στόκας (8 Μαρτίου 1968) είναι Έλληνας μουσικός, τραγουδοποιός και τραγουδιστής. Συμμετέχει ως τραγουδιστής, αλλά και στιχουργός - συνθέτης αρκετών τραγουδιών των Πυξ Λαξ, ενός από τα πιο δημοφιλή ελληνικά συγκροτήματα της σύγχρονης μουσικής σκηνής, του οποίου αποτελεί και ιδρυτικό μέλος μαζί με τον Μάνο Ξυδού και τον Φίλιππο Πλιάτσικα.

Μπάμπης Στόκας
Γέννηση 8  Μαρτίου 1968
Βούπερταλ
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Ιδιότητα τραγουδιστής, συνθέτης και τραγουδοποιός
Όργανα κιθάρα και φωνή

Πίνακας περιεχομένων

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου του 1968 στο Βούπερταλ της Γερμανίας, ήρθε πολύ μικρός στην Ελλάδα, όπου έζησε στην Καλαμάτα μέχρι τα 11 χρόνια του. Μεγάλωσε στο Μενίδι.

Συμμετοχή στους Πυξ ΛαξΕπεξεργασία

Μαζί με τον Φίλιππο Πλιάτσικα, αλλά και τον Μάνο Ξυδού στη συνέχεια, έρχεται μια περίοδος αναγνωρισιμότητας για τον Μπάμπη Στόκα, με την είσοδό των Πυξ Λαξ στην δισκογραφία με το άλμπουμ "Τι άλλο να πεις πιο απλά", όπου κατακτούν σχεδόν αμέσως το ελληνικό κοινό. Ακολουθεί μια δεκαετία μεγάλων επιτυχιών, στις οποίες συγκαταλέγονται τραγούδια που ερμήνευσε και ο ίδιος, όπως: "Ακόμα προσπαθώ", "Δεν θα δακρύσω πια για σένα", "Τι είναι αυτό που μας ενώνει", "Φωτιά", "Πούλα με", "Μια βραδιά στο Λεβερκούζεν" "Η Εικόνα του χειμώνα". Το 2004 με μια συναυλία στο Λυκαβηττό κλείνει για αυτόν το κεφάλαιο της συνεργασίας του με το σχήμα των Πυξ Λαξ.

Την περίοδο αυτή ο Μπάμπης Στόκας μετράει επίσης συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών: "Δεν έχω χρόνο μάτια μου..." της Σωτηρίας Λεονάρδου (1995) στο τραγούδι "Μυρωδιά καλοκαιριού" ενώ υπογράφει τους στίχους και τη μουσική στο ομώνυμο τραγούδι του δίσκου, "Παυσίλυπον" του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (1996) στα τραγούδια "Ένας Τούρκος στο Παρίσι", "Νότος" και "Περασμένος αιώνας" του Σταύρου Λογαρίδη (1999) στο ομώνυμο τραγούδι. Το 2011 οι Πυξ Λαξ ξαναενώνονται σε μια περιοδεία πέντε συναυλιών στη μνήμη του Μάνου Ξυδού. Η μια από αυτές, στο ΟΑΚΑ, ήταν από τις μεγαλύτερες για την ελληνική μουσική σκηνή της δεκαετίας με περισσότερους από 75.000 θεατές.[1]

Προσωπική καριέραΕπεξεργασία

Το Μάρτιο του 2001, ενώ ακόμη οι Πυξ Λαξ συνέχιζαν την κοινή τους πορεία, ο Μπάμπης Στόκας κυκλόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο "Πουλιά της νύχτας". Υπέγραψε τους στίχους και τη μουσική στα 13 τραγούδια του δίσκου, που περιλαμβάνει και ένα ορχηστικό θέμα, το οποίο έδωσε και το όνομα στο άλμπουμ. Το 2003 κυκλοφόρησε το CD-Single με τίτλο "Τα Νησιά Της Ειρήνης", στο οποίο συμμετείχε ο Πάνος Κατσιμίχας.[2] Μετά τη διάλυση των Πυξ Λαξ ο Μπάμπης Στόκας έκανε ένα χρόνο να τραγουδήσει σε σκηνή. Το 2005 επέστρεψε με το νέο του συγκρότημα, το οποίο και ονόμασε "Το Σχέδιο Γάμμα". Μαζί με τους «Σχέδιο Γάμμα» ο Στόκας κυκλοφόρησε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2006 τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Στην Άκρη της Γιορτής".

