Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Στέλιος Βόκοβιτς (Κωνσταντινούπολη 1912 - Αθήνα 4 Μαΐου 1990) ήταν Έλληνας ηθοποιός.

Στέλιος Βόκοβιτς
Γέννηση1912
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος4 Μαΐου 1990
Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Ιδιότηταηθοποιός
ΑδέλφιαΝίκος Βοκάς

Πίνακας περιεχομένων

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο οποίο υπηρέτησε, με λίγες μικρές διακοπές, ως το 1982. Πρώτη εμφάνιση στον Άμλετ (1937). Πρωταγωνίστησε σε εκατοντάδες έργα του αρχαίου, του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού θεάτρου. Διακρίθηκε σε ρόλους τραγικούς ως αγγελιαφόρος, όπου δημιούργησε «σχολή», αλλά μετά το 1970 διέπρεψε και στις κωμωδίες του Αριστοφάνη (Ιππείς, Νεφέλες). Έπαιξε σχεδόν σε όλες τις σαιξπηρικές τραγωδίες που ανέβηκαν στο Εθνικό Θέατρο (Τρικυμία, Ριχάρδος ο Γ', Έμπορος της Βενετίας), σε έργα του Μπέρναρ Σω, του Ντυρανμάτ, του Μυσέ, του Ο' Νηλ κ.α.

Με το κύρος του στήριξε και έργα Ελλήνων συγγραφέων (Μελά, Τερζάκη, Θεοτοκά, Καζαντζάκη, Σικελιανού) που χρειάζονταν ειδικές ικανότητες στην εκφορά του ποιητικού λόγου. Ο Βόκοβιτς καλλιέργησε με πάθος την τεχνική του, ώστε να καταστεί ένας από τους λίγους Έλληνες ηθοποιούς που εκφέρουν με ακρίβεια το νεοελληνικό ποιητικό ιδίωμα.

Το 1966 διορίστηκε διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Το 1982 εγκατέλειψε το Εθνικό Θέατρο και εργάστηκε σε ιδιωτικούς θιάσους, σε έργα Όρτον, Λόρκα (Δόνα Ροζίτα), και Γκόλντσμιθ (Τα λάθη μιας νύχτας). Αδερφός του ήταν ο επίσης ηθοποιός Νίκος Βοκάς (1917-2009).

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1942 Η φωνή της καρδιάς
1955 Το οργανάκι του Αττίκ
1959 Η ζαβολιάρα

Όπου φτώχια και φιλότιμο

1960 Στην Κύπρο άρχισε η αγάπη μας

Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα

1961 Φαίδρα

Τα χέρια

Ενώ σφύριζε το τραίνο

1965 Πάρε το δάκρυ μου
1969 Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου
1970 Ώρες αγάπης, ώρες πολέμου
1983 Υπόγεια διαδρομή

ΘέατροΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1938 Βασιλεύς Ληρ
1942 Η Χάνελε πάει στον Παράδεισο
1951 Μονσεράτ
1963 Ιβάνωφ

Το όνειρο

Το ατλαζένιο γοβάκι

1967 Ερρίκος Δ'

Φιλοκτήτης

1969 Τρικυμία

Ηρακλείδες

Η τρισεύγενη

Επτά επί Θήβας

1983 Δόνα Ροζίτα

Συμπληρωματικός πίνακας θεατρικών παραστάσεων στις οποίες συμμετείχε ο Βόκοβιτς ως ηθοποιός

χρονική περίοδος παράσταση ρόλος εταιρεία παραγωγής θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950
Το Φιντανάκι Γιάγκος Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας Πάστορας Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Ο έμπορος της Βενετίας Αντόνιο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1961/1962 Ρόσμερσχολμ Κρολλ Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1966/1967 Η συναναστροφή Γέρος Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Λεωνίδας Τριβιζάς
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Μαρία Στιούαρτ Κόμης Τάλμποτ Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1975/1976 Ο γλάρος Σορίν Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Γιώργος Θεοδοσιάδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1982/1983 Τα γούστα του κυρίου Σλόαν Κεμπ Απλό Θέατρο Απλό Θέατρο Αντώνης Αντύπας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1984/1985 Τα λάθη μιας νύχτας Κος Χαρντκασλ Απλό Θέατρο Απλό Θέατρο Αντώνης Αντύπας

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

Τηλεοπτικό θέατροΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1973 Κύκλωψ

Αγαμέμνων

Κανάλι Βουλής

ΕΙΡΤ

1978 Οιδίπους Τύραννος

Οιδίπους επί Κολωνώ

ΕΡΤ

ΕΡΤ

1981 Σιβύλλα

Φιλοκτήτης

ΕΡΤ

ΕΡΤ

1984 Τα λάθη μιας νύχτας

Διακοπή για τεχνικούς λόγους

ΕΡΤ

ΕΡΤ

Τηλεοπτικές σειρέςΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1983 Μαργαρίτα Στέφα ΕΡΤ2

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.15ος, σελ.20.

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία