Τζον Γκούντμαν

Αμερικανός ηθοποιός

Ο Τζον Στίβεν Γκούντμαν (αγγλικά: John Stephen Goodman, 20 Ιουνίου 1952 -) είναι Αμερικανός ηθοποιός της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Αρχικά, έγινε γνωστός με τον ρόλο του στην τηλεοπτική σειρά Roseanne του ABC, ρόλος ο οποίος του χάρισε και μία Χρυσή Σφαίρα το 1993. Ιδιαίτερα γνωστός είναι, επίσης, και για τις συμμετοχές του στις ταινίες των αδερφών Κοέν, όπως για παράδειγμα το Raising Arizona (1986), το Μπάρτον Φινκ (1991), το Ο μεγάλος Λεμπόφσκι (1993) καθώς και το Inside Llewyn Davis (2013).[1] Πέρα από αυτά έχει δώσει και τη φωνή του σε διάφορες ταινίες κινουμένων σχεδίων, όπως το Ο αυτοκράτορας έχει κέφια (2000), το Μπαμπούλας Α.Ε. (2001), καθώς και το Μπαμπούλες πανεπιστημίου (2013).

Τζον Γκούντμαν
John Goodman 2014.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση20  Ιουνίου 1952
Σαιντ Λούις
ΚατοικίαΝέα Ορλεάνη
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςMissouri State University
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπαραγωγός ταινιών
ηθοποιός τηλεόρασης
ηθοποιός ταινιών
κωμικός
ηθοποιός φωνής
τραγουδιστής
ηθοποιός θεάτρου
ηθοποιός
Αξιοσημείωτο έργοRoseanne
Μπαμπούλας Α.Ε.
Περίοδος ακμής1975
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΔημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΒραβεία Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης
Disney Legends (2013)
βραβείο Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης καλύτερης έκτακτης ανδρικής συμμετοχής σε δραματική σειρά (2006)
αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Μερικές άλλες γνωστές του ερμηνείες ως πρωταγωνιστής έγιναν στις ταινίες The Babe (1992), The Flintstones (1994),[2] καθώς και στο 10 Cloverfield Lane (2016), ενώ ως υποστηρικτικός ηθοποιός, έχει συμμετάσχει σε ταινίες όπως το The Artist (2011), το Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά (2011), το Επιχείρηση: Argo (2012) και το The Hangover III (2013). Η καριέρα του στην τηλεόραση συνεχίστηκε κι αυτή με ρόλους όπως στο Alpha House και το Treme, ενώ είναι ένας από τους ηθοποιούς με τις περισσότερες εμφανίσεις στο νυχτερινό σόου Saturday Night Live. Ο Τζον Χέιλπερν του περιοδικού Vanity Fair τον ονόμασε έναν από τους «καλύτερους ηθοποιούς μας».[3] Στις 10 Αυγούστου του 2013, συμπεριλήφθηκε στη λίστα Disney Legends.[4] Στις 10 Μαρτίου του 2017, έλαβε αστέρι στην Λεωφόρο της Δόξας του Χόλυγουντ.[5][6]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
1983 Eddie Macon's Run Η τελευταία καταδίωξη Χέρμπερτ
The Survivors Εμείς, εσείς και οι άλλοι κομάντο
1984 Revenge of the Nerds Η εκδίκηση των νερτζ προπονητής Χάρις
C.H.U.D. Τρόμος κάτω από την πόλη αστυνομικός
Maria's Lovers Οι εραστές της Μαρίας Φρανκ
1985 Sweet Dreams Τα όνειρα μιας γυναίκας Ότις
1986 True Stories Αληθινές ιστορίες Λούις Φάιν
The Big Easy Επικίνδυνη ηρεμία στη Νέα Ορλεάνη επιθεωρητής Άντρε Ντεσότο
1987 Raising Arizona Αριζόνα Τζούνιορ Γκέιλ
Burglar Burglar επιθεωρητής Νάισγουοντερ
1988 The Wrong Guys The Wrong Guys Ντιουκ Ερλ
