Η Ντίνα ντε Μάρκο (Dina de Marco, γεννημένη ως Ντινασάρ Νούνιες Χιμένες Dinazar Nuñez Jiménez, 6 Ιουλίου 1937 - 17 Ιουνίου 1998) ήταν Μεξικανή ηθοποιός και σκηνοθέτρια.[1]

Ντίνα ντε Μάρκο
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Dina de Marco (Ισπανικά)
Γέννηση6 Ιουλίου 1937
Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
Θάνατος17 Ιουνίου 1998 (60 ετών)
Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
Αιτία θανάτουΚαρκίνος
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
ΕθνικότηταΜεξικανική
Χώρα πολιτογράφησηςΜεξικό
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα
  • Ηθοποιός
  • σκηνοθέτρια
Περίοδος ακμής1958
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡαφαέλ Μπανκέλς
(1955–1990)
Τέκνα6
ΣυγγενείςΑλφρέδο Αδάμε (γαμπρός)
Εν ενεργεία1958-1998

Γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού το 1937. Σπούδασε στην ακαδημία του Αντρές Σολέρ. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1958. Συμμετείχε σε πάνω από είκοσι τηλενουβέλες, εκ των οποίων στις La Pícara Soñadora, Alondra, Sentimientos Ajenos και στην τελευταία της τηλενουβέλα την Esmeralda.

Ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ραφαέλ Μπανκέλς. Μαζί απέκτησαν έξι παιδιά, τον Χοσέ Μανουέλ, την Ροσίο, την Γιάνετ, την Μάρι Πας, τον Ραφαέλ Τζ. και την Αριάδνε. Η ντε Μάρκο πέθανε στις 17 Ιουνίου 1998 στην Πόλη του Μεξικού από καρκίνο σε ηλικία 60 ετών.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Gutierritos - 1958, ως Ανίτα
  • Pepito y los robachicos - 1958, (ταινία)
  • Murallas blancas - 1960
  • Divorciadas - 1961
  • La comezón del amor - 1961, (ταινία)
  • El espejo de la bruja - 1962, ως Ελένα (ταινία)
  • Los secretos del sexo débil - 1962, (ταινία)
  • Cumbres borrascosas - 1964
  • Tu eres un extraño - 1965, ως Μπλάνκα
  • Felipa Sánchez, la soldadera - 1967, ως Ροσάριο
  • El ruiseñor mexicano - 1969, ως Αμαλία
  • Mamá Campanita - 1978, ως Λουσέρο
  • Santa - 1978
  • Ladronzuela - 1978
  • El árabe - 1980, ως Γιαδίρα
  • Bianca Vidal - 1982/83, ως Γκιγιερμίνα
  • Chispita - 1982/83
  • Aprendiendo a vivir - 1984, ως Πέρλα
  • Principessa - 1984/86, ως Βιρχίνα
  • El cristal empañado - 1989, ως Παουλίνα
  • Dias sin luna - 1989, (σκηνοθεσία)
  • Carrusel - 1989/90
  • La picara soñadora - 1991, ως Δόνια Μπέρτα
  • Madres egoístas - 1991, ως Χασίντα Αρριάγα
  • Carrusel de las Americas - 1991, (σκηνοθεσία)
  • Sesame Street - 1992, (σκηνοθεσία, μεξικάνικη version)
  • Alondra - 1995, ως Τρίνι Γκόμες
  • Sentimientos ajenos - 1996/97, ως Ντονάτα
  • Esmeralda - 1997, ως Χρυσάνθη

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Rocío Banquells». www2.esmas.com (στα Spanish). Televisa. 19 Φεβρουαρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2016. 

Εξωτερικοί ΣύνδεσμοιΕπεξεργασία