Ο Τζόναθαν (Τζον) Βίνσεντ Βόιτ (αγγλ.: Jonathan (Jon) Vincent Voight, 29 Δεκεμβρίου 1938) είναι Αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία του 1978 Ο Γυρισμός (Coming Home) και με τρεις Χρυσές Σφαίρες. Ο Βόιτ είναι πατέρας της ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί και του ηθοποιού Τζέιμς Χέβεν.

Τζον Βόιτ
Jon Voight 2011.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jon Voight (Αγγλικά)
Γέννηση29 Δεκεμβρίου 1938 (1938-12-29) (82 ετών)
Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.
ΕθνικότηταΑμερικανική
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςΚαθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής, Archbishop Stepinac High School[1] και Ινστιτούτο Θεάτρου και Κινηματογράφου «Λι Στράσμπεργκ»
Ιδιότηταηθοποιός, παραγωγός ταινιών, σεναριογράφος, ηθοποιός φωνής, κωμικός και ηθοποιός τηλεόρασης
ΣύζυγοςΛόρι Πίτερς
(1962-1967)
Μαρσελίν Μπερτράντ (1971-1980)
ΤέκναΤζέιμς Χέβεν (1973)
Αντζελίνα Τζολί (1975)
ΓονείςElmer (Voytka) Voight[2] και Barbara Kamp[2]
ΑδέλφιαChip Taylor
Barry Voight
ΒραβεύσειςNational Society of Film Critics Award for Best Actor (1969), Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού (1969), BAFTA Award for Most Promising Newcomer to Leading Film Roles (1970), Χρυσή Σφαίρα για τον Καλύτερο Άνδρα Ηθοποιό σε Δραματική ταινία (1978), Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου (1978), Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης (1978), National Board of Review Award for Best Actor (1978), Βραβείο Α' Ανδρικού ρόλου της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου του Λος Άντζελες (1978), βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών (1978), Χρυσή Σφαίρα για τον Καλύτερο Άνδρα Ηθοποιό σε Δραματική ταινία (1985), Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου του Σικάγο Β' ανδρικού ρόλου (2001), Παγκόσμιο θεατρικό βραβείο (1967)[3], Όσκαρ, Χρυσές Σφαίρες και Βρετανική Ακαδημία Τεχνών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο ηθοποιός έγινε γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του '60 με την ερμηνεία του στην ταινία του Τζον Σλέσιντζερ Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου (Midnight Cowboy, 1969), όπου υποδύθηκε, στο πλευρό του Ντάστιν Χόφμαν, έναν άνδρα από την επαρχία που προσπαθεί να γίνει ζιγκολό. Κατά τη δεκαετία του '70 έγινε αστέρας του Χόλιγουντ με τις ερμηνείες του στις ταινίες: Όταν Ξέσπασε η Βία (Deliverance, 1972) όπου ερμήνευσε το ρόλο ενός επιχειρηματία του οποίου το σαββατοκύριακο με τους φίλους καταστρέφεται από μια ομάδα κακοποιών, Απόρρητος Φάκελος Οντέσσα (The Odessa File, 1974), όπου εμφανίστηκε στο ρόλο ενός Γερμανού δημοσιογράφου που προσπαθεί να ξεσκεπάσει ένα κύκλωμα νεο-ναζί, Ο Γυρισμός (Coming Home, 1978) όπου εμφανίστηκε στο πλευρό της Τζέιν Φόντα στο ρόλο ενός παραπληγικού ήρωα του Πολέμου του Βιετνάμ, ταινία για την οποία κέρδισε όσκαρ και Ο Πρώταθλητής (The Champ, 1979) όπου εμφανίστηκε στο ρόλο ενός απένταρου πρώην πυγμάχου που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα και να μεγαλώσει το γιο του.

Η δημοτικότητα του άρχισε να πέφτει κατά τη δεκαετία του '80, αν και η ερμηνεία του στην ταινία του Αντρέι Κοντσαλόφσκι Το Τρένο της Μεγάλης Φυγής (Runaway Train, 1985) του χάρισε άλλη μια υποψηφιότητα για Όσκαρ και την εύνοια των κριτικών. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 άρχισε να εμφανίζεται σε δευτεραγωνιστικούς ρόλους με σημαντικότερο εκείνο στην ταινία Ο Βροχοποιός (The Rainmaker, 1997). Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 οι ερμηνείες του σε βιογραφικές ταινίες έλαβαν θετικές κριτικές. Η εμφάνισή του στην ταινία του Μάικλ Μαν Ali, 2001 όπου ερμήνευσε τον αθλητικογράφο Χάουαρντ Κοζέλ του χάρισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
1967 Fearless Frank Fearless Frank Φρανκ
Hour of the Gun Η ώρα του πιστολιού Κέρλι Μπιλ Μπρόκιους
1969 Midnight Cowboy Ο καουμπόι του μεσονυχτίου Τζο Μπακ
Out of It Ανήσυχα κορμιά Ρας
1970 Catch 22 Catch 22 Mάιλο Μαϊντερμπάιντερ
The Revolutionary Ο επαναστάτης A
1972 Deliverance Όταν ξέσπασε η βία Εντ
1973 The All-American Boy The All-American Boy Bικ Μπίλερ
1974 Conrack Φως στο σκοτάδι Πατ Κόνροϊ
The Odessa File Απόρρητος φάκελος Οντέσα Πίτερ Μίλερ
1975 Der Richter und sein Henker 4 τέλεια εγκλήματα Bάλτερ Τσαντζ
1978 Coming Home Ο γυρισμός Λουκ Μάρτιν
1979 The Champ Ο πρωταθλητής Μπίλι
1982 Lookin' to Get Out Οι τζογαδόροι του Λας Βέγκας Άλεξ Κόβακ
1983 Table for Five Table for Five Τζέι Πι Τάνεν
1985 Runaway Train Το τρένο της μεγάλης φυγής Μάνι
1986 Desert Bloom Desert Bloom Tζακ Τσίσμορ
1990 Eternity Eternity Έντουαρντ / Τζέιμς
1995 Heat Ένταση Νέιτ
1996 Mission: Impossible Επικίνδυνη αποστολή Tζιμ Φελπς
1997 Rosewood Η πόλη του μίσους Τζον Ράιτ
Anaconda Ανακόντα Πολ Σερόουν
U Turn Τυφλή στροφή τυφλός
Most Wanted Ο καταζητούμενος Κέισι / Γούντγουορντ
The Rainmaker Ο βροχοποιός Λίο Φ. Ντράμοντ
1998 The General Ο στρατηγός επιθεωρητής Νεντ Κένι
Enemy of the State Δημόσιος κίνδυνος Τόμας Μπράιαν Ρέινολντς
1999 Varsity Blues Aπρόθυμος ήρωας προπονητής Κίλμερ
A Dog of Flanders Ο σκύλος της Φλάνδρας Mισέλ
The Prince and the Surfer The Prince and the Surfer παρουσιαστής
2001 Pearl Harbor Περλ Χάρμπορ πρόεδρος Ρούσβελτ
Lara Croft: Tomb Raider Λάρα Κροφτ: Τουμπ ρέιντερ λόρδος Ρίτσαρντ Κροφτ
Zoolander Zoolander: Ο άρχοντας της πασαρέλας Λάρι Ζούλαντερ
Ali Άλι Χάουαρντ Κοσέλ
2003 Holes Yποχρεωτικές διακοπές κύριος Σερ
2004 The Manchurian Candidate Ο άνθρωπος της Μαντζουρίας γερουσιαστής Τόμας Τζόρνταν
Superbabies: Baby Geniuses 2 Μωρά θαύματα 2 Μπιλ Μπισκέιν / Κέιν
National Treasure Στα ίχνη του χαμένου θησαυρού Πάτρικ Γκέιτς
2006 Glory Road Ο δρόμος προς τη δόξα Άντολφ Ραπ
The Legend of Simon Conjurer The Legend of Simon Conjurer δρ Κραξ
2007 Transformers Transformers υπουργός άμυνας Τζον Κέλερ
Bratz Μπρατζ: Οι κολλητές μου κι εγώ Ντίμλι
September Dawn Ματωμένος Σεπτέμβρης Τζέικομπ Σάμιουελσον
National Treasure: Book of Secrets Στα ίχνη του χαμένου θησαυρού: Το βιβλίο με τα μυστικά Πάτρικ Γκέιτς
2008 Tropic Thunder Τροπική καταιγίδα Τζον Βόιτ
Pride and Glory Ζήτημα τιμής Φράνσις Τίρνεϊ ο πρσεβύτερος
An American Carol Αμερική τέλος! Τζορτζ Ουάσινγκτον
Four Christmases Χριστούγεννα στα τέσσερα Κράιτον
2012 Beyond Beyond Τζον Κόσκι
2013 Getaway Getaway φωνή
Dracula: The Dark Prince Dracula: The Dark Prince βαν Χέσλινγκ
2015 Woodlawn Woodlawn Πολ Μπράιαντ
A Christmas Eve Miracle A Christmas Eve Miracle Τζέρι ο σκύλος (φωνή)
2016 American Wrestler: The Wizard American Wrestler: The Wizard Σκίνερ
JL Ranch JL Ranch Tζον
Fantastic Beasts and Where to Find Them Φανταστικά ζώα και πού βρίσκονται Σο
2017 Same Kind of Different as Me Το ίδιο διαφορετικός με μένα Ερλ
2018 Surviving the Wild Surviving the Wild Γκας
Orphan Horse Orphan Horse Μπεν Κράουλι
2020 JL Family Ranch: The Wedding Gift JL Family Ranch: The Wedding Gift Tζον
2021 Roe v. Wade Roe v. Wade δικαστής Γουόρεν Μπέργκερ

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

  • Τζον Βόιτ, σελίδα στον ιστότοπο Cine.gr (Ελληνικά).
  • Τζον Βόιτ, σελίδα στον ιστότοπο της Internet Movie Database (Αγγλικά).
  1. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  3. www.theatreworldawards.org/past-recipients.html.