Punchline Παρακαλώ γελάστε πρώτοι Τζον Κράιτσικ
Everybody's All-American Ένας έρωτας για πάντα Λόρενς
1989 Sea of Love Το ερωτικό αντικείμενο του εγκλήματος Σέρμαν
Always Για πάντα Αλ Γουάκι
1990 Stella Στέλλα Εντ Μαν
Arachnophobia Αραχνοφοβία Ντέλμπερτ Μακλίντοκ
1991 King Ralph King Ralph Ραλφ
Barton Fink Μπάρτον Φινκ Τσάρλι Μέντοους
1992 The Babe Babe Mπέιμπ Ρουθ
1993 Matinee Matinee Λόρενς Γούλσεϊ
Born Yesterday Θηλυκό μυαλό Χάρι Μπροκ
We're Back! A Dinosaur's Story We're Back! A Dinosaur's Story Ρεξ (φωνή)
1994 The Hudsucker Proxy Ο κύριος Χούλα Χουπ εκφωνητής ειδήσεων
The Flintstones Οι Φλίντστοουνς Φρεντ Φλίνστοουν
1995 Pie in the Sky Ένα άπιαστο όνειρο Άλαν Ντάβενπορτ
1996 Mother Night Μητέρα νύχτα ταγματάρχης Φρανκ Βιρτάνεν
1997 The Borrowers Οι τρακαδόροι Όσιους Π. Πότερ
1998 Fallen Το άγγιγμα του κακού Τζόνεσι
The Big Lebowski Ο μεγάλος Λεμπόφσκι Γουόλτερ Σόμπτσακ
Blues Brothers 2000 Blues Brothers 2000 Μάιτι Μακ Μακτίρ
Dirty Work Βρόμικη δουλειά δήμαρχος
The Real Macaw Μεγάλος μπελάς Μακ (φωνή)
Rudolph the Red-Nosed Reindeer: The Movie Rudolph the Red-Nosed Reindeer: The Movie Άι Βασίλης (φωνή)
1999 The Runner The Runner Βαθύ Λαρύγγι
Bringing Out the Dead Σταυροδρόμια της ψυχής Λάρι
2000 What Planet Are You From? Από ποιον πλανήτη κατέβηκες; Ρόναλντ Τζόουνς
O Brother, Where Art Thou? Ω αδελφέ, πού είσαι; Μπινγκ Νταν Τιγκ
The Adventures of Rocky & Bullwinkle Τρελές περιπέτειες στη Λοξολάνδη αστυνομικός
Coyote Ugly Το μπαρ των ονείρων Μπιλ
The Emperor's New Groove Ο αυτοκράτορας έχει κέφια Πάτσα (φωνή)
2001 My First Mister Παράξενη σχέση Μπέντζαμιν
One Night at McCool's Εύφλεκτο θηλυκό επιθεωρητής Ντέλινγκ
Storytelling Storytelling Μάρτι Λίβινγκστοουν
Happy Birthday Happy Birthday κοσμήτορας
Monsters, Inc. Μπαμπούλας Α.Ε. Σάλιβαν (φωνή)
2002 Dirty Deeds Ο προδότης Τόνι Τεστάνο
2003 Masked and Anonymous Μασκαρεμένοι και ανώνυμοι θείος
The Jungle Book 2 Το βιβλίο της ζούγκλας 2 Μπαλού (φωνή)
2004 Home of Phobia Home of Phobia Ρόντνεϊ
Clifford's Really Big Movie Κλίφορντ, το κουταβάκι Tζορτζ Γούλφσμποτομ
Beyond the Sea Πέρα από τη θάλασσα Στιβ Μπλάουνερ
2005 Marilyn Hotchkiss' Ballroom Dancing & Charm School Σχολή χορού και γοητείας Στιβ Μιλς
2006 Cars Αυτοκίνητα Σάλιβαν (φωνή)
2007 Evan Almighty Νώε για μια βδομάδα γερουσιαστής Λονγκ
Death Sentence Θανάσιμη εκδίκηση Μπόουνς Ντάρλεϊ
Bee Movie Η ταινία μιας μέλισσας Λέιτον Τ. Μοντγκόμερι (φωνή)
2008 Speed Racer Speed Racer μπαμπάς
Gigantic Οικογένεια για δύο Αλ Λόλι
2009 Confessions of a Shopaholic Ψωνίζω άρα υπάρχω Γκράχαμ Μπλούμγουντ
In the Electric Mist Καταιγίδα στην ομίχλη Τζούλι Μπαλντόνι
Alabama Moon Alabama Moon κύριος Γουέλινγκτον
Die Päpstin Πάπισσα Ιωάννα Πάπας Σέργιος Β΄
Beyond All Boundaries Beyond All Boundaries Έντουιν Σίμονς (φωνή)
The Princess and the Frog Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος πατέρας Λα Μπουφ
Girls Gone Gangsta Girls Gone Gangsta Μόρτιμερ Τζ. Χαμ
2010 Drunkboat Drunkboat Φλέτσερ
2011 Red State Ματωμένη πόλη Τζόζεφ Κίναν
The Artist The Artist Αλ Ζίμερ
Extremely Loud & Incredibly Close Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά Σταν
2012 KFC Loves Gays KFC Loves Gays συνταγματάρχης Σάντερς
ParaNorman ParaNorman: Μια μεταφυσική ιστορία κύριος Πρέντεργκαστ
The Campaign Οι υποψήφιοι Σκοτ Τάλεϊ
Argo Επιχείρηση: Argo Τζον Τσέιμπερς
Trouble with the Curve Τα γυρίσματα της ζωής Πιτ Κλάιν
Flight Flight Χάρλινγκ Μέις
2013 Inside Llewyn Davis Inside Llewyn Davis Ρόναλντ Τέρνερ
The Hangover Part III The Hangover III Mάρσαλ
The Internship Οι καταφερτζήδες προϊστάμενος
Monsters University Μπαμπούλες πανεπιστημίου Σάλιβαν (φωνή)
2014 The Monuments Men Μνημείων άνδρες Γουόλτερ Γκάρφιλντ
Party Central Party Central Σάλιβαν (φωνή)
Transformers: Age of Extinction Transformers 4: Εποχή αφανισμού Χάουντ (φωνή)
The Gambler Ο τζογαδόρος Φρανκ
2015 Curious George 3: Back to the Jungle Curious George 3: Back to the Jungle Xαλ Χιούστον (φωνή)
Trumbo Trumbo: Ο πιο γνωστός άγνωστος σεναριογράφος του Χόλιγουντ Φρανκ Κινγκ
Love the Coopers Μια φορά τον χρόνο Σαμ
2016 10 Cloverfield Lane 10 Cloverfield Lane Xάουαρντ
Ratchet & Clank Ράτσετ & Κλανκ Γκρίμροθ (φωνή)
Patriots Day Η μέρα των ηρώων Eντ Ντέιβις
2017 Bunyan and Babe Bunyan and Babe Πολ Μπάνιαν (φωνή)
Skull Island Κονγκ: Η νήσος του κρανίου Μπιλ Ράντα
Atomic Blonde Atomic Blonde Έμετ Κούρτζφελντ
Once Upon a Time in Venice Κάποτε στην Καλιφόρνια Nτέιβ
Transformers: The Last Knight Transformers 5: Ο τελευταίος ιππότης Xάουντ (φωνή)
Valerian and the City of a Thousand Planets Ο Βαλέριαν και η πόλη με τους χίλιους πλανήτες Άιγκορ Σάιρας
2018 McDonald's: Speechless Thoughts with John Goodman Commercial McDonald's: Speechless Thoughts with John Goodman Commercial Tζον Γκούντμαν
2019 Captive State Πόλη υπό κατοχή Γουίλιαμ Μάλιγκαν
Easy Does It Easy Does It Κρόφορντ (φωνή)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «John Goodman and Coens reunite for Inside Llewyn Davis – Paste Magazine». www.pastemagazine.com. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2012. 
  2. «John Goodman». St. Louis Walk of Fame. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2012. 
  3. Heilpern, John (Jan 2014). «Out to Lunch with John Goodman». Vanity Fair. http://www.vanityfair.com/hollywood/2014/01/john-goodman-inside-llewyn-davis. 
  4. Ford, Rebecca (10 July 2013). «Steve Jobs, Billy Crystal to Receive Disney Legends Awards». The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/steve-jobs-billy-crystal-receive-583134. Ανακτήθηκε στις 18 July 2013. 
  5. «John Goodman Receives Star on Hollywood Walk of Fame» (στα αγγλικά). NBC Southern California. http://www.nbclosangeles.com/news/local/Roseanne-Actor-John-Goodman-Big-Lebowski-Star-Hollywood-Walk-Fame--415893003.html. Ανακτήθηκε στις 2017-03-11. 
  6. «John Goodman gets star on Hollywood Walk of Fame» (στα αγγλικά). NOLA.com. http://www.nola.com/tv/index.ssf/2017/03/john_goodman_walk_of_fame_03102017.html. Ανακτήθηκε στις 2017-03-11. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία