Η Πατρίσια Μαντερόλα (Patricia Manterola) ισπανική προφορά ΔΦΑ: [paˈtɾisja manteˈɾola], είναι μεξικανή τραγουδίστρια, ηθοποιός, μοντέλο και σχεδιάστρια μόδας, γεννημένη στις 23 Απριλίου 1972, στην πόλη του Μεξικού.[2]

Πατρίσια Μαντερόλα
Patricia Manterola.jpg
Γέννηση23 Απριλίου 1972 (1972-04-23) (48 ετών)
Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
ΕθνικότηταCountry flag Μεξικανική
Χώρα πολιτογράφησηςΜεξικό
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Λος Άντζελες
Ιδιότηταηθοποιός, τραγουδιστής, ηθοποιός τηλεόρασης, μοντέλο και ηθοποιός ταινιών[1]
ΑδέλφιαRenata Manterola
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςΗθοποιός, Τραγουδίστρια, Μοντέλο
Ιστοσελίδαwww.patriciamanterola.com
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Η Πατρίσια Μαντερόλα Καρριόν είναι η κόρη του Χόρχε Μαντερόλα και της Ντολόρες Καρριόν, το δεύτερο από τα τρία παιδιά. Ο αδελφός της, Χόρχε, είναι 11 μήνες μεγαλύτερος από την, και η νεώτερη αδελφή της, Μιτσέλ, που μοιράζεται την ίδια ημερομηνία γέννησης με τη Πατρίσια, είναι οκτώ έτη νεώτερη.

Η Πάτι-όπως είναι επίσης γνωστή-σπούδασε χορό, τραγούδι και μουσική. Ήταν η κύρια φωνή στη χορωδία του λυκείου. Ήταν μέρος της μουσικής κωμωδίας "Anita la Huerfanita" (Little Orphan Annie).

Αργότερα, ήταν μέρος του φεστιβάλ «Juguemos a Cantar» (1982), μαζί με τον αδελφό της, Χόρχε, και δύο φίλους, έφτασε στον τελικό.

Η Μαντερόλα σύντομα μπήκε στον κόσμο του μοντελισμού, το οποίο την επέτρεψε να συναντήσει το μεξικανό παραγωγό Λουίς ντε Γιάνο, το 1989, δημιουργός του συγκροτήματος Timbiriche και ένας επιτυχής παραγωγός των τηλενουβελών, την κάλεσε για να είναι μέρος του συγκροτήματος Garibaldi.

ΥποκριτικήΕπεξεργασία

Η Πάτι κέρδισε ρόλους στις διάφορες τηλενουβέλες όπως «Acapulco, Cuerpo y Alma» (1995) και «Gente Bien» (1997). Έλαβε το βραβείο «Νεοφερμένος του έτους» από Latin American soap opera magazine, TV y Novelas για την απεικόνιση της Λορένα στο «Acapulco, Cuerpo y Alma».

Η Μαντερόλα ήταν ένα περιζήτητο αστέρι, παίζοντας σε αρκετές τηλενουβέλες, όπως: "Los Ángeles de Charlie" (Οι άγγελοι του Τσάρλι), "Apuesta por un Amor" (Gamble for Love), και "Destilando Amor". Έχει κάνει επίσης σύντομες απεικονίσεις στο "Ugly Betty", Muchas Muchachas και στο "La Fea Mas Bella" (Η άσχημη που έγινε όμορφη). Η Μαντερόλα προτάθηκε για ένα Βραβείο TVyNovelas για την καλύτερη κορυφαία ηθοποιό για το έργο της στο Apuesta por un Amor.

Έχει εμφανιστεί στους Arli$$ του HBO, Souvenir (1997), The Hazard City (2000), The Dukes of Hazzard: Hazzard in Hollywood (2000), και Carman: The Champion (2001).

Στο ρόλο της ως Γκαμπριέλα στην ταινία Dukes of Hazzard, η Μαντερόλα απέδειξε τη δίγλωσση ικανότητα της. Λίγα χρόνια πριν από την κυκλοφορία της ταινίας, είχε εγγραφτεί στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Λος Άντζελες (UCLA) για να σπουδάσει αγγλικά.

Επιπλέον, η Μαντερόλα είχε ρόλους στις ταινίες The Singer (2008) και The Perfect Game (2009).

GaribaldiΕπεξεργασία

Ήταν μέλος των Garibaldi, οι οποίοι ήταν ένα μεξικάνικο συγκρότημα των νέων ανδρών και γυναικών, φορώντας μια σύγχρονη εκδοχή του παραδοσιακού κοστουμιού του charro τραγουδώντας.

ΑκτιβισμόςΕπεξεργασία

Το 2001 πόζαρε γυμνή για την οργάνωση «Άνθρωποι για την ηθική μεταχείριση των ζώων» (PETA). Το 2004 διαμαρτυρήθηκε για την σκληρή μεταχείριση των κοτόπουλων από την Kentucky Fried Chicken.[3]

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • 1994: Hambre de Amor
  • 1996: Niña Bonita
  • 1998: Quiero Más
  • 2002: Que El Ritmo No Pare / The Rhythm
  • 2003: Déjame Volar
  • 2004: Castígame
  • 2006: A Mis Reinas
  • 2010: Ya Terminé

ΔιαφημίσειςΕπεξεργασία

1. Vanity Fair (1987)
2. Pepsico (1995–1997)
3. Andrea (1997–2002)
4. Mervyn's California (1998)
5. Miller Lite (2001)
6. Bally Total Fitness (2003
7. Dr Pepper (2003)
8. Head & Shoulders (2005)
9. Maseca (2006) (Μουντιάλ)
10. Stop (2007)

ΠηγέςΕπεξεργασία

  1. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  2. «Patricia Manterola». Entretenimiento (στα Ισπανικά). Univision. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2014. 
  3. «Patty Manterola defiende a los pollos». Espectáculos (στα Ισπανικά). Esmas.com. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία