Άνοιγμα κυρίου μενού

Ταϋγέτη

ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματόγραφου

Η Ταϋγέτη Μπασούρη (1914 - 28 Ιανουαρίου 2003), περισσότερο γνωστή ως Ταϋγέτη, ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Ταϋγέτη
Γέννηση1914
Μαρούσι, Αθήνα
Θάνατος28 Ιανουαρίου 2003
Αθήνα
Αιτία θανάτουεγκεφαλικό
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητακωμικός και ηθοποιός
Είδος τέχνηςηθοποιός

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Σπούδασε στη Σχολή του Εθνικού Ωδείου, με δάσκαλο στο τραγούδι τον Μ. Κουνελάκη και αργότερα στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πραγματοποίησε τις πρώτες εμφανίσεις της την περίοδο της Κατοχής, ενώ το 1943 έγινε μέλος του ΣΕΗ. Είχε ενεργό συμμετοχή στο ΕΑΜ Θεάτρου και εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Για τις ιδέες και την αντιστασιακή της δράση εξορίστηκε στη Χίο, στη Μακρόνησο, στο Τρίκερι και στον Αϊ-Στράτη.

Από το 1951 υπηρέτησε όλα τα θεατρικά είδη (τραγωδία, δράμα, κωμωδία, μουσική κωμωδία, επιθεώρηση) υποδυόμενη κυρίως κωμικούς ρόλους. Ανάμεσα στις πιο γνωστές ταινίες που συμμετείχε ανήκουν Η Κάλπικη λίρα, Ο παπατρέχας και οι Δυο τρελοί και ο ατσίδας. Το 1973 πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στην τηλεόραση, συμμετέχοντας στη σειρά «Το εικοσιτετράωρο ενός παλιατζή». Από το 1984 εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο όπου παρέμεινε μέχρι την συνταξιοδότησή της, το 1992. Η τελευταία της συμμετοχή στο θέατρο έγινε στο διασκευασμένο για παιδιά, από τον Αλέξη Σολωμό, έργο του Μπέρναρντ Σο «Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι».

ΘάνατοςΕπεξεργασία

Το 1993 έχασε την αδερφή της και από το 1995-1996 ζούσε με την εξαδέρφη της Ευγενία Ταμβακολόγου, στους Αγίους Αναργύρους, πάσχοντας από άνοια. Πέθανε σε ηλικία 89 ετών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. Κηδεύτηκε στους Αγίους Αναργύρους.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1955 Η κάλπικη λίρα
1956 Ο ζηλιαρόγατος

Γραφείο συνοικεσίων

1957 Αγιούπα

Μπαρμπα Γιάννης κανατάς

1958 Χαρούμενοι αλήτες

Ένας ήρως με παντούφλες

1959 Όσο υπάρχουν γυναίκες

Ο θησαυρός του μακαρίτη

Οι κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα

1960 Αγνές ψυχές

Ο Τσακιτζής, ο προστάτης των φτωχών

1962 Λαφίνα

Το πιθάρι

Πονεμένη μητέρα

Τέρμα τα δίφραγκα

Ο άντρας της γυναίκας μου

Τα Χριστούγεννα του αλήτη

1963 Οι τουρίστες

Οι ανιδίκευτοι

Το τεμπελόσκυλο

Εμείς τα μπατιράκια

1964 Ζωή γεμάτη πόνο

Σχολή για σωφερίνες

Ζητιάνος μιας αγάπης

Είναι μεγάλος ο καημός

Εξω φτώχεια και καλή καρδιά

Μια εβδομάδα στον παράδεισο

1965 Η προδομένη

Φτωχό μου σπουργιτάκι

1966 Ησαΐα χόρευε

Ο παπατρέχας

Προξενήτρα πράκτωρ 017

Ο Μελέτης στην άμεσο δράση

Δοσατζού επιχείρησις γαμπρός

1967 Πάρε κόσμε

Η χαρτορίχτρα

Ένας απένταρος λεφτάς

Από λαχτάρα σε λαχτάρα

Ο Μανωλάκης ο τέντυ μπόϊς

Τρελός, παλαβός και Βέγγος

Κοκοβιός και σπάρος στα δίχτυα της αράχνης

1968 Ο κούκλος

Ο μπακαλόγατος

1969 Προκόπης ο απρόκοπος
1970 Δυο τρελοί και ο ατσίδας
1979 Ο φαλακρός μαθητής
1984 Άννα Πετρή
1987 Όνειρο αριστερής νύχτας

Πατρίς, ληστεία, οικογένεια

Ο παράδεισος ανοίγει με αντικλείδι

1991 Φανουρόπιτα
1993 Ζωή χαρισάμενη
1996 Μη μου άπτου

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Έλληνες - Ελληνίδες ηθοποιοί
  • 90 lepta
  • Θόδωρος Έξαρχος, ‘Έλληνες Ηθοποιοί‘

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία