Ο Ρεντ Μπάτονς (αγγλ. Red Buttons), καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Άαρον Τσουάτ (αγγλ. Aaron Chwatt, 5 Φεβρουαρίου 1919 - 13 Ιουλίου 2006), ήταν Αμερικανός ηθοποιός. Βραβεύτηκε με ένα Όσκαρ για το ρόλο του στρατιωτικού Κέλι στην ταινία Σαγιονάρα (Sayonara) το 1957. Στην τηλεόραση διατηρούσε το «The Red Buttons Show», ενώ στον κινηματογράφο εμφανίστηκε στις ταινίες Χατάρι (Hatari, 1962), Η μεγαλύτερη ημέρα του πολέμου (The Longest Day, 1962), Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν (They Shoot Horses, Don't They?, 1969), Η περιπέτεια του Ποσειδώνα (The Poseidon Adventure, 1972), Ο Πιτ και ο δράκος (Pete's Dragon, 1977).

Ρεντ Μπάτονς
RedButtonsAL1978.jpg
Γέννηση5  Φεβρουαρίου 1919[1][2][3][4][5][6][7][8]
Μανχάταν
Θάνατος13  Ιουλίου 2006[9][1][2][3][4][5][6][7][8]
Σέντσουρι Σίτι
Αιτία θανάτουκαρδιαγγειακή νόσος
ΕθνικότηταΑμερικανοεβραίοι
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ιδιότητακωμικός, ηθοποιός τηλεόρασης και ηθοποιός ταινιών
Είδος τέχνηςΓουέστερν
ΒραβεύσειςΌσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου (1957)
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

ΒραβείαΕπεξεργασία

ΌσκαρΕπεξεργασία

  • Β΄ ανδρικού ρόλου Σαγιονάρα - (Sayonara, 1957)

Χρυσές ΣφαίρεςΕπεξεργασία

  • Β΄ ανδρικού ρόλου Σαγιονάρα - (Sayonara, 1957)

Υποψηφιότητες:

  • Β΄ ανδρικού ρόλου Τζιν Χάρλοου - (Harlow, 1967)
  • Β΄ ανδρικού ρόλου Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν - (They Shoot Horses, Don't They?, 1969)

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

 
Buttons in 1978
Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
1944 Winged Victory Whitey / Andrews Sister as Cpl. Red Buttons
1946 13 Rue Madeleine Second Jump Master uncredited
1951 Footlight Varieties Himself
1957 Sayonara Airman Joe Kelly Academy Award for Best Supporting Actor
Golden Globe Award for Best Supporting Actor - Motion Picture
Nominated—BAFTA Award for Most Promising Newcomer
1958 Imitation General Cpl. Chan Derby
1959 The Big Circus Randy Sherman
1961 One, Two, Three MP sergeant cameo; uncredited
1962 Hatari! Pockets
1962 Five Weeks in a Balloon Donald O'Shay
1962 The Longest Day Private John Steele
1962 Gay Purr-ee Robespierre voice
1963 A Ticklish Affair Uncle Cy
1964 Your Cheatin' Heart Shorty Younger
1965 Up from the Beach Pfc. Harry Devine
1965 Harlow (Paramount film starring Carroll Baker) Arthur Landau Nominated—Golden Globe Award for Best Supporting Actor - Motion Picture
1966 Stagecoach Peacock
1969 The Moviemakers Himself short subject
1969 They Shoot Horses, Don't They? Sailor Nominated—Golden Globe Award for Best Supporting Actor - Motion Picture
1971 Who Killed Mary What's 'Er Name? Mickey
1972 Η περιπέτεια του Ποσειδώνα James Martin
1975 The New Original Wonder Woman (pilot) Ashley Norman
1976 Gable and Lombard Ivan Cooper
1977 Viva Knievel! Ben Andrews
1977 Pete's Dragon Hoagy Nominated—Saturn Award for Best Supporting Actor
1978 The Users Warren Ambrose TV movie
1978 Movie Movie Peanuts / Jinks Murphy
1979 Rudolph and Frosty's Christmas in July Milton voice
1979 C.H.O.M.P.S. Bracken
1980 When Time Ran Out Francis Fendly
1980 The Dream Merchants Bruce Benson TV movie
1985 Reunion at Fairborough Jiggs Quealy
1985 Alice in Wonderland The White Rabbit
1988 18 Again! Charlie
1990 The Ambulance Elias Zacharai
1994 It Could Happen to You Walter Zakuto
1999 The Story of Us Arnie Jordan
2000 AMC Backstory - The Longest Day Himself documentary
2001 Odessa or Bust The Old Man short subject
2004 Goodnight, We Love You documentary
2005 Sid Bernstein Presents... Himself documentary

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. 1062293991. Ανακτήθηκε στις 21  Ιουλίου 2015.
  2. 2,0 2,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) BnF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb139300807. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) SNAC. w6rr5bf3. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 33909. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. 5,0 5,1 (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 99569. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  6. 6,0 6,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 14915440. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  7. 7,0 7,1 (Αγγλικά) Discogs. 1131778. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  8. 8,0 8,1 filmportal.de. d7e0e96315624ce4ba189034574a69e0. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  9. www.cnn.com/2006/SHOWBIZ/Movies/07/13/obit.buttons.ap/index.html.

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία