Άνοιγμα κυρίου μενού

Νίκος Παναγιωτόπουλος (σκηνοθέτης)

έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Παναγιωτόπουλος.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (6 Νοεμβρίου 1941 - 12 Ιανουαρίου 2016) ήταν Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

Νίκος Παναγιωτόπουλος
Γέννηση6  Νοεμβρίου 1941
Μυτιλήνη
Θάνατος12 Ιανουαρίου 2016 (74 ετών)
Αθήνα
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων και σεναριογράφος
Σημαντικά έργαΟι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας

ΒιογραφικόΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1941, στην Μυτιλήνη. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα και ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθέτη σε ελληνικές αλλά και ξένες παραγωγές. Το 1960-1973 έζησε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στο ινστιτούτο Φιλμολογίας της Σορβόνης, ενώ την ίδια περίοδο συνήθιζε να περνά τον χρόνο του στην en:Cinémathèque Française, γαλλική ταινιοθήκη όπου κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία ταινιών στον κόσμο. Το 1973 επέστρεψε στην Αθήνα. Πλάι του καθ'όλη την διάρκεια της ζωής του, η σύντροφός του Μαριάννα Σπανουδάκη, η οποία, ως ενδυματολόγος, συμμετείχε πιστά σε όλες του τις παραγωγές. Από το 1974 σκηνοθέτησε, με ξεχωριστό αφηγηματικό στυλ, ταινίες που θεματικά προσεγγίζουν ζητήματα ερωτικής αυταπάτης και φθοράς των ανθρωπίνων σχέσεων. Ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και έχουν τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις.('' Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας " κέρδισαν τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, "Delivery", "Αθήνα-Κωνσταντινούπολη").[1][2]

Πέθανε στις 12 Ιανουαρίου του 2016, σε ηλικία 74 ετών, μετά από καρδιακό επεισόδιο.[3][4]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Τα χρώματα της Ίριδος (1974)
  • Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας (1978)
  • Μελόδραμα;(1981)
  • Βαριετέ (1985)
  • Η γυναίκα που έβλεπε τα όνειρα (1988)
  • Ονειρεύομαι τους φίλους μου (1993)
  • Ο εργένης (1997)
  • Αυτή η νύχτα μένει (1999)
  • Beautiful people (2001)
  • Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου (2002)
  • Delivery (2004)
  • Πεθαίνοντας στην Αθήνα (2006)
  • Αθήνα- Κωνσταντινούπολη (2008)
  • Τα οπωροφόρα της Αθήνας (2010)
  • Δεσμά αίματος (2012)
  • Η λιμουζίνα: κωμωδία παρεξηγήσεων (2013)
  • Η κόρη του Ρέμπραντ (2015)
Ως ηθοποιός συμμετείχε στην πρώτη του ταινία (Τα χρώματα της Ίριδος)[5] και στην Πέντε λεπτά ακόμα του Γιάννη Ξανθόπουλου.

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Παναγιωτόπουλος». In.gr. https://plus.google.com/106911531160846388623. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2016.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |publisher= (βοήθεια)
  2. «Πέθανε ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης Νίκος Παναγιωτόπουλος». αθηνόραμα.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2016. 
  3. ««Έφυγε» ο σκηνοθέτης Νίκος Παναγιωτόπουλος από καρδιακό επεισόδιο». www.zougla.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2016. 
  4. «Πέθανε ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Νίκος Παναγιωτόπουλος». www.gazzetta.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2016. 
  5. Τα χρώματα της Ίριδος, ιστότοπος Ταινιοθήκης της Ελλάδος

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Στάθης Βαλούκος,Ιστορία του κινηματογράφου,΄Β τόμος,Οι δημιουργοί,ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ,Αθήνα,2003,σ.398

Σχετική ΒιβλιογραφίαΕπεξεργασία

Στάθης Βαλούκος,Ιστορία του κινηματογράφου,΄Β τόμος,Οι δημιουργοί,ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ,Αθήνα,2003,ISBN 960-322-216-X

Εξωτερικοί ΣύνδεσμοιΕπεξεργασία