Το 2008 κυκλοφόρησε το διπλό live άλμπουμ "Τραγουδήστε, μην ντρέπεστε", το οποίο έγινε χρυσό και αποτελεί ζωντανή ηχογράφηση του προγράμματος που παρουσίασε στον Ζυγό της Πλάκας. Το CD παρουσιάζει ένα ανθολόγιο αγαπημένων του τραγουδιών, που φέρνουν τον ακροατή σε επαφή με μερικές από τις ωραιότερες στιγμές του νεότερου ελληνικού ρεπερτορίου, ενώ δεν λείπουν και τραγούδια της περιόδου των Πυξ Λαξ.[3] Το 2010 κυκλοφόρησε το τρίτο του προσωπικό άλμπουμ με τίτλο "Βόλτα", από το οποίο ξεχωρίζουν τα τραγούδια "Κι έμεινα εδώ" και "Συνήθεια".

To 2012 κυκλοφόρησε ο τέταρτος δίσκος του Στόκα "Η Αυλή των Τρελών" σε μουσική του ίδιου και σε στίχους του Άλκη Αλκαίου, που αποτέλεσε και το "κύκνειο άσμα" του στιχουργού με τραγούδια όπως ο "Υπνόσακος" και οι "Δρόμοι της πέστροφας".

Το 2017, κυκλοφόρησε με τον Γιώργο Νταλάρα το άλμπουμ «Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας» σε στίχους Ελεάννας Βραχάλη και μουσική Γιώργου Σαμπάνη.

Ο Μπάμπης Στόκας έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, όπως η Χάρις Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Μανώλης Μητσιάς, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, οι Αδελφοί Κατσιμίχα, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Παντελής Θαλασσινός, τα Υπόγεια Ρεύματα, τα Κίτρινα Ποδήλατα, ο Μιχάλης Τζουγανάκης, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιώργος Σαμπάνης, η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Παυλίνα Βουλγαράκη, ο Θέμης Αδαμαντίδης, ο Δημήτρης Μπάσης και αρκετοί άλλοι.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • Πουλιά της Νύχτας (2001)
  • Τα Νησιά της Ειρήνης /cd-single (2002) (Συμμετέχει ο Πάνος Κατσιμίχας)
  • Στην Άκρη της Γιορτής (2006)
  • Τραγουδήστε, μην Ντρέπεστε - Live (2008)
  • Βόλτα (2010)
  • Η Αυλή των Τρελών (2012)
  • Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας (2017) Μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα

Δισκογραφία με τους Πυξ ΛαξΕπεξεργασία

  • Τι άλλο να πεις πιο απλά (1990)
  • Ζόρικοι καιροί (1991)
  • Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί (1993)
  • Για τους πρίγκηπες της δυτικής όχθης (1994)
  • Ο μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες (1996)
  • Νυχτερινός περίπατος στην ιερά οδό (1997) {Με το Γιώργο Νταλάρα}
  • Ζωντανή ηχογράφηση στην ιερά οδό (1997) {Με το Γιώργο Νταλάρα}
  • Παίξε παλιάτσο τα τραγούδια σου τελειώνουν (1997)
  • Ο έρωτας κοιμήθηκε νωρίς (1998)
  • Στίλβη (1998)
  • Άσε την εικόνα να μιλάει (Με τους I Muvrini / Συμμετέχει ο Sting) (1999)
  • Νετρίνο (1999) {Με το Λάκη Παπαδόπουλο}
  • Υπάρχουν Χρυσόψαρα Εδώ; (1999)
  • Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά (2001)
  • Από εδώ κι από κει... (2002)
  • Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών (2003)
  • Τέλος - Live στο Λυκαβηττό (2004)
  • Έι μαν κοίτα μπροστά - Live (2011)
  • Μια μέρα πριν τον χειμώνα (2018)
  • Κόντρα στου χρόνου τη σκουριά (2019) - EP

ΤηλεόρασηΕπεξεργασία

Τον Απρίλιο του 2017 ήταν ένας από τους τέσσερις κριτές του μουσικού talent show The X-Factor της Ελλάδας μαζί με τον Γιώργο Μαζωνάκη, τον Γιώργο Παπαδόπουλο και την Τάμτα.

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Από το 2007 μέχρι το 2014 ήταν παντρεμένος με την δημοσιογράφο Φωτεινή Ψυχίδου, με την οποία απέκτησαν μια κόρη, την Ιόλη. Από το 2015 έχει σχέση με την Μυρτώ Ζομπανάκη, η οποία είναι μάνατζερ καλλιτεχνών.

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία