Νίκος Σταυρίδης

Έλληνας ηθοποιός

Ο Νίκος Σταυρίδης (Βαθύ Σάμου 1910 - Σάμος 12 Δεκεμβρίου 1987) ήταν Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου.

Νίκος Σταυρίδης
Χαρακτηριστική πόζα του Νίκου Σταυρίδη, από την ταινία "Έλα στο Θείο"
Γέννηση1910
Βαθύ Σάμου
Θάνατος12 Δεκεμβρίου 1987 (77 ετών)
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική Country flag
Ιδιότητακωμικός, ηθοποιός ταινιών και ηθοποιός θεάτρου
ΣύζυγοςΞένη Δράμαλη
Είδος τέχνηςηθοποιός
Καλλιτεχνικά ρεύματαΚωμωδία

Βιογραφία Επεξεργασία

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1929 στο μουσικό θέατρο, συμμετέχοντας σε επιθεωρήσεις, οπερέτες και παραστάσεις βαριετέ. Καταγόταν από τη Σάμο. Παντρεύτηκε δύο φορές. Πρώτα την 27χρονη ηθοποιό Ντόρα Καριώτου. Πολύ γρήγορα μετά από τον γάμο τους, βρέθηκε όγκος στο κεφάλι της συζύγου του και πήγαν στην Αγγλία για εγχείρηση. Χειρουργήθηκε αλλά πέθανε μετά την εγχείρηση. Ο δεύτερος γάμος του Νίκου Σταυρίδη ήταν, για δύο χρόνια, με την ηθοποιό του μουσικού θεάτρου Ξένη Δράμαλη.

Απεβίωσε στη Σάμο στις 12 Δεκεμβρίου του 1987 επισκεπτόμενος την αδερφή του. Κηδεύτηκε δύο μέρες αργότερα στην Κηφισιά.

Θίασοι Επεξεργασία

Τη δεκαετία του 1940 άρχισε να συγκροτεί δικούς του θιάσους και να συνεργάζεται με σπουδαίους συναδέλφους του, όπως τη Ρένα Βλαχοπούλου, τις αδελφές Καλουτά, την Καίτη Ντιριντάουα, τη Μαρίκα Νέζερ και την Καίτη Μπελίντα (1958: Τεντυμπόυς των Γιαλαμά-Θίσβιου-Πρετεντέρη), τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και τη Σοφία Βέμπο (1959), τον Κώστα Χατζηχρήστο (1963) κ.ά.. Μεσολάβησε ένα διάστημα (1954-55) κατά το οποίο ίδρυσε μαζί με τον Τάκη Μηλιάδη και τη Νανά Σκιαδά το θίασο «Ελληνική Μουσική Κωμωδία», στον οποίο ανέβασε επιθεωρήσεις αλλά και έργα πρόζας, όπως η κωμωδία "Δέκα μέρες στο Παρίσι" (με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο το 1960).

Κινηματογράφος Επεξεργασία

Διακρίθηκε ιδιαίτερα και για τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις. Έπαιξε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το 1950 στην ταινία του Νίκου Τσιφόρου Έλα στο θείο και συνέχισε να εμφανίζεται σε ταινίες του ίδιου (Η ωραία των Αθηνών, 1954), του Ορέστη Λάσκου (Η φτώχεια θέλει καλοπέραση, 1957, Φτωχαδάκια και λεφτάδες, 1960, Τρίτη και 13, 1963, Ο χαζομπαμπάς, 1967), του Πάνου Γλυκοφρύδη (Δουλειές με φούντες, 1958), του Αλέκου Σακελλάριου (Τα κίτρινα γάντια, 1960), του Γρηγόρη Γρηγορίου (Διαβόλου κάλτσα, 1960), του Κώστα Ανδρίτσου (Ευτυχώς τρελάθηκα, 1961) και σε πολλές άλλες.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει για τη συνεργασία του με την Ελένη Προκοπίου στις ταινίες Ο Παραγυιός μου ο ραλίστας και τα ομορφόπαιδα το έτος 1971, στις οποίες ο εν λόγω μεγάλος κωμικός έπαιζε ρόλους νευρικού ηλικιωμένου, που στο τέλος μαλάκωνε υπό την "πίεση" της όμορφης ηθοποιού και χορεύτριας.[1]

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Κινηματογράφος
Έτος Ταινία Ρόλος Πηγή
1950 Έλα στο θείο Αντώνης Ντούκουρας [2]
1954 Η ωραία των Αθηνών Κοσμάς [3]
Οι Παπατζήδες Βρασίδας [4]
1955 Καταδικασμένη κι απ' το παιδί της Ρένος [5]
1956 Γραφείον συνοικεσίων Κοσμάς [6]
Έρως φτώχεια και κομπίνες Παυλάκιας [7]
1957 Μπαρμπα-Γιάννης ο κανατάς Γιουρούκος [8]
Τζιπ, περίπτερο κι αγάπη Τάσος Καψουράς [9]
Τρία παιδιά Βολιώτικα Αναξίμανδρος [10]
1958 Γερακίνα Νικόλας [11]
Η φτώχεια θέλει καλοπέραση Νικολάκης Πεταχτός [12]
Κέφι, γλέντι και φιγούρα Παυλάκιας [13]
1959 Ανθισμένη αμυγδαλιά Παναγιώτης, καφετζής [14]
Δουλειές με φούντες Περικλής [15]
Η Λιλή και ο μουρντάρης μουρντάρης [16]
Περιπλανώμενοι Ιουδαίοι Γρηγόρης Πασπάτης [17]
Τρεις μάγκες στο παρθεναγωγείο [18]
1960 2.000 ναύτες και ένα κορίτσι οπλονόμος [19]
Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου [20]
Τα κίτρινα γάντια Ορέστης Καλιγαρίδης [21]
Σουσουράδα Νικολάκης [22]
1961 Διαβόλου κάλτσα Θωμάς Σκαρμούτσος [23]
Ευτυχώς…τρελλάθηκα! Χαρίλαος Μαραζιώτης [24]
Ο παλικαράς Νικήτας Πορφύρης [25]
Φτωχαδάκια και λεφτάδες Τεό Νταλέκης [26]
1962 Δέκα μέρες στο Παρίσι Βάσος [27]
Η Αθήνα τη νύχτα Νίκος Σταυρίδης [28]
Η Ελληνίδα και ο έρωτας καθηγητής [29]
Κορόιδο γαμπρέ Σαράντης Διαμαντόπουλος [30]
Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος Μελέτης Καψομανώλης [31]
Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης Γρηγόρης Γοργότσης [32]
1963 Επτά μέρες ψέματα Λουκάς [33]
Ζητείται τίμιος Δημήτρης Γιαννόπουλος [34]
Ο αδελφός μου ο τροχονόμος Αντώνης Πικροχόλης [35]
Ο διαιτητής [36] Μενέλαος Χαρακίρης [37]
Οι σκανδαλιάρηδες Βασίλης Τσακμάκης [38]
Τρίτη και 13 Κοσμάς Καλογιάννης [39]
1964 Εξωτικές βιταμίνες Πέτρος Κανάκης [40]
Κόσμος και Κοσμάκης Αντώνης Καρτελής [41]
Ο λαγοπόδαρος Πέτρος Πελέκης [42]
1965 Μπετόβεν και Μπουζούκι Ντολτσέτος [43]
Υιέ μου... Υιέ μου... Τρύφωνας Μαυρογιάννης [44]
Φτωχό μου σπουργιτάκι Παρασκευόπουλος [45]
1966 Εισπράκτωρ 007 Ξενοφώντας Τσιγκενές [46]
Ο εξυπνάκιας Σωκράτης Πανάς [47]
1967 Η Παιχνιδιάρα Νίκος Σταματίου, εργοστασιάρχης [48]
Ο Ανακατωσούρας Λάζαρος [49]
Ο χαζομπαμπάς Χαράλαμπος Νούφαρος [50]
1968 Η θυρωρίνα Μιχαλάκης Λυγερός [51]
Θα τα κάψω τα λεφτά μου Τιμολέων Καραπάνος [52]
Ο πιο καλός ο μαθητής Αρίσταρχος Κατσιμπίχας [53]
Ψυχραιμία, Ναπολέων Ναπολέων Μανώλογλου [54]
1969 Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του Κυριακούλης Κατσαφάδος [55]
Ξύπνα, καημένε Περικλή Περικλής Δημητρακάς [56]
Ο θαυματοποιός Σαράντος [57]
Το αφεντικό μου ήταν κορόιδο Χαράλαμπος Κουφός [58]
Τρεις τρελοί για δέσιμο Παναγής Αντζουλάτος [59]
1970 Αριστοτέλης ο επιπόλαιος Βαγγέλης και Αριστοτέλης Κολοκυθάς [60]
Οι τέσσερις άσσοι Παντελής Ματσούκας [61]
Οι τρεις ψεύτες Ευγένιος / Ισίδωρος / Κλεονίκη [62]
Ο ξεροκέφαλος Νίκος Σταρόπουλος [63]
1971 Δυο μοντέρνοι γλεντζέδες Πολύδωρος [64]
Ο καου- μπόι του Μεταξουργείου Χαράλαμπος Παπατσίφλικας [65]
Ομορφόπαιδα Αρίστος Μερτζεσόλης [66]
Ο παραγιός μου ο ραλίστας Αγησίλαος [67]
1972 Ο Άνθρωπος Ρολόι Οδυσσέας Ακριβός [68]
Ο θείος μου ο Ιπποκράτης Ιπποκράτης Καραγκιαούρης [69]
Πώς καταντήσαμε Σωτήρη! Παναγής Λεκατσάς [70]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. Ολύμπιο Βήμα, Πέθανε χθες από ανακοπή ο Ν. Σταυρίδης, σελ. 6.
  2. Έλα στο θείο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  3. Η ωραία των Αθηνών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  4. Οι Παπατζήδες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  5. Καταδικασμένη κι απ' το παιδί της στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  6. Γραφείον συνοικεσίων στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  7. Έρως φτώχεια και κομπίνες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  8. Μπαρμπα-Γιάννης ο κανατάς στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  9. Τζιπ, περίπτερο κι αγάπη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  10. Τρία παιδιά Βολιώτικα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  11. Γερακίνα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  12. