Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Ρόυ Μπιουκάναν (αγγλ. Roy Buchanan ή Leroy Buchanan) (23 Σεπτεμβρίου 1939 - 14 Αυγούστου 1988) ήταν Αμερικανός κιθαρίστας του μπλουζ και της ροκ που θεωρείται ως ο αξιολογότερος από τους πιο άγνωστους κιθαρίστες. Από αυτόν επηρεάστηκαν σημαντικοί και γνωστότεροι κιθαρίστες.

Roy Buchanan
RoyBuchananPerforming flip.jpg
Γέννηση23 Σεπτεμβρίου 1939
Όζακ Αρκάνσας
Θάνατος14 Αυγούστου 1988 (48 ετών)
στην Φαίρφαξ Βιρτζίνια
Αιτία θανάτουαπαγχονισμός
Συνθήκες θανάτουαυτοκτονία
ΕθνικότηταΑμερικάνος
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ιδιότηταμουσικός και κιθαρίστας
Όργανακιθάρα
Είδος τέχνηςμουσικός, τραγούδι, ηλ. κιθάρα
Καλλιτεχνικά ρεύματαμπλουζ, ροκ
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στο Όζακ Αρκάνσας στις 23 Σεπτεμβρίου 1939.

Βρέφος, δύο χρονών ακόμα, οι γονείς του μετακόμισαν στο Πίξλεϋ στην Καλιφόρνια. Ο πατέρας του δούλευε μεροκάματο σε φάρμα. Εννιά χρονών απόκτησε την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα και μπήκε σε ωδείο, αλλά ακόμα και μετά από πολύχρονο μάθημα μουσικής δεν αποδέχτηκε ποτέ τις νότες και τις παρτιτούρες, και προτιμούσε πάντα να παίζει την κιθάρα με αυτοδίδακτο τρόπο. Από όλες τις κιθάρες περισσότερο του άρεσε να παίζει την Φέντερ Τελεκάστερ. Στα δώδεκα έδινε συναυλίες με τους Waw Keen Valley Boys.

Έφυγε από το σπίτι στα δεκαέξι του, και πήγε και βρήκε την αδερφή του που ζούσε στο Λος Άντζελες. Εκεί μπήκε στους Heartbeats όπου έπαιζε και ο Σπένσερ Ντράηντεν, αργότερα ντράμερ των Jefferson Airplane και των The New Riders of the Purple Sage.[1] Μαζί με τους Heartbeats εμφανίστηκε στην ταινία Rock Pretty Baby. Από εκεί πήγε στους Oklahoma Bandstand στην Τάλσα, Οκλαχόμα, ενώ μαζί με τον Dale Hawkins έκανε επιτυχία το My Baby.[1] Συνεργάστηκε επίσης με τους Ronnie Hawkins, The Coasters, Frankie Avalon και Eddie Cochran.

Παντρεύτηκε το 1961 την Τζούντι Όουενς και μετακόμισε στην Ουάσιγκτον, ενώ αποσύρθηκε για λίγα χρόνια από την μουσική σκηνή. Ξαναεμφανίστηκε το 1969 σε μικρές μπουάτ στη Φιλαδέλφεια της Ουάσιγκτον, ενώ έναν χρόνο αργότερα, το 1970 βρήκε κάποια αναγνώριση από το περιοδικό Rolling Stone. Φημολογείται ότι το 1969 οι Ρόλινγκ Στόουνς του πρότειναν να διαδεχθεί τον Μπράιαν Τζόουνς, αλλά αυτός αρνήθηκε. Το 1971 εμφανίστηκε στην τηλεόραση και έγινε γνωστότερος στο ευρύτερο κοινό. Με την κυκλοφορία των δίσκων του στην δεκαετία του 1970 έγινε δημοφιλής και απέκτησε τον τίτλο του «καλύτερου άγνωστου μπλουζίστα». Έκανε περιοδίες, ανέβηκε στα τσαρτ του Billboard και προτάθηκε για βραβείο Γκράμι, κατέφυγε όμως στο αλκοόλ και βρήκε τον μπελά του με την αστυνομία, η οποία τον συνέλαβε την Κυριακή 14 Αυγούστου του 1988 με την κατηγορία της δημόσια μέθης (public drunkenness).[2] Συνελήφθη και μπήκε στην φυλακή, όπου και βρέθηκε νεκρός την ίδια νύχτα. Στο πόρισμα της αστυνομίας λέει ότι κρεμάστηκε στο κελί του με σχοινί το ίδιο του το πουκάμισο.[2] Απεβίωσε στις 14 Αυγούστου 1988 στο Φαίρφαξ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • 1971: Buch & The Snakestretchers
  • 1971: Roy Buchanan
  • 1972: Roy Buchanan and the Snakestretchers
  • 1973: Second Album
  • 1974: That's What I Am Here For
  • 1974: In The Beginning
  • 1974: American Axe – Live In 1974
  • 1974: Rescue Me
  • 1975: Live Stock
  • 1976: Street Called Straight
  • 1977: Loading Zone
  • 1977: Live In Japan 1977
  • 1978: You're Not Alone
  • 1981: My Babe
  • 1985: When A Guitar Plays The Blues
  • 1986: Dancing On The Edge
  • 1987: Hot Wires
  • 1989: Early Years
  • 1992: Sweet Dreams: The Anthology, enthält vier Titel vom unveröffentlichten Album The Prophet (1969) und drei weitere unveröffentlichte Titel
  • 1993: Guitar On Fire: Atlantic Sessions

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 «Roy Buchanan: Bio». roybuchanan.org. Don Mare Pickups. Ανακτήθηκε στις 07/06/2013.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  2. 2,0 2,1 «Roy Buchanan, 48, a Guitarist». New York Times. 1988-08-17. http://www.nytimes.com/1988/08/17/obituaries/roy-buchanan-48-a-guitarist.html. Ανακτήθηκε στις 07/06/2013. 

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Christian Graf, Burghard Rausch: Rockmusik Lexikon. Amerika Afrika Australien Asien. Fischer Taschenbuch Verlag, Frankfurt am Main 1999 ISBN 3-596-13872-8 (so steht es im Buch) oder 3-596-13872-2 (so steht es auf dem Umschlag) (σελ. 221f)
  • Siegfried Schmidt-Joos und Wolf Kampmann: Rock-Lexikon. rororo-Verlag, Reinbek 2008 ISBN 978-3-499-62133-8 (σελ. 246f)

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Roy Buchanan της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).