Παύλος Κοντογιαννίδης

Έλληνας ηθοποιόςκαι πολιτικός

Ο Παύλος Κοντογιαννίδης (Βέροια, 13 Αυγούστου 1950) είναι Έλληνας ηθοποιός ποντιακής καταγωγής, με πολύχρονη θητεία στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο.

Παύλος Κοντογιαννίδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13  Αυγούστου 1950[1]
Βέροια
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή Ρούλας Πατεράκη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
πολιτικός
Αξιοσημείωτο έργοΤα τσακάλια
Τροχονόμος Βαρβάρα
Άγγελος
Οι Πόντιοι
Βίος και Πολιτεία
Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι (ταινία)
Αστροφεγγιά
Οι απόμαχοι
Τοπική εφημερίδα
Φρουτοπία
Του Κουτιού τα Παραμύθια
Κουφώματα
Το συνεργείο
Σατιρικόν
Οι τρεις Χάριτες
Οι Απαράδεκτοι
Ζητείται σήριαλ
Υπογραφή Πρίφτης
Πολίτης Μπάμπης
Τμήμα Ηθών
Έρχονται οι Αμερικάνοι
Ο Πέτρος και τα κορίτσια του
Το Δις Εξαμαρτείν
Δρόμοι της πόλης
Καλά Ξεμπερδέματα
Ντόλτσε Βίτα
Εκείνες κι εγώ
Δύο ξένοι
Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή
Baby style
Το κλειδί
Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή
Πρωτοσέλιδος μπελάς
Κάτω από την Ακρόπολη
10 λεπτά κήρυγμα
Μαμά και γιος
Camera Cafe
Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη
Βοήθεια γειτόνοι
Χορεύοντας με τους Ζαραλύκους
Χήρες club
Βέρα στο δεξί
Το κόκκινο δωμάτιο
Εντιμότατοι κερατάδες
Τύχη Βουνό
Λόλα
Το αμάρτημα της μητρός μου
Τρίχες

Σταδιοδρομία

Επεξεργασία

Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Ρούλας Πατεράκη.

Έχει εργασθεί ως παραγωγός ραδιοφώνου στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και στον ΑΝΤ1, ενώ ασχολείται και με το τραγούδι. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές βιντεοταινίες και τηλεταινίες ενώ έχει εμφανιστεί και σε τηλεοπτικές εκπομπές και τηλεπαιχνίδια. Ερμήνευσε δεκάδες ρόλους του παγκόσμιου και του κλασικού ελληνικού ρεπερτορίου, ενώ ενσάρκωσε ορισμένους χαρακτηριστικούς τύπους σε σίριαλ της τηλεόρασης. Έχει τιμηθεί με τρία θεατρικά και ένα κινηματογραφικό βραβείο.

Εκλέχθηκε βουλευτής στις πρώτες εκλογές του 2012 με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στις δεύτερες εκλογές, τον Ιούνιο του 2012. Τον Δεκέμβριο του 2018, ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος Κίνημα Φτωχών Ελλάδας.[2]

Φιλμογραφία

Επεξεργασία
Έτος Τίτλος Ρόλος
1975 Ακούστε συγχωριανοί[3]
1981 Τα τσακάλια Αλέξανδρος Χρόνης
Τροχονόμος Βαρβάρα Μηνάς
1982 Άγγελος νομοταγής πολίτης
Στη ζούγκλα της Αθήνας[4]
Κενταύρων 29α[5]
1983 Ο φονιάς γείτονας
Υπόγεια διαδρομή Βασίλης Φραγκόπουλος[6]
Οι επικίνδυνοι Λευτέρης
1984 Εδώ είναι Βαλκάνια Βαγγέλης
1986 Το τέλειο έγκλημα
Οι Πόντιοι Γιωρίκας
1987 BiOS + πολιτεία Βούλης Μπαλούρδος[7]
Ο Παράδεισος ανοίγει με αντικλείδι βασιλιάς των Τσιγγάνων
Made in Greece[8]
1998 Κόκκινος δράκος Επαμεινώντας
2001 Αλέξανδρος και Αϊσέ[9]
2004 Φτάσαμεε! Γιάννης
2011 Πόντιοι: New Generation Χαριτίδης
2012 Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι καραβομαραγκός
2018 Ο θανατοποινίτης

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. 1,0 1,1 www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%A0%CE%B1%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82.
  2. «Ο Παύλος Κοντογιαννίδης ίδρυσε κόμμα - Το Κίνημα Φτωχών Ελλάδας». Athens Voice. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2018. 
  3. «ShortFilm.gr - Ταινίες Μικρού Μήκους». www.shortfilm.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2023. 
  4. «Ταξίδι στην Πρωτεύουσα - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2023. 
  5. «Κενταύρων 29α». www.shortfilm.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2023. 
  6. Υπόγεια διαδρομή, https://www.filmfestival.gr/el/movie-tdf/movie/899, ανακτήθηκε στις 2023-11-04 
  7. «ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΑΚΗΣ / ΤΑΙΝΙΕΣ / BIOS + ΠΟΛΙΤΕΙΑ». www.nikosperakis.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2023. 
  8. «Made in Greece (1987) - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2023. 
  9. «Αλέξανδρος και Αϊσέ - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2023.