Ο Σταύρος Τορνές ήταν Έλληνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου.

Σταύρος Τορνές
Stavrostornes344.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1932[1][2]
Αθήνα
Θάνατος26  Ιουλίου 1988[2]
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Ιταλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
σεναριογράφος
σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων[3]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΗρώ Κυριακάκη

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Ο Σταύρος Τορνές γεννήθηκε το 1932 στην Αθήνα. Σπούδασε στη σχολή Ιωαννίδη το 1957 και εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη αλλά και ως ηθοποιός σε ταινίες της δεκαετίας του '50[4].

Το 1967 σκηνοθέτησε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία "Θηραϊκός όρθρος" μαζί με τον Κώστα Σφήκα.

Την περίοδο της δικτατορίας πηγαίνει στην Ιταλία  όπου συμμετείχε σε ομάδα εξόριστων αγωνιζόμενος ενάντια στη στρατιωτική χούντα.

Το 1973 επισκέπτεται κρυφά την Ελλάδα και γυρίζει το ντοκιμαντέρ Φοιτητές.

Στην Ιταλία (Ρώμη) εμφανίζεται σε πολλές ταινίες, όπως τις Άνθρωποι εναντίον ανθρώπων και Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι του Φραντσέσκο Ρόσι, Αλονζανφάν των αδελφών Ταβιάνι, ltalia anno zero του Ρομπέρτο Ροσελίνι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τηλεταινία Ναυσικά της Ανιές Βαρντά έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Παράλληλα ασχολείται με τη ζωγραφική.

Μετά τη πτώση της δικτατορίας επιστρέφει στην Ελλάδα και γυρίζει την ταινία Μπαλαμός που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1982.

Με συν σεναριογράφο την Charlotte van Gelder, σκηνοθέτησε επίσης και τις ταινίες Καρκαλού, Nτανίλο τρέλες, Ένας ερωδιός για τη Γερμανία.[5]

Απεβίωσε τον Ιούλιο του 1988 και κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο της Καισαριανής. Στην κηδεία του είχε παραστεί ο Μάνος Χατζιδάκις.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • 1987 Eνας Eρωδιός για τη Γερμανία
  • 1986 Ντανίλο Τρέλες: Ο Φημισμένος Ανδαλουσιανός Μουσικός
  • 1984 Kαρκαλού
  • 1983 Πλατεία Ιπποδαμείας
  • 1982 Μπαλαμός
  • 1982 Με το Νίκο Καββαδία
  • 1982 Φανταστικό Ρεπορτάζ για ένα Θεσσαλικό Άλογο
  • 1979 Eξωπραγματικό
  • 1977 Κοάττι
  • 1976 Aντίο Ανατολή
  • 1973 Studenti
  • 1967 Θηραϊκός Όρθρος
  • 1964 Κυκλάδες
  • 1963 Mυκήναι

Ως ηθοποιόςΕπεξεργασία

ΑφιερώματαΕπεξεργασία

Το 2001, στο 42ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έγινε αναδρομή στο έργο του Τορνέ με τίτλο Σταύρος Τορνές: Ο μάγος της φυλής. [6]

Εξωτερικές πηγέςΕπεξεργασία

  • Σταύρος Τορνές: 42ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης / επιμέλεια Ηλίας Κανέλλης, Σταύρος Καπλανίδης · κείμενα Συλλογικό έργο. - Αθήνα : Εκδόσεις Καστανιώτη, 2001.

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 Faceted Application of Subject Terminology. 368917. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. 144444578.
  3. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  4. «Σταύρος Τορνές-Βιογραφία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2016. 
  5. «Σταύρος Τορνές: Ενας φτωχός και μόνος καουμπόι». Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2016. 
  6. Κιτροέφ, Μαίρη (2001). 42ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αθήνα: Υπουργείο Πολιτισμού. σελ. 171-178.