Άνοιγμα κυρίου μενού

Σαβίνα Γιαννάτου

Ελληνίδα τραγουδίστρια

Η Σαβίνα Γιαννάτου (16 Μαρτίου 1959) είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια και συνθέτης.

Σαβίνα Γιαννάτου
Savina yannatou by johanna diehl.jpg
Πληροφορίες
Γέννηση16 Μαρτίου 1959 (1959-03-16) (60 ετών)
Αθήνα, Ελλάδα
ΚαταγωγήΕλλάδα
EίδοςΤζαζ, φολκ, έθνικ, μουσική του Κόσμου, ελεύθερος αυτοσχεδιασμός
Μουσικά όργαναΦωνητικά, κιθάρα
Παρουσία1981-σήμερα
Δισκογραφική εταιρείαECM
ΣυμμετοχέςPrimavera en Salonico
Ιστοσελίδαhttp://www.savinayannatou.com/

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1959, στην Αθήνα. Έλαβε μαθήματα κλασσικής κιθάρας και συμμετείχε στην παιδική χορωδία του Γιάννη Νούσια. Σπούδασε φωνητική με τη Γωγώ Γεωργιλοπούλου και τον Σπύρο Σακκά στην Αθήνα και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου. Ξεκίνησε την επαγγελματική σταδιοδρομία της το 1979 και δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε στην ηχογράφηση του δίσκου Εδώ Λιλιπούπολη. Ακολούθησαν δέκα προσωπικοί δίσκοι, με συνθέσεις καταξιωμένων συνθετών όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, η Λένα Πλάτωνος και ο Νίκος Κυπουργός, καθώς και δεκάδες συμμετοχές σε δίσκους της Λένας Πλάτωνος, του Νίκου Μαμαγκάκη, του Δημήτρη Μαραγκόπουλου και του Δημήτρη Λάγιου.

Από το 1995 συνεργάζεται με το συγκρότημα Primavera en Salonico, ερμηνεύοντας διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών της Ελλάδας και της Μεσογείου. Σταδιακά, επέκτεινε τις φωνητικές δεξιότητές της για να χρωματίζει τις ερμηνείες της με εντυπωσιακούς λαρυγγισμούς.

Η Σαβίνα Γιαννάτου είναι επίσης συνθέτης μουσικής για το θέατρο, το χοροθέατρο και την τέχνη του video-art. Συμμετέχει επιλεκτικά σε διάφορα εργαστήρια, διδάσκοντας φωνητικό αυτοσχεδιασμό σε ηθοποιούς και μουσικούς, ενώ τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τη δισκογραφική εταιρεία ECM.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

Δίσκοι με τους Primavera En SalonicoΕπεξεργασία

  • Ανοιξη στη Σαλονίκη (1995)
  • Τραγούδια της Μεσογείου (1998)
  • Παναγιές του κόσμου (1999)
  • Terra Nostra (2001, ζωντανή ηχογράφηση, συμμετέχει η Lamia Bedioui)
  • Sumiglia (ECM 2005)
  • Songs of An Other (ECM 2007)
  • Songs of Thessaloniki (ECM 2015)

ΣυμμετοχέςΕπεξεργασία

  • Εδώ Λιλιπούπολη (1981)
  • Σαμποτάζ (1981, συνθέσεις Λένα Πλάτωνος)
  • Μίλα μου για μήλα (1985, συνθέσεις Π.Παπασταύρου)
  • Ερωτόκριτος και Αρετούσα (1985)
  • Η ηχώ και τα λάθη της (1985, συνθέσεις Λένα Πλάτωνος)
  • Ο Οδυσσέας στο ποτάμι (1985, συνθέσεις Μ.Γρηγορίου)
  • Μinimal suite - Double image (1986, συνθέσεις Β.Κατσούλης)
  • Εν Αθήναις (1986, συνθέσεις Νίκος Κυπουργός)
  • Λεπιδόπτερα (1986, συνθέσεις Λένα Πλάτωνος)
  • Νέα εκδρομή (1986, συνθέσεις Νίκος Μαμαγκάκης)
  • Το αηδόνι του αυτοκράτορα (1989, συνθέσεις Λένα Πλάτωνος)
  • Μαρία Ντολόρες Παρελθόν (1990, συνθέσεις Δ.Μαραγκόπουλος)
  • Ερωτική πρόβα (1991, συνθέσεις Δ.Λάγιος)
  • Το φλυτζάνι (1991, συνθέσεις Π. Δουρδουμπάκης)
  • Ινα τι (1992, συνθέσεις Δ.Λάγιος)
  • Ατασθαλίες (1993, συνθέσεις Βασίλης Νικολαΐδης)
  • Die zweite heimat (1993, συνθέσεις Ν.Μαμαγκάκης)
  • Ιστορίες αποχαιρετισμού (1996, συνθέσεις Δημήτρης Καμαρωτός)
  • Σκοτεινή πράξη (1997, συνθέσεις Μ.Γρηγορίου)
  • Μεσ' απ΄το σκοτάδι (1997, συνθέσεις Β.Κατσούλης)
  • Τέμπλο (1997, συνθέσεις Γ. Χριστιανάκης)
  • Womad Festival - What summer is made for (1997, συμμετοχή στη ζωντανή ηχογράφηση του τραγουδιού La Salio De La Mar Le Galaria μαζι με τους Primavera En Salonico)
  • Μελωδίες της ανατολής (1997)
  • Ομαδική απόδραση - Όπως η θάλασσα (1998)
  • Vananda (1998, συνθέσεις Ανδρέας Γεωργίου)
  • Τα ρόδινα ακρογιάλια (1999, συνθέσεις Δ.Κατακουζηνός)
  • Μικρό έπος για τον Ανδρέα Ροδινό (1999, συνθέσεις Ανδρέας Γεωργίου)
  • Mικρές αγγελίες (1999)
  • Εδώ Λιλιπούπολη (2001, ζωντανή ηχογράφηση με τη συμφωνική του Βόλου και παιδική χορωδία)
  • Τα μυστικά του κήπου (2001, συνθέσεις Νίκος Κυπουργός)
  • Mode Plagal III (2001)
  • Lilly's story (2003, συνθέσεις Ν.Μαμαγκάκης)

ΠηγέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία