Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Στάθης Ψάλτης (Βέλο Κορινθίας, 27 Φεβρουαρίου 1948[1] - Αθήνα, 21 Απριλίου 2017) ήταν Έλληνας ηθοποιός.

Στάθης Ψάλτης
Γέννηση27 Φεβρουαρίου 1948 (1948-02-27)
Βέλο Κορινθίας
Θάνατος21 Απριλίου 2017 (69 ετών)
Αθήνα
Αιτία θανάτουΚαρκίνος του πνεύμονα
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητακωμικός και ηθοποιός τηλεόρασης
ΣύζυγοςΧριστίνα Ψάλτη (2006-2017)
ΤέκναΜαρία Ψάλτη
ΑδέλφιαΓιάννης Ρώτας
Είδος τέχνηςΥποκριτική
Καλλιτεχνικά ρεύματαΚωμωδία
Σημαντικά έργαΤα καμάκια και Βασικά καλησπέρα σας

Βιογραφικά στοιχείαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στο Βέλο ΚορινθίαςΚορινθίας το 1948 όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ηλικία των 11 ετών όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Αιγάλεω. Αδελφός του είναι ο επίσης ηθοποιός Γιάννης Ρώτας.

Σπούδασε στη Δραματική σχολή του Κωνσταντίνου Μιχαηλίδη. Παντρεύτηκε την Τάρια Μπούρα[2] και το 2006 παντρεύτηκε την ηθοποιό Χριστίνα Ψάλτη (γεν. 1973)[3]

Έπαιξε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και στο θέατρο. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μαζί με την Καίτη Φίνου στη δεκαετία του 1980 με εμπορικές ταινίες όπως Καμικάζι αγάπη μου, Τροχονόμος Βαρβάρα, Τα καμάκια, Βασικά καλησπέρα σας, Και ο πρώτος ματάκιας, Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω, Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ, Μάντεψε τι κάνω τα βράδια. Τελευταία του ταινία ήταν η "Νίκος Καζαντζάκης", την οποία δεν πρόλαβε να δει. Είχε παίξει πολλούς ρόλους, κατά το πλείστον κωμικούς.

Τραγούδησε αρκετά τραγούδια σε ταινίες του και σε επιθεωρήσεις.

Τον Απρίλιο του 2014, ο ηθοποιός υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.Πέθανε στις 21 Απριλίου 2017, στο Νοσοκομείο "Άγιος Σάββας" όπου νοσηλευόταν από τον Μάρτιο του 2017, με καρκίνο στους πνεύμονες.[4]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Ταινία Ρόλος
2016 Νίκος Καζαντζάκης Ηγούμενος Μονής Σινά
1990 Ο εραστής Στάθης Μπιρμπιτσόλης
1989 Απαγωγή στα τυφλά Στάθης Καραπίδας
1989 Και δειλός και τολμηρός Μάρκος Τρέμουλας
1989 Ο πανταχού παρών Λάζαρος Λαζάρου
1989 Ο πρωτάρης μπάτσος και η τροτέζα Στάθης Ξετρύπης
1989 Τρελάδικο πολυτελείας Στάθης Ξετρύπης
1988 Ο καβαλάρης των F.M. Stereo Στάθης Παπαστάθης
1988 Ακαταμάχητος πιλότος Αλέξης Τόμπρας
1988 Ένας αλλά Λέων Στάθης Φρουτάκης
1988 Ξενοδοχείο Kαστρί Τιμόλαος Χατζητιμολάου
1988 Ο μεγάλος παραμυθάς Χαρίλαος Καραπαύλος
1987 Οι κυβερνήσεις πέφτουνε... αλλά ο Ψάλτης μένει Κάλχας / (υπεύθυνος) / Μάρκος / «αλεξιπτωτιστής» / Μήτσος
1986 Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν Στάθης Τιμόπουλος
1986 Ράκος Νο14 και ο πρώτος μπουνάκιας Ηρακλής Σπίνος
1986 Ψηλός λιγνός και ψεύταρος Πίπης Παρλαπίπας
1985 Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω Μιχάλης Βίδας
1985 Ο ταξιτζής μας Άλκης (τηλεοπτική σειρά)
1984 Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ Στάθης
1984 Μάντεψε τι κάνω τα βράδια Κοσμάς Παπακοσμάς
1983 Καμικάζι αγάπη μου Στάθης Σγουρός
1983 Πέστα βρωμόστομε Στάθης Χρυσοστόμου / πατέρας Στάθη / μητέρα Στάθη / παππούς Στάθη (στο κάδρο)
1982 Βασικά καλησπέρα σας (Οι ραδιοπειρατές) Στάθης Σγουρός
1982 Και ο Πρώτος Ματάκιας Σίμος Αυτιάς
1982 Τα σαΐνια Σίσυφος
1981 Είσαι στην ΕΟΚ... μάθε για την ΕΟΚ Τηλεπαρουσιάστρια
1981 Πάμε γιά καφέ; «Τσίμπλας»
1981 Τα καμάκια Ορφέας
1981 Τροχονόμος Βαρβάρα Αχιλλέας Ταλαίπωρος / Βαρβάρα Ταλαίπωρου / πατέρας Ταλαίπωρος
1980 Γεύση από Ελλάδα Συνταξιούχος
1980 Ο Κώτσος στην ΕΟΚ Απόψηλος, υπάλληλος Δήμου
1980 Ο παρθενοκυνηγός Μάνος Μπιλάλης
1980 Ο ποδόγυρος Ηρακλής
1979 Οι φανταρίνες Ανθυπασπιστής-εκπαιδευτής
1979 Τα παιδιά της πιάτσας Τηλέμαχος
1972 Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα Κοσμηματοπώλης

Συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρέςΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος σειράς Κανάλι
2006 Αν μ'αγαπάς ALPHA
1993 Καλημέρα Ζωή ΑΝΤ1
1993 Τμήμα ηθών ΑΝΤ1
1980 Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα ΕΡΤ
1979 Ο Συμβολαιογράφος ΕΡΤ
1978 Η τύχη της Μαρούλας ΕΡΤ
1973 Οι έμποροι των εθνών ΕΙΡΤ

Συμμετοχές σε ραδιοφωνικά θεατρικά έργαΕπεξεργασία

  • Ρολφ Χόχουτ - Ο αντιπρόσωπος 1977

Θεατρικές παραστάσειςΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Είδος
2015-2016 Δεν έχουν Τσίπρα πάνω τους Επιθεώρηση
2013 Μέρκελ έτοιμη για φόλα Επιθεώρηση
2012 Γομάρια με σαμάρια της Βουλής μας τα καμάρια Επιθεώρηση
2011 Μας πήρανε τα σώβρακα ζητάνε και τα ρέστα Επιθεώρηση
2010 Πού πας ρε Γιωργάκη με τέτοιο καιρό; Επιθεώρηση
2009 Και ξανά... ΠΑΣΟΚολλητό Επιθεώρηση
2007 Νου Δού η άσχημη Επιθεώρηση
2007 Το μαντολίνο του ναυαγού Σημίτη Επιθεώρηση
Τα παπα...τσουνάμια Επιθεώρηση
2005 Τα θέλει ο Κολοτράβας μας Επιθεώρηση
2002 Παπουτσωμένη Ντόρα Επιθεώρηση
2006 Οι πράσινες, οι κόκκινες, οι θαλασσιές οι τσούχτρες Επιθεώρηση
2005 Κότες Επιθεώρηση
2002 Άρμεγε Ευρώ και κούρευε συντάξεις Επιθεώρηση
1998-1999 Πινόκιο Επιθεώρηση
1998 Έλληνες είστε και φαίνεστε Επιθεώρηση
1996 Εμπρός προς τα πίσω Επιθεώρηση
1995 Καυκαλήθρες και Τσιτσιραύλα Επιθεώρηση
1994 Βάτραχοι Αρχαία κωμωδία
1993 Αγαπάς τη Γελάδα, απόδειξη Επιθεώρηση
1987 Καμπαρέ Ελλάς Επιθεώρηση

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Κώστας Ελευθερίου, «Ψάλτης Στάθης. Φορέας αυτογελοιοποίησης της εμπορικής καταγγελίας», Η Ελλάδα στη δεκαετία του '80.Κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό λεξικό, εκδ.Επίκεντρο, Αθήνα, 2014, σελ.661-663

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία