Ο Τζακ Πάλανς (18 Φεβρουαρίου 1919- 10 Νοεμβρίου 2006) ήταν Αμερικανός ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Πενσιλβάνια ως Vladimir Palanuik και ήταν ουκρανικής καταγωγής. Κέρδισε το Όσκαρ β΄ αντρικού ρόλου το 1991 για το ρόλο του στην ταινία Τι έκανες μπαμπά στην άγρια δύση; (City Slickers). Στη δεκαετία του ' 80 ο Πάλανς, μαζί με την κόρη του Χόλλυ Πάλανς (Holly Palance), ήταν οικοδεσπότης του τηλεοπτικού προγράμματος Ripley's Believe It or Not!.

Τζακ Πάλανς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jack Palance (Αγγλικά)
Γέννηση18  Φεβρουαρίου 1919[1][2][3]
Lattimer
Θάνατος10  Νοεμβρίου 2006[4][1][2]
Μοντεσίτο
Αιτία θανάτουεγκεφαλικό επεισόδιο
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ύψος196 cm Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Στάνφορντ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός ταινιών
ηθοποιός θεάτρου
ηθοποιός τηλεόρασης
πυγμάχος[5]
μοντέλο[6]
Περίοδος ακμής1947
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΡεπουμπλικάνικο Κόμμα της Καλιφόρνια
Οικογένεια
ΤέκναHolly Palance
Brooke Palance
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΌσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου (1991)
Παγκόσμιο θεατρικό βραβείο (1951)[7]
Βραβείο Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης Καλύτερου Α' ανδρικού ρόλου σε μίνι σειρά ή τηλεταινία (1957)
αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[8]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Βραβεία και υποψηφιότητες Επεξεργασία

Επιλεγμένη φιλμογραφία Επεξεργασία

  • Panic in the Streets (Blackie) 1950
  • Sudden Fear (Lester Blaine) 1952
  • Shane (Jack Wilson) 1953
  • Man in the Attic (Slade) 1953
  • The Silver Chalice (Simon Magus) 1954
  • The Big Knife (Charles Castle) 1955
  • Playhouse 90 1956
  • Requiem for a Heavyweight (TV) (Harlan 'Mountain' McClintock)
  • Austerlitz (General Weirother) 1960
  • Βαραββάς (Τόρβαλντ) 1962
  • Contempt (Jeremy Prokosch) 1966
  • The Professionals (Jesus Raza) 1966
  • Dr. Jekyll and Mr. Hyde 1968
  • Dr. Henry Jekyll and Mr. Edward Hyde (TV)
  • Marquis de Sade: Justine (Father Antonin) 1969
  • Che! (Fidel Castro) 1969
  • Angels' Brigade (Mike Farrell) 1979
  • Hawk the Slayer (Voltan ) 1980
  • Bagdad Cafe (Rudi Cox) 1987
  • Gor (Xenos) 1988
  • Young Guns (Lawrence G. Murphy) 1988
  • Batman (Carl Grissom) 1989
  • Outlaw of Gor (Xenos) 1989
  • Tango & Cash (Yves Perret) 1989
  • Solar Crisis (Travis) 1990
  • City Slickers (Curly Washburn) 1991
  • City Slickers II: The Legend of Curly's Gold (Duke Washburn) 1994
  • The Swan Princess (Lord Rothbart-φωνή) 1994
  • Ebenezer (Ebenezer Scrooge) 1997
  • Treasure Island (Long John Silver) 1999

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 2,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb13898196w. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) SNAC. w6vx3s7p. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/6138310.stm.
  5. (Αγγλικά, Ρωσικά) BoxRec. 41420. Ανακτήθηκε στις 22  Απριλίου 2022.
  6. Ανακτήθηκε στις 17  Ιουνίου 2019.
  7. www.theatreworldawards.org/past-recipients.html.
  8. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία