Νίκος Ξανθόπουλος

Έλληνας ηθοποιός


Ο Νίκος Ξανθόπουλος (14 Μαρτίου 1934) είναι Έλληνας ηθοποιός. Έγινε πολύ γνωστός και δημοφιλής τη δεκαετία του '60, ως πρωταγωνιστής δραματικών ταινιών ερμηνεύοντας κυρίως το ρόλο του φτωχού και κατατρεγμένου λαϊκού παιδιού, που ζει μέσα στη δυστυχία αλλά τελικά λυτρώνεται.

Νίκος Ξανθόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14  Μαρτίου 1934 ή 31  Αυγούστου 1934[1]
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός ταινιών (από 1958)
τραγουδιστής
ηθοποιός θεάτρου (από 1957)
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕλένη Καρπέτα

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Ο Νίκος Ξανθόπουλος γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία της Αθήνας στις 14 Μαρτίου του 1934. Παιδί Πόντιων προσφύγων μεγάλωσε φτωχικά μαζί με τη μητέρα του. Ο πατέρας του ήταν τσαγκάρης, ψαράς και αντιστασιακός, ανάμεσα σε όλα τ' άλλα. Η μητέρα του τον μεγάλωσε μόνη της καθώς ο πατέρας του απουσίαζε για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Κατά τα εφηβικά του χρόνια υπήρξε αθλητής της ΑΕΚ. Πέραν του αθλητισμού, λάτρευε να διαβάζει. Μεγαλώνοντας αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέατρο παρότι αρχικά τον γοήτευε η ιδέα να γίνει φιλόλογος. Ίνδαλμα του τότε υπήρξε ο Μάνος Κατράκης.

Σπούδασε στη Σχολή του Εθνικού θεάτρου. Ηθοποιός της σκηνής από το 1957 ως το 1963, αφοσιώθηκε τελικά στον κινηματογράφο.

Το 1970 ίδρυσε δικό του θίασο και περιόδευσε την Ελλάδα.


Η τελευταία του κινηματογραφική παρουσία, μετά από απουσία 24 ετών, έρχεται το 1995 στην ταινία του Γιώργου Ζερβουλακου, Με τον Ορφέα τον Άυγουστο.

Στα τέλη 2005 εκδίδει σε βιβλίο την αυτοβιογραφία του " Όσα Θυμάμαι και Όσα Αγάπησα " και διοργανώνει εμφανίσεις σε διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα για την προώθηση του έργου του. Η ιδέα για το βιβλίο δημιουργήθηκε μετά από συνέντευξη του στο περιοδικό «Εικόνες».

Παντρεύτηκε δύο φορές και έχει τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με αγροτικές δουλειές στο κτήμα του.

Θέατρο - ΚινηματογράφοςΕπεξεργασία

Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στο θέατρο, έγινε με το Θίασο Κατερίνας, στην κομεντί "Βιργινία". Συνέχισε στο ελεύθερο θέατρο με διάφορους ρόλους: "Η κυρία δε με μέλει", "Λα μάμα", "Ηλέκτρα" (Θίασος Ροντήρη, όπου έπαιξε το ρόλο του Ορέστη), "Είσοδος υπηρεσίας", "Σκάνδαλα στην εξοχή" και το "Τραγούδι του νεκρού αδερφού" (Θίασος Κατράκη). Συμμετείχε σε 24 θεατρικές παραγωγές και έπαιξε όλα τα είδη του θεάτρου.

Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε το 1958, στην κωμωδία του Φίλιππα Φυλακτού, Το Εισπρακτοράκι, στο πλευρό του Βασίλη Αυλωνίτη και του Νίκου Ρίζου.

Ως κινηματογραφικός πρωταγωνιστής, καθιερώθηκε από το σκηνοθέτη-παραγωγό Απόστολο Τεγόπουλο (Κλακ-Φιλμ), με τον οποίο ξεκίνησε αποκλειστική συνεργασία από το 1964 μέχρι το 1971, σε μουσικές δραματικές ταινίες.

Εκκίνηση στις ταινίες της νεοσύστατης Κλακ Φιλμ έκανε το 1963, στη ταινία Πληγωμένες Καρδιές, στον ρόλο του κακού κουνιάδου. Η αρχή της τυποποίησης των ρόλων του Ξανθόπουλου, έγινε ένα χρόνο αργότερα, στην ταινία Αγάπησα και Πόνεσα όπου παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία που καθιέρωσαν τον Ξανθόπουλο στη συνείδηση του κόσμου σαν παιδί του λαού.

Τηλεόραση - Εποχή Βιντεοκασσετών

Στην τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε το 1973 στη σειρά Αγρίμια.

Οκτώ χρόνια μετά τα Αγρίμια, το 1981, παίζει στο σήριαλ του Ερρίκου Θαλασσινού, "Το Ημερολόγιο ενός Θυρωρού". Υποδύεται τον καπετάνιο που θέλει να μπαρκάρει και δεν μπορεί να βρει κάπου να αφήσει τον γιο του. Ο ρόλος ήταν αφορμή να ξαναρχίσει το κάπνισμα.

Το 1994, έπαιξε στην τηλεοπτική δραματική σειρά "Στην Κόψη του Ξυραφιού".

Το 1989, να συνεργάζεται με τον Απόστολο Τεγόπουλο και τον Πάνο Κοντέλη στο "Μινόρε μιας Καρδιάς" που κυκλοφόρησε σε 3 κασσέτες και κατόπιν παίχτηκε στην ΕΡΤ σε 16 επεισόδια. Κατόπιν προέκυψε το "Η Αγάπη που δε Γνώρισε Σύνορα" της οποίας τα γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη και το Παρίσι. Κυκλοφόρησε σε δύο κασσέτες. Αργότερα προβλήθησε σε μορφή 8 επεισοδίων στο MEGA.

Ακολούθησαν άλλες δύο βιντεοπαραγωγές, "Η Καρδιά του Πατέρα" και "Έρωτας Στο Περιθώριο που παίχτηκε και στην τηλεόραση στο κανάλι ΑΝΤ1, το 1992.

ΤραγούδιΕπεξεργασία

Για τις ανάγκες των ταινιών έγινε τραγουδιστής υπό την καθοδήγηση του Απόστολου Καλδάρα και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

Μετά το 1971, σταμάτησε τις εμφανίσεις του στον κινηματογράφο και μεταπήδησε σε νέα καριέρα στο λαϊκό τραγούδι. Συνολικά έχει κυκλοφορήσει 9 άλμπουμ και 55 σινγκλς. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει γύρω στα 300 τραγούδια. Τα τραγούδια του υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Άκης Πάνου, Χρήστος Νικολόπουλος, Ξαρχάκος και αλλοι.

Στη μακρά αποχή του από κινηματογράφο και τηλεόραση είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και περιοδεύσει σε ΗΠΑ, Αυστραλία και σχεδόν όλη την Ευρώπη γνωρίζοντας πάντα την αποδοχή και αποθέωση της Ελληνικής ομογένειας.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

1958

Το Εισπρακτοράκι


1959

Πως περνούν οι Παντρεμένοι


1960

  • Ηδονή και Πάθος [Ο Άνθρωπος Μου - Αγάπη και Πάθος]
  • Ο Μήτρος και ο Μητρούσης στην Αθήνα
  • Σταχτοπούτα
  • Τα Ντερβισόπαιδα
  • Το Κορίτσι του Δρόμου


1961

  • Η Ζωή μου Αρχίζει με Σένα
  • Ο Παλληκαράς
  • Το Σπίτι της Ηδονής [Ο Αλήτης του Λιμανιού]


1962

  • Δεν γνώρισα Μητέρα [Δίχως Μητέρα]
  • Κατρακύλισμα στο Βούρκο [Κυλισμένοι Στο Βούρκο - Λύτρωσέ με Αγάπη μου]
  • Η Εκδίκηση του Καβαλάρη [Ο Καβαλάρης]
  • Οι Επικίνδυνοι


1963

  • Πληγωμένες Καρδιές
  • Αμαρτωλά Χεριά
  • Για την Αγάπη του Παιδιού μου [Για την Αγάπη μας]
  • Λενιώ η Βοσκοπούλα [Ματωμένα Όνειρα]
  • Μίσος


1964

  • Αγάπησα και πόνεσα
  • Δίψα για Ζωή
  • Είμαι μια Δυστυχισμένη
  • Είναι μεγάλος ο Καημός
  • Ζωή γεμάτη Πόνο
  • Ο Ζητιάνος μιας Αγάπης


1965

  • Απόκληροι της Κοινωνίας
  • Καρδιά μου πάψε να πονάς
  • Με Πόνο και με Δάκρυα
  • Περιφρόνα με Γλυκιά μου


1966

  • Έχω Δικαίωμα να σ' αγαπώ
  • Ο Άνθρωπος που γύρισε από τον Πόνο
  • Ο Κατατρεγμένος
  • Σκλάβοι της Μοίρας


1967

  • Τα Ψίχουλα του Κόσμου
  • Κάποτε κλαίνε και οι Δυνατοί


1968

  • Άδικη Κατάρα
  • Η Καρδιά ενός Αλήτη
  • Ξεριζωμένη Γενιά
  • Ταπεινός και Καταφρονεμένος


1969

  • Για την Τιμή και τον Έρωτα
  • Ένας Άντρας με Συνείδηση
  • Η Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου
  • Η Σφραγίδα του Θεού
  • Φτωχογειτονιά Αγάπη μου


1970

  • Γιακουμής μια Ρωμαίικη Καρδιά
  • Εσένα μόνο αγαπώ
  • Ο Αετός των Σκλαβωμένων


1971

  • Ζούσα Μοναχός χωρίς Αγάπη
  • Οι Άνδρες Ξέρουν ν' Αγαπούν


1995

Με τον Ορφέα τον Αύγουστο


2004

Για Πέντε Διαμερίσματα Και Ένα Μαγαζί [Ντοκιμαντέρ]


* Δεν αναφέρονται οι τηλεοπτικές εμφανίσεις.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

1966 ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ~PHILIPS LP

1968 ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ~POLYDOR LP

1969 100% ~POLYDOR LP

1971 ΑΡΑΜΠΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ~POLYDOR LP

1974 ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ~POLYDOR LP

1978 ΠΟΣΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΛΑΝΕΙΣ ~VENUS LP

1979 ΑΣΕ ΜΕ ΖΩΗ ~OLYMPIC LP & CD

1979 14 ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΙΝ/ΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ~POLYDOR LP & CD

1989 ΤΟ ΜΙΝΟΡΕ ΜΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ~POLYDOR LP

1995 ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ 1964-1971 ~POLYDOR CD

1996 ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΜΟΥ ~POLYGRAM CD

1996 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ~POLYDOR CD:l

1996 ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ~ΑΚΤΗ LP & CD

1997 ΜΙΘΡΙΔΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ~ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ CD

1998 ΣΠΑΝΙΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ~FM RECORDS 2CDs

2006 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΟΥ ~POLYDOR / UNIVERSAL MUSIC 2CDs

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 21  Ιουνίου 2019.