Ο Πάνος Γλυκοφρύδης (1930 - 14 Μαρτίου 2010) ήταν ένας από τους γνωστότερους Έλληνες σκηνοθέτες. Γύρισε συνολικά 21 ταινίες μεγάλου μήκους και σκηνοθέτησε τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις.

Πάνος Γλυκοφρύδης
Γέννηση25  Αυγούστου 1930[1]
Αθήνα
Θάνατος14  Μαρτίου 2010[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων

ΒιογραφικόΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου και έκανε την πρακτική του στο Παρίσι. Αρχικά εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη δίπλα στους Γρηγόρη Γρηγορίου, Βασίλη Γεωργιάδη και Ντίμη Δαδήρα. Το 1959 γύρισε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, την κωμωδία Δουλειές με φούντες. Το 1961 ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον Θανάση Βέγγο. Η ταινία του Με τη λάμψη στα μάτια (1966) κέρδισε τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (συγκεκριμένα βραβείο σεναρίου, μουσικής στον Χρήστο Λεοντή και α΄ ανδρικού ρόλου στον Γιώργο Φούντα) και προβλήθηκε στο πλαίσιο δύο μεγάλων αναδρομικών εκδηλώσεων που οργάνωσαν το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (1993) και το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι (1995). Το 1974 γύρισε την ταινία Η δίκη των δικαστών με θέμα τη δική του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα και με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο. Η τελευταία ταινία του, τα Παιδιά του ονείρου, γυρίστηκε το 1992. Ο Γλυκοφρύδης ήταν από τους ιδρυτές της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και συμμετείχε στο Δ.Σ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και στην Καλλιτεχνική Επιτροπή του Εθνικού Θεάτρου ενώ ήταν και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών.[3]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Σκηνοθεσία
Έτος Τίτλος
1959 Δουλειές με φούντες
1960 Βασιλιάς της γκάφας
Ζήτω η τρέλλα!
1963 Ανήσυχα νιάτα
Ο Ιππόλυτος και το βιολί του
Το τυχερό πανταλόνι
1964 Άπονη ζωή
Έξω φτώχεια και καλή καρδιά
1965 Είναι ένας... τρελλός τρελλός Βέγγος
Κάλλιο πέντε και στο χέρι
1966 Με τη λάμψη στα μάτια
1968 Πολύ Αργά για Δάκρυα
1969 Ο άνθρωπος που γύρισε από τα πιάτα!..
1971 Διακοπές στο Βιετνάμ
Εσχάτη προδοσία
1973 Δικτάτωρ καλεί Θανάση
1974 Η Δίκη των Δικαστών
1976 Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας
1980 Ο γυρολόγος
1981 Το μεγάλο κανόνι
1992 Τα παιδιά του ονείρου

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία