Νικήτας Πλατής

Έλληνας ηθοποιός

Ο Νικήτας Πλατής (1912 - 14 Νοεμβρίου 1984) ήταν Έλληνας ηθοποιός.

Νικήτας Πλατής
Γέννηση1912
Αμοργός
Θάνατος14 Νοεμβρίου 1984
Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Ιδιότητακωμικός και ηθοποιός
ΣύζυγοςΓκόλφω Μπίνη
Είδος τέχνηςηθοποιός

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στην Αμοργό. Πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά Μεθοριακός σταθμός, [1] όπου έκανε μια αξέχαστη εμφάνιση ως ο αντικοινοτάρχης που βρισκόταν σε διαρκή κόντρα με τον κοινοτάρχη προϊστάμενό του. Το 1982, ο Πλατής εξέδωσε με δικά του έξοδα ένα βιβλίο με τίτλο Τα παραπονεμένα. [1]

Πέθανε το 1984 από αιφνίδιο θάνατο, την ώρα που έβλεπε τηλεόραση. [1] Κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο. Υπήρξε σύζυγος της επίσης ηθοποιού Γκόλφως Μπίνη. Είχε ένα γιο, τον Σωτήριο, ο οποίος πέθανε αλλά και δύο εγγόνια, τον Δημήτρη και την Ιωάννα.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Χαρακτήρας
1958 Η κυρά μας η μαμή [2] χωρικός με πονόδοντο
Ο Μιμίκος και η Μαίρη κυρ-Παναγιώτης
1960 Χριστίνα αφεντικό Ντίνου
1961 Διαβόλου κάλτσα Αστερίου
1962 Έγκλημα στην Ομόνοια
Πεζοδρόμιο
1963 Μερικοί το προτιμούν κρύο [2] Θανάσης Νικολαΐδης
Λενιώ η βοσκοπούλα
Το τυχερό πανταλόνι πελάτης καθαριστηρίου
Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης πατέρας Γιαννάκη
Ο φίλος μου ο Λευτεράκης τρόφιμος ψυχιατρείου [1]
Ο τρελάρας ασθενής
Πρώτο καρδιοχτύπι Δαρμής
1964 Οι κληρονόμοι [2] Χαράλαμπος
Η χαρτοπαίχτρα [1] Παμείνος Στραβοκάνης
Θα σε κάνω βασίλισσα ασφαλίτης
1965 Φωνάζει ο κλέφτης [2] αστυνόμος
Φτωχός αλλά τίμιος ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου
Βάνα
Τέντυ μπόι αγάπη μου [3] Ασημάκης Ματσακούλης
Υπάρχει και φιλότιμο Φώτης [4]
Κάλιο πέντε και στο χέρι καλλιτέχνης
Μοντέρνα Σταχτοπούτα Γεωργιάδης
Και οι 14 ήταν υπέροχοι πρόεδρος σωματείου εφημεριδοπωλών
Καρδιά νου πάψε να πονάς αστυνομικός
Είναι ένας τρελλός τρελλός Βέγγος διευθυντής ορφανοτροφείου
1966 Διπλοπενιές Βασίλης
5.000 ψέματα [2] Μηνάς
Εμείς οι αμαρτωλοί ενωματάρχης
Τ' αδέλφια μου Κώστας Γεράνης
Ο εξυπνάκιας Πάνος
Σκλάβοι της μοίρας πατέρας
Ο αδελφός μου ο λόρδος
Ο αδελφός μου ο τρελάρας Τρύφωνας
Τώρα που φεύγω απ' τη ζωή Μίλτος
Ο Μελέτης στην άμεσο δράση Σωτηράκης
Η κόρη μου η σοσιαλίστρια Δημήτρης Δημητρίου
Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο
Έχω δικαίωμα να σ’ αγαπώ κηπουρός
Η Κλεοπάτρα ήταν Αντώνης Μενέλαος
Ο κατατρεγμένος κακοποιός
Δοσατζού: Επιχείρησις γαμπρός Νικήτας
Προξενήτρα πράκτωρ 017 Παντελής
1967 Το πιο λαμπρό αστέρι Μενεξές
Μιας πεντάρας νιάτα [5] Τσεβάς Τέγκουλας
Τα δολάρια της Ασπασίας Γιώργος
Για την καρδιά της ωραίας Ελένης
Δακρυσμένα μάτια
Η χαρτορίχτρα πατέρας Ρίτας
Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί Θεοδώρου
Ουδείς αναμάρτητος
1968 Η ζηλιάρα αστυνόμος
Η θυρωρίνα Αντώνης
Ο παλιάτσος Σοφρίδογλου
Ξεριζωμένη γενιά Βαγγέλης
Ο τρελός τα 'χει 400 αστυνομικός [6]
Ταπεινός και καταφρονεμένος
Το Προπό και τα μπουζούκια Τρύφωνας Κουρκουλέντζος
1969 Το θύμα [2] Ανέστης Καλούμπας
Η Σμυρνιά Ισίδωρος
Ησαΐα μη χορεύεις Λευτέρης Σωτηρίου
Η ωραία του κουρέα [2] Φώτης
Κυνηγημένη προσφυγοπούλα
Ένας άντρας με συνείδηση Μιχάλης
Το αφεντικό μου ήταν κορόιδο ταξιτζής
Ο αντάρτης του βάλτου
Αλτ! Και σ' έφαγα Νικολάκης
Η γενιά των ηρώων
1970 Η ταξιτζού Πρόδρομος
Η περιπτερού Θόδωρος
Ο ξεροκέφαλος
Οι τέσσερις άσοι πρατηριούχος καυσίμων
Ένας τρελός γλεντζές αστυνομικός
Η τύχη μου τρελάθηκε Χατζησκουριάς
Ένας χίππης με φιλότιμο Βρασίδας Περλεπές
Ένας Κίτσος στα μπουζούκια Σταμάτης
Η αριστοκράτισσα και ο αλήτης Ανδρέας Παπαδήμας
Να 'τανε το 13 να 'πεφτε σε μας! πατέρας Φανής
Ο νάνος και οι 7 χιονάτες γιατρός
Μια ζωή χωρίς αγάπη
Τ' αδέλφια ορκίστηκαν εκδίκηση
Η λιτανεία των ηρώων
Ο Σταύρος είναι πονηρός [7]
Ο παιχνιδιάρης
1971 Η εφοπλιστίνα Λουκάς
Ο αρχιψεύταρος Προκόπης
Αγάπησα μια πολυθρόνα Δημήτρης Νικολάου
28η Οκτωβρίου ώρα 5:30 Παντελής Στρατής
Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση; Θόδωρος
Η ζαβολιάρα αστυνόμος
Διακοπές στο Βιετνάμ [2]
Ένας ξένοιαστος παλαβιάρης [2]
Ο παιχνιδιάρης Τάσος
Η κραυγή της αλήθειας καπετάνιος
Δώστε τα χέρια
Μάρα, η τσιγγάνα
Ζωή χωρίς χαμόγελο
Αεροσυνοδός Σπύρος
Αυτοί που ξέχασαν τον όρκο τους
Ο παραγιός μου ο ραλίστας
Γράμμος Στέλιος
Η αρχόντισσα του κάμπου
1972 Η προεδρίνα αστυνομικός
Έρωτας και προδοσία
Ένας γαμπρός πολλά ελαφρύς διευθυντής εφημερίδας
Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα Ηρακλής Σελεμάρας
Ο αντιφασίστας
Υπέροχες νύφες... κορόιδα γαμπροί
1973 Τα χρόνια της οργής
1979 Μονά ζυγά δικά μου αστυνόμος

