Πόπη Αστεριάδη

ελληνίδα τραγουδίστρια

Η Πόπη Αστεριάδη (8 Μαρτίου 1948) είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια, από τις γνωστότερες εκπροσώπους της γενιάς του λεγόμενου Νέου Κύματος στην Ελλάδα.

Πόπη Αστεριάδη
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Πόπη Αστεριάδη (Ελληνικά)
ΓέννησηΚαλλιόπη Αστεριάδη
8 Μαρτίου 1948
Καλλιθέα Αττικής
ΚατοικίαΠειραιάς
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΤραγουδίστρια
Οικογένεια
ΤέκναΧριστίνα
Ιφιγένεια
ΣυγγενείςΦιλόστρατος (πατέρας)
Νεφέλη (εγγονή)

Βιογραφικά ΣτοιχείαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλλιθέα Αττικής, σε μια πολύτεκνη οικογένεια. Ήταν η μικρότερη από τα υπόλοιπα αδέλφια της - τέσσερα αγόρια - και ο πατέρας της, κ. Φιλόστρατος Αστεριάδης, έκανε δύο δουλειές για να τα καταφέρει. Το 1973 μετακόμισε στην περιοχή Ευαγγελίστρια στον Πειραιά όπου ζει έκτοτε με τις δύο κόρες της.

ΚαριέραΕπεξεργασία

Ξεκίνησε την καριέρα της στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Το όνομά της συνδέθηκε άμεσα με το Νέο Κύμα του Ελληνικού Τραγουδιού, μιας και υπήρξε μεταξύ των βασικών ερμηνευτριών του. Τραγούδησε για χρόνια σε μπουάτ της Πλάκας.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

ΕΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ ΣΤΙΧΟΙ
1966 Η εκδρομή 2
1967 Ανθολογία A 2
1968 Πόπη Αστεριάδη 1 11
1968 Ανθολογία Β 2
1969 Πόπη Αστεριάδη 2 8
1969 Πάει κι αυτή η Κυριακή 7
1969 Χατζιδάκις ‎- Νέο Κύμα 1
1969 Ο δρόμος 1
1970 Άφαντη πόλη 3
1972 12 μήνες 2
1974 Του έρωτα τ΄ αντάρτη     3
1983 Να `ταν η ζωή τραγούδι 3
1986 Μ. Πλέσσας: Τραγούδια από τον Ελληνικό κινηματογράφο 1
1988 Νότης Μαυρουδής - Τα τραγούδια μου 1
1988 Τραγούδια από το θέατρο 1
1988 Τα κορίτσια της Κυριακής 1
1990 Όμορφες μέρες 1
1992 Ένα καράβι όνειρα 5
1993 Το άλλο νέο κύμα Νο1 1
1995 Τα έγχρωμα τραγούδια 1
1997 Βιταμίνα τεκ 2
1997 Ταξίδι στη γη - Καρτούν 1
1998 Ένα παιχνίδι 8
1999 Μια Ιταλίδα απ την Κυψέλη - Η ωραία του κουρέα 2
1999 Τα παιδιά από την Πάτρα και τα φιλαράκια τους - 51 έξτρα επιτυχίες 1
2007 Της ψυχής μου το φεγγάρι 1
2009 Μια γιορτή 4
2009 Πάει κι αυτή η Κυριακή 1
2009 Μίμης Πλέσσας - Ερωτικά δράματα Νο 1 1
2010 Πόπη Αστεριάδη - Οι φωνές των μπουάτ 10
2010 Λάκης Παππάς - Οι φωνές των μπουάτ 2

2013 - Soul destiny-Μες στις σιγής τα Χρώματα

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

ΕΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡ.
1964 Έξω φτώχεια και καλή καρδιά Πάνος Γλυκοφρύδης Μίμης Πλέσσας

Γιώργος Ζαμπέτας

Γιώργος Μητσάκης

Τραγούδι Κωμωδία Θανάσης Βέγγος

Γιώργος Οικονομίδης

[5]
1968 Μια Ιταλίδα Από Την Κυψέλη Ντίνος Δημόπουλος Νίκος Μαμαγκάκης Τραγούδι Κωμωδία Φίνος Φιλμ [6]
1968 Μπροστά Στην Αγχόνη Κώστας Ασημακόπουλος Νίκος Μαμαγκάκης Τραγούδι Αντιστασιακή Ε.Σ.Α.Κ.Ε. Φιλμ [7]
1968 Ο Μικρός Δραπέτης Σταύρος Τσιώλης Κώστας Καπνίσης Τραγούδι Δραματική Φίνος Φιλμ [8]
1969 Η Ωραία Του Κουρέα Ντίνος Δημόπουλος Νίκος Μαμαγκάκης Τραγούδι Κωμωδία Φίνος Φιλμ [9]
1970 Ο Αστραπόγιαννος Νίκος Τζίμας Μίμης Πλέσσας Ηθοποιός Δραματική Φίνος Φιλμ

Γεράσιμος Κανδύλης

[10]
1970 Όμορφες Μέρες Κώστας Ασημακόπουλος Γιάννης Σπανός Τραγούδι Ηθογραφία Ε.Σ.Α.Κ.Ε. Φιλμ [11]

ΠολιτικήΕπεξεργασία

  • Στις δημοτικές εκλογές του 2010 συμμετείχε με τον συνδυασμό "Πειραιάς Πολιτών-Καθαρή Συμφωνία" του υποψηφίου δημάρχου και πρώην Νομάρχη Πειραιά, Γιάννη Μίχα. Εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος στην αντιπολίτευση, συγκεντρώνοντας 990 σταυρούς [12]

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Μποσκοΐτης, Αντώνης (23 Ιουλίου 2015). «Οι γυναικείες φωνές στα τραγούδια του Νίκου Χουλιαρά». Lifo.Gr. 
  2. Γιαννίρης, Ηλίας. «Χρονολόγιο Για Το Νέο Κύμα». Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας. 
  3. Αγιαννίδης, Παύλος Η (28 Μαρτίου 2014). «Νέο Κύμα: Τα αστέρια σβήνουν, τα τραγούδια μένουν». ΤΑ ΝΕΑ. 
  4. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. «Ο Αστραπόγιαννος». Tainiothiki.Gr. 
  5. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. «Έξω φτώχεια και καλή καρδιά». Tainiothiki.Gr. 
  6. Φίνος Φιλμ. «Μια Ιταλίδα Από Την Κυψέλη (1968)». Finosfilm.Com. 
  7. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. «Μπροστά Στην Αγχόνη». Tainiothiki.Gr. 
  8. Φίνος Φιλμ. «Ο Μικρός Δραπέτης (1968)». Finosfilm.Com. 
  9. Φίνος Φιλμ. «Η Ωραία Του Κουρέα (1969)». Finosfilm.Com. 
  10. Φίνος Φιλμ. «Ο Αστραπόγιαννος (1970)». Finosfilm.Com. 
  11. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. «Όμορφες Μέρες». Tainiothiki.gr. 
  12. «Οι σταυροί προτίμησης στο Δήμο Πειραιά» (PDF). eklogika.gr. 29 Νοεμβρίου 2010. 

ΒιβλιογραφίαΕπεξεργασία

  • Παπασπήλιος, Κώστας (Οκτώβριος 2019). Οι μπουάτ της Πλάκας. Αθήνα, Εκδόσεις Εντύποις. ISBN 9786185300500.