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  13. Κέφι, γλέντι και φιγούρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  14. Ανθισμένη αμυγδαλιά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  15. Δουλειές με φούντες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  16. Η Λιλή και ο μουρντάρης στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  17. Περιπλανώμενοι Ιουδαίοι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  18. Τρεις μάγκες στο παρθεναγωγείο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  19. 2.000 ναύτες και ένα κορίτσι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  20. Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  21. Τα κίτρινα γάντια στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  22. Σουσουράδα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  23. Διαβόλου κάλτσα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  24. Ευτυχώς...τρελλάθηκα! στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2023.
  25. Ο παλικαράς στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  26. Φτωχαδάκια και λεφτάδες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  27. Δέκα μέρες στο Παρίσι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  28. Η Αθήνα τη νύχτα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  29. Η Ελληνίδα και ο έρωτας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  30. Κορόιδο γαμπρέ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  31. Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  32. Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  33. Επτά μέρες ψέματα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  34. Ζητείται τίμιος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  35. Ο αδελφός μου ο τροχονόμος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  36. Σολδάτος, Γιάννης (1991). Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου, τομ. Β. Αθήνα: Αιγόκερως. σελ. 99. 
  37. Ο διαιτητής στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  38. Οι σκανδαλιάρηδες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  39. Τρίτη και 13 (ταινία) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  40. Εξωτικές βιταμίνες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  41. Κόσμος και Κοσμάκης στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  42. Ο λαγοπόδαρος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  43. Μπετόβεν και Μπουζούκι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  44. Υιέ μου, υιέ μου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  45. Φτωχό μου σπουργιτάκι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  46. Εισπράκτωρ 007 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  47. Ο εξυπνάκιας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  48. Η Παιχνιδιάρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  49. Ο Ανακατωσούρας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  50. Ο χαζομπαμπάς στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  51. Η θυρωρίνα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  52. Θα τα κάψω τα λεφτά μου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  53. Ο πιο καλός ο μαθητής στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  54. Ψυχραιμία, Ναπολέων στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  55. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  56. Ξύπνα, καημένε Περικλή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  57. Ο θαυματοποιός στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  58. Το αφεντικό μου ήταν κορόιδο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  59. Τρεις τρελοί για δέσιμο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  60. Αριστοτέλης ο επιπόλαιος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  61. Οι τέσσερις άσσοι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  62. Οι τρεις ψεύτες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  63. Ο ξεροκέφαλος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  64. Δυο μοντέρνοι γλεντζέδες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  65. Ο καου- μπόι του Μεταξουργείου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  66. Ομορφόπαιδα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  67. Ο παραγιός μου ο ραλίστας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  68. Ο Άνθρωπος Ρολόι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  69. Ο θείος μου ο Ιπποκράτης στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.
  70. Πώς καταντήσαμε Σωτήρη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.