Μπέτυ Μοσχονά

Ελληνίδα ηθοποιός

Η Μπέτυ Μοσχονά (Πάτρα 7 Μαρτίου 1927 - Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2006) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός.

Μπέτυ Μοσχονά
Γέννηση7 Μαρτίου 1927
Πάτρα, Ελλάδα
Θάνατος6 Δεκεμβρίου 2006 (79 ετών)
Αθήνα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Ιδιότηταηθοποιός
ΣύζυγοςΤάκης Μηλιάδης

Βιογραφία

Επεξεργασία

Πρωτοεμφανίστηκε το 1952 με τον θίασο Μίμη Κοκκίνη και καθιερώθηκε σε επιθεωρήσεις, σε διάφορους κωμικούς ρόλους (Βλάχος, Κρητικός, Νευρικιά, Γριά, Μεθυσμένη). Συνεργάστηκε, ανάμεσα σε άλλους, με τις αδελφές Καλουτά, τον Ορέστη Μακρή, τη Σοφία Βέμπο, τη Ρένα Ντορ, τον Αλέκο Λειβαδίτη, τον Κούλη Στολίγκα και τον σύζυγό της Τάκη Μηλιάδη. Το 1966 και το 1967 έγινε θιασάρχης με τη Ρένα Βλαχοπούλου και τον Βασίλη Αυλωνίτη σε ρεπερτόριο πάντα εμπορικό στο χώρο της κωμωδίας. Την περίοδο 1968-1969 υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια του θιάσου «Ασοι του γέλιου» στο θέατρο «Βέμπο».

Από το 1970 και μετά η Μοσχονά συνεργάστηκε με τους Λάμπρο Κωνσταντάρα, Κώστα Καρρά, Μαίρη Χρονοπούλου, Νίκο Ρίζο, Ρένα Βλαχοπούλου, Αλίκη Βουγιουκλάκη (στην «Εύθυμη χήρα»). Για αρκετά χρόνια παρέμεινε στο θίασο Κώστα Βουτσά. Το κύκνειο άσμα της στο θέατρο ήταν το 1998-1999, στην κωμωδία του Χαλ Σάλγουιν «Αναμείνατε στο ακουστικό σας» (στο θέατρο «Αποθήκη»).

Στον κινηματογράφο έπαιξε στην Περιπτερού και στην τηλεόραση, μεταξύ πολλών άλλων, στα Επτά κακά της μοίρας μου, με τον Γιώργο Κωνσταντίνου, στους Αξιότιμους κυρίους και στη Μαντάμ Σουσού.

Το 2000 τιμήθηκε με το θεατρικό βραβείο Τα Παναθήναια για την συνολική προσφορά της στο θέατρο. [1]

Φιλμογραφία

Επεξεργασία
Έτος Τίτλος Ρόλος
1955 Καταδικασμένη και από το παιδί της Βάσω
1956 Η καφετζού [2] πελάτισσα καφετζούς
Γραφείο συνοικεσίων ανύπαντρη μητέρα
1957 Τσαρούχι, πιστόλι, παπιγιόν Ντόλυ Παχουλού
Ραντεβού με τον έρωτα υπηρέτρια
1958 Μέλπω
Η φτώχεια θέλει καλοπέραση Λίτσα
1961 Ο καλός μας άγγελος Ρένα
1962 Η κυρία του κυρίου [2] Αγλαΐα
Τα κοθώνια του θρανίου Ρεβέκκα
Η Ελληνίδα και ο έρωτας Αλέκα
Ο διάβολος και η ουρά του [3] Φιφή
1963 Μικροί και μεγάλοι εν δράσει Ιουλία
Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης [4] Ρένα
Σκάνδαλα στο νησί του έρωτα Ζωζώ
1964 Ο πολύτεκνος Καρατσουκαλά
Ο παράς κι ο φουκαράς Ιταλίδα καμπαρετζού
Άλλος για το εκατομμύριο Λουκίδου
1965 Κάνε με πρωθυπουργό Σούλα
Και οι 14 ήταν υπέροχοι
Η γυνή να φοβήται τον άνδρα χήρα Μιχαλάκη
1966 Λουίζα
Ο πόνος του μπεκρή Μαίρη
Κούνια που σε κούναγε Φιλιώ
Ούτε μιλάει ούτε λαλάει Κάκια
Ο Μελέτης στην άμεσο δράση
Προξενήτρα πράκτωρ 017 Ριρίκα
1970 Η περιπτερού Φωφώ
1977 Ένα-ένα-τέσσερα
1983 Χίλια κυβικά τρέλα Μαρίκα

Τηλεοπτικές σειρές

Επεξεργασία
Έτος Τίτλος Κανάλι
1972 Ιστορίες του σεσουάρ ΥΕΝΕΔ
1974 Λούνα Παρκ ΕΙΡΤ
1984 Βραδιά επιθεώρησης ΕΡΤ
1986 Μαντάμ Σουσού ΕΡΤ2
1987 Η αλεπού και ο μπούφος ET2
1991 Αξιότιμοι κύριοι ΕΤ1
Τα 7 κακά της μοίρας μου
Ο κανονιέρης και η βεντέτα
1992 Η Ελίζα και οι άλλοι MEGA
1993 Οι χλιδάτοι ΕΤ1
1995 Ντόλτσε βίτα MEGA
1999 Εγκλήματα ΑΝΤ1
2003 Η νταντά MEGA

Θεατρικές παραστάσεις

Επεξεργασία
Έτος Τίτλος Συγγραφέας Είδος
1952 Τρία μοντέρνα κορίτσια
1962-63 Αυτοκρατορικές βιολέτες Β. Σκότο Οπερέτα
1964 Ντόλτσε βίτα Γιαννακόπουλος
1968 Άλλος για το Καστρί Επιθεώρηση
1968 Μπόσα Νόβα Επιθεώρηση
1969 Γαργάλατα, γαργάλατα Επιθεώρηση
1969 Όποιον θέλει ο λαός Επιθεώρηση
1983 Η εύθυμη χήρα

Πόρνες και πόρνες

1997-99 Αναμείνατε στο ακουστικό σας Χαλ Σάλγουιν Κωμωδία
  • εφημερίδα "Ριζοσπάστης", φύλλο Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου 2006 , σελ.21

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. «Τα έπαθλα του Θεατρικού Μουσείου». Ριζοσπάστης. 6 Δεκεμβρίου 2000. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2023. 
  2. 2,0 2,1 «Μπέτυ Μοσχονά (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιανουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2023. 
  3. «ΕΡΤ - Πρόγραμμα Τηλεόρασης & Ραδιοφώνου». ΕΡΤ. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2023. 
  4. «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ | Οι ταινίες της ημέρας | Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020». CAMERA STYLO. 30 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επεξεργασία