Θεατρικές παραστάσειςΕπεξεργασία

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1969/1970 Ο τρελός του Λούνα Παρκ κυρ Ανδρόνικος Θίασος Σμαρούλας Γιούλη
Θεατρικές επιχειρήσεις Βαγγέλη Λιβαδά
Θέατρο Παρκ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1969/1970 Ο τρελλός του Λούνα Παρκ και η ατσίδα κυρ Ανδρόνικος Θεατρικές επιχειρήσεις Βαγγέλη Λιβαδά
Θίασος Σμαρούλας Γιούλη
Θέατρο Αμιράλ Κωστής Μιχαηλίδης

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «Ποιος θυμάται τον ηθοποιό Νικήτα Πλατή;». LiFO. 27 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2023. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 2,8 «Νικήτας Πλατής (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2023. 
  3. «Ζωή Λάσκαρη: Ο "Κατήφορος", το Μεξικό και άλλες άγνωστες ιστορίες». Πρώτο Θέμα. 20 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2023. 
  4. Δρίβας, Νίκος (13 Νοεμβρίου 2021). «H ταινία Υπάρχει και Φιλότιμο θα είναι πάντα επίκαιρη». Cineramen. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2023. 
  5. «Οι ταινίες της εβδομάδας στην ΕΡΤ». Αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2023. 
  6. «Ο τρελός τάχει 400 με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα από το 1968». apotis4stis5.com (στα Αγγλικά). 28 Οκτωβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2023. 
  7. «Ταινίες από τον ελληνικό και παγκόσμιο κινηματογράφο στην ΕΡΤ». Αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία