Ράλλης Αγγελίδης

Έλληνας ηθοποιός

Ο Ράλλης Αγγελίδης (Οδησσός, 1902 - Πάτμος, 1974) ήταν Έλληνας ηθοποιός, ο οποίος έπαιξε σε μικρούς ρόλους στον ελληνικό κινηματογράφο.

Ράλλης Αγγελίδης
Ο Ράλλης Αγγελίδης σε σκηνή από την ταινία Αδέκαροι ερωτευμένοι (1958)
Γέννηση1902
Οδησσός
Θάνατος1974
Πάτμος
Τόπος ταφήςΠάτμος
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταηθοποιός

Βιογραφικά στοιχεία

Επεξεργασία

Γεννήθηκε το 1902 στην Οδησσό και είχε ρίζες από τη Ρωσία. Συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους, αναλαμβάνοντας χαρακτηριστικούς κωμικούς ρόλους. Μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1920, έπαιξε μεταξύ άλλων σε οπερέτες και επιθεωρήσεις. Ήρθε οικογενειακώς στην Αθήνα τη δεκαετία του '40 και μετά το 1944 συνεργάστηκε μόνιμα με το θέατρο Ακροπόλ. Πήρε μέρος σε 59 κινηματογραφικές ταινίες και η πρώτη του εμφάνιση ήταν το 1939 στην ταινία Νύχτα χωρίς ξημέρωμα και η τελευταία του εμφάνιση ήταν το 1966.

Εκεί που ξεχώρισε ήταν στις ταινίες Ο μεθύστακας, Η θεία απ' το Σικάγο, Ο θησαυρός του μακαρίτη.

Η κατοικία του ήταν στην Κηφισιά, ενώ είχε φιλικές σχέσεις με τη Γεωργία Βασιλειάδου και τη Ρένα Ντορ. Στην προσωπική του ζωή δεν παντρεύτηκε ποτέ, είχε όμως ανίψια και μια αδερφή που έμεναν στην Πάτμο.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε κινητικά προβλήματα εξαιτίας του σακχάρου που είχε. Το 1972 τελικά υπέστη ακρωτηριασμό των κάτω άκρων και το 1973 πούλησε το σπίτι του στην Κηφισιά για να πάει κοντά στη αδελφή του στην Πάτμο. Ένα χρόνο αργότερα το καλοκαίρι του 1974 έφυγε από τη ζωή και ετάφη στην Πάτμο.

Φιλμογραφία

Επεξεργασία
Έτος Τίτλος Ρόλος
1941 Νύχτα χωρίς ξημέρωμα
1950 Ο μεθύστακας [1] ταβερνιάρης
1951 Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν σερβιτόρος
Προπαντός ψυχραιμία Λουλούκος
1952 Δυο κωθώνια στο ναυτικό! Οδυσσέας Μπουρλότος
1953 Ο Κοκοβιός πρωτευουσιάνος
Ο καπεταν-Σοροκάδας
Ο γενίτσαρος
1954 Η ωραία των Αθηνών [1] σερβιτόρος
Χαλιμά
Χαρούμενο ξεκίνημα [1] διευθυντής
1955 Η κάλπικη λίρα πελάτης ζητιάνου
Ούτε γάτα, ούτε ζημιά [1] Λιάπης
Πιάσαμε την καλή ταβερνιάρης
Γλέντι, λεφτά κι αγάπη χοροδιδάσκαλος
Το οργανάκι του Αττίκ Μήτσος
Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο [1] Καζιανίδης
1956 Αρπαγή της Περσεφόνης [2] ενωμοτάρχης
Η καφετζού [1] φίλος Νικήτα
Τα κωθώνια του συντάγματος επιλοχίας
1957 Η θεία απ' το Σικάγο Θόδωρος
Της νύχτας τα καμώματα[3] Αρίστος
Ο γυναικάς ενεχειροδανειστής
Κατά λάθος μπαμπάς Μηνάς
Μανούλα, θέλω να ζήσεις κυρ-Θόδωρος
1958 Μια ζωή την έχουμε [1] νομικός σύμβουλος τράπεζας
Χαρούμενοι αλήτες σύζυγος Λίας
Το νησί της σιωπής
Οι καβγατζήδες
Μια λατέρνα μια ζωή [4] ιμπρεσάριος
Κάθε εμπόδιο για καλό Γεώργιος Νομικός
Η φτώχεια θέλει... καλοπέραση!
Αδέκαροι ερωτευμένοι Τομ Χατζηκούμαρ / Θωμάς Χατζηκουμαριανός
1959 Έγκλημα στο Κολωνάκι Γρηγόρης
Ο θησαυρός του μακαρίτη [1] γιατρός
Περιπλανώμενοι Ιουδαίοι Κωνσταντίνος Καραμπελόπουλος
Ο Θύμιος τα 'κανε θάλασσα Χαρίλαος
Να πεθερός, να μάλαμα [5] Παναγιώτης
Ήρωες της γκάφας
Έρωτας με δόσεις δικαστής
Ανθισμένη αμυγδαλιά Ανέστης
1960 Χίλιες παρά μία νύχτες
Πλούσιοι χωρίς λεφτά θυρωρός
Μετά την αμαρτία
Το κλωτσοσκούφι υφασματέμπορος
1961 Η ζωή μου αρχίζει με σένα Βασιλειάδης
Το έξυπνο πουλί Αποστόλης
Ο παλικαράς διευθυντής Νικήτα
Καπετάνιος για κλάματα καπετάνιος
Το δράμα μιας αμαρτωλής
Ο θάνατος του παλικαριού
1962 Δουλειές του ποδαριού [1] Κιρκόρ
Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης[6] επιχειρηματίας
Ο άντρας της γυναίκας μου ιμπρεσάριος
Κορόιδο γαμπρέ μάγειρας
Γαμπρός για κλάματα[7] διευθυντής φυλακής
Του Κουτρούλη ο γάμος φίλος γυρολόγου
Οι τρεις σωματοφύλακες Γιάννης Χατζηπελέκης
1963 Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης πελάτης φαρμακείου
Το τυχερό πανταλόνι υφασματέμπορος
Οι σκανδαλιάρηδες θύμα πορτοφολά
Ο ανιψιός μου ο Μανώλης Τζέιμς
Ευτυχώς χωρίς δουλειά πατέρας νύφης
Ένας βλάκας... με πατέντα![8] φούρναρης
Οι δύο αλεπούδες κύριος Μπουμπούνας
Αμαρτωλά χέρια
1964 Ο πολύτεκνος μεσίτης
Σχολή για σοφερίνες συμβολαιογράφος Γαρδίκης
Ό,τι θέλει ο λαός Οδυσσέας
Έξω φτώχεια και καλή καρδιά [9] συκάς
1965 Φτωχό μου σπουργιτάκι γείτονας
1966 Πλήγωσες την αγάπη μου
1968 Ένας κλέφτης με φιλότιμο
  • Τριαντάφυλλα για σας (1961)

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 «Ράλλης Αγγελίδης (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιανουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2023. 
  2. Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Η αρπαγή της Περσεφόνης, http://www.tainiothiki.gr//el/tainies/1492-i-arpagi-tis-persefonis, ανακτήθηκε στις 2023-01-01 
  3. «Της νύχτας τα καμώματα». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2023. 
  4. «Ελληνικές & ξένες ταινίες για όλους στην ΕΡΤ2». www.kulturosupa.gr (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2023. 
  5. «Δες στην ΕΡΤ: ταινίες που αγαπήθηκαν από τον ελληνικό και παγκόσμιο κινηματογράφο». www.kulturosupa.gr (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2023. 
  6. «Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2023. 
  7. «Γαμπρός για κλάματα (Ηθοποιοί)». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2023. 
  8. «Ένας βλάκας... με πατέντα!». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023. 
  9. «Home Cinema: Ελληνικές και ξένες ταινίες για όλους στην ΕΡΤ για την εβδομάδα 28/11 - 4/12». monopoli.gr. 28 Νοεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επεξεργασία