Νίκος Ρίζος

Έλληνας ηθοποιός (1924-1999)

Ο Νίκος Ρίζος (Πέτα Άρτας, 30 Σεπτεμβρίου 1924[1] - Αθήνα, 20 Απριλίου 1999) ήταν Έλληνας ηθοποιός. Πρωταγωνίστησε σε πολλές κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου. Παντρεύτηκε την επίσης ηθοποιό, Έλσα Ρίζου (Ελένη Λαμπροπούλου γ. 10/12/1933), με την οποία απέκτησε έναν γιο, τον Κωνσταντίνο (γ. 1/5/1966). Έπαιξε σε πολύ γνωστές ταινίες όπως Της κακομοίρας και Ο θησαυρός του μακαρίτη.

Νίκος Ρίζος
Ο Νίκος Ρίζος σε σκηνή από την ταινία Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας (1958)
Γέννηση30  Σεπτεμβρίου 1924
Πέτα Άρτας
Θάνατος20 Απριλίου 1999 (74 ετών)
Αθήνα
Αιτία θανάτουέμφραγμα του μυοκαρδίου
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΠρώτο Νεκροταφείο Αθηνών
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητακωμικός και ηθοποιός
ΣύζυγοςΈλσα Ρίζου (έως 1999)
ΤέκναΚωνσταντίνος Ρίζος
Καλλιτεχνικά ρεύματαΚωμωδία

Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην κλασική επιθεώρηση «Άνθρωποι, άνθρωποι» το 1948, στο θέατρο «Μετροπόλιταν» και απέκτησε δικό του θίασο το 1959, ενώ το 1961 δημιούργησε τον θίασο "Βασίλης Αυλωνίτης - Γεωργία Βασιλειάδου - Νίκος Ρίζος", που διατηρήθηκε, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, μέχρι το 1965, παρουσιάζοντας διάφορες κωμωδίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία για τους μετανάστες.

Το 1986 μετέτρεψε τον κινηματογράφο «Άστορ» της οδού Σταδίου σε θέατρο, το οποίο λειτούργησε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνσή του μέχρι το 1990. Ο Νίκος Ρίζος, άλλωστε, υπήρξε πολύ επιτυχημένος θεατρικός επιχειρηματίας επί 27 χρόνια.

Έπαιξε σε περίπου 130 κινηματογραφικές ταινίες, όπως Το σωφεράκι του Γιώργου Τζαβέλλα, Ο θησαυρός του μακαρίτη του Νίκου Τσιφόρου, Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός, επίσης του Τσιφόρου, Συμμορία εραστών κ.ά..

Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε μαζί με τη Μάρθα Καραγιάννη στη σειρά Ο δρόμος του Κώστα Λυχναρά, σε σενάριο Κώστα Πρετεντέρη και το 1999 στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη Η αίθουσα του θρόνου στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Ήταν η τελευταία του εμφάνιση στην τηλεόραση, μιας και την ημέρα προβολής του τελευταίου επεισοδίου της σειράς ο Νίκος Ρίζος έφυγε από την ζωή.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του κατοικούσε στου Γκύζη. Ο Νίκος Ρίζος υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στις 20 Απριλίου του 1999 σε ηλικία 74 ετών και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε από πνευμονικό οίδημα. [2] Κηδεύτηκε, παρουσία πλήθους κόσμου, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Φιλμογραφία

Επεξεργασία
Έτος Τίτλος Ρόλος
Δεκαετία 1940
1941 Νύχτα χωρίς ξημέρωμα
1948 Χαμένοι άγγελοι φίλος Λουκά
Δεκαετία 1950
1950 Ο μεθύστακας [3] Μήτσος
1952 Η Αγνή του λιμανιού [3] Ατσίδας
1953 Το σοφεράκι [3] Μίστος
1954 Γκολ στον έρωτα Πίπης
Το ποντικάκι Βαγγέλης
Οι παπατζήδες Φεράς
Χαρούμενο ξεκίνημα [3] φίλος Γιώργου
1955 Τζο ο τρομερός [3] Γαρδέλης
Γλέντι, λεφτά κι αγάπη Σαράντης
1956 Γραφείο συνοικεσίων πελάτης
Ο ζηλιαρόγατος [4] Μίστος
Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες μάγειρας
Τα κοθώνια του συντάγματος Νίκος
Κυνηγώντας τον έρωτα Ηρακλής
Οι τρακαδόροι της Αθήνας Λάκης
1957 Τζιπ, περίπτερο κι αγάπη Βαγγέλης
Κατά λάθος μπαμπάς Γαρίδας
Το παιδί του δρόμου φίλος Δημήτρη
Της νύχτας τα καμώματα[5] σερβιτόρος
Της τύχης τα γραμμένα Μπίλι
3 τρελοί ντετέκτιβ ντετέκτιβ
1958 Χαρούμενοι αλήτες Μήτσος Μαντραχαλέας
Το εισπρακτοράκι εισπράκτορας
Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας Ευδαίμων
Μέλπω
Αδέκαροι ερωτευμένοι Αριστοτέλης
Μηδέν πέντε
Το μυστικό της κατηγορουμένης Βάγγος
1959 Ο θησαυρός του μακαρίτη [3] Στέλιος Προύσογλου
Πώς περνούν οι παντρεμένοι Μιχάλης Μπόσικος
Οι κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα Τέλης
Δεκαετία 1960
1960 Τρεις κούκλες κι εγώ Βαγγέλης
Ο Θύμιος τα 'χει 400 Νίκος Ρίζος
Αγαπούλα μου Νώντας
Για την αγάπη μιας ορφανής Νίκος Μπάλλας
1961 Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός Μάχος Ζαρκαδόπουλος
Φλογέρα και αίμα Χαραλάμπης
1962 Οι γαμπροί της Ευτυχίας Κλεομένης
Όταν λείπει η γάτα! Μπάμπης
Έξυπνοι και κορόιδα κρεοπώλης
Ο Μιχαλιός του 14ου συντάγματος Μένιος
Τέρμα τα δίφραγκα Ναπολέων
Ο ταξιτζής Μπάμπης
Η νύφη το 'σκασε φορτηγατζής
Ο γερο-Δήμος
Η Ελληνίδα και ο έρωτας Νικολάκης
Το καρπουζάκι Σταύρος
1963 Της κακομοίρας [4] Κιτσάρας Μπούρμπουρης
Ο ανιψιός μου ο Μανώλης Μανώλης Καρλάτσος
Ο αδελφός μου ο τροχονόμος Λάμπρος
Επτά μέρες ψέματα [4] Σωτήρης
Το γέλιο βγήκε απ' τον παράδεισο Βρασίδας Παπαράτζας
Ένας βλάκας... με πατέντα![6] Τώνης
Ο Θύμιος στη χώρα του στριπτίζ
Ευτυχώς χωρίς δουλειά Στράτος
1964 Ήταν όλοι τους κορόιδα Ηρακλέας Καραμπίνας
Αν έχεις τύχη Πελοπίδας Ζαρμής
Οι προικοθήρες Σοφοκλής
Πικρή μου αγάπη Κώστας
1965 Ένα έξυπνο έξυπνο... μούτρο Ιορδάνης
Όχι, κύριε Τζόνσον Θανάσης
Κάνε με πρωθυπουργό Ανδρέας
Διχασμός Γιώργης
1966 Η βουλευτίνα Φιλήμων
Η αδελφή μου θέλει ξύλο [4] Γεράσιμος
Αχ! και να 'μουν άντρας Παύλος
Ο τετραπέρατος Χατζηφωτίκος
1967 Τα δολάρια της Ασπασίας Πέτρος
Βίβα Ρένα Στράτος Παπαλιός
1968 Το κορίτσι του λούνα παρκ Στέλιος
Ο τυχεράκιας Σταύρος
Η αρχόντισσα κι ο αλήτης [3] Θανάσης
Χατζηρίνγκο ο τρομερός Χατζηρίνγκο
Ο γίγας της Κυψέλης [7] Νίκος Φουρκέτας
Ο μπούφος Μαξ Ραλάτο
Ο κούκλος Αλέξης
Ψυχραιμία Ναπολέων! Λεωνίδας
1969 Η κόμισσα της φάμπρικας [7] Χρήστος Δελημάνης (διαρρήκτης)
Ο τζαναμπέτης Τόλης Ζερζεβέκης
Ο Στρατής παραστράτησε Τζιμ Άντριους
Ο άνθρωπος της καρπαζιάς Αρίστος
Το αφεντικό μου ήταν κορόιδο Θόδωρος
Δεκαετία 1970
1970 Φουκαράδες και λεφτάδες Νώντας
Ο νάνος και οι 7 χιονάτες Θανάσης Δεμπέσης
Η ταξιτζού Αναστάσης
1971 Εθελοντής στον έρωτα Ηλίας Φόντογλου
1972 Αγάπη μου παλιόγρια Μηνάς
Η Αλίκη δικτάτωρ Πανάγος Πρόκος
Συμμορία εραστών [3] Τζώρτζης Κότσιρας
Απ' τ' αλώνια στα σαλόνια Φώντας Γεωργίου
1973 Ο αισιόδοξος [3] Πάνος Καρλής
Τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς Γιώργος
Ένας τρελός, τρελός αεροπειρατής Φάνης Φουρλής
1979 Τα παιδιά της πιάτσας Μπάμπης Παπαπαλαούρδας
Δεκαετία 1980
1980 Ξεβράκωτος Ρωμιός Λευτέρης
1981 Ένας κοντός θα μας σώσει Φώντας Τσακίρης
1982 Άρπα Colla [4] Καραλεφιώτης
Ρόδα, τσάντα και κοπάνα [8] Ηρακλής Ντερέκης [9]
1983 Παπασούζας Φαντομάς παπα-Αύγουστος
Άγριες πλάκες στα θρανία [8] γυμνασιάρχης
Άλλος για τον Παράδεισο Μάχος
Πες τα βρομόστομε Ζαχαρίας
Γύφτικη κομπανία Αχιλλέας Κοντός
Δώστε την τσόντα στον λαό [8] Βαγγέλης
Παπαδίστικη κομπανία [8] Κάβουρας
Ρόδα, τσάντα και κοπάνα No 2 [8] Ηρακλής Ντερέκης
Αλλού παπάς, αλλού τα ράσα του διευθυντής περιοδικού
1984 Και κλάααμα... στα σχολεία [8] Βλαδίμηρος
Μάντεψε τι κάνω τα βράδια [8] Σωτήρης
Ένας πρωτάρης στο κολέγιο [8] Πιτσούλας
Εθνική παπάδων Κάβουρας
Μήτσος ο ρεζίλης [8] Λέρας
Ρόδα, τσάντα και κοπάνα No 3 [8] Ηρακλής Ντερέκης
1986 Ράδιο αρβύλα [8] διοικητής
1987 Στούμπερμαν αγάπη μου Περικλής
Οι σκληρές του Μαϊάμι Παπιγγίου

Βιντεογραφία

Επεξεργασία
  • Άλλη το πρωί, άλλη το βράδυ (1995)
  • Αχ! και να 'μουν γκόμενος (1989)
  • Ο δόκτωρ της κομπίνας (1988) ..... Σβίγγος
  • Ο κοντός και οι μνηστήρες (1988)
  • Μας φάγανε οι τρέλες στις Σεϋχέλλες (1988) ..... Σπέκουλας
  • Είναι ο μάγκας ο ψηλός με τη γραβάτα (1987)
  • Γιαννάκης ο προβληματικός (1986)
  • Ένα κορίτσι και πολύ ανδράκι (1986) ..... Μήτσος
  • Γάτα ο κοντός (1986)
  • Οι ερωτιάρηδες (1986)
  • Ο Βάρβαρος και η Βαρβάρα (1986) ...... Νώντας
  • Η Κόμπρα από τα Γιάννενα (1985) ..... Κόμπρα
  • Κόκορας στο χαρέμι του (1985)
  • Μια νύφη για όλους (1985)

Τηλεόραση

Επεξεργασία
  • Η αίθουσα του θρόνου (1998-1999) ..... Δήμαρχος

Στο ρόλο του εαυτού του

  • Η Αθήνα μετά τα μεσάνυχτα (1968) ..... Ρίνγκο
  • Η Αθήνα τη νύχτα (1962)
  • Άλλη το πρωί, άλλη το βράδυ

Θεατρικές Παραστάσεις

Επεξεργασία
σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951 Έχετε γεια.... βρυσούλες Θίασος Σοφίας Βέμπο
Θεατρικές Επιχειρήσεις Βέμπο
Θέατρο Βέμπο Ρενάτο Μόρντο
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Πικραγγουριά Νέος Μουσικός Οργανισμός Θέατρο Παπαϊωάννου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Βασίλισσα της νύχτας Νέος Μουσικός Οργανισμός Θέατρο Ακροπόλ Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Να τι θα πη Αθήνα Νέος Μουσικός Οργανισμός Θέατρο Ακροπόλ Απόλλων Γαβριηλίδης

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από το έντυπο πρόγραμμα της κάθε παράστασης ή/και από σχετικά δελτία τύπου.

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. Βιογραφία Αρχειοθετήθηκε 2008-09-24 στο Wayback Machine. και φιλμογραφία στο 90lepta.com
  2. Νεκρολογίαστην Ελευθεροτυπία, 21 Απριλίου 1999.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 3,8 «Νίκος Ρίζος (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 «Νίκος Ρίζος - Ταινίες». www.dvd-trailers.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  5. «Της νύχτας τα καμώματα». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2023. 
  6. «Ένας βλάκας... με πατέντα!». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023. 
  7. 7,0 7,1 «Ο πιο κοντός γίγαντας του Ελληνικού Κινηματογράφου, ο Νίκος Ρίζος». UrbanLife.gr. 19 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  8. 8,00 8,01 8,02 8,03 8,04 8,05 8,06 8,07 8,08 8,09 8,10 «Νίκος Ρίζος ταινίες στις οποίες έχει πάρει μέρος». www.athinorama.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  9. «Αποκάλυψη για Νίκο Ρίζο: Πώς πήρε τον ρόλο του Ντερέκη στο Ρόδα, τσάντα και κοπάνα». in.gr. 6 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επεξεργασία