Πόπη Αστεριάδη

ελληνίδα τραγουδίστρια

Η Πόπη Αστεριάδη (Καλλιθέα Αττικής, 8 Μαρτίου 1948[1]) είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια, από τις γνωστότερες εκπροσώπους της γενιάς του λεγόμενου Νέου Κύματος στην Ελλάδα.

Πόπη Αστεριάδη
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Πόπη Αστεριάδη (Ελληνικά)
ΓέννησηΚαλλιόπη Αστεριάδη
8 Μαρτίου 1948 (1948-03-08) (76 ετών)
Καλλιθέα Αττικής
ΚατοικίαΠειραιάς
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΤραγουδίστρια
Οικογένεια
ΤέκναΧριστίνα
Ιφιγένεια
ΣυγγενείςΦιλόστρατος (πατέρας)
Νεφέλη (εγγονή)
Εν ενεργεία1965–σήμερα

Βιογραφικά στοιχεία

Επεξεργασία

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλλιθέα Αττικής, σε μια πολύτεκνη οικογένεια. Ήταν η μικρότερη από τα υπόλοιπα αδέλφια της - τέσσερα αγόρια - και ο πατέρας της, κ. Φιλόστρατος Αστεριάδης, έκανε δύο δουλειές για να τα καταφέρει. Το 1973 μετακόμισε στην περιοχή Ευαγγελίστρια στον Πειραιά όπου ζει έκτοτε με τις δύο κόρες της.

Ξεκίνησε την καριέρα της στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Το όνομά της συνδέθηκε άμεσα με το Νέο Κύμα του Ελληνικού Τραγουδιού, μιας και υπήρξε μεταξύ των βασικών ερμηνευτριών του. Τραγούδησε για χρόνια σε μπουάτ της Πλάκας.

Δισκογραφία

Επεξεργασία
ΕΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ ΣΤΙΧΟΙ
1966 Η εκδρομή 2
1967 Ανθολογία A 2
1968 Πόπη Αστεριάδη 1 11
Ανθολογία Β 2
1969 Πόπη Αστεριάδη 2 8
Πάει κι αυτή η Κυριακή 7
Χατζιδάκις ‎- Νέο Κύμα 1
Ο δρόμος 1
1970 Άφαντη πόλη 3
1972 12 μήνες 2
1974 Του έρωτα τ΄ αντάρτη     3
1983 Να `ταν η ζωή τραγούδι 3
1986 Μ. Πλέσσας: Τραγούδια από τον Ελληνικό κινηματογράφο 1
1988 Νότης Μαυρουδής - Τα τραγούδια μου 1
Τραγούδια από το θέατρο 1
Τα κορίτσια της Κυριακής 1
1990 Όμορφες μέρες 1
1992 Ένα καράβι όνειρα 5
1993 Το άλλο νέο κύμα Νο1 1
1995 Τα έγχρωμα τραγούδια 1
1997 Βιταμίνα τεκ 2
Ταξίδι στη γη - Καρτούν 1
1998 Ένα παιχνίδι 8
1999 Μια Ιταλίδα απ' την Κυψέλη - Η ωραία του κουρέα 2
Τα παιδιά από την Πάτρα και τα φιλαράκια τους - 51 έξτρα επιτυχίες 1
2007 Της ψυχής μου το φεγγάρι 1
2009 Μια γιορτή 4
Πάει κι αυτή η Κυριακή 1
Μίμης Πλέσσας - Ερωτικά δράματα Νο 1 1
2010 Πόπη Αστεριάδη - Οι φωνές των μπουάτ 10
Λάκης Παππάς - Οι φωνές των μπουάτ 2

2013 - Soul destiny-Μες στις σιγής τα Χρώματα

Φιλμογραφία

Επεξεργασία
ΕΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡ.
1964 Έξω φτώχεια και καλή καρδιά Πάνος Γλυκοφρύδης Μίμης Πλέσσας

Γιώργος Ζαμπέτας

Γιώργος Μητσάκης

Τραγούδι Κωμωδία Θανάσης Βέγγος

Γιώργος Οικονομίδης

[6]
1968 Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη Ντίνος Δημόπουλος Νίκος Μαμαγκάκης Τραγούδι Κωμωδία Φίνος Φιλμ [7]
1968 Μπροστά στην αγχόνη Κώστας Ασημακόπουλος Νίκος Μαμαγκάκης Τραγούδι Αντιστασιακή Ε.Σ.Α.Κ.Ε. Φιλμ [8]
1968 Ο μικρός δραπέτης Σταύρος Τσιώλης Κώστας Καπνίσης Τραγούδι Δραματική Φίνος Φιλμ [9]
1969 Η ωραία του κουρέα Ντίνος Δημόπουλος Νίκος Μαμαγκάκης Τραγούδι Κωμωδία Φίνος Φιλμ [10]
1970 Ο Αστραπόγιαννος [11] Νίκος Τζίμας Μίμης Πλέσσας Ηθοποιός Δραματική Φίνος Φιλμ

Γεράσιμος Κανδύλης

[12]
1970 Όμορφες μέρες Κώστας Ασημακόπουλος Γιάννης Σπανός Τραγούδι Ηθογραφία Ε.Σ.Α.Κ.Ε. Φιλμ [13]

Πολιτική

Επεξεργασία
  • Στις δημοτικές εκλογές του 2010 συμμετείχε με τον συνδυασμό "Πειραιάς Πολιτών-Καθαρή Συμφωνία" του υποψηφίου δημάρχου και πρώην Νομάρχη Πειραιά, Γιάννη Μίχα. Εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος στην αντιπολίτευση, συγκεντρώνοντας 990 σταυρούς [14]

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. GreekDiscography. «GreekDiscography». www.GreekDiscography.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2024. 
  2. Μποσκοΐτης, Αντώνης (23 Ιουλίου 2015). «Οι γυναικείες φωνές στα τραγούδια του Νίκου Χουλιαρά». Lifo.Gr. 
  3. Γιαννίρης, Ηλίας. «Χρονολόγιο Για Το Νέο Κύμα». Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2021. 
  4. Αγιαννίδης, Παύλος Η (28 Μαρτίου 2014). «Νέο Κύμα: Τα αστέρια σβήνουν, τα τραγούδια μένουν». ΤΑ ΝΕΑ. 
  5. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. «Ο Αστραπόγιαννος». Tainiothiki.Gr. 
  6. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. «Έξω φτώχεια και καλή καρδιά». Tainiothiki.Gr. 
  7. Φίνος Φιλμ. «Μια Ιταλίδα Από Την Κυψέλη (1968)». Finosfilm.Com. 
  8. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. «Μπροστά Στην Αγχόνη». Tainiothiki.Gr. 
  9. Φίνος Φιλμ. «Ο Μικρός Δραπέτης (1968)». Finosfilm.Com. 
  10. Φίνος Φιλμ. «Η Ωραία Του Κουρέα (1969)». Finosfilm.Com. 
  11. Μαυροειδής, Γεώργιος (2022). Αναπαραστάσεις της Κοινωνικής Ληστείας στον Μεταπολεμικό Ελληνικό Κινηματογράφο (1950-1980). Αθήνα: ΕΑΠ. σελ. 54. 
  12. Φίνος Φιλμ. «Ο Αστραπόγιαννος (1970)». Finosfilm.Com. 
  13. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. «Όμορφες Μέρες». Tainiothiki.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2020. 
  14. «Οι σταυροί προτίμησης στο Δήμο Πειραιά» (PDF). eklogika.gr. 29 Νοεμβρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 21 Απριλίου 2021. 

Βιβλιογραφία

Επεξεργασία
  • Παπασπήλιος, Κώστας (Οκτώβριος 2019): Οι μπουάτ της Πλάκας, Αθήνα, Εκδόσεις Εντύποις, ISBN 9786185300500