Άνοιγμα κυρίου μενού

Η Ξένη Δράμαλη (1913) είναι Ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1913. Η γνωστή ηθοποιός και πρωταγωνίστρια του ελαφρού μουσικού θεάτρου (πρωτοεμφανίστηκε το 1936) είχε κάνει σοβαρές σπουδές πιάνου και τραγουδιού στο Ελληνικό Ωδείο. Κόρη του Γεωργίου Δράμαλη, διέπρεψε στην οπερέτα, είτε συνεργαζόμενη με ονομαστούς θιάσους του Χώρου (Γ. Δράμαλη, «Οπερέτας Πρωτευούσης», Θεάτρου «Μπουρνέλλη», Σοφίας Βέμπο, Κούλας Νικολαϊδου, Θεάτρου «Σαμαρτζή», κ.λπ.) είτε συγκροτώντας δικούς της θιάσους (με Νίκο Σταυρίδη, Κούλη Στολίγκα, κ.ά.). Την περίοδο 1950-51 έπαιξε στη Θεσ/νίκη με τον Θίασο Παρασκευά Οικονόμου-Λέλας Σκορδούλη-Τακη Κάσση, κ.λπ.) Το 1949 ήταν περιοδεία στις ΗΠΑ (Ντητρόιτ, Ν. Υόρκη, Σικάγο, κ.λπ.). Από το 1952 ήταν στο προσωπικό του ΕΙΡ (ως παραγωγός εκπομπών), εγκαταλείποντας το θέατρο. Για ένα διάστημα ήταν σύζυγος του γνωστού ηθοποιού Νίκου Σταυρίδη.

Ξένη Δράμαλη
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ξένη Δράμαλη (Ελληνικά)
Γέννηση 1913
Αθήνα
Εθνικότητα Ελληνική
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Ιδιότητα Ηθοποιός

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Ο παπατρέχας (1966) [Ελπίδα (Έλπα)]
  • Το φυλαχτό της μάνας (1965)
  • Κόκκινα φανάρια (1963)
  • Το τυχερό πανταλόνι (1963)
  • 3 τρελοί ντετέκτιβς (1957)
  • Της τύχης τα γραμμένα